openbaar vervoer in cambodja

Openbaar Vervoer in Cambodja

Gepubliceerd op: 05-11-2014

Toen ik dacht aan het reizen door Azië dacht ik al snel aan tuktuks. Het vervoersmiddel dat iedereen kent van televisie en die nu zelfs op hun eigen manier door Groningen rijden. Een vervoersmiddel dat je inderdaad in vrijwel ieder land in Azië tegenkomt. Zo ook in Cambodja. Naast de tuktuk zijn er natuurlijk meerdere mogelijkheden voor openbaar vervoer in Cambodja. In een eerdere blogpost schreven wij al over onze route door Cambodja. Op deze bestemmingen kwamen wij natuurlijk niet door met onze vingers te knippen. Hoe kom je op welke bestemmingen en hoeveel kost het? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Treinen in Cambodja

De trein, absoluut ons favoriete vervoersmiddel. Helaas wel een vervoersmiddel dat je in Cambodja niet kunt nemen. Hoewel er wel sporen liggen, rijden er op dit moment helaas geen treinen. Het schijnt dat hier wel aan gewerkt wordt, maar hoelang dit nog gaat duren dat is de vraag.

Bussen in Cambodja

Een vervoersmiddel dat wij vaak namen in Cambodja. Van de meeste bussen moet je je echter niet al te veel voorstellen. De meesten hebben geen relaxte stoelen, ze rijden over de meest verschrikkelijke wegen waardoor de reistijden vaak er lang zijn én in vrijwel iedere bus kun je “genieten” van erg slechte Cambodjaanse films en karaoke. Je moet er van houden. Wel rijden er ook slaapbussen in Cambodja. Onder andere van Siem Reap naar Phnom Penh en van Phnom Penh naar Ho Chi Minh in Vietnam. Vrijwel alle bussen maken één of meerdere stops zodat je kunt eten en gebruik kunt maken van het toilet.

Ook wij pakten een paar keer de bus:

 • Siem Reap –> Kompong Cham: $9 per persoon
 • Kompong Cham –> Phnom Penh: $4.75 per persoon
 • Phnom Penh –> Koh Kong: $9 per persoon (deze bus doet er normaal gesproken zo’n zes uur over, maar wij zaten ruim elf uur in de bus. Houdt hier rekening mee bij het maken van je planning)

openbaar vervoer in cambodja

openbaar vervoer in cambodja

 

Tuktuks

Ook in Cambodja is de tuktuk een populair vervoersmiddel. Zo lieten wij ons langs door tempels van Angkor rijden in een tuktuk en bezochten we de Killing Fields in Phnom Penh met een tuktuk. Een makkelijk en (relatief) goedkoop vervoersmiddel die je op iedere hoek van iedere straat kunt nemen. Bij deze een aantal richtlijnen voor prijzen: (Let wel: Vaak wordt er onderhandeld. De prijzen kunnen dus altijd anders uitvallen én wij zijn niet heel goed in onderhandelen)

 • Een dag langs de tempels van Angkor: $12
 • Tuol Slueng gevangenis en de Killing Fields: $10
 • Van de Mekong rivier in Kompong Cham naar Wat Nokor: $8
 • Van het centrum van Koh Kong naar de grens met Thailand: $7

openbaar vervoer in cambodja

Overige

Naast de tuktuks en bussen zijn er uiteraard meerdere mogelijkheden. Zo gaan er boten naar de diverse eilanden in het zuiden, gaat er een boot van Phom Penh naar Ho Chi Minh in Vietnam, kun je al fietsend de tempels van Angkor bewonderen en kun je een scooter huren om meer van de omgeving te bekijken.

 • Een dag een scooter in Koh Kong: $5

openbaar vervoer in cambodja

Wat is jouw favoriete optie voor openbaar vervoer in Cambodja?

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

4 reacties op “Openbaar Vervoer in Cambodja”

 1. Het lijkt mij heel gaaf om een keer met een motor door zuidoost azie te trekken, maar ik heb helemaal geen motorrijbewijs, dus dit is eigenlijk een hele rare wens.

 2. Leuke blog, zeker ook omdat ik er 2 jaar geleden ook geweest ben. Moet eerlijk zeggen dat ik daar nooooooit meer met de bus ga. Mijn bus van Cambodja naar Vietnam was een hel. Geen ramen onder in de bus, onverharde wegen, volgepropt en krukjes in het gangpad, weinig beenruimte, backpack kwijt aan het eind van de rit & grote vertraging bij de grens. Dit was echt mijn worst experience ever! Toch is het land geweldig & zijn de mensen enorm vriendelijk! Dus daarvoor kom ik zeker nog een keer terug. Siem Riep & Angkor Wat en natuurlijk de Killing Fields hebben enorm veel indruk om mij gemaakt!

  • Dankjewel! Haha jaaa bussen kunnen eeeecht een drama zijn in Cambodja hea! Groot verschil met bijvoorbeeld Thailand. En wat een chaos, muziek, kotsende mensen! Haha.. Achteraf kan ik er wel om lachen 😉

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.