The Killing Tree The Killing Fields

Een bezoek aan The Killing Fields & Het Tuol Sleng Museum

Geüpdatet op

Wanneer je naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, reist kun je niet onder een bezoek aan de indrukwekkende Killing Fields en het Tuol Sleng Museum uit. Tijdens een trip naar deze aangrijpende bestemmingen leer je over de gruwelijke geschiedenis van Cambodja in de tijd van het Rode Khmer regime onder leiding van Pol Pot. Tijdens deze periode zijn ruim twee miljoenen Cambodjanen op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Vandaag de dag kun jij als toerist een bezoek brengen aan The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum, oftewel de S21-Gevangenis.

“Mijn mond valt open van verbazing, mijn ogen worden waterig en ik wordt er abrupt stil van. Deze dag is één van de heftigste dagen in Azië so far. Een bezoek aan The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum in Cambodja zet ons met beide benen aan de grond.” (een stukje uit mijn reisdagboek).

Hoe bereik je The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum?

The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum zijn beide goed bereikbaar vanuit het centrum van Phnom Penh. De gemakkelijkste manier om hier te komen is door een tuktukchaffeur aan te spreken die een dag met je op pad gaat. Een tuktuk voor deze trip kost ongeveer $15. Het is ook mogelijk om een fiets of scooter te huren in Phnom Penh en zelf op pad te gaan. Het Tuol Sleng Museum ligt in Phnom Penh, net buiten het centrum. The Killing Fields liggen 15 kilometer buiten de stad, maar zijn ook goed te bereiken.

Phnom Penh naar The Killing Fields

Openingstijden The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum

Het Tuol Sleng Museum (S21-gevangenis) is iedere dag geopend van 8.00 tot 16.30. The Killing Fields opent even laat, maar blijft open tot 17.30 uur. Niet alleen vanwege de openingstijden, maar ook om meer te snappen van het vreselijke regime van de Rode Khmer raad ik je aan om eerst het Tuol Sleng Museum te bezoeken en daarna naar The Killing Fields te gaan.

Lees je in over het Khmer Rouge regime

Ik raad je aan om je vooraf in te lezen over het Khmer Rouge regime, zodat je weet wat je te wachten staat. Een indrukwekkende film om te kijken is bijvoorbeeld de film ‘First They Killed My Father’ welke is geregisseerd door Angelina Jolie. Lees je liever een boek? Schaf dan The Khmer Rouge’s Genocidal Reign in Cambodia aan. Ook een aantal overlevenden van het Khmer Rouge regime hebben boeken geschreven en delen hun verhalen. Op de indrukwekkende cd’s Khmer Rouge Survivors-They Will Kill You If You Cr vertellen zij hun verhalen.

Het Khmer Rouge regime in Cambodja

De periode 1975 tot 1979 is een zwarte periode uit de geschiedenis van Cambodja. Vier jaar lang was het land in handen van het Khmer Rouge regime onder leiding van dictator Pol Pot. De Khmer Rouge was een militaire tak van de Communistische Party van Democratisch Kampuchea, oftewel Cambodja. Tijdens deze periode werden mensen de stad uitgejaagd en moest volgens de Rode Khmer alles draaien om het plattelandsleven. Het plattelandsleven waar miljoenen Cambodjanen werden mishandeld en ingezet als slaaf.

Maar niet alleen mensen die in de steden werden als ‘slecht’ bestempeld. Ook bijvoorbeeld monniken, leraren, ambtenaren en artsen stonden martelingen en executies te wachten. Maar ook gezinnen werden uit elkaar gerukt. Volgens het regime van de Rode Khmer waren egoïsme, sieraden, geld en familie ‘slecht’ en ook dit moest bestraft worden.

Zo had Pol Pot het met zijn regime op een groot gedeelte van de Cambodjaanse bevolking gericht en werden er ongeveer 2 miljoenen Cambodjanen op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Het bezoek aan The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum zal één van de meest indrukwekkende dagen tijdens je rondreis door Cambodja zijn.

Het Tuol Sleng Museum

Het Tuol Sleng Museum, net buiten het centrum van Phnom Penh, is een vriendelijkere naam voor het museum dat ook wel ‘Het museum van de volkerenmoord’ wordt genoemd. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Rode Khmer zijn gevangen vasthield en gruwelijk martelde. Het gebouw, dat vroeger een school was, hangt nu vol met foto’s van slachtoffers van de Rode Khmer. Tijdens het regime van de Rode Khmer stond het gebouw bekend als de S21-gevangenis.

Het complex bestaat uit vier gedeeltes waar je vandaag de dag allemaal een kijkje kunt nemen. Zo kom langs cellen waar honderden gevangenen tegelijk in worden gegooid, langs een bord met de meest onmenselijke regels waar gevangen in de S21-gevangenis zich aan moesten houden en de binnenplaats waar gevangenen werden mishandeld en gemarteld.

Een bezoek aan het Tuol Sleng Museum is een bizarre ervaring waarbij de tranen je in de ogen springen. Met name de foto’s van de vele gevangen doen je beseffen dat dit alles daadwerkelijk is gebeurt. En niet eens zo lang geleden.

Entreeprijs Tuol Sleng Museum

De entreeprijs voor het Tuol Sleng bedraagt $5 per persoon. Dit is zonder gids. Wil je een audiotour dan kost het $3 extra.

Tuol Sleng Museum
Tuol Sleng Museum
Tuol Sleng Museum

The Killing Fields – Choeung Ek

Na een indrukwekkend bezoek aan het Tuol Sleng Museum is het tijd om door te reizen naar de 15 kilometer verderop gelegen Killing Fields (Choeung Ek), oftewel ‘de velden des doods’. Verspreid door heel Cambodja liggen meerdere Killing Fields, maar Choeung Ek is hiervan de grootste en meest bekende.

Choeung Ek is de plek waar gevangenen van de S21-gevangenis naartoe werden gebracht om nogmaals gemarteld te worden en daarna te worden vermoord. Naar schatting zijn er in Cambodja tijdens het Khmer Rouge regime 1.7 tot 2 miljoen mensen om het leven gebracht, waarvan zo’n 17.000 op Choeung Ek.

Choeung Ek

Op het terrein is een monument gevestigd. Een monument ter ere van alle slachtoffers die gemaakt zijn door het verschrikkelijke regime van de Khmer Rouge. In deze witte toren met ramen liggen de schedels van slachtoffers. Ruim 5.000. Maar wanneer je verder loopt staan er nog veel meer gruwelijkheden op je te wachten.

Overal op het enorme terrein staan borden waarop informatie te lezen is over wat zich hier heeft afgespeeld. Hoewel de borden en andere dingen die je te zien krijgt in principe genoeg zeggen raad ik je toch aan om een audiotour te nemen. Hierbij wordt precies verteld wat er op welke plek is gebeurt. Gruwelijk en tranen trekkend.

De Killing Tree

Eén van de plekken die mij het meest is bijgebleven is de Killing Tree. Tegen deze boom werden – om kogels te besparen – baby’s en kleine kinderen doodgeslagen. Vandaag de dag wordt de boom door bezoekers uit de hele wereld respectvol volgehangen met armbandjes in alle kleuren van de regenboog.

The Killing Tree The Killing Fields

Massagraven

Overal op het complex waar je kijkt kom je massagraven tegen. Graven waarin tientallen, zo niet honderden, Cambodjanen tegelijk in zijn gedumpt door de Khmer Rouge. De bordjes geven duidelijk aan dat het verboden is om de massagraven te betreden, maar vanaf een afstand is goed te zien dat op sommige plekken nog steeds stukken van kleding naar boven komen of zelfs botten.

Entreeprijs The Killing Fields – Choeun Ek

Hoe duur is de entree voor The Killing Fields? De entreeprijs voor Choeung Ek bedraagt $3 per persoon. Voor de audiotour betaal je nog een paar dollar extra. Ik raad je zeker aan om deze te nemen. Wanneer je per tuktuk naar The Killing Fields reist zal de chauffeur op je blijven wachten.

Een bezoek aan het Tuol Sleng Museum en The Killing Fields in Cambodja is een vrij heftige ervaring. Toch denk ik dat het goed is voor toeristen om te leren over de geschiedenis van een land en dat kan nergens beter dan hier. Heb jij de Killing Fields al eens bezocht?

16 berichten over “Een bezoek aan The Killing Fields & Het Tuol Sleng Museum”

 1. Avatar van Robert | Traveljunks
  Robert | Traveljunks
  13 december 2014

  Dat was mijn eerste ervaring met Cambodja, want wij bezochten deze plekken op onze eerste dag. Te bizar voor woorden. Ook het opgedroogd bloed, wat nog op de vloer te zien was. Brrr Als jullie een goed leesbaar boek over die periode willen lezen, dan kan in "De Poort" van Francois Bizot aanraden. Leest echt als een roman.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   13 december 2014

   Oww pff.. Meteen op de eerste dag al!? Heftige binnenkomer! Thnx voor de tip! Kende ik nog niet, maar ga er eens naar op zoek!

 2. Avatar van Saskia | KidsErOpUit
  Saskia | KidsErOpUit
  14 december 2014

  Heftig.... Ik heb ooit een boek uit die tijd gelezen, hield het toen al niet droog. Mijn heftigste ervaring was het bezoek aan Auswitch toen ik 16 was. Op de heenweg was de hele klas nog wat zenuwachtig baldadig en luidruchtig, terug was het muisstil in de bus. Ook zo'n verschrikkelijk stuk van de geschiedenis....

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   14 december 2014

   Auswitch ben ik nog niet geweest, maar wil ik wel erg graag een keer bezoeken. Ik vind alles wat er is gebeurt tijdens WO 2 zo niet te bevatten en weet zeker dat ik het bezoek ook erg heftig ga vinden! Toch denk ik wel dat het goed is om dit soort dingen te bevatten.. Helaas is het niet overal altijd rozengeur en maneschijn!

 3. Avatar van Kimber
  Kimber
  14 december 2014

  Heel heftig! Ik was in HCMC in het War Remnants Museum en daar liep ik op precies dezelfde manier rond: in stilte met tranen in mijn ogen. Daar waren het 'alleen' foto's en verhalen. Als je je echt op een terrein begeeft en bijvoorbeeld zo'n boom voor je neus ziet komt het dubbel zo hard binnen denk ik.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   14 december 2014

   Idioot hea dat zulke dingen zo'n indruk op je kunnen maken!? Van te voren natuurlijk meer dan genoeg verhalen gehoord en gelezen, maar het is toch heel anders als je het inderdaad met je eigen ogen ziet.. Het is zo moeilijk voor te stellen dat er echt zoveel mensen vermoord werden zonder het gebruik van wapens. Te idioot voor woorden! Het museum in HCMC wil ik ook graag eens bezoeken.. Ik blijf dit soort dingen fascinerend vinden. Overal omdat ik er niet bij kan dat het allemaal echt is gebeurt. Pfffff

 4. Avatar van Sheelagh
  Sheelagh
  16 december 2014

  Dit is inderdaad het heftigste dat ik tijdens al mijn reizen gezien heb, al kwam het War Remnants Museum dat hierboven al genoemd werd wel in de buurt. Het heftigste vond ik de tanden en stukjes bot die door onze gids werden opgeraapt tijdens de rondleiding, en de kleding die uit de grond steekt. Erg bizar.

 5. Avatar van Sieds | siedsmytravels.nl
  Sieds | siedsmytravels.nl
  19 december 2014

  Heel confronterend en heftig wat er in Cambodja gebeurt is! Ben zelf ook bij The Killing Fields en het Tuol Sleng museum geweest, een brok in m'n keel had ik.. Ik weet nog dat ik bij het Tuol Sleng museum in een bepaalde ruimte een bordje zag hangen met een mannetje dat lachte, rode cirkel eromheen en een streep door: verboden te lachen dus! Bizar en onmenselijk als je het mij vraagt..

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   20 december 2014

   Pfff.. Dat bordje kan ik me niet herinneren. Te bizar! Wel genoeg andere dingen gezien waar ik echt niet bij kan.. Wat een leven moeten die mensen gehad hebben :( Gelukkig is het nu een stuk rustiger en kan Cambodja verder werken aan een mooie toekomst..

   1. Avatar van Marielle
    Marielle
    12 juni 2015

    Ik herinner mij ook dat bord, maar het is niet onmenselijk. Die bordjes hingen er namelijk uit respect voor de doden en alle gemartelden. Als je Tuol Sleng bezoekt zijn er nauwelijks regels, behalve dat je niet luidruchtig bent of lacht, uit respect. Vanuit dat licht bekeken snap ik dat wel. Je gaat ook niet hardop lachen tijdens de 2 minuten stilte op 4 mei.

 6. Avatar van Sandra
  Sandra
  28 december 2014

  Heftig... En kippenvel... Bijzonder gruwelijke geschiedenis en ik lees inderdaad vaker van die botten en kledingstukken.... Bah! Een indrukwekkende bezichtiging... Mijn meest heftige moment was denk ik toch wel concentratiekamp Dachau, waar ik las over alle gruwelijke experimenten die met mensen uitgevoerd werden... Blegh!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   28 december 2014

   Pfff jaa, er zijn echt een hoop plekken op de wereld waarvan je spontaan kippenvel krijgt.. Jouw verhaal over Dachau sprak me ook ontzettend aan. Heftig!

 7. Avatar van Marcella
  Marcella
  29 december 2014

  Wat onwijs heftig zeg. Ik zou er zeker naartoe willen als ik in de buurt ben, maar je weet gewoon al hoe ongelofelijk heftig veel indruk het achter laat... Al die schedels gewoon ook, jeetje!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   29 december 2014

   Klopt.. Wij hebben het ook een aantal dagen voor ons uit geschoven, maar vonden dat we het niet mochten overslaan. Ontzettend heftig, maar wel goed om even bij stil te staan. Wat hebben wij het goed in Nederland! Al jaren.. Mocht je in Cambodja zijn, echt gaan!

 8. Avatar van Marielle
  Marielle
  12 juni 2015

  Ik ben hier ook geweest, ongeveer 2 maanden terug. De plekken hebben op mij een hele heftige indruk gemaakt. Die boom laat me nooit meer los, ik moest er ook van huilen. En inderdaad, al die verschrikkelijke martelingen en dan nog dat opgedroogde bloed op de grond. Het heeft me wel geholpen om een breder beeld van Cambodia te krijgen. Het is bizar om te bedenken dat ieder persoon boven de 50 al die gruwelijkheden levendig heeft meegemaakt.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 juni 2015

   Verschrikkelijk inderdaad. En moet je nagaan hoe weinig wij hier in Nederland eigenlijk vanaf weten. Eigenlijk zou iedereen hier eens naartoe moeten vind ik! Geen wonder dat je moest huilen... Ik krijg nog steeds een brok in m'n keel als ik er aan terug denk..