Route Cambodja Phnom Penh

Route Cambodja: Planning voor 2 weken

Geüpdatet op

Cambodja is een land met vele gezichten. Aan de ene kant het land van de prachtige tempels, een prachtige natuur en in het zuiden prachtige stranden, maar aan de andere kant het land met een behoorlijke roerige geschiedenis. Tot een paar jaren geleden is het de situatie vrijwel altijd onstabiel geweest. Gelukkig is het nu absoluut veilig om te reizen naar Cambodja. Wil jij een mooie rondreis Cambodja maken? Deze route door Cambodja leidt je in twee weken langs een aantal van de mooiste plekken.

In totaal reisden wij 19 dagen door Cambodja. Lang genoeg om de highlights van het land te zien, maar te kort om het land echt goed te leren kennen. Toch hebben wij een aardige eerste indruk van het land gekregen. Wij kwamen het land binnen vanuit Thailand waar we in Trat een busreis boekte naar Siem Reap. Het land verlieten we via de grensovergang bij Koh Kong vanaf waar we weer verder reisden door Thailand.

Op het kaartje hieronder is de volledige route voor deze rondreis Cambodja terug te vinden.

Grensovergang Thailand Cambodja

Start je rondreis Cambodja in Siem Reap

Siem Reap is dé uitvalsbasis voor vele reizigers om een bezoek te brengen aan het spectaculaire Angkor Wat. Het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Wanneer je een bezoek brengt aan Cambodja is dit één van dé attracties die je zeker niet mag missen! De tempel is één van de belangrijkste overblijfselen uit het vroegere Khmer-rijk en is gebouwd tussen 1113 en 1145. Angkor Wat moet je trouwens niet verwarren met Angkor. Angkor Wat is dé bekende tempel, maar Angkor bestaat uit meerdere tempels. Zo vind je hier bijvoorbeeld ook de plek waar de film Tomb Raider is opgenomen, Ta Prohm en nog veel meer indrukwekkende bouwwerken.

Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties in Siem Reap:

Bezoek de tempels van Angkor Wat

Angkor ligt op zo’n vijf kilometer van Siem Reap en is op vele manier te bezoeken. Huur een fiets, regel een tuktuk voor een dag of boek een tour bij één van de vele kantoortjes. Naast dat het complex op meerdere manieren te bezoeken is, zijn er ook verschillende kaartjes te koop. Je kunt kiezen voor een kaart voor 1 dag, drie dagen of een hele week.

De grensovergang van Thailand naar Cambodja bij Poipet staat bekend als één van de vervelendste grensovergangen door Azië. Veel reizigers worden hier behoorlijk opgelicht.

Route Cambodja Angkor Wat
Route Cambodja Angkor

In de buurt van Angkor kun je The Cambodian Landmine Museum bezoeken. In Cambodja liggen nog steeds erg veel mijnen en in het museum wordt uitleg gegeven over verschillende soorten. Er wordt uitgelegd hoe ze werken en je kunt diverse soorten mijnen van dichtbij bekijken. De oprichter van het museum vangt verder slachtoffers van mijnen en hun familie op en voorziet ze in hun behoeften. Zo wordt er aan de kinderen ook onderwijs gegeven.

Ook in de avond is er in Siem Reap genoeg te zien en te doen. In de Barstreet barst het van de kroegjes, restaurantjes en muziek.

Route Cambodja Siem Reap

Kampong Cham

Kampong Cham of Kampong Cham is de grootste stad in het noorden van Cambodja. Echter voelt het niet als een stad en dat is niet gek. Er wonen ongeveer 600.000 mensen en veel toeristen zul je hier ook niet tegenkomen. Wij nemen hier een kijkje na ons bezoek aan Siem Reap en haar tempels. Een fijne tussenstop om de reis van Siem Reap naar Phnom Phen te onderbreken.

Route Cambodja Kampong Cham
Route Cambodja Kampong Cham Mekong Rivier

Phnom Penh: De hoofdstad van Cambodja

Je route door Cambodja is niet compleet zonder een bezoek te hebben gebracht aan de hoofdstad, Phnom Penh. Een chaotische stad, maar wel een stad waar genoeg indrukwekkende plekken zijn. Een bezoek aan de Killing Fields en de Tuol Slueng gevangenis mag je niet missen wanneer je in Cambodja bent. Wie kent de verschrikkelijke geschiedenis van Cambodja niet? Jarenlang werd het land geleid door de leider van de Khmer Rouge, Pol Pot. Onder zijn regime werden tussen de twee en vier miljoen inwoners vermoord. Inwoners werden gevangen gehouden in de Tuol Slueng gevangenis en daarna Choeung Ek gebracht, de Killing Fields. Deze killing fields liggen op ongeveer 15 kilometer afstand van de stad en zijn voor een paar dollar per persoon te bezoeken.

Phnom Penh

Kampot

Wanneer je vanuit Phnom Penh richting de kust van Cambodja reist kom je langs het slaperige stadje Kampot. Dit is een perfecte bestemming om tot rust te komen en je op te laden voordat je een bezoek brengt aan de mooiste eilanden van Cambodja. Vanuit Kampot kun je ook gemakkelijk een dagtrip maken de nabijgelegen kustplaats Kep.

Sihanoukville

Sihanoukville is één van de bekendste eilanden van Cambodja en het is verreweg het grootste eiland. Het is helaas niet meer zo paradijselijk als dat het klinkt. Er wordt volop gebouwd en grote hotelketens worden uit de grond gestampt. Ook draait er veel in Sihanoukville om prostitutie en is de sfeer soms grimmig. Toch blijft Sihanoukville één van de populairdere bestemmingen in het land. Sihanoukville is vooral handig om toe te voegen aan je reisroute door Cambodja aangezien vanaf hier boten vertrekken naar de mooiste eilanden van Cambodja, zoals Koh Rong.

Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties in Sihanoukville (aan Otres Beach):

Koh Kong & Koh Kong eiland

Heb je na je bezoek aan de eilanden Sihanoukville en Koh Rong nog tijd over en wil je doorreizen naar Thailand dan is het kuststadje Koh Kong, oftewel Krong Khemara Phoumin, een leuke toevoeging. Koh Kong ligt op nog geen 10 kilometer afstand van de grens met Thailand. De perfecte bestemming om je route door Cambodja af te sluiten. Naast het vaste land van Koh Kong kun je vanaf hier ook makkelijk een bezoek brengen aan Koh Kong eiland. In de omgeving van Koh Kong zelf kun je lekker naar het strand, een wandeling maken langs de rivier en de Tatai waterval bezoeken. Deze waterval ligt op een paar kilometer afstand van Koh Kong en is schitterend! In Koh Kong sluiten we onze rondreis door Cambodja af.

Koh Kong
Koh Kong waterval

Vliegen naar Siem Reap

Het is helaas niet mogelijk om vanuit Nederland rechtstreeks te vliegen naar Siem Reap. Mocht je niet over land willen reizen dan kun je het beste van Nederland naar Bangkok vliegen en vanuit Bangkok naar Siem Reap vliegen. Dit zijn de goedkoopste routes qua vluchten. De prijzen voor vliegtickets vergelijk je het beste via Tix.nl.

Reizen door Cambodja

De beste manier om door Cambodja te reizen is door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Cambodja is een relatief klein land en de afstanden zijn meestal goed te doen in één dag. Houd er echter wel rekening mee dat de staat van de wegen in Cambodja lang niet overal even goed. Vaak ben je dus langer onderweg dan je vooraf denkt. Wil je vooraf alvast online kaartjes aanschaffen voor de busreizen in Cambodja dan kan dit via 12Go.Asia.

Heb jij nog toevoegingen voor bestemmingen die meegenomen moeten worden in een reisroute door Cambodja?

Meer Cambodja:

5 berichten over “Route Cambodja: Planning voor 2 weken”

 1. Avatar van Let's travel and see
  Let's travel and see
  25 oktober 2014

  Cambodja is zoo mooi! Ik ben zelf alleen in Siem Reap geweest en vond dat echt geweldig! Ik wist eigenlijk niet dat Cambodja Malariagebied is (slikte toen wel Malaria pillen maar vanwege andere gebieden waar ik toen ook heen ging).

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   25 oktober 2014

   Ons is verteld dat in Siem Reap de malariamug niet voorkomt.. En in vele andere gebieden wel. Waarschijnlijk wist je het daardoor niet?!

   1. Avatar van Let's travel and see
    Let's travel and see
    25 oktober 2014

    Oh dat zou goed kunnen ja! Ik slikte ze nog wel want moest mn kuur afmaken omdat ik net uit Myanmar kwam..

 2. Avatar van Robinn
  Robinn
  28 maart 2017

  Hoihoi! Hoe is de busreis verlopen van trat naar Siem Raep? Viel dit mee? Was het met een klein busje of een grotere? Hoelang was je onderweg? Zou je het aanraden of anders doen? Bedankt!!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   29 maart 2017

   Hi Robinn! Die reis viel reuze mee :) Was in een klein busje met alleen maar andere toeristen. Wel zijn we flink opgelicht aan de grens, dus ga niet mee naar het restaurantje daar, maar ga zelf naar de grens en fix zelf je visum! In totaal zijn we (ik weet het niet meer precies) tussen de 6 en 8 uur onderweg geweest.