Chichén Itza, Mexico

Chichén Itza, Mexico: Eén van de zeven moderne wereldwonderen

Geüpdatet op

Maak jij een reis door Mexico en bezoek je het schiereiland Yucatán? Een bezoek aan één van de zeven moderne wereldwonderen Chichén Itza mag tijdens je reis niet ontbreken. Chichén Itza is een Maya stad en is hét wereldwonder van Mexico. Een reis door Yucatán is niet compleet zonder een bezoek aan deze indrukwekkende Maya stad. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een bezoek aan Chichén Itza. Met informatie over de entreeprijs, de openingstijden, tips, hoe je er komt en veel meer.

Waar ligt Chichén Itza en hoe kom je er?

Chichén Itza was één van de belangrijkste Maya steden. Het complet is het gemakkelijkst te bereiken vanuit de stad Valladolid. Vanaf hier is het ongeveer drie kwartier rijden naar Chichén Itza. Zelf overnachten wij in Hostal Tunich Naj in Valladolid. Een aanrader. Vanaf de stad Mérida is het ongeveer anderhalf uur rijden. Vanaf verschillende bestemmingen in Mexico is het mogelijk een tour te boeken naar Chichén Itza. Door Mexico reizen is het handigst met een huurauto, omdat je zo kunt stoppen wanneer je wilt en niet afhankelijk bent van tours en het openbaar vervoer.

De locatie van Chichén Itza op de kaart

Op de kaart hieronder kun je zien waar Chichen Itza precies ligt.

Wil je liever zo vroeg mogelijk aanwezig zijn en niet nog een uur in de auto te hoeven zitten? Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten in de buurt van Chichén Itza.

In 2007 is deze Maya stad verkozen tot één van de zeven moderne wereldwonderen. Daarnaast staat de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hieronder lees je over de mooiste bezienswaardigheden in Chichén Itza. Je kunt Chichén Itza op eigen initiatief bezoeken, maar het kan ook handig zijn om het complet met een gids te bezoeken. Hij/zij vertelt je meer over de geschiedenis van deze Maya stad. Gidsen bieden zich overal rondom het complex aan. Voor een tour van ongeveer twee uur met een gids betaal je ongeveer 40 euro.

De piramide van Kukulcán

De belangrijkste bezienswaardigheid van Chichén Itza is is de piramide van Kukulcán, ook wel El Castillo genoemd. Dit is dan ook meteen het eerste bouwwerk dat opvalt bij binnenkomst. De piramide diende in de periode van de Maya’s als tempel voor de god Kukulcán (Kukulcán = ‘gevederde slang’). De tempel heeft in totaal 365 treden waarbij iedere trede symbool staat voor één dag van het jaar. Hieruit blijkt dat de Maya’s al over veel kennis beschikten over de dagen en seizoenen. Chichén Itza is het hele jaar door te bezoeken, maar wanneer je op 21 juni of 21 september in Yucatán bent heb je mazzel. Tijdens deze dagen staat de zon namelijk zo gericht op de piramide van Kukulcán dat de schaduwen van de zon op een bepaalde manier langs de trappen vallen. Hierdoor lijken de schaduwen op slangen die de trap op kruipen.

Al in de negende eeuw werd de piramide door de Maya’s gebouwd. In de twintigste eeuw is de piramide gerestaureerd. Pas in 2015 is ontdekt dat de piramide bovenop een ondergronds meer is gebouwd. Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds volop onderzoek gedaan naar de Maya’s en leert men nog steeds.

De piramide van Kukulcán
De piramide van Kukulcán
de piramide van Kukulcán (el Castillo) Chichén Itza, Mexico

El Caracol

Het complex is zo groot dat je er met gemak – net als wij – drie uur kunt rondlopen. Naast de piramide van Kukulcán vind je er meerdere gebouwen die allen zijn gebouwd door de Maya’s. Zo is er onder andere nog een sterrenwacht (El Caracol) te vinden. Hier werden door de Maya’s de stand van de maan en de sterren onderzocht. Naast de piramide van Kukulcán vond ik dit één van de meest indrukwekkende bouwwerken.

El Caracol

Offers aan de goden

Een andere bijzondere plek op het complex is het speelveld waar door de Maya’s een balspel gespeeld werd. Bij dit balspel moest de bal door een ring die op een paar meter hoogte hangt gegooid worden. Hierbij mochten enkel de schouders en heupen gebruikt worden. Het speelveld is zo gebouwd dat aan iedere kant van het veld mensen zaten te kijken. Door de manier waarop gebouwd is klinkt een bepaald echo door het complet. Op deze manier konden mensen die beide aan de andere kant van het veld zaten toch met elkaar communiceren. Het spel werd niet gespeeld voor het plezier, maar als offer voor de goden. De captain van het verliezende team werd onthoofd en geofferd. Schedels van geofferde personen werden publieke tentoongesteld in een rek (tzompantli). Hier komen ook de vele schedels vandaan die je overal in Mexico als souvenir kunt kopen.

Speelveld Maya's Chichén Itza, Mexico

Cenotes bij Chichén Itza

In heel Yucatán zijn honderden cenotes te vinden. Cenotes zijn grotten of poelen met helder water die zijn ontstaan door ondergrondse stromingen van grondwater. Door de Maya’s werden de cenotes gebruikt voor offers. Tijdens je bezoek aan Chichén Itza kun je de heilige cenote van de Maya’s die op het complex ligt ook bezoeken.

Handige informatie voor je bezoek aan Chichén Itza

Ben je na het lezen van alle informatie enthousiast geworden en wil je deze bijzondere Maya stad bezoeken? Hieronder vind je nog praktische informatie en handige tips voor een bezoek aan Chichén Itza.

Openingstijden

Chichén Itza is iedere dag geopend van 08:00 uur tot 17:00 uur. Het is een populaire attractie, dus het is verstandig om op tijd aanwezig te zijn. Vanaf het einde van de ochtend is het hartstikke druk. De laatste bezoekers worden toegelaten om 16.00 uur.

Hoe duur is Chichen Itza?

De entreeprijs voor Chichén Itza bedraagt 613 pesos per persoon vanaf 13 jaar. Kinderen met een leeftijd jonger dan 13 jaar betalen 90 pesos per persoon. Wanneer je met creditcard wilt betalen moet je twee losse betalingen doen. Namelijk een  het deel voor Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis en een deel voor de AAFY (de fiscale administratie van Yucatán). Wanneer je cash betaalt betaal je gewoon de 613 pesos in één keer. Foto’s maken is geen probleem. Wil je ook video’s maken dan moet je dit officieel aangeven en een extra ticket kopen voor 45 pesos.

Het wereldwonder van Mexico

Chichén Itza is hét wereldwonder van Mexico, maar er zijn in totaal zeven moderne wereldwonderen ter wereld. Andere moderne wereldwonderen zijn het Colosseum in Rome, de Chinese Muur, Machu Picchu in Peru, de rotswoningen in Petra (Jordanië), de Taj Mahal in India en Cristo Rentodor in Brazilië.

Heb jij al eens één van de zeven moderne wereldwonderen bezocht?

Check onze video’s met beelden van onze reis door Mexico

2 berichten over “Chichén Itza, Mexico: Eén van de zeven moderne wereldwonderen”

 1. Avatar van Marcella
  Marcella
  15 april 2018

  Ik ben bij het Colosseum geweest! Chichen Itza staat uiteraard op onze Mexico wishlist voor onze roadtrip dit najaar. Het lijkt me er heel gaaf! Mooie foto's hebben jullie gemaakt en een toffe video! Handig ook om te weten dat je met creditcard 2 betalingen moet doen én dat je voor filmen meer moet betalen. Bedankt voor alle informatie, fijn!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   18 april 2018

   Graag gedaan :) Fijn dat je er wat aan hebt!