Campeche Mexico

Campeche: De mooiste koloniale stad van zuidelijk Mexico

Geüpdatet op

Campeche lijkt op het eerste gezicht een koloniale stad die je wel vaker tegenkomt in Mexico. Denk aan steden als Mérida en Valladolid. Maar Campeche is anders. De sfeer is er gemoedelijker. En dat is vooral te danken aan de ligging aan zee. Met haar kleurrijke huizen, gezellige pleinen, ommuurde binnenstad en prachtige kerken is de stad de mooiste koloniale stad van Yucatán. Wat te doen in Campeche, Mexico? Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Campeche en de omgeving.

Start met onze reisvideo

Campeche Mexico drone

De ommuurde binnenstad

Campeche is zo’n klassieke koloniale stad en lijkt in vele opzichten op Valladolid. Het verschil is echter dat de binnenstad volledig ommuurd is. Deze stadsmuur – die nog steeds staat op veel plekken – herinnert de lokale bevolking aan moeilijkere tijden. De stad was in het verleden een belangrijke handelspost aan zee waardoor de stad regelmatig aangevallen werd door piraten.

Ommuurde binnenstad Campeche Mexico

Het centrale plein

Net als andere Mexicaanse steden is de stad gebouwd in een grid. Dit betekent dat de stad gemakkelijk wandelend te verkennen is. Het uitgangspunt is altijd het centrale plein. Rondom dit centrale plein zijn een aantal musea te vinden. Ook kun je hier instappen in een toeristische rood treintje die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Campeche brengt. Het centrale plein is de plek waar het leven zich afspeelt. Met name in de avonduren – wanneer de Catedral de Campeche prachtig verlicht is, vind je hier één en al gezelligheid. Dit is dan ook niet voor niets één van de belangrijkste en populairste Campeche bezienswaardigheden.

Centrale plein Campeche Mexico
Centrale plein Campeche Mexico

Bezoek de lokale markt

Iedere dag vind er net buiten de ommuurde binnenstad van de stad een lokale markt plaats. Wij kregen deze tip van de manager van ons hotel en het was zo leuk. Geen enkele andere toerist zijn we tegengekomen en de lokale bevolking leek het prachtig te vinden dat we er waren. Er wordt muziek gemaakt op de markt, je kunt er van alles kopen – van groente en fruit tot kleding en spullen voor in huis – en de sfeer is fantastisch. Dit is met stip één van de leukste dingen om te doen in Campeche in Mexico.

Lokale markt Campeche Mexico

Uitwaaien op de Malécon boulevard

Campeche is met haar ligging aan zee een heerlijke stad voor een dag of twee. Vanaf de ommuurde binnenstad sta je binnen een paar minuten lopen op de Malécon boulevard langs de zee. Verwacht hier geen stranden, zoals aan de andere kant van het land bij bijvoorbeeld Tulum. Het is wel heerlijk om hier even te lopen en uit te waaien. Wil je toch een paar uurtjes relaxen op een strand? Dan kun je het beste reizen naar het strand Playa Bonita dat ongeveer elf kilometer buiten de stad ligt.

Doen in Campeche: Slenteren door de kleurrijke straten

De echte reden voor een bezoek aan Campeche zijn de prachtige straten met kleuren en winkels in de mooiste kleuren. Sinds het centrum van de stad is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst wordt er druk gewerkt aan het mooi maken en houden van de stad. En dat is te zien. Eén van de gezelligste en meest sfeervolle straten in Campeche is Calle 59. Hier vind je tal van restaurants en barretjes.

Kleurrijke straten Campeche Mexico
Kleurrijke straten Campeche Mexico
Kleurrijke straten in Mexico
Kleurrijke straten Campeche Mexico

Overnachten in Campeche

Er zijn genoeg accommodaties te vinden in het centrum van de stad. De prijzen liggen hier echter een stukje hoger dan in andere steden in Yucatán. Zelf verbleven wij in Hostal Boutique Casa Balche wat een prima verblijfplaats is als je het geen probleem vindt om je badkamer niet aan de kamer te hebben. Hieronder vind je nog een aantal fijne accommodaties:

De tofste bezienswaardigheden in de omgeving

Reis je van Mérida naar Campeche dan kun je er voor kiezen om in ongeveer twee uur rechtstreeks naar de kust te rijden. Ik raad je echter aan om vroeg in de ochtend te vertrekken uit Mérida en om eerst een bezoek te brengen de prachtige Maya tempels van Uxmal. Dit complex is gelegen middenin de jungle wat prachtige plaatjes oplevert. Ben je nog niet tempel-moe dan zijn er nog meer Maya-tempels die je kunt bezoeken. Zo bezochten wij nog het Maya complex Kabah en ook de PUUC-route is nabijgelegen.

Mocht je vanaf Campeche door willen reizen naar de kust – sla alsjeblieft Bacalar niet over – dan kun je ervoor kiezen om in een rechte lijn te reizen. Leuker is het om via Hopelchén – waar mennonieten wonen – en Xpujil te reizen. Rondom Xpujil kun je vele Maya tempels bezoeken die je met bijna niemand anders hoeft te delen. Dit is ook een goed startpunt voor een bezoek aan het enorme Maya complex Calakmul.

Uiteraard is het ook mogelijk om vanaf Campeche naar steden als Palenque en San Christóbal de las Casas te reizen.

Uxmal, Mexico
El Hormiguero

Reizen met de bus van en naar de stad

Kies je ervoor om geen auto te huren in Mexico dan kun je reizen met het openbaar vervoer dat prima geregeld is. De stad is vanaf verschillende bestemmingen prima bereikbaar per (nacht)bus. Houd er wel rekening mee dat het ADO busstation een aantal kilometer buiten de stad ligt. Voor ongeveer 25 pesos kun je een taxi nemen naar de binnenstad.

Bezienswaardigheden in Campeche op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle plekken en bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terug.

Veelgestelde vragen over reizen naar Campeche

 • Waar ligt Campeche in Mexico?

  Campeche is de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat in het zuiden van Mexico. In 1999 veroverde deze koloniale stad een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat snappen wij volkomen. De stad is sinds die tijd volledig opgeknapt en gerestaureerd waardoor de binnenstad soms meer op een museum lijkt dan op een stad waar echt mensen wonen. De stad ligt voor velen niet op de route door Mexico. En dus ook niet voor ons, maar achteraf zijn we blij met de omweg die we ervoor hebben gemaakt. De stad ligt zo’n 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Yucatán, Mérida. Mocht je ervoor kiezen om Campeche toe te voegen aan je reis door Mexico, dan kun je onderweg nog een aantal mooie stops maken wat de omweg nog meer de moeite waard maakt.

 • Wat te doen in de omgeving van Campeche?

  De stad Campeche is relatief klein en de meeste bezienswaardigheden heb je in een dag gezien. Maar ook de omgeving van Campeche is zeker een bezoek waard. Een aantal toffe bestemmingen in de buurt zijn bijvoorbeeld de prachtige Maya tempels van Uxmal, het Maya complex Kabah, de PUUC-route en het dorp Hopelchén waar mennonieten wonen.

 • Hoeveel dagen nodig voor Campeche?

  Campeche is één van de grotere steden op het schiereiland Yucatán, maar zo voelt het niet. Met name doordat de binnenstad ommuurd is. In principe heb je aan één dag genoeg om de mooiste bezienswaardigheden in Campeche te ontdekken.

4 berichten over “Campeche: De mooiste koloniale stad van zuidelijk Mexico”

 1. Avatar van Debbie
  Debbie
  14 juli 2019

  Wat een leuk artikel. Waar is de markt waar jullie geweest zijn buiten de stadsmuren in Campeche. Lijkt me een enorm leuke activiteit

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   14 juli 2019

   Dankje Debbie! Als je Barrio de Sta Ana in Google Maps intypt vind je het als het goed is. Veel plezier!

 2. Avatar van Debbie
  Debbie
  14 juli 2019

  Zo leuk om nieuwe tips te lezen. We willen binnenkort van Campeche naar Xpujil rijden en twijfelen nu of we via het door jullie getipte Hopelchen moeten rijden of meer langs de kust via Champoton. Is het een goede te rijden weg van Campeche naar Xpujil via Hopelchen? Is het de moeite waard? Ben benieuwd!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   14 juli 2019

   Hi Debbie. Hopelchen is niet heel bijzonder, maar het is wel een prima weg. Veel plezier alvast!