killing fields cambodja

Killing Fields Cambodja & Tuol Sleng

Gepubliceerd op: 13-12-2014

Mijn mond valt open van verbazing, mijn ogen worden waterig en ik wordt er abrupt stil van.. Deze dag is één van de heftigste dagen in Azië so far. Een bezoek aan The Killing Fields Cambodja & het Tuol Sleng museum in Phnom Penh, Cambodja. In Kampong Cham twijfelen we over onze volgende bestemming. Wordt het Kratie, zodat we daarna door kunnen naar Laos, gaan we weer terug naar Thailand of pakken we de bus naar de hoofdstad van het land? We kiezen voor de laatste optie en beleven een dag dit we niet snel zullen vergeten.

Het zit ons niet mee.. We komen aan in Cambodja middenin het regenseizoen. Geen weer om op het strand te liggen, geen weer om te picknicken in het park. We laten onze hoofden niet zakken en besluiten er het beste van te maken. We struinen door de stad, genieten van de bespottelijk lage prijzen tijdens de Happy Hours en gaan los in één van de vele discotheken. Voor nog geen 30 dollar zijn we beide ladderzat en staan we als enige buitenlanders mee te blèren op allerlei hits die we in Nederland enkele jaren eerder al hoorden. We hebben het geweldig naar ons zin, maar na een paar dagen besluiten we te gaan doen waarvoor we hierheen zijn gekomen. Een bezoek aan Phnom Penh, of eigenlijk aan Cambodja, is niet compleet zonder een bezoek aan de Killing Fields. We spreken een tuktukchauffeur aan die ons voor een paar dollar een hele middag wil rondrijden.

“We zijn er. Dit is de plek waar het allemaal gebeurde….”

Redelijk nerveus zit ik in de tuktuk. Ontelbaar veel verhalen heb ik gehoord over deze gruwelijke periode in de geschiedenis van Cambodja. Toch heb ik niet echt een idee wat ik ervan moet verwachten. Na een rit door wat woonwijken stoppen we uiteindelijk bij een gebouw waar meerdere tuktuks staan en waar we meerdere toeristen zien lopen. Oké, dit moet het zijn. We lopen naar de entree, kopen beide een kaartje en meteen worden we stil..We zijn er. Dit is de plek waar het allemaal gebeurde….killing fields cambodja

killing fields cambodja

killing fields cambodja

Het Tuol Sleng Museum

De eerste stop is bij de Tuol Sleng museum. Het Tuol Sleng museum, een vriendelijkere naam voor het museum dat ook wel het museum van volkerenmoord wordt genoemd. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Rode Khmer zijn gevangen vasthield, martelde en uiteindelijke vermoordde. Het gebouw, dat vroeger een school was, hangt nu vol met foto’s van slachtoffers van de Rode Khmer en is één van de meest indrukwekkende gebouwen die ik ooit heb gezien. We lopen rond, in stilte, en lezen de meest gruwelijke verhalen.. Verhalen waarvan je je niet kan voorstellen dat ze echt zijn gebeurt. We bezoeken “kamertjes” waar gevangen zaten en zien de meest gruwelijke marteltuigen.killing fields cambodja

De aanstichters van al deze gruwelijkheden? De Rode Khmer. Een militaire tak van de Communistische Party van Democratisch Kampuchea, oftewel Cambodja. De Rode Khmer was tussen 1975 en 1979 aan de macht in het land en is verantwoordelijk voor de dood van 1,7 miljoen tot 2 miljoen mensen. WTF!?

Killing Fields Cambodja | Choeung Ek

“Het allerergste? Om kogels te besparen sloeg de Khmer Rouge kinderen en baby’s met hun hoofd tegen een boom..”

Na het bezoek aan het museum zijn we al behoorlijk gedeprimeerd, maar de dag is nog niet voorbij.. De tuktuk brengt ons naar de volgende bestemming op zo’n 14 kilometer afstand van de hoofdstad. The Killing Fields van Choeung Ek. Gevangenen van Tuol Sleng werden naar deze plek gebracht en werden hier vermoord. Het allerergste? Om kogels te besparen sloeg de Khmer Rouge kinderen en baby’s met hun hoofd tegen een boom.. Wanneer ik dit hoor door de koptelefoon en bij de boom sta, schieten de tranen me in m’n ogen. Wat verschrikkelijk! Tussen 1975 en 1979 zijn hier minimaal 20.000 mensen omgebracht. Deze slachtoffers werden begraven in deze velden des doods. Onder alle heuveltjes liggen lichamen en zo nu en dan, wanneer het erg regent, komen zelfs botten en kledingstukken naar boven drijven..

killing fields cambodja

killing fields cambodja

killing fields cambodja

Op het terrein is een monument gevestigd. Een monument ter ere van alle slachtoffers die gemaakt zijn door het verschrikkelijke regime van de Khmer Rouge. In deze witte toren met ramen liggen de schedels van slachtoffers… We ademen een paar keer diep in, verwerken de informatie die we tijdens het bezoek hebben ontvangen en verlaten muisstil het terrein. Een dag waar we nog vaker over napraten en een bezoek waarvan we behoorlijk uitgeput raken. Deze avond geen biertjes en gekkigheid in de kroeg. Nee, we zijn er stil van en laten alles bezinken.killing fields cambodja

Wat is jouw meest heftige ervaring tijdens een reis? Ooit op een plek geweest waar je stil van werd? Meer te weten komen over Cambodja? Hier vind je meer artikelen.

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

16 reacties op “Killing Fields Cambodja & Tuol Sleng”

 1. Dat was mijn eerste ervaring met Cambodja, want wij bezochten deze plekken op onze eerste dag. Te bizar voor woorden. Ook het opgedroogd bloed, wat nog op de vloer te zien was. Brrr

  Als jullie een goed leesbaar boek over die periode willen lezen, dan kan in “De Poort” van Francois Bizot aanraden. Leest echt als een roman.

 2. Heftig…. Ik heb ooit een boek uit die tijd gelezen, hield het toen al niet droog.

  Mijn heftigste ervaring was het bezoek aan Auswitch toen ik 16 was. Op de heenweg was de hele klas nog wat zenuwachtig baldadig en luidruchtig, terug was het muisstil in de bus. Ook zo’n verschrikkelijk stuk van de geschiedenis….

  • Auswitch ben ik nog niet geweest, maar wil ik wel erg graag een keer bezoeken. Ik vind alles wat er is gebeurt tijdens WO 2 zo niet te bevatten en weet zeker dat ik het bezoek ook erg heftig ga vinden! Toch denk ik wel dat het goed is om dit soort dingen te bevatten.. Helaas is het niet overal altijd rozengeur en maneschijn!

 3. Kimber schreef:

  Heel heftig! Ik was in HCMC in het War Remnants Museum en daar liep ik op precies dezelfde manier rond: in stilte met tranen in mijn ogen. Daar waren het ‘alleen’ foto’s en verhalen. Als je je echt op een terrein begeeft en bijvoorbeeld zo’n boom voor je neus ziet komt het dubbel zo hard binnen denk ik.

  • Idioot hea dat zulke dingen zo’n indruk op je kunnen maken!? Van te voren natuurlijk meer dan genoeg verhalen gehoord en gelezen, maar het is toch heel anders als je het inderdaad met je eigen ogen ziet.. Het is zo moeilijk voor te stellen dat er echt zoveel mensen vermoord werden zonder het gebruik van wapens. Te idioot voor woorden!

   Het museum in HCMC wil ik ook graag eens bezoeken.. Ik blijf dit soort dingen fascinerend vinden. Overal omdat ik er niet bij kan dat het allemaal echt is gebeurt. Pfffff

 4. Sheelagh schreef:

  Dit is inderdaad het heftigste dat ik tijdens al mijn reizen gezien heb, al kwam het War Remnants Museum dat hierboven al genoemd werd wel in de buurt. Het heftigste vond ik de tanden en stukjes bot die door onze gids werden opgeraapt tijdens de rondleiding, en de kleding die uit de grond steekt. Erg bizar.

 5. Heel confronterend en heftig wat er in Cambodja gebeurt is! Ben zelf ook bij The Killing Fields en het Tuol Sleng museum geweest, een brok in m’n keel had ik.. Ik weet nog dat ik bij het Tuol Sleng museum in een bepaalde ruimte een bordje zag hangen met een mannetje dat lachte, rode cirkel eromheen en een streep door: verboden te lachen dus! Bizar en onmenselijk als je het mij vraagt..

  • Pfff.. Dat bordje kan ik me niet herinneren. Te bizar! Wel genoeg andere dingen gezien waar ik echt niet bij kan.. Wat een leven moeten die mensen gehad hebben 🙁 Gelukkig is het nu een stuk rustiger en kan Cambodja verder werken aan een mooie toekomst..

   • Marielle schreef:

    Ik herinner mij ook dat bord, maar het is niet onmenselijk. Die bordjes hingen er namelijk uit respect voor de doden en alle gemartelden. Als je Tuol Sleng bezoekt zijn er nauwelijks regels, behalve dat je niet luidruchtig bent of lacht, uit respect. Vanuit dat licht bekeken snap ik dat wel. Je gaat ook niet hardop lachen tijdens de 2 minuten stilte op 4 mei.

 6. Sandra schreef:

  Heftig… En kippenvel… Bijzonder gruwelijke geschiedenis en ik lees inderdaad vaker van die botten en kledingstukken…. Bah! Een indrukwekkende bezichtiging… Mijn meest heftige moment was denk ik toch wel concentratiekamp Dachau, waar ik las over alle gruwelijke experimenten die met mensen uitgevoerd werden… Blegh!

 7. Marcella schreef:

  Wat onwijs heftig zeg. Ik zou er zeker naartoe willen als ik in de buurt ben, maar je weet gewoon al hoe ongelofelijk heftig veel indruk het achter laat… Al die schedels gewoon ook, jeetje!

  • Klopt.. Wij hebben het ook een aantal dagen voor ons uit geschoven, maar vonden dat we het niet mochten overslaan. Ontzettend heftig, maar wel goed om even bij stil te staan. Wat hebben wij het goed in Nederland! Al jaren.. Mocht je in Cambodja zijn, echt gaan!

 8. Marielle schreef:

  Ik ben hier ook geweest, ongeveer 2 maanden terug. De plekken hebben op mij een hele heftige indruk gemaakt. Die boom laat me nooit meer los, ik moest er ook van huilen. En inderdaad, al die verschrikkelijke martelingen en dan nog dat opgedroogde bloed op de grond. Het heeft me wel geholpen om een breder beeld van Cambodia te krijgen. Het is bizar om te bedenken dat ieder persoon boven de 50 al die gruwelijkheden levendig heeft meegemaakt.

  • Verschrikkelijk inderdaad. En moet je nagaan hoe weinig wij hier in Nederland eigenlijk vanaf weten. Eigenlijk zou iedereen hier eens naartoe moeten vind ik! Geen wonder dat je moest huilen… Ik krijg nog steeds een brok in m’n keel als ik er aan terug denk..

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.