Kosten Backpacken Peru. Alpacca

Kosten backpacken in Peru: Hoe duur is Peru?

Geüpdatet op

Peru is een geweldig land om doorheen te reizen en je kunt er met gemak een aantal weken vermaken. De cultuur is er historisch en kleurrijk en de bevolking is super vriendelijk. Het eten is er heerlijk en er zijn zoveel mooie dingen te bezichtigen, dat Peru op je bucketlist thuis hoort. Wij maakten een reis van drie weken door het zuiden van Peru en hielden gedurende deze drie weken onze uitgaven bij. Je kunt het qua kosten in Peru zo gek maken als je zelf wilt en vooral in activiteiten kun je je helemaal uitleven. Hieronder een fijn overzicht met de kosten voor backpacken in Peru met een antwoord op de vraag hoe duur is Peru.

Benieuwd naar welke gave bezienswaardigheden in Peru je allemaal kunt bewonderen? Lees dan ook dit artikel.

Valuta Peru

In Peru wordt er betaald met Nuevo Sol (PEN), wat letterlijk de nieuwe zon betekent. In het dagelijks leven praat iedereen over Soles. De Soles zijn weer verder te verdelen in céntimos. Eén Soles is omgerekend €0,25. Wanneer je in de winkels loopt is het dus gemakkelijk om alles door 4 te delen om de Euro prijs te berekenen. Naast de Soles worden er in Peru ook Amerikaanse Dollars geaccepteerd. Let wel op dat ze op sommige plekken alleen puntgave dollars accepteren. Bij Machu Picchu hebben we zelfs meegemaakt dat ze dollars met een vouw van de portemonnee niet accepteerden!

Kosten Backpacken Peru. Locals

Geld pinnen in Peru

Pinnen kan in Peru een probleem zijn. In 2017 zijn namelijk de regels van Banco de Crédito del Perú (BCP) (één van de grootste banken van Peru) veranderd. Het pinnen met een Nederlandse bankpas is hier nog maar één keer per maand toegestaan, met een maximale opname van 700 Soles. Wij zelf hadden vaak geluk bij de Scotiabank, maar dan wel alleen met onze creditcard en met een maximaal bedrag van 300 Soles. Goed is dus om zodra je kunt pinnen dit te doen, om zo min mogelijk zonder geld te komen zitten. Hou er rekening mee dat er in het plaatsje Huacachina geen enkele pinautomaat is. Zorg er daarom voor dat je altijd voor een dag of twee contant geld hebt in Soles of Dollars.

Hoe duur is Peru: Vliegtickets naar Peru

De vliegtickets naar Peru zijn meestal behoorlijk aan de prijs. Reken voor een retourtje van Amsterdam naar Lima al gauw op een vliegprijs van rond de €600 á €800,-!  Dit is meteen een behoorlijke kostenpost op je dagbudget, als je slechts drie weken door Peru reist. Als je langer aan het reizen bent kun je natuurlijk ook over land naar Peru reizen. Er rijden vanaf Colombia en Ecuador elke dag bussen richting Peru en ook de grens overgang bij Bolivia is zeer populair onder reizigers.

Voor een reis naar Peru hoef je niet te beschikken over een visum voor Peru. Bij aankomst in het land ontvang je een stempel in je paspoort waarmee je 90 dagen in Peru mag reizen.

Kosten Backpacken Peru.

Kosten backpacken in Peru: Overnachtingen

In Peru kun je zo luxe slapen als je zelf wilt. Maar voor een basic tweepersoonskamer met een gedeelde badkamer ben je meestal zo rond de €20,- en €25,- kwijt! Hiervoor heb je wel een prima kamer, op een goede locatie en meestal met een basic ontbijt. Reis je alleen en kies je liever voor een dorm dan ben je rond de €10,- per nacht kwijt. Vooral in Cusco kunnen de kamerprijzen nog aardig oplopen. Reken hier voor een zelfde tweepersoonskamer zeker €5,- a €10,- meer.

Slaaptip Arequipa: Hotal Uspalay – Een super centrale fijne kamer en het ontbijt wordt dagelijks geserveerd op het dakterras!
Slaaptip Huacachina: Desert Nights Ecocamp – Iets duurder maar dan heb je ook een fijne tent en een heerlijk zwembad, waar je ook na het uitchecken nog gebruik van mag maken (handig als je de volgende dag een nachtbus pakt)!

TIP: Hier vind je een aantal van de leukste hostels in Peru.

Kosten voor eten en drinken in Peru

Dat je in Peru lekker kunt eten en drinken is ondertussen misschien al wel algemeen bekend en ook hier kun je het zo gek maken als je het zelf wilt. Heb je een hostel met een eigen keuken dan flans je voor nog geen €2,- een makkelijke maaltijd in elkaar. Een fles water van 1,5 liter kost ongeveer €0,80 en voor een blikje bier ben je rond de €1,25 kwijt. Wijn is in verhouding dan weer een stuk duurder dan het bier. Wil je liever uiteten dan zijn er echt alle prijsvariaties mogelijk. In een luxe restaurant betaal je ongeveer €15,- voor een hoofdgerecht, terwijl je bij een kleiner lokale restaurantje al klaar bent voor een euro of 5!

Kosten Backpacken Peru. Boot

Kosten backpacken in Peru: Vervoer

De afstanden in Peru zijn lang en je kunt niet anders reizen dan af en toe een lange afstandsbus te nemen of zelfs een vliegtuig. Er zijn meerdere maatschappijen maar de best aangeschreven maatschappij is toch wel Cruz del Sur. Deze bussen zijn dan ook zeer luxe en daar betaal je dan ook iets meer voor. Reken op een gemiddelde prijs van €4,- per uur dat je in de bus zit. De korte afstanden zijn daar in tegen weer spotgoedkoop. Een buskaartje in Lima kost je bijvoorbeeld maar 1,5 soles!

Vooral de afstand tussen Cusco en Lima wordt vaak per vliegtuig afgelegd. De busreis tussen deze twee plaatsen duur maar liefst 21 uur, wat al snel neer komt op een busticket van €80,-. Vliegen doe je het in 1,5 uur en kost ook ongeveer die prijs.

Voor korte afstanden in de steden zijn overal taxi’s en soms zelfs tuktuks te vinden. Voor een ritje van tien minuten betaal je 4 soles, dit is omgerekend één euro. Erg handig als het soms flink regent en je geen zin hebt om ergens helemaal doorweekt aan te komen.

Hoe duur is Peru: Kosten voor excursies in Peru

Hier kun je in Peru echt helemaal los op gaan. Staat bijvoorbeeld het lopen van de Inca trail echt op je bucketlist dan betaal je hier al snel €400,-!! per persoon voor. Dit slaat dan een behoorlijk gat in je budget! Er zijn gelukkig goedkopere tours te vinden, waar je voor minder dan de helft van deze prijs vijf dagen onderweg bent. Naast Machu Picchu wil je natuurlijk ook sandboarden in Huacachina (40 soles p.p), een dag naar de Colca Canyon (150 soles p.p.) en een bezoekje brengen aan het Klooster in Arequipa (40 soles p.p). Er zijn natuurlijk ook genoeg gratis activiteiten als het bezoeken van een markt, het bekijken van een kerk of het genieten van een mooi uitzicht.

Macchu pichu

Hoe duur is Peru?

Als antwoord op de vraag hoe duur is Peru kunnen we aangeven dat je gemiddeld uit moet gaan van een dagbudget van minimaal €35 per persoon per dag. Voor dit bedrag kun je het vliegtuig pakken tussen Cusco en Lima, eet je soms iets luxer en je doet verschillende tourtjes. Ben je een echte budget backpacker en heb je langer de tijd dan slechts 3 weken, ga dan uit van minimaal €25,- per dag. Je slaapt hierbij in dorms, eet volledig local en reist langzaam naar je volgende bestemming. Je vliegticket van Nederland naar Peru zit nog niet bij deze prijs in begrepen en kost meestal tussen de €600 en €800 per ticket.

Had jij verwacht dat de kosten voor backpacken in Peru hoger of lager uit zouden vallen?