Route Cambodja Phnom Penh

Route Cambodja: Planning voor 2 weken

Cambodja, een land met vele gezichten. Aan de ene kant het land van de prachtige tempels, een prachtige natuur en in het zuiden prachtige stranden, maar aan de andere kant het land met een behoorlijke roerige geschiedenis. Tot een paar jaren geleden is het de situatie vrijwel altijd onstabiel geweest. Gelukkig is het nu prima te bezoeken en is het een populaire bestemming onder reizigers. Wil jij gaan backpacken in Cambodja, maar heb je nog geen idee waar je precies naartoe wilt? In dit artikelen vertellen wij over onze route door Cambodja. 

route cambodja

Route Cambodja

In totaal reisden wij 19 dagen door Cambodja. Lang genoeg om de highlights van het land te zien, maar te kort om het land echt goed te leren kennen. Toch hebben wij een aardige eerste indruk van het land gekregen. Wij kwamen het land binnen vanuit Thailand waar we in Trat een busreis boekte naar Siem Reap. Het land verlieten we via de grensovergang bij Koh Kong vanaf waar we weer verder reisden door Thailand.

De grensovergang van Thailand naar Cambodja bij Poipet staat bekend als één van de vervelendste grensovergangen door Azië. Veel reizigers worden hier behoorlijk opgelicht. Lees ons artikel over oplichting bij de grensovergang Poipet en reis voorbereid (en zonder opgelicht te worden) naar Cambodja.

Siem Reap

Siem Reap is dé uitvalsbasis voor vele reizigers om een bezoek te brengen aan het spectaculaire Angkor Wat. Het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Wanneer je een bezoek brengt aan Cambodja is dit één van dé attracties die je zeker niet mag missen! De tempel is één van de belangrijkste overblijfselen uit het vroegere Khmer-rijk en is gebouwd tussen 1113 en 1145. Angkor Wat moet je trouwens niet verwarren met Angkor. Angkor Wat is dé bekende tempel, maar Angkor bestaat uit meerdere tempels. Zo vind je hier bijvoorbeeld ook de plek waar de film Tomb Raider is opgenomen, Ta Prohm en nog veel meer indrukwekkende bouwwerken.

Angkor Wat

Angkor ligt op zo’n vijf kilometer van Siem Reap en is op vele manier te bezoeken. Huur een fiets, regel een tuktuk voor een dag of boek een tour bij één van de vele kantoortjes. Naast dat het complex op meerdere manieren te bezoeken is, zijn er ook verschillende kaartjes te koop. Je kunt kiezen voor een kaart voor 1 dag, drie dagen of een hele week.

Route Cambodja Angkor Wat

Route Cambodja Angkor

In 2016 zijn de entreeprijzen voor Angkor Wat flink omhoog gegaan. Voor een dag betaal je nu 60 euro.

In de buurt van Angkor kun je The Cambodian Landmine Museum bezoeken. In Cambodja liggen nog steeds erg veel mijnen en in het museum wordt uitleg gegeven over verschillende soorten. Er wordt uitgelegd hoe ze werken en je kunt diverse soorten mijnen van dichtbij bekijken. De oprichter van het museum vangt verder slachtoffers van mijnen en hun familie op en voorziet ze in hun behoeften. Zo wordt er aan de kinderen ook onderwijs gegeven.

Ook in de avond is er in Siem Reap genoeg te zien en te doen. In de Barstreet barst het van de kroegjes, restaurantjes en muziek.

Route Cambodja Siem Reap

Kompong Cham

Kompong Cham of Kampong Cham is de grootste stad in het noorden van Cambodja. Echter voelt het niet als een stad en dat is niet gek. Er wonen ongeveer 600.000 mensen en veel toeristen zul je hier ook niet tegenkomen. Wij nemen hier een kijkje na ons bezoek aan Siem Reap en haar tempels.

Helaas wordt Erick na een tijdje ziek (waarschijnlijk van de malariapillen) en wordt er niet veel bekeken. Wel brengen we een bezoek aan de mooiste bezienswaardigheid van de stad, Wat Nokor. Een tempel die nog ouder is dan de tempels van Angkor. Verder ligt de stad direct aan de Mekong rivier en dat zorgt zeker voor spectaculaire uitzichten! Een heerlijke plek als je alle drukte even wilt ontvluchten.

Route Cambodja Kampong Cham

Route Cambodja Kampong Cham Mekong Rivier

Phnom Penh

Je route door Cambodja is niet compleet zonder een bezoek te hebben gebracht aan de hoofdstad, Phnom Penh. Een chaotische stad, maar wel een stad waar genoeg indrukwekkende plekken zijn. Een bezoek aan de Killing Fields en de Tuol Slueng gevangenis mag je niet missen wanneer je in Cambodja bent. Wie kent de verschrikkelijke geschiedenis van Cambodja niet? Jarenlang werd het land geleid door de leider van de Khmer Rouge, Pol Pot. Onder zijn regime werden tussen de twee en vier miljoen inwoners vermoord. Inwoners werden gevangen gehouden in de Tuol Slueng gevangenis en daarna Choeung Ek gebracht, de Killing Fields. Deze killing fields liggen op ongeveer 14 kilometer afstand van de stad en zijn voor een paar dollar per persoon te bezoeken.

Bereid je wel voor op een indrukwekkende dag. Ikzelf was de hele dag uit mijn doen. Toch is het erg goed om dit met je eigen ogen te zien!

Route Cambodja Phnom Penh

Koh Kong

Veel mensen die een bezoek brengen aan Cambodja besteden ook een aantal dagen aan één van de stranden in het zuiden. Bekende plekken hiervoor zijn Sihanoukville en Kampot. Wij beslisten echter om het strand verderop op te zoeken. Vanaf Phnom Pehn pakten we een bus naar Koh Kong. Een kustplaats op de grens met Thailand. Een prima laatste stop dus.

Naast het vaste land van Koh Kong kun je vanaf hier ook makkelijk een bezoek brengen aan Koh Kong Island. In de omgeving van Koh Kong zelf kun je lekker naar het strand, een wandeling maken langs de rivier en de Tatai waterval bezoeken. Deze waterval ligt op een paar kilometer afstand van Koh Kong en is schitterend! In Koh Kong sluiten we onze rondreis door Cambodja af.

Route Cambodja Koh Kong

Route Cambodja Koh Kong

Nieuwsgierig naar hoe duur reizen door Cambodja is? Hier vind je een uitgebreid artikel met informatie over Budget Cambodja.

Let op: Cambodja is een malariagebied. Meer weten over Cambodja? Hier vind je meer informatie en inspiratie.

Meer Cambodja? Hier lees je al onze Cambodja artikelen

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

5 reacties op “Route Cambodja: Planning voor 2 weken”

 1. Cambodja is zoo mooi! Ik ben zelf alleen in Siem Reap geweest en vond dat echt geweldig! Ik wist eigenlijk niet dat Cambodja Malariagebied is (slikte toen wel Malaria pillen maar vanwege andere gebieden waar ik toen ook heen ging).

 2. Robinn schreef:

  Hoihoi!

  Hoe is de busreis verlopen van trat naar Siem Raep?
  Viel dit mee? Was het met een klein busje of een grotere? Hoelang was je onderweg?
  Zou je het aanraden of anders doen?

  Bedankt!!

  • Hi Robinn!
   Die reis viel reuze mee 🙂 Was in een klein busje met alleen maar andere toeristen. Wel zijn we flink opgelicht aan de grens, dus ga niet mee naar het restaurantje daar, maar ga zelf naar de grens en fix zelf je visum! In totaal zijn we (ik weet het niet meer precies) tussen de 6 en 8 uur onderweg geweest.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.