Corruptie in Mexico

Dit zijn de 7 mooiste Maya ruïnes en Maya tempels in Mexico (Yucatán)

Geüpdatet op

Dat Mexico een bestemming is waar je kunt onderdompelen in eeuwenoude culturen en volkeren is algemeen bekend. Je vindt in Mexico – maar ook in andere landen in Latijns-Amerika – de meest prachtige Maya tempels. De Mayacultuur was een beschaving waarvan onder andere bekend is dat ze een volledig ontwikkeld schrift hadden. Maar de Maya beschaving valt ook op vanwege het gevoel voor kunst, wiskunde, astrologie en architectuur. Hoewel je na een tijdje Maya tempel-moe kunt worden in Mexico, zijn er toch een aantal Maya tempels die je zeker bezocht moet hebben. Wij zetten onze favoriete Maya ruïnes en Maya tempels in Mexico op een rij, zodat jij voor jezelf een keuze kunt maken.

In heel Mexico zijn honderden, zo niet duizenden bijzondere Maya tempels te vinden. En natuurlijk kun je ze niet allemaal bezoeken. Tijdens onze reis van drie weken door Mexico bezochten wij een aantal Maya tempels die zeker een bezoek waard zijn. Daarnaast schijnen populaire Maya tempels zoals Calakmul en Palenque ook een aanrader te zijn. Onderstaande Maya ruïnes en Maya tempels vind je allemaal op het Yucatán schiereiland.

Boek je vliegtickets naar Mexico

Het wereldwonder van Mexico: Chichén Itza

We beginnen de lijst met één van de zeven moderne wereldwonderen. Het wereldwonder van Mexico: Maya stad Chichén Itza. Hoewel Chichén Itza niet onze meest favoriete Maya stad is, is het natuurlijk niet voor niets uitgeroepen tot één van de zeven moderne wereldwonderen. Chichén Itza is het gemakkelijkst te bereiken vanaf de oudste koloniale stad van Yucatán, Valladolid. Je kunt hier naartoe rijden met je eigen huurauto (parkeren kost 30 pesos), maar het is ook mogelijk een georganiseerde tour te boeken of de bus – een collectivo – te nemen vanaf het centrum. Chichén Itza is één van de populairste Maya tempels in Mexico en dus is het belangrijk om op tijd aanwezig te zijn. De belangrijkste bezienswaardigheden van Chichén Itza zijn de grote piramide van Kukulcán en El Caracol (de sterrenwacht).

 • De entreeprijs voor Maya-stad Chichén Itza bedraagt 613 pesos per persoon (2023).
Chichen Itza
Chichen Itza

Uxmal: Onze favoriete Maya stad in Mexico

Maya-stad Uxmal is één van onze favoriete Maya tempels in Mexico. Maya stad Uxmal is gemakkelijk te bezoeken vanaf de hoofdstad van Yucatán, Mérida. Net als Chichén Itza wordt Uxmal drukbezocht, maar het is hier iets rustiger. De gaafste plek van Uxmal is de piramide van de tovenaar welke 40 meter hoog is. Deze piramide kun je beklimmen en vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de andere gebouwen in de jungle.

 • De entreeprijs voor Uxmal bedraagt 234 pesos per persoon. Je moet hiervoor twee losse kaartjes kopen. Eén voor 70 pesos en één voor 164 pesos*
Uxmal
Uxmal

Kabah en de Puuc-route

Op slechts een klein half uurtje rijden van het prachtige Uxmal vind je nog een Maya stad dat te moeite waard is; Kabah. Kabah is vrijwel onbekend bij toeristen en wordt niet bezocht door groepen en touring cars. Deze Maya tempels liggen net voor de beroemde PUUC-route en alleen de rit er naartoe is al prachtig. Hoewel het complex vrij klein is en je dus zo uitgekeken bent, is het zeker de moeite waard. Het mooiste van Kabah zijn de ruim 300 maskers van Chac, The Palace of the Masks. Mocht je tijd hebben en beschikken over een huurauto, rij dan zeker door naar de PUUC-route waar je nog meer onbekendere en minder bezochte Maya tempels vindt, zoals Labná en Sayil.

 • De entreeprijs voor Kabah bedraagt 50 pesos per persoon.
Kabah
Kabah

Becán

Maya-stad Becán is één van de minder bekende Maya ruïnes in Mexico, maar is zeker een bezoek waard. Deze ruïne ligt in de provincie Campeche op zo’n kwartier rijden van het plaatsje Xpujil. Deze plaats is trouwens een prima uitvalsbasis voor verschillende kleinere Maya tempels. De tempels van Becán zijn ontdekt in 1934 en zijn vandaag op eigen initiatief te bezoeken. Veel van de gebouwen zijn te beklimmen en vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht. Niet alleen de verschillende bouwwerken zijn prachtig, maar ook verschillende bomen die je hier tegenkomt zijn plaatjes. De entreeprijs voor Becán bedraagt 60 pesos per persoon*.

Becan tempel
Becan, Mexico: De mooiste Maya tempels van Mexico
Becan, Mexico: De mooiste Maya tempels in Mexico

De Maya ruïnes van Tulum

Het is één van de meest bezochte Maya ruïnes van Mexico en de enige in Yucatán die pal aan de kust ligt. De Maya ruïnes van Tulum zijn op twaalf meter hoge klif gebouwd, omdat hier ooit een haven was. Hoewel het – volgens ons – niet de mooiste Maya tempels zijn van Mexico, is de ligging wel fantastisch. Tulum is één van de meest toeristische bestemmingen in Yucatán. Dit betekent dat het vrijwel altijd erg druk is bij de ruïnes van Tulum. Wij raden je dan ook aan om vroeg op de dag te gaan. In Tulum kun je op verschillende plekken een fiets huren waarmee je naar de ruïnes kunt rijden. Na je bezoek, kun je afkoelen in de zee.

Accommodaties in Tulum

Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties in Tulum:

Maya ruïnes Tulum
Dronefoto Maya tempels Tulum

Ek Balam

De Maya stad Ek Balam is net als Chichén Itza het gemakkelijkst te bezoeken vanaf de koloniale stad Valladolid. De laatste jaren zijn deze Maya tempels steeds populairder geworden, maar aan het begin of einde van de dag hoef je de site met niet veel mensen te delen. De grote piramide van Ek Balam mag beklommen worden. Deze piramide is zelfs hoger dan de piramide van Kukulcán in Chichén Itza. Je bezoek aan de tempels van Ek Balam kun je combineren met een bezoek aan de nabijgelegen cenote.

 • De entreeprijs voor Ek Balam bedraagt 211 pesos*. Dit is exclusief de entree voor de cenote.
Ek Balam
Ek Balam: Mooiste Maya tempels in Mexico

El Hormiguero

El Hormeriguero is de minst bekende Maya site die wij bezochten en staat vrijwel nergens aangegeven. Gelukkig kregen we deze tip bij ons guesthouse in Xpujil. El Hormiguero ligt op ongeveer een half uur afstand van Xpujil en is helemaal gratis te bezoeken. Het is een kleine Maya site met een aantal kleinere Maya tempels. Vrijwel alle bouwwerken zijn te beklimmen. Wij zijn hier een uur geweest en hebben in die tijd slechts vier andere mensen gezien. Twee toen we aankwamen en zij gingen weg, en twee toen wij weggingen. We zijn hier dus een uur alleen geweest. Hopelijk ga je binnenkort naar Mexico, want er wordt flink gebouwd rondom deze Maya tempels, dus ik ben bang dat er binnenkort entree gevraagd gaat worden en dat het een stuk drukker zal worden.

Een andere mooie Maya tempel om te bezoeken is Mayastad Calakmul tussen Bacalar en Chetumal.

El Hormiguero
El Hormiguero: Mooiste Maya tempels in Mexico

Video Maya tempels Mexico

Maya tempels in Yucatán op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locaties van alle Maya tempels in Yucatán die in dit artikel worden genoemd.

Welke Maya tempels in Mexico zou jij graag willen bezoeken?

3 berichten over “Dit zijn de 7 mooiste Maya ruïnes en Maya tempels in Mexico (Yucatán)”

 1. Avatar van Marcella
  Marcella
  13 mei 2018

  Gaaf, al die maya tempels! Ik wil ze allemaal graag bezoeken, wat een plaatjes! Ik ga dit artikel opslaan, fijn voor onze voorbereiding!

 2. Avatar van Leoni - Justtravelme
  Leoni - Justtravelme
  7 juni 2019

  Ik las net dit artikel, omdat ik op dit moment in Mexico ben. Helaas is de toegangsprijs van Chichen itza bijna verdubbeld. Het is nu 481 pesos. Wel prachtig trouwens

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   7 juni 2019

   Hi Leonie, ik had het gelezen inderdaad.. Had het in het artikel over Chichén wel aangepast, maar goed dat je het zegt. Zal het in dit artikel ook nog even aanpassen. Dankjewel!