phnom penh bezienswaardigheden

Phnom Penh bezienswaardigheden: Cambodja

Gepubliceerd op: 22-09-2015

Phnom Penh. Alleen de naam al zorgde ervoor dat deze stad een plek verdiende op mijn bucketlist. De hoofdstad van Cambodja telt ongeveer twee miljoen inwoners en heeft zwaar geleden onder het regime van de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot. De stad staat bekend vanwege de vele plekken die ons herinneren aan deze gruwelijke tijd. Ondanks deze zwarte periode is Phnom Penh een fijne stad om een aantal dagen te verblijven. Wat te doen in Phnom Penh lees je in dit artikel.

Phnom Penh bezienswaardigheden

Breng een bezoek aan het Tuol Sleng museum

We beginnen met een belangrijke plek die ons terugbrengt naar de gitzwarte periode uit de Cambodjaanse geschiedenis. Het Tuong Sleng museum is een vriendelijkere naam voor de plek dat ook het museum van de volkerenmoord wordt genoemd. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Rode Khmer zijn gevangenen vasthield, martelde en uiteindelijk vermoordde. Het gebouw dat voor deze periode gebruikt werd als school hangt op dit moment vol met foto’s van slachtoffers van de Rode Khmer en is één van de indrukwekkendste gebouwen die je zult vinden in Phnom Penh.

De Rode Khmer is een militaire tak van de Communistische Party van Democratisch Kampuchea, oftewel Cambodja. De Rode Khmer was tussen 1975 en 1979 aan de macht en is verantwoordelijk voor de dood van ruim 1,5 miljoen mensen.

phnom penh bezienswaardigheden tuol slengphnom penh bezienswaardigheden

The Killing Fieldds van Choeung Ek

We blijven nog even stilstaan bij deze verschrikkelijke periode. In Phnom Penh is het mogelijk om een tuktuk chauffeur te regelen die je in een dag naar  het Tuol Sleng én The Killing Fields van Choeung Ek rijdt. Wij betaalden voor deze rit $12 en de chauffeur bleef bij beide plekken op ons wachten totdat we uitgekeken waren.

Op zo´n 14 kilometer afstand van de hoofdstad vind je The Killing Fields van Choeung Ek. Gevangen van Tuol Sleng werden naar deze plek gebracht en uiteindelijk vermoord. Tussen 1975 en 1979 zijn ruim 20.000 mensen op deze plek omgebracht. Op het terrein is een monument gevestigd ter ere van alle slachtoffers. Het monument bestaat uit een witte toren waarin de schedels van de slachtoffers liggen. De entree voor The Killing Fields bedroeg in 2013 $7 per persoon. Hierbij is een audiotour ingebrepen.

phnom penh bezienswaardighedenphnom penh bezienswaardigheden killing fields

Het Royal Palace en de Zilveren Pagoda

Tijd voor de minder indrukwekkende dingen. Bezienswaardigheden die niet zorgen voor tranen in je ogen en een droge mond van alle indrukken. Het Royal Palace dat gevestigd is in Phnom Penh vind je aan de Samdach Sothearos Boulevard.

phnom penh bezienswaardigheden royal palace

Struin over de Psar Thmei

De Psar Thmei staat ook wel bekend als de Centrale Markt en is misschien wel de beste markt van Phnom Penh. Psar Thmei kun je niet missen wanneer je hiernaar op zoek bent vanwege haar speciale vorm en de Art Deco koepel in het midden. De koepel is het centrale punt van het gebouw van waaruit vier vleugels zijn gebouwd waarin de meest uiteenlopende kraampjes zijn gevestigd. De markt biedt voor ieder wat wils. Van sieraden tot antiek en van kleding tot mobiele telefoons en souvenirs in alle kleuren en maten. Buiten het gebouw vind je kraampjes waar je voornamelijk vlees, vis, en groente en fruit kunt kopen. Leuk om eens doorheen te lopen!

phnom penh bezienswaardigheden psar thmei

Extra tip: Naast de Psar Thmei vind je een luxer warenhuis (de naam ben ik vergeten, oeps). Wanneer je hier naar binnen gaat en helemaal naar de bovenste verdieping gaat, wordt je blij gemaakt met een geweldig uitzicht over de stad.

phnom penh bezienswaardigheden

Begeef je tussen de locals op de Kandal Market

De Kandal Market is niet zo gericht op toeristen als de Psar Thmei wat het juist een uitstekende plek maakt om een kijkje te nemen. De markt is volgebouwd met kleine kraampjes waar de meest uiteenlopende soorten fruit, groente en andere gerechten worden verkocht. Ook vind je er kraampjes met kleding. De markt is niet ontzettend schoon en verwacht ook niet dat het er erg lekker ruikt. Wel is het leuk om zo eens een kijkje te nemen in het leven van de Cambodjanen. Ook zij zullen je met een grote lach begroeten. De Kandal Market vind je vlakbij de rivier aan de Preah Ang Eng.

phnom penh bezienswaardigheden

NOTE: Tijdens het regenseizoen wil de Kandal Market nog wel eens overlopen.

Heerlijk slenteren langs de rivier

Phnom Penh is gevestigd aan de oevers van de bekendste rivier van Aziè, de Mekong en de Tonlé Sap rivier. Voornamelijk in de latere uurtjes is het heerlijk om hier langs te lopen en te kijen naar hoe de locale bevolking hun leven leeft langs deze belangrijke rivier. Aan de boulevard vind je ontbelbaar veel prima restaurants waar je heerlijk op het terras kunt neerploffen en een fijn uitzicht hebt over de rivier. TIP: Iedere avond is er wel ergens Happy Hour 😉

phnom penh bezienswaardigheden

Stappen tot in de late uurtjes

Na alle drankjes die je hebt gedronken op één van de terrassen aan de boulevard langs de rivier is het tijd om je uit te leven in één van de vele clubs die de stad rijk is. Gooi je haar los en enjoy! Zorg er wel voor dat je niet “opgelicht” wordt 😉

Naast deze niet te missen bezienswaardigheden raad ik je aan om Phnom Penh voornamelijk in je op te nemen. Leef mee met hoe de lokale bevolking leeft en zuig het in je op. Houd er rekening mee dat Cambodja een erg arm land is. Dit is in – met name – Phnom Penh goed te merken. Er zullen regelmatig kleine kinderen bij je komen die dingen willen verkopen en zullen meerdere mensen vragen om geld en/of eten. Ga hier op een respectvolle manier mee om en laat je vooral niet afschrikken.

Wat mag je volgens jou vooral niet missen tijdens een bezoek Phnom Penh?

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

2 reacties op “Phnom Penh bezienswaardigheden: Cambodja”

  1. Puck schreef:

    Ik vind juist van alle steden dat je in Phnom Penh het minst merkt dat het zo’n arm land is, omdat je daar ook zoveel “rijke” stukken hebt, met goede (westerse) voorzieningen zoals hotels, restaurants en goede infrastructuur. Pas als je echt het centrum uit gaat zie je die arme wereld weer. Kratie of Battambang waren wat dat betreft echt veel minder rijk en dan merk je meteen hoe groot het verschil met de westerse wereld is. En in Siem Reap zie je het juist heel sterk naast elkaar, het rijke toeristen-stuk en het armere echte leven op steenworp afstand van elkaar.
    Het enige wat mij wel meer opviel in PP waren de invaliden, die juist in die rijkere omgeving zoveel meer van de werkelijkheid af leken te staan. In andere plaatsen verdwenen ze wat meer in de achtergrond, waardoor ze het wellicht nog zwaarder hebben dan invaliden in PP.

  2. ivonne schreef:

    Wij waren een paar jaar geleden in Phnom Penh en op dat moment was Frank ziek. Ik heb er alleen rondgelopen en voelde me er heel veilig. Aan het eind van de middag nam ik vaak een boekje mee en ging op de bouevard langs de rivier zitten. Zo leuk om de lokale kinderen te zien voetballen en de volwassenen die zich fit sporten op de fitnessapparaten. De Killing Fields en Tuol Sleng hebben we ook gezien; zeer indrukwekkend! Phnom Penh is echt wel de moeite waard om een paar dagen in je op te nemen!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.