Phnom Penh bezienswaardigheden

Phnom Penh bezienswaardigheden

Geüpdatet op

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en eveneens de grootste stad van het land. De stad en de omgeving staan vol met bezienswaardigheden die teruggaan naar de tijd van het Khmer Rouge regime in de jaren zeventig, maar ook naar de tijd dat Cambodja een Franse kolonie was. Wat te doen in Phnom Penh? Hieronder vind je informatie over de mooiste, meest bijzondere en aangrijpende bezienswaardigheden in Phnom Penh.

De kans dat jij Phnom Penh bezoekt tijdens jouw rondreis door Cambodja is enorm groot. Groot gelijk ook, want deze hoofdstad van Cambodja moet je natuurlijk wel gezien hebben. Hieronder vind je informatie over de meest bijzondere dingen om te doen in Phnom Penh.

Breng een bezoek aan het Tuol Sleng museum

We beginnen met een belangrijke plek die ons terugbrengt naar de gitzwarte periode uit de Cambodjaanse geschiedenis. Het Tuong Sleng museum is een vriendelijkere naam voor de plek dat ook het museum van de volkerenmoord wordt genoemd. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Rode Khmer zijn gevangenen vasthield, martelde en uiteindelijk vermoordde. Het gebouw dat voor deze periode gebruikt werd als school hangt op dit moment vol met foto’s van slachtoffers van de Rode Khmer en is één van de indrukwekkendste gebouwen die je zult vinden in Phnom Penh.

Tuol Sleng Museum

Bezoek The Killing Fieldds van Choeung Ek

We blijven nog even stilstaan bij deze verschrikkelijke periode. In Phnom Penh is het mogelijk om een tuktuk chauffeur te regelen die je in een dag naar  het Tuol Sleng én The Killing Fields van Choeung Ek rijdt. Wij betaalden voor deze rit $12 en de chauffeur bleef bij beide plekken op ons wachten totdat we uitgekeken waren.

Op zo´n 14 kilometer afstand van de hoofdstad vind je The Killing Fields van Choeung Ek. Gevangen van Tuol Sleng werden naar deze plek gebracht en uiteindelijk vermoord. Tussen 1975 en 1979 zijn ruim 20.000 mensen op deze plek omgebracht. Op het terrein is een monument gevestigd ter ere van alle slachtoffers. Het monument bestaat uit een witte toren waarin de schedels van de slachtoffers liggen.

The Killing Tree The Killing Fields

Het Royal Palace en de Zilveren Pagoda

Tijd voor de minder indrukwekkende dingen. Bezienswaardigheden die niet zorgen voor tranen in je ogen en een droge mond van alle indrukken. Het Royal Palace dat gevestigd is in Phnom Penh vind je aan de Samdach Sothearos Boulevard.

Royal Palace Phnom Penh

Struin over de Psar Thmei

De Psar Thmei staat ook wel bekend als de Centrale Markt en is misschien wel de beste markt van Phnom Penh. Psar Thmei kun je niet missen wanneer je hiernaar op zoek bent vanwege haar speciale vorm en de Art Deco koepel in het midden. De koepel is het centrale punt van het gebouw van waaruit vier vleugels zijn gebouwd waarin de meest uiteenlopende kraampjes zijn gevestigd. De markt biedt voor ieder wat wils. Van sieraden tot antiek en van kleding tot mobiele telefoons en souvenirs in alle kleuren en maten. Buiten het gebouw vind je kraampjes waar je voornamelijk vlees, vis, en groente en fruit kunt kopen. Leuk om eens doorheen te lopen.

 • Naast de Psar Thmei vind je een warenhuis waar je naar boven kunt en kunt genieten van een geweldig uitzicht over de stad.
Psar Thmei
Uitzicht over Phnom Penh

Begeef je tussen de locals op de Kandal Market

De Kandal Market is niet zo gericht op toeristen als de Psar Thmei wat het juist een uitstekende plek maakt om een kijkje te nemen. De markt is volgebouwd met kleine kraampjes waar de meest uiteenlopende soorten fruit, groente en andere gerechten worden verkocht. Ook vind je er kraampjes met kleding. De markt is niet ontzettend schoon en verwacht ook niet dat het er erg lekker ruikt. Wel is het leuk om zo eens een kijkje te nemen in het leven van de Cambodjanen. Ook zij zullen je met een grote lach begroeten. De Kandal Market vind je vlakbij de rivier aan de Preah Ang Eng.

Kandal Market

Heerlijk slenteren langs de rivier

Phnom Penh is gevestigd aan de oevers van de bekendste rivier van Azië, de Mekong en de Tonlé Sap rivier. Voornamelijk in de latere uurtjes is het heerlijk om hier langs te lopen en te kijken naar hoe de locale bevolking hun leven leeft langs deze belangrijke rivier. Aan de boulevard vind je ontelbaar veel prima restaurants waar je heerlijk op het terras kunt neerploffen en een fijn uitzicht hebt over de rivier.

 • TIP: Iedere avond is er wel ergens aan de boulevard Happy Hour.
phnom penh bezienswaardigheden

Stappen tot in de late uurtjes

Na alle drankjes die je hebt gedronken op één van de terrassen aan de boulevard langs de rivier is het tijd om je uit te leven in één van de vele clubs die de stad rijk is. Gooi je haar los en enjoy!

In Cambodja komt door de armoede in het land en de cultuurkloven helaas nog relatief voor oplichting voor. Dit betekent niet dat Cambodja een onveilige reisbestemming is, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Je leest hier over de meest voorkomende vormen van oplichting in Cambodja.

Reizen naar Phnom Penh

Phnom Penh is de grootste stad in Cambodja en is daardoor vanuit vrijwel alle bestemmingen goed te bereiken. In Cambodja kun je het gemakkelijkst en snelst reizen per bus. Houd er rekening mee dat de wegen niet overal optimaal zijn en dat je dus vaak langer onderweg bent dan je vooraf denkt. Tickets kun je vooraf online aanschaffen via 12Go.Asia.

Het is ook mogelijk om vanuit Phnom Penh rechtstreeks naar buurlanden, zoals Vietnam, Thailand en Laos te reizen.

Reizen Cambodja

Overnachten in Phnom Penh

Het aanbod aan fijne accommodaties is enorm. Je vindt er vele luxe boutique hotels, maar ook gezellige hostels en authentieke homestays en guesthouses. Hieronder hebben we een aantal fijne accommodaties in Phnom Penh op een rij gezet:

Wat zijn volgens jou de mooist een meest bijzondere Phnom Penh bezienswaardigheden?

2 berichten over “Phnom Penh bezienswaardigheden”

 1. Avatar van Puck
  Puck
  22 september 2015

  Ik vind juist van alle steden dat je in Phnom Penh het minst merkt dat het zo'n arm land is, omdat je daar ook zoveel "rijke" stukken hebt, met goede (westerse) voorzieningen zoals hotels, restaurants en goede infrastructuur. Pas als je echt het centrum uit gaat zie je die arme wereld weer. Kratie of Battambang waren wat dat betreft echt veel minder rijk en dan merk je meteen hoe groot het verschil met de westerse wereld is. En in Siem Reap zie je het juist heel sterk naast elkaar, het rijke toeristen-stuk en het armere echte leven op steenworp afstand van elkaar. Het enige wat mij wel meer opviel in PP waren de invaliden, die juist in die rijkere omgeving zoveel meer van de werkelijkheid af leken te staan. In andere plaatsen verdwenen ze wat meer in de achtergrond, waardoor ze het wellicht nog zwaarder hebben dan invaliden in PP.

 2. Avatar van ivonne
  ivonne
  25 september 2015

  Wij waren een paar jaar geleden in Phnom Penh en op dat moment was Frank ziek. Ik heb er alleen rondgelopen en voelde me er heel veilig. Aan het eind van de middag nam ik vaak een boekje mee en ging op de bouevard langs de rivier zitten. Zo leuk om de lokale kinderen te zien voetballen en de volwassenen die zich fit sporten op de fitnessapparaten. De Killing Fields en Tuol Sleng hebben we ook gezien; zeer indrukwekkend! Phnom Penh is echt wel de moeite waard om een paar dagen in je op te nemen!