Valladolid Mexico

Valladolid bezienswaardigheden: Tips voor de stad en omgeving

Geüpdatet op

Valladolid is de oudste koloniale stad in Yucatán, Mexico. De stad wordt ook wel “Pueblo Mágico” genoemd en is gelegen aan de ruta arqueologica. De stad is qua oppervlakte de derde stad van Yucatán, maar is gemakkelijk te voet te verkennen met het centrale plein als middelpunt. De tofste bezienswaardigheden van de regio liggen buiten de stad. Je vindt hier honderden cenotes, prachtige Maya tempels en koloniale dorpen. Wat te doen in Valladolid, Mexico? Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Valladolid en de omgeving.

Naar Valladolid reis je voornamelijk vanwege de schitterende omgeving. De stad zelf is gemakkelijk te voet te verkennen en je hebt aan een halve dag voldoende. Op zoek naar een centrale accommodatie in Valladolid? Dan kunnen wij Hostal Tunich Naj aanraden. Hier kun je kiezen voor een privékamer of een bed in een slaapzaal. Daarnaast kun je gebruik maken van alle faciliteiten, zoals de gezamenlijke keuken en tuin. Hoewel er niet ontelbaar veel bezienswaardigheden in Valldolid zijn is het toch een heerlijke stad. Hieronder vind je de leukste dingen om te doen in Valladolid.

Het centrale plein van Valladolid: Parque Francisco Cantón

De stad Valladolid is echt Spaans opgezet. Met brede straten gebouwd in een vierkant grid met in het midden een centraal plein. Het plein, Parque Francisco Cantón of Parque La Mestiza, is het centrale punt van de stad. Hier komt jong en oud samen. Vooral wanneer de zon onder is, is het hier erg gezellig. Op het plein zijn verschillende kraampjes waar je gerechten kunt proberen. Het park is de plek in de stad om lekker te relaxen.

Valladolid Mexico
Valladolid Mexico

De katholieke kerk San Servacio

De katholieke kerk San Servacio is de blikvanger van Valladolid. De kerk is vrolijk versierd en is voor iedereen te bezoeken. Naast deze eyecatcher zijn er verspreid over de stad nog zeven andere kerken gebouwd. De kerk San Servacio is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden in Valladolid.

San Cervacio Valladolid Mexico

Doen in Valladolid: Bewonder de Cenote Zaci

Het gebied rondom Valladolid staat bekend om haar vele cenotes. Een cenote is een grot of poel met helder water die meestal zijn ontstaan door ondergrondse stromingen van grondwater. Door de maya’s werden de cenotes gebruikt om offers te brengen. Volgens hen waren cenotes heilige plaatsen omdat het de ingang was naar de onderwereld. Tegenwoordig worden de cenotes gebruikt door toeristen om een frisse duik te nemen op een unieke locatie. In Valladolid zelf is één cenote te bezoeken, namelijk cenote Zaci. Het is zeker niet de meest indrukwekkende cenote, maar wel de cenote die je te voet kunt bereiken vanaf je hotel.

Cenote Zaci Valladolid Mexico

Duik de kleurrijke straten van Valladolid in

Valladolid is een echte Mexicaanse stad met de mooiste gekleurde gebouwen. Sla willekeurige straatjes in en je hebt totaal niet het gevoel dat je in een grote stad bent. De gebouwen in Valladolid zijn werkelijk waar prachtig en eigenlijk de mooiste bezienswaardigheden van Valladolid.

Valladolid Mexico

De meeste reizigers gebruiken Valladolid als uitvalsbasis voor de mooiste maya tempels, cenotes en andere toffe plekken in de regio. Ook wij deden dit. Zelf sliepen wij drie nachten in Valladolid, maar we gingen iedere dag op pad. Hieronder lees je over toffe dagtrips die gemakkelijk zelf zijn samen te stellen vanuit Valladolid.

Rio Lagartos en Las Coloradas: Roze meren en flamingo’s

Het is niet om de hoek en qua route door Mexico is het zeker een omweg, maar het is één van de hoogtepunten van onze reis door Mexico. Las Coloradas en Rio Lagartas zijn twee vissersdorpjes aan de kust van Yucatán. Niet de dorpjes zelf, maar vooral het gebied waarin ze liggen, Ría Lagartos Biosphere Reserve, is een bezoek waard. Riá Lagartos Biosphere Reserve is het grootste wetland gebied van Yucatán en er leven hier verschillende flamingo’s, jaguars, zeeschildpadden, wasberen en andere zeevogels. Het is dan ook de perfecte bestemming voor het spotten van flamingo’s in Mexico. Een andere trekpleister zijn de gele en roze meren die je er kunt bewonderen.

Vanuit Valladolid ben je ruim twee uur onderweg naar Las Coloradas. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om aan de kust te overnachten. Je kunt dan het beste een hotel boeken in het dorpje Rio Lagartos.

Ook reizen naar Mexico? Lees dan ook ons artikel met antwoorden op veelgestelde vragen over reizen naar Mexico.

Roze meer Las Coloradas Mexico
Flamingos Las Coloradas Mexico

Chichén Itza: Het moderne wereldwonder van Mexico

De meest bezochte bezienswaardigheid rondom Valladolid is met stip Chichén Itza, één van de zeven moderne wereldwonderen. Chichén Itza ligt op ongeveer drie kwartier rijden van Valladolid. De bekendste bezienswaardigheid hier is de piramide van Kukulcán, ook wel El Castillo genoemd. De piramide werd al in de negende eeuw door de Maya’s gebouwd. In het gehele complex zijn nog veel meer bijzondere gebouwen te bewonderen. Zelf hebben wij hier ongeveer drie uur rondgelopen. Chichén Itza is hét wereldwonder van Mexico en wordt drukbezocht. Ik raad je daarom aan om vroeg vanuit Valladolid te vertrekken. Chichén Itza is geopend vanaf 8 uur.

Na je bezoek aan Chichén Itza kun je lekker afkoelen in de nabijgelegen cenote, Cenote Ik-Kil. De entree voor deze cenote bedraagt 70 pesos per persoon. Vanaf Chichen Itza is het nog geen tien minuten rijden naar Cenote Ik-Kil.

Chichen Itza mexico

Een duik nemen in één van de cenotes

In heel Yucatán zijn duizenden cenotes te vinden. Sommige van deze cenotes zijn ondergrond, anderen liggen gewoon aan het oppervlakte. Je kunt er snorkelen, duiken en afkoelen. Rondom Valladolid zijn zoveel cenotes te vinden dat het lastig kiezen kan zijn. Onze favoriete cenotes in deze omgeving zijn Cenote Samulá en Cenote Xkeken. Beide cenotes kun je in één dagdeel bezoeken. Een combi-ticket voor beide cenotes kost 125 pesos per persoon. Wil je er maar één bezoeken, dan betaal je 80 pesos.

Cenote Samulá Valladolid Mexico
Cenote Xkeken Valladolid Mexico

Valladolid bezienswaardigheden: De Maya tempels van Ek Balam

Sinds 2016 is het helaas niet meer toegestaan om de maya tempels van Chichén Itza te beklimmen. Een ander Maya tempelcomplex in de buurt van Valladolid is Ek Balam. En hier mag je nog wel op de tempels klimmen. De piramide van Ek Balam is zelfs zes meter hoger dan de piramide van Kukulcán in Chichen Itza. De entree voor Ek Balam bedraagt 211 pesos per persoon. De beste tijd om Ek Balam te bezoeken is vroeg in de ochtend op laat in de middag. Het complex sluit om vijf uur en vanaf vier uur is de entree gesloten.

Je kunt zelf naar Ek Balam reizen met je huurauto of het openbaar vervoer, maar je kunt ook kiezen voor een georganiseerde tour naar Ek Balam en omliggende bezienswaardigheden.

Het is ook mogelijk om Ek Balam te bezoeken tijdens de reis van Isla Holbox naar Valladolid.

Ek Balam
Ek Balam

Bezienswaardigheden in Valladolid Mexico op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle bezienswaardigheden in Valladolid die in dit artikel zijn genoemd terug.

Hoe kom je in Valladolid?

Valladolid is één van de grootste steden van Yucatán en ligt erg centraal. Je kunt gemakkelijk naar Valladolid reizen vanaf bijvoorbeeld Cancún, Tulum, Mérida en Chiquilá. Vanaf vrijwel alle bestemmingen rijd je in ongeveer twee uur naar Valladolid. Wanneer je veel van de omgeving wilt zien raad ik je aan om een auto te huren in Mexico. Op deze manier heb je veel vrijheid en kun je stoppen wanneer je wilt.

Slapen in Valladolid

Valladolid is compleet anders dan kustplaatsen als Cancún en Tulum. Hier geen enorme resorts en geen zee, maar kleinschalige hotels. Valladolid is een populaire bestemming in Yucatán en het is daarom raadzaam om vooraf je hotel te boeken via bijvoorbeeld Booking.com. Zelf sliepen wij in twee hotels in Valladolid. Met name Hostal Tunich Naj is een aanrader. Vanaf hier sta je binnen no-time bij alle Valladolid bezienswaardigheden. Je kunt hier overnachten in een tweepersoonskamer met privékamer. Ook zijn er slaapzalen aanwezig. De gezamenlijke tuin met keuken zorgt voor een heerlijke sfeer. Hieronder hebben we nog een aantal fijne accommodaties in Valladolid op een rij gezet:

Bekijk onze video van onze reis door Mexico

Wat zijn volgens jou de mooiste Valladolid bezienswaardigheden?

3 berichten over “Valladolid bezienswaardigheden: Tips voor de stad en omgeving”

 1. Avatar van Peter Klaster
  Peter Klaster
  7 maart 2018

  Net een heel interessante documentaire over chichen itza en de rol van de cenotes gezien.mooi dat jullie nu daarover fotos laten zien.

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   8 maart 2018

   Wat toevallig!

 2. Avatar van leon
  leon
  20 maart 2020

  ik heb ek balam bezocht in maart heel indrukwekkend de moeite waard voor een ommetje,wij waren er vroeg en dan zijn er nog geen toeristen,men kan tevens nog op de piramide klimmen voor echte durvers tot boven