galapagos eilanden

Op ontdekkingsreis naar de Galapagos eilanden: On a budget

Geüpdatet op

Op ongeveer 1000 km van de westkust van Zuid-Amerika liggen de Galapagos eilanden. De eilanden bestaan uit toppen van onderzeese vulkanen en behoren officieel tot Ecuador. Er komen veel unieke dieren en planten voor en sinds 1959 zijn de Galapagos eilanden een nationaal park. Goedkoop zijn de eilanden dan ook niet, maar de Galapagos eilanden zijn zeker een bezoek waard!

Hoe kom je op de Galapagos eilanden?

Er zijn verschillende manieren om de Galapagos eilanden te bezoeken. Zo zijn er veel backpackers die ongeorganiseerd naar de eilanden afreizen. Vaak is dit echter duurder dan het boeken van een georganiseerde reis én de kans bestaat dat je niet op de plekken komt waar je moet zijn om dieren te spotten. Een andere mogelijkheid om de eilanden te bezoeken is door middel van de vele cruises die aangeboden worden. Dit kost je echter een fortuin en hierbij slaap je op het water waardoor je minder van de eilanden zelf ziet.

Kamperen op de Galapagos eilanden met G-Adventures

G-Adventures biedt daarom sindskort een goedkopere mogelijkheid om de Galapagos Eilanden te bezoeken middels een campingtrip. Hierbij belooft G-Adventures een tiendaagse, georganiseerde reis met de ultieme Galapagos-ervaring. Van snorkelen naar een hike naar de vulkaan Sierra Negra tot het ontdekken van dieren en lava tunnels. Zoals de naam al zegt slaap je (gedeeltelijk) op campings. De tenten zijn redelijk ruim en voorzien van matrassen en beddengoed. Bovendien support G-Adventures lokale communities, waardoor het geld ook nog eens goed terecht komt.

kamperen op de galapagos eilanden

Isla Santa Cruz

De georganiseerde campingtrip van G-Adventures brengt je naar drie Galapagos eilanden: Santa Cruz, Floreana en Isabela. Alle eilanden zijn uniek en hebben andere plant- en diersoorten. De reis begint op Santa Cruz. Santa Cruz is het op één na grootste Galapagos eiland. Het eiland kent onder andere een aantal dorpjes en een lavatunnel van meer dan twee kilometer lang. De hoofdstad van Santa Cruz is Puerto Ayora. Deze meest volkrijke stad op de Galapagos eilanden kent meer dan 12.000 inwoners en is van alle gemakken voorzien. Leuke restaurants, souvenirshops en kledingwinkels, barren en nachtclubs en niet geheel onbelangrijk: hostels.

De vismarkt op Santa Cruz

Ben je in Puerto Ayora, neem dan vooral een kijkje op de vismarkt ten westen van de haven. Terwijl de vis a la minute voor je gevangen en gesneden wordt, liggen zeeleeuwen en pelikanen op de achtergrond te azen op de resten. Ben je een echte visliefhebber? Verderop in het dorp eet je op straat heerlijke verse vis voor een goede (backpackers)prijs. Vaak kun je ter plekke kiezen welke – nog levende – vis je graag wilt gaan eten. Verser dan hier krijg je het waarschijnlijk nergens!

vismarkt santa cruz wildlife spotten op de galapagos eilanden

Charles Darwin research station

Op loopafstand van het centrum van Puerto Ayora ligt het Charles Darwin onderzoekscentrum. Hier vind je onder andere de geel-rode Galapagos leguanen en vele verschillende Giant Tortoises: deze grootste schildpadden ter wereld kunnen tot wel anderhalve meter lang worden.

Wildlife en strand op Tortuga Bay

Wil je graag strand zien, ga dan naar Tortuga Bay op Santa Cruz. Dit strand bezoek je niet tijdens de campingtrip van G-Adventures, maar je hebt wel vrije tijd op Santa Cruz waarbij je hier zelfstandig naar toe kunt gaan. Op Tortuga Bay vind je onder andere leguanen, vogels, krabben en een mangrove waar je white tip reef sharks en gigantische schildpadden kunt spotten. De dieren op de Galapagos eilanden zijn dé reden voor een reis hier naartoe.

wildlife spotten op de galapagos eilanden

wildlife spotten op de galapagos eilanden

Isla Floreana

Vanaf Santa Cruz kun je gemakkelijk met de boot naar Floreana. Floreana is een klein eiland ten zuiden van Santa Cruz dat veel toeristen overslaan. Zonde! Want het is een totaal ander eiland dat zeker een bezoek waard is. Het weliswaar rustige eiland is ontstaan door een vulkanische uitbarsting. Witte stranden hoef je hier dan ook niet te verwachten. Wel kom je op dit eiland in grote mate reuze schildpadden, zeeleeuwen en leguanen tegen. Echt dorpjes kent het eiland niet, maar er zijn zeker leuke plekken waar je heerlijke (driegangen)menu´s kunt eten.

Snorkelen op Floreana

Ga je naar Floreana, vergeet dan vooral je snorkel niet. De onderwaterwereld is rijk en gemakkelijk vanaf het strand bereikbaar. Loop hiervoor vooral iets verder door naar het zuiden van het eiland. Daar zwem je al snel met schildpadden, roggen, grote groepen vissen, kleine haaien en als je geluk hebt ook zeeleeuwen!

Isla Isabela

Isabela is gevormd door zes vulkanen waarvan vijf nog steeds actief. Het eiland is het grootste Galapagos eiland, maar het minst bewoond. Isabela biedt meer voorzieningen dan Floreana: hostels, restaurants, supermarkten en tourorganisaties – al kun je voor geld pinnen alleen terecht op Santa Cruz. Daarnaast kun je op Isla Isabela roze flamingo´s spotten, vind je nog meer (en andere soorten) reuze schildpadden, zwem je met pinguins en chill je op het strand met zeeleeuwen en leguanen. Oh en vergeet ´s nachts zeker niet naar de sterren te kijken!

galapagos eilanden

Vulkanen bekijken op Isabela

Isabela is een van de meest vulkanisch actieve plaatsen ter wereld. Het is daarom zeker interessant om landinwaarts te gaan en de vulkanen te bekijken. Zo is de krater van de Sierra Negra vulkaan de op één na grootste ter wereld met een doorsnede van wel tien kilometer!


De onderwaterwereld op Isla Isabela

Wil je meer zien van de onderwaterwereld? Galapagos is een fantastische plek om te duiken, maar als je je duikbrevet niet hebt kun je met snorkelen al heel veel zien. Ga je met de G-Adventures campingtrip naar de Galapagos eilanden, dan is een snorkeltour op Isabela niet inbegrepen. Wel zou ik het zeker aanraden om te doen! Ik koos ervoor om een snorkeltour te doen waarbij je naar twee verschillende spots gaat. Bij de eerste spot dobber je uren in het water tussen de reuze schildpadden, white tip reef sharks, zeepaarden, roggen en verschillende soorten vissen. Als je geluk hebt zie je ook zeeleeuwen en Galapagos pinquins! De tweede spot is bij de lava tunnels (Los Tunneles). Ook krijg je hier de kans om op het land rond te lopen en blue footed boobies en pinquins te spotten.
Staan de bijzondere Galapagos eilanden al op jouw bucketlist?

Eén bericht over “Op ontdekkingsreis naar de Galapagos eilanden: On a budget”

  1. Avatar van Vera
    Vera
    27 mei 2017

    Thanks voor het delen van de info. Aan wat voor bedrag moet ik denken als ik boek bij G-adventures ?