Openbaar vervoer in Cambodja

Reizen met het openbaar Vervoer in Cambodja

Geüpdatet op

‘Het gaat om de reis, niet om de bestemming’ is een zin die vaak wordt uitgesproken door echte reizigers. In Cambodja is reizen een avontuur. Het land is één van de armste landen in Zuidoost-Azië en dat is te zien aan de staat van de wegen. Toch kun je – mede vanwege het feit dat het land relatief klein is – perfect reizen met het openbaar vervoer in Cambodja. In dit artikel lees je praktische informatie en tips voor reizen met het openbaar vervoer in Cambodja.

Reizen per bus in Cambodja

Het belangrijkste en gemakkelijkste vervoersmiddel in Cambodja is reizen per bus. Bussen rijden regelmatig tussen populaire bestemmingen en reizen per bus is behoorlijk goedkoop. Toch is de staat van de wegen niet overal even goed wat betekent dat een busreis vaak langer duurt dan je vooraf denkt. Reizen per bus is vooral handig wanneer je van de ene stad naar de andere stad reist. Over het algemeen kun je voor langere afstanden kiezen tussen reizen per minibus, lokale bus (lijnbus) of touring bus. Hieronder kun je een aantal geschatte reistijden en afstanden vinden tussen de belangrijkste verbindingen.

 • Phnom Penh naar Siem Reap: 6 – 7 uur
 • Phnom Penh naar Kampong Cham: 2-3 uur
 • Sihanoukville naar Kampot: 2 uur
 • Siem Reap naar Battambang: 3 uur
 • Siem Reap naar Kampong Cham: 5 uur
 • Phnom Penh naar Sihanoukville: 4 uur
 • Battambang naar Phnom Penh: 5 uur
 • Battambang naar Sihanoukville: 12 uur

Vanuit Siem Reap en Phnom Penh is het ook mogelijk om per bus naar de buurlanden Thailand, Laos en Vietnam te reizen.

 • Phnom Penh – Ho Chi Minh City (Vietnam): 7 uur
 • Phnom Penh – Bangkok: 10 -11 uur
 • Siem Reap – Bangkok (Thailand): 7 uur
 • Siem Reap – Vientiane (Laos): 11 uur

Prijzen voor busreizen in Cambodja

Buskaartjes in Cambodja kun je tegenwoordig ook online boeken. Hiervoor gebruik je de website 12Go.Asia. De prijzen voor busreizen in Cambodja verschillen heel erg per type bus en maatschappij waarmee je reist. Hieronder hebben wij een aantal prijzen verzameld voor busreizen in Cambodja:

 • Siem Reap – Kampong Cham: $9 per persoon
 • Kampong Cham – Phnom Penh: $5 per persoon
 • Phnom Penh – Koh Kong: $9 per persoon
 • Phnom Penh – Sihanoukville: $6 per persoon
Openbaar vervoer in Cambodja

Reizen met de trein in Cambodja

Tijdens de burgeroorlog in Cambodja werden alle treinsporen en treinen vernield waardoor reizen met de trein door Cambodja jarenlang geen optie was. Tegenwoordig zijn er weer een paar passagierstreinen in het land actief. Toch blijft reizen met de bus nog steeds de beste, snelste en goedkoopste optie. Een treinkaartje kun je kopen op het station.

Reizen met de boot in Cambodja

In het zuiden van Cambodja liggen een aantal tropische eilanden die je zeker niet mag overslaan tijdens je rondreis door Cambodja. Maar niet alleen de eilanden van Cambodja zijn per boot te bereiken. Cambodja is een land vol met meren en rivieren en daardoor kun je veel bestemmingen ook per boot bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een bootreis van Siem Reap naar Battambang, van Phnom Penh naar Ho Chi Minh City of van Siem Reap naar Phnom Penh over het Tonle Sap Lake. Een bootreis duurt een stuk langer dan een busreis, maar is wel een fantastische ervaring.

Kaartjes voor de boot in Cambodja kun je online kopen via 12Go.Asia.

Reizen per Tuktuk of taxi

Net als in andere landen in Zuidoost-Azië is de tuktuk een populair vervoersmiddel in Cambodja. Reizen per tuktuk is vooral handig voor kleinere afstanden, in steden bijvoorbeeld. Ook is de tuktuk handig voor tours naar bijvoorbeeld The Killing Fields of Angkor Wat. Wil je grotere afstanden afleggen dan is de taxi vaak de beste optie. Al moet ik zeggen dat reizen per tuktuk toch een leukere en avontuurlijkere ervaring is.

De prijzen voor een reis per tuktuk in Cambodja verschillen enorm en zijn afhankelijk van de tuktukchauffeur. Het is belangrijk om vooraf te onderhandelen en een goede prijs af te spreken. Hieronder heb ik een aantal prijzen op een rij gezet die wij hebben betaald:

TukTuk in Cambodja
Reizen Cambodja

Reizen per fiets of scooter in Cambodja

Cambodja is een redelijk vlak land met minder bergen dan de buurlanden en daarom kun je op veel plekken in Cambodja gemakkelijk een fiets huren. Denk bijvoorbeeld aan een fietstocht langs de mooiste tempels van Angkor. Ben je een ervaren scooter/motorrijder dan kun je er ook voor kiezen om een scooter te huren in Cambodja. Houd er wel rekening mee dat scooters geen scooters zijn zoals wij ze kennen in Europa. Officieel moet je hiervoor beschikken over een motorrijbewijs. Voor het huren van een scooter moet je ongeveer rekenen op $5 tot $15 per dag.

Scooter huren in Cambodja

Wat is jouw favoriete optie voor openbaar vervoer in Cambodja?

4 berichten over “Reizen met het openbaar Vervoer in Cambodja”

 1. Avatar van Stéphanie | Expeditie Aardbol
  Stéphanie | Expeditie Aardbol
  5 november 2014

  Het lijkt mij heel gaaf om een keer met een motor door zuidoost azie te trekken, maar ik heb helemaal geen motorrijbewijs, dus dit is eigenlijk een hele rare wens.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 november 2014

   Haha! Een hele rare wens? Of een hele goede reden om 'm wel te gaan halen? ;)

 2. Avatar van Lourens Trimp | Let Us Stay For A Day
  Lourens Trimp | Let Us Stay For A Day
  5 november 2014

  Leuke blog, zeker ook omdat ik er 2 jaar geleden ook geweest ben. Moet eerlijk zeggen dat ik daar nooooooit meer met de bus ga. Mijn bus van Cambodja naar Vietnam was een hel. Geen ramen onder in de bus, onverharde wegen, volgepropt en krukjes in het gangpad, weinig beenruimte, backpack kwijt aan het eind van de rit & grote vertraging bij de grens. Dit was echt mijn worst experience ever! Toch is het land geweldig & zijn de mensen enorm vriendelijk! Dus daarvoor kom ik zeker nog een keer terug. Siem Riep & Angkor Wat en natuurlijk de Killing Fields hebben enorm veel indruk om mij gemaakt!

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   5 november 2014

   Dankjewel! Haha jaaa bussen kunnen eeeecht een drama zijn in Cambodja hea! Groot verschil met bijvoorbeeld Thailand. En wat een chaos, muziek, kotsende mensen! Haha.. Achteraf kan ik er wel om lachen ;)