Mooiste cenotes van Yucatan, Mexico

Dit zijn de mooiste cenotes van Yucatán, Mexico

Geüpdatet op

Mexico – en dan met name de regio Yucatán in het zuiden van het land, staat niet alleen bekend om de prachtige Maya tempels die je er kunt bewonderen. Ook het zwemmen in de indrukwekkende cenotes staat bij menigeen op de bucketlist. Deze prachtige natuurverschijnselen zijn de perfecte plekken voor een frisse duik en het opleuken van je Instagram account. Je vindt alleen al in de regio Yucatán duizenden cenotes. Het is lastig te bepalen welke cenotes je moet bezoeken. Daarom zetten wij de – volgens ons – mooiste cenotes van Yucatán op een rij. 

Inhoudsopgave:Dit zijn de mooiste cenotes van Yucatán, Mexico
 1. Wat is een cenote?
 2. Cenote Samulá
 3. Cenote X’kekén
 4. Grand Cenote bij Tulum
 5. Cenote Azul in Bacalar

Wat is een cenote?

Cenotes zijn indrukwekkende natuurverschijnselen. Een cenote is een poel of grot met met helder water, gevormd door stromingen van grondwater. Sommige cenotes vind je tientallen meters onder grond terwijl anderen gewoon aan de oppervlakte te vinden zijn. Je kan er zwemmen, snorkelen en in sommige zelfs duiken. Volgens de Maya’s zijn cenotes de ingangen naar de onderwereld waardoor ze als heilige plekken worden beschouwd. Voor zover bekend zijn er alleen al in de regio Yucatán zo’n drieduizend cenotes te vinden. Helaas zijn ze niet allemaal te bezoeken. Zo’n 1400 van deze cenotes zijn geregistreerd. Wanneer je een toffe reis maakt door Mexico zul je regelmatig bordjes langs de kant van de weg zien met het woord “cenote” erop. Met name de regio rondom Valladolid is populair vanwege de vele cenotes.

Zoals we al eerder hebben aangeven is Yucatán het gemakkelijkst en leukst te ontdekken per huurauto. Je hebt dan ook alle vrijheid om zoveel cenotes te bezoeken als dat je wilt. Uiteraard is het voor veel cenotes ook mogelijk om een tour te boeken.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Ruim duizend cenotes zijn niet te bezoeken tijdens een reis van twee tot drie weken door Mexico. Je moet daarom keuzes maken. Zelf bezochten wij een aantal cenotes die stuk voor stuk prachtig waren. En ook nog eens gemakkelijk te bezoeken. Hieronder vind je de – volgens ons – mooiste cenotes van Yucatán, Mexico.

Cenote Samulá

Eén van de meest indrukwekkende cenotes die wij bezochten in Mexico is de cenote Samulá welke gemakkelijk te bezoeken is vanuit de koloniale stad Valladolid. De afstand is ongeveer zeven kilometer, dus je zou ook een fiets kunnen huren om de cenote te bezoeken. Via een lange trap ga je de grot in waar je het heldere water al van ver ziet glinsteren. De cenote is gelegen in een grot, maar een gedeelte van de bovenkant is open, waardoor de zon af en toe naar binnen schijnt. Dit zorgt voor prachtige plaatjes. De entreeprijs voor cenote Samulá bedraagt 80 pesos per persoon.

Cenote Samulá, Valladolid Mexico: Mooiste Cenotes van Yucatan
Cenote Samulá, Valladolid Mexico: Mooiste Cenotes van Yucatan

Cenote X’kekén

Net als Cenote Samulá is Cenote X’Kekén het gemakkelijkst te bezoeken vanuit Valladolid. De twee cenotes zijn zelfs prima te combineren en je kunt zelfs een combi-ticket aanschaffen. Voor 125 pesos per persoon kun je beide cenotes bewonderen en twee keer een frisse duik nemen. Ook Cenote X’Kekén is gelegen in een grot. Op het eerste oog lijkt X’Kekén iets minder indrukwekkend dan Samulá, maar als je iets beter kijkt is ook deze super gaaf. Je vindt hier indrukwekkende stalactieten in de grot.

Cenote X'Keken, Yucatan Mexico

Grand Cenote bij Tulum

Op slechts een paar kilometer afstand van het populaire Tulum kun je de Grand Cenote bezoeken. Deze cenote is één van de populairste cenotes in Yucatán en je moet de cenote met meer mensen delen dan de eerste genoemde cenotes. De Grand Cenote is zelfs per fiets vanaf Tulum te bereiken. Je kunt je hier een hele dag vermaken, want rondom de cenote zijn verschillende plekken ingericht om lekker te chillen. Met een beetje mazzel kom je tijdens het zwemmen zelfs kleine schildpadden tegen.

 • Vanuit Tulum is het mogelijk om een tour te boeken waarbij vier cenotes in één dag bezoekt. De tour kun je hier boeken.
 • De entreeprijs voor de Grand Cenote bedraagt 500 pesos per persoon. 

Cenote Azul in Bacalar

Bacalar is onze favoriete bestemming in Mexico. Sowieso vanwege de prachtig Lagoon Bacalar, maar ook vanwege de cenotes die je hier vindt. Anders dan de eerder genoemde cenotes zijn de cenotes in Bacalar gelegen aan de oppervlakte. Je vindt hier vier cenotes waarvan Cenote Azul de meest populaire is. De entreeprijs voor Cenote Azul bedraagt 25 pesos.

Cenote Azul Bacalar
Mooiste cenotes van Yucatan, Mexico

Welke cenotes in Yucatán, Mexico zijn jouw favorieten?

Meer Mexico?

Eén bericht over “Dit zijn de mooiste cenotes van Yucatán, Mexico”

 1. Avatar van Marcella
  Marcella
  15 mei 2018

  Leuk, al die cenotes! Weer een artikel wat ik ga bewaren ter voorbereiding van onze trip! #zinin