Zonvakantie in februari

Hoe duur is Mexico: Alles over kosten in Mexico (Yucatán)

Geüpdatet op

Wanneer je bezig bent met het voorbereiden van een reis naar Mexico kan het handig zijn om zicht te krijgen in de kosten in Mexico. Mexico is een enorm land en daarom verschillende de prijzen per regio enorm. Zelf reisden wij bijna zes weken door de regio Yucatán. In dit artikel delen wij daarom onze uitgaven in Yucatán met je en geven wij een antwoord op de vraag ‘hoe duur is Mexico?’ Dit artikel is dus gebaseerd op de prijzen voor een reis door Yucatán. Wij geven een kijkje in ons dagbudget voor Mexico. Wanneer je kiest voor een andere regio in Mexico kun je er vanuit gaan dat je minder kwijt zult zijn. Yucatán is verreweg het meest ontwikkelde deel van Mexico wat er uiteraard voor zorgt dat de prijzen een stukje hoger liggen. 

Hoe duur is Mexico: Prijsniveau Mexico

Om een goed beeld te kunnen geven van het prijsniveau in Mexico hebben wij zoals altijd in een budgetartikel onze uitgaven onderverdeeld in vijf categorieën: Eten en drinken, slapen, vervoer, excursies en overige uitgaven. In Mexico betaald men met de Mexicaanse Peso. Pinnen in Yucatán is vrijwel nergens een probleem, met uitzondering van de hele kleine dorpen en de eilanden, zoals Isla Holbox. Reis je hier naartoe dan is het verstandig om voldoende cash geld mee te nemen. Aangezien de wisselkoers regelmatig wijzigt, lees je in dit artikel onze uitgaven in euro’s. Een handig artikel om je dagbudget voor Mexico te bepalen. Al is Mexico een uitstekende bestemming voor vrijwel ieder budget.

In totaal verbleven wij een kleine zes weken in Mexico. Aangezien we de laatste anderhalve week doorbrachten in een appartement in Playa del Carmen waar we voornamelijk hebben gewerkt en gechilld hebben we in dit artikel onze uitgaven voor 26 dagen opgenomen.

Boek je vliegtickets naar Mexico

Hoe duur is Mexico

Kosten voor eten en drinken in Mexico

Of je nou door Mexico reist met een klein of groot budget, lekker eten in Mexico kan iedereen. Zelf aten wij regelmatig op straat en genoten we van de heerlijke taco’s voor nog geen euro per stuk. Wil je wat afwisseling, dan kun je voor een euro of vijf een prima maaltijd krijgen bij een wat luxer restaurant. Net als in andere landen maakt het veel verschil op welke bestemming je bent. Zo zijn de restaurants in bijvoorbeeld het toeristische Tulum of Isla Holbox over het algemeen duurder dan in plaatsen als Valladolid en Cancún.

In totaal gaven wij aan eten en drinken in Mexico een bedrag van €679 uit. Dit komt neer op een bedrag van €13 per persoon per dag. Hiervoor aten we de eerste dagen voornamelijk op straat, maar later ook veel in restaurants. Ook alle drankjes – inclusief behoorlijk wat cocktail op Isla Holbox – en tussendoortjes meegenomen.

Hoe duur is Mexico: Kosten voor eten en drinken in Mexico
Walmart Cancun
Hoe duur is Mexico: Kosten voor eten en drinken in Mexico

Het geven van fooien in Mexico

Yucatán is voornamelijk erg geliefd onder Amerikaanse toeristen en dat zie je terug in de restaurants. Over het algemeen wordt er uitgegaan dat je een fooi geeft van rond de 15%. In sommige gevallen staat de fooi zelfs al vermeld op de rekening. De hoogte fooi die wij ‘moesten’ betalen was een percentage van 18%. Dit is misschien even wennen, maar het is goed om te weten dat de fooien en groot gedeelte van de inkomsten van Mexicanen zijn. Daarnaast kan het regelmatig gebeuren dat er een groep muzikanten naast je tafel verschijnt wanneer je aan het eten bent. Wil je niet dat zij speciaal voor jou muziek maken dan moet je dit duidelijk aangeven. Ga je hier wel mee akkoord, dan verwachten ze over het algemeen een ‘fooi’ van rond de vijf euro.

Kosten voor overnachtingen in Mexico

Net zoals in andere landen sliepen wij in Mexico altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Hiervoor betaalden wij gemiddeld €29,25 per nacht. We hebben hiervoor een aantal keren in een simpel hostel geslapen, maar ook in een paar hele fijne hotels, zoals in Hotel Balche in Bacalar en Hostal Boutique Casa Balché in Campeche. Onze goedkoopste overnachting was een overnachting voor 350 Pesos per nacht in Xpujil.

Overnachten in Mexico kun je zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt. Een bed in een hostel is een stuk goedkoper dan een privékamer. Met name in bestemmingen als Tulum liggen de prijzen voor accommodaties over het algemeen wat hoger.

Boek hier je accommodaties in Yucatán

Hoe duur is Mexico
Hoe duur is Mexico: Kosten voor overnachten in Mexico

Hoe duur is Mexico: Kosten voor vervoer in Mexico

Zelf huurden wij voor drie weken een auto in Mexico. Met deze huurauto maakten wij een te gekke route door Mexico. Voor de huurauto betaalden wij €336 voor drie weken. Daarnaast gaven we geld uit aan tanken, tol, fietsen huren op Isla Holbox en de boot van en naar Isla Holbox. Vanaf het vliegveld in Cancún namen wij de ADO bus naar het centrum van Cancún voor 156 pesos per persoon.

In totaal gaven wij aan vervoer in Mexico een bedrag uit van €486. Dit komt neer op een bedrag van €18,70 per dag voor twee personen.

Hoe duur is Mexico
Las Coloradas
Isla Holbox

Kosten voor excursies in Mexico

Yucatán is een fantastisch schiereiland waar je de mooiste Maya tempels kunt bewonderen. Zelf bezochten wij een aantal van deze tempelcomplexen tot we helemaal ’tempel-moe’ waren. Daarnaast namen we een aantal keren een frisse duik in één van de vele cenotes, huurden we een kajak om Laguna Bacalar te ontdekken en zagen we nog meer toffe plekken rondom Bacalar. Eén van de duurdere uitgaven in Mexico was voor ons het bezoek aan de Maya stad Chichén Itza. De entreeprijs hiervoor bedraagt 481 pesos per persoon.

In totaal gaven wij aan excursies in Mexico een bedrag uit van €87 voor twee personen. Die komt neer op een bedrag van €3,35 per persoon per dag.

Dit zijn de mooiste Maya tempels in Mexico die zeker een bezoek waard zijn.

Uxmal
Chichen Itza
Hoe duur is Mexico

Overige uitgaven in Mexico

Ook buiten bovenstaande uitgaven hebben wij nog een bedrag uitgegeven van €205. Dit zijn voornamelijk kosten voor souvenirs – alles is té mooi in Mexico -, sigaretten (een pakje sigaretten in Mexico kost ongeveer 44 pesos), wat kleding, verzorgingsproducten en het laten doen van de was. Daarnaast hebben we te maken gehad met de politie die we moesten ‘omkopen’. Dit heeft ons nog eens ruim €100 gekost. Hier lees je ons verhaal over corruptie in Mexico.

In totaal gaven wij voor overige uitgaven gemiddeld €7,89 per dag uit voor twee personen.

Campeche

Conclusie: Hoe duur is Mexico

Dan zijn we nu uitgekomen bij onze conclusie en een antwoord op de vraag ‘hoe duur is Mexico’. In totaal gaven wij in 26 dagen in Mexico een bedrag uit van ruim €2000 uit voor twee personen. Dit bedrag is exclusief vliegtickets van en naar Nederland. Dit komt neer op net geen €40 per persoon per dag. Heb je minder budget voor je reis door Mexico dan kun je zeker besparen op accommodaties. Slapen op een slaapzaal is over het algemeen een stuk goedkoper dan in een privékamer. Ook dronken wij regelmatig alcoholische drankjes. Skip dit en je zult een stuk minder budget nodig hebben voor Mexico.

Disclaimer: Uiteraard kun je een reis of vakantie in Mexico zo duur maken als je zelf wilt. Dit is enkel een indicatie van onze kosten in Mexico en een indruk van het prijsniveau in Mexico.

Had jij verwacht dat Mexico (Yucatán) een duurdere of goedkopere bestemming zou zijn?

Meer Mexico?

3 berichten over “Hoe duur is Mexico: Alles over kosten in Mexico (Yucatán)”

 1. Avatar van Elisa
  Elisa
  4 augustus 2018

  Fijn artikel! Ik had het iets duurder verwacht. Komt ook omdat wij hadden zitten kijken naar een all-in voor de laatste paar dagen. Met welke maatschappij vlogen jullie trouwens? Ik zat naar KLM en air Canada te kijken maar de overstap is te kort.

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   4 augustus 2018

   Dankje. Wij vlogen met TUI. Heen vanaf Brussel met korte stop op Cuba. En terug rechtstreeks naar Schiphol.

 2. Avatar van Janet | thatonetime
  Janet | thatonetime
  23 augustus 2018

  Dit valt me echt mee, ik had het ook een stuk duurder verwacht! Ik ben benieuwd naar jullie politie-verhaal!