Een bezoek aan The Killing Fields & Het Tuol Sleng Museum

Wanneer je naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, reist kun je niet onder een bezoek aan de indrukwekkende Killing Fields en het Tuol Sleng Museum uit. Tijdens een trip naar deze aangrijpende bestemmingen leer je over de gruwelijke geschiedenis van Cambodja in de tijd van het Rode Khmer regime onder leiding van Pol Pot. Tijdens deze periode zijn ruim twee miljoenen Cambodjanen op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Vandaag de dag kun jij als toerist een bezoek brengen aan The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum, oftewel de S21-Gevangenis.

“Mijn mond valt open van verbazing, mijn ogen worden waterig en ik wordt er abrupt stil van. Deze dag is één van de heftigste dagen in Azië so far. Een bezoek aan The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum in Cambodja zet ons met beide benen aan de grond.” (een stukje uit mijn reisdagboek).

Hoe bereik je The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum?

The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum zijn beide goed bereikbaar vanuit het centrum van Phnom Penh. De gemakkelijkste manier om hier te komen is door een tuktukchaffeur aan te spreken die een dag met je op pad gaat. Een tuktuk voor deze trip kost ongeveer $15. Het is ook mogelijk om een fiets of scooter te huren in Phnom Penh en zelf op pad te gaan. Het Tuol Sleng Museum ligt in Phnom Penh, net buiten het centrum. The Killing Fields liggen 15 kilometer buiten de stad, maar zijn ook goed te bereiken.

Lees hier meer over het openbaar vervoer in Cambodja.

Phnom Penh naar The Killing Fields

Openingstijden The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum

Het Tuol Sleng Museum (S21-gevangenis) is iedere dag geopend van 8.00 tot 16.30. The Killing Fields opent even laat, maar blijft open tot 17.30 uur. Niet alleen vanwege de openingstijden, maar ook om meer te snappen van het vreselijke regime van de Rode Khmer raad ik je aan om eerst het Tuol Sleng Museum te bezoeken en daarna naar The Killing Fields te gaan.

Lees je in over het Khmer Rouge regime

Ik raad je aan om je vooraf in te lezen over het Khmer Rouge regime, zodat je weet wat je te wachten staat. Een indrukwekkende film om te kijken is bijvoorbeeld de film ‘First They Killed My Father’ welke is geregisseerd door Angelina Jolie. Lees je liever een boek? Schaf dan The Khmer Rouge’s Genocidal Reign in Cambodia aan. Ook een aantal overlevenden van het Khmer Rouge regime hebben boeken geschreven en delen hun verhalen. Op de indrukwekkende cd’s Khmer Rouge Survivors-They Will Kill You If You Cr vertellen zij hun verhalen.

Het Khmer Rouge regime in Cambodja

De periode 1975 tot 1979 is een zwarte periode uit de geschiedenis van Cambodja. Vier jaar lang was het land in handen van het Khmer Rouge regime onder leiding van dictator Pol Pot. De Khmer Rouge was een militaire tak van de Communistische Party van Democratisch Kampuchea, oftewel Cambodja. Tijdens deze periode werden mensen de stad uitgejaagd en moest volgens de Rode Khmer alles draaien om het plattelandsleven. Het plattelandsleven waar miljoenen Cambodjanen werden mishandeld en ingezet als slaaf.

Maar niet alleen mensen die in de steden werden als ‘slecht’ bestempeld. Ook bijvoorbeeld monniken, leraren, ambtenaren en artsen stonden martelingen en executies te wachten. Maar ook gezinnen werden uit elkaar gerukt. Volgens het regime van de Rode Khmer waren egoïsme, sieraden, geld en familie ‘slecht’ en ook dit moest bestraft worden.

Zo had Pol Pot het met zijn regime op een groot gedeelte van de Cambodjaanse bevolking gericht en werden er ongeveer 2 miljoenen Cambodjanen op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Het bezoek aan The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum zal één van de meest indrukwekkende dagen tijdens je rondreis door Cambodja zijn.

Het Tuol Sleng Museum

Het Tuol Sleng Museum, net buiten het centrum van Phnom Penh, is een vriendelijkere naam voor het museum dat ook wel ‘Het museum van de volkerenmoord’ wordt genoemd. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Rode Khmer zijn gevangen vasthield en gruwelijk martelde. Het gebouw, dat vroeger een school was, hangt nu vol met foto’s van slachtoffers van de Rode Khmer. Tijdens het regime van de Rode Khmer stond het gebouw bekend als de S21-gevangenis.

Het complex bestaat uit vier gedeeltes waar je vandaag de dag allemaal een kijkje kunt nemen. Zo kom langs cellen waar honderden gevangenen tegelijk in worden gegooid, langs een bord met de meest onmenselijke regels waar gevangen in de S21-gevangenis zich aan moesten houden en de binnenplaats waar gevangenen werden mishandeld en gemarteld.

Een bezoek aan het Tuol Sleng Museum is een bizarre ervaring waarbij de tranen je in de ogen springen. Met name de foto’s van de vele gevangen doen je beseffen dat dit alles daadwerkelijk is gebeurt. En niet eens zo lang geleden.

Entreeprijs Tuol Sleng Museum

De entreeprijs voor het Tuol Sleng bedraagt $5 per persoon. Dit is zonder gids. Wil je een audiotour dan kost het $3 extra.

Tuol Sleng Museum
Tuol Sleng Museum
Tuol Sleng Museum

The Killing Fields – Choeung Ek

Na een indrukwekkend bezoek aan het Tuol Sleng Museum is het tijd om door te reizen naar de 15 kilometer verderop gelegen Killing Fields (Choeung Ek), oftewel ‘de velden des doods’. Verspreid door heel Cambodja liggen meerdere Killing Fields, maar Choeung Ek is hiervan de grootste en meest bekende.

Choeung Ek is de plek waar gevangenen van de S21-gevangenis naartoe werden gebracht om nogmaals gemarteld te worden en daarna te worden vermoord. Naar schatting zijn er in Cambodja tijdens het Khmer Rouge regime 1.7 tot 2 miljoen mensen om het leven gebracht, waarvan zo’n 17.000 op Choeung Ek.

Choeung Ek

Op het terrein is een monument gevestigd. Een monument ter ere van alle slachtoffers die gemaakt zijn door het verschrikkelijke regime van de Khmer Rouge. In deze witte toren met ramen liggen de schedels van slachtoffers. Ruim 5.000. Maar wanneer je verder loopt staan er nog veel meer gruwelijkheden op je te wachten.

Overal op het enorme terrein staan borden waarop informatie te lezen is over wat zich hier heeft afgespeeld. Hoewel de borden en andere dingen die je te zien krijgt in principe genoeg zeggen raad ik je toch aan om een audiotour te nemen. Hierbij wordt precies verteld wat er op welke plek is gebeurt. Gruwelijk en tranen trekkend.

De Killing Tree

Eén van de plekken die mij het meest is bijgebleven is de Killing Tree. Tegen deze boom werden – om kogels te besparen – baby’s en kleine kinderen doodgeslagen. Vandaag de dag wordt de boom door bezoekers uit de hele wereld respectvol volgehangen met armbandjes in alle kleuren van de regenboog.

The Killing Tree The Killing Fields

Massagraven

Overal op het complex waar je kijkt kom je massagraven tegen. Graven waarin tientallen, zo niet honderden, Cambodjanen tegelijk in zijn gedumpt door de Khmer Rouge. De bordjes geven duidelijk aan dat het verboden is om de massagraven te betreden, maar vanaf een afstand is goed te zien dat op sommige plekken nog steeds stukken van kleding naar boven komen of zelfs botten.

Entreeprijs The Killing Fields – Choeun Ek

Hoe duur is de entree voor The Killing Fields? De entreeprijs voor Choeung Ek bedraagt $3 per persoon. Voor de audiotour betaal je nog een paar dollar extra. Ik raad je zeker aan om deze te nemen. Wanneer je per tuktuk naar The Killing Fields reist zal de chauffeur op je blijven wachten.

Een bezoek aan het Tuol Sleng Museum en The Killing Fields in Cambodja is een vrij heftige ervaring. Toch denk ik dat het goed is voor toeristen om te leren over de geschiedenis van een land en dat kan nergens beter dan hier. Heb jij de Killing Fields al eens bezocht?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Phnom Penh