opgelicht in het buitenland, cambodja

Oplichting in Cambodja: De meest voorkomende scams

Geüpdatet op

Cambodja is een geweldige reisbestemming in Zuidoost-Azië en is razend populair, maar toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Cambodja is een land met een zeer gruwelijke geschiedenis door het regime van de Rode Khmer in de jaren 70 en dat is nog terug te zien in het land. Hoewel het toerisme veel geld oplevert, levert het ook veel botsing op door de vele cultuurverschillen. Hieronder lees je over de meest voorkomende vormen van oplichting in Cambodja. Met scams die je zeker tegen gaat komen.

Oplichting aan de grens: Je visum voor Cambodja

Een visum voor Cambodja hoef je niet vooraf aan te vragen. Dit kan gemakkelijk aan de grens met buurlanden Laos, Vietnam en Thailand. Vooral rondom deze grensovergangen komen veel scams voor. Mensen maken misbruik van toeristen die voor het eerst naar een nieuwe bestemming reizen. Zo zullen diverse mensen bijvoorbeeld proberen om je visum voor je aan te vragen. Reageer hier niet op en geloof niet wat ze zeggen. Een visum voor Cambodja kun je zelf gemakkelijk regelen en je hebt hier geen hulp bij nodig. De kosten voor een visum voor Cambodja bedraagt $20. Een kleine fee van één á twee dollar is iets waar je vrijwel niet onderuit komt.

Lees hier over onze ervaring bij de grensovergang Poipet tussen Thailand en Cambodja.

Geld pinnen op de grens

Op de grens met Thailand en Cambodja wordt door gidsen vaak verteld dat het beter is om nog snel even geld te wisselen. Onder het mom van beter heb je geen Thaise Bath meer. Trap hier echter niet in. De wisselkoers bij de grens is 10x slechter dan de wisselkoers in de steden als Siem Reap en Phnom Penh.

Tips om zonder opgelicht te worden de grens over te komen

 • Zorg zelf voor je visum. Ook al komt je gids iedereen zijn paspoorten halen en ben je de enige die hem niet geeft.. Niet geven! Dicht bij de grens kun je het zelf, en een stuk goedkoper, regelen.
 • Wissel niet bij kleine wisselkantoortjes, maar pin gewoon. Als je toch van je overtollige buitenlandse geld af moet, check dan in ieder geval de wisselkoers.

Diefstal en berovingen

Met name in de grotere steden in Cambodja is de sfeer niet altijd optimaal. Zo heb ik me bijvoorbeeld nergens ter wereld echt onveilig gevoeld, maar gebeurde dit in Phnom Penh wel meerdere keren. Vooral in grotere steden is het belangrijk om niet de straat op te gaan met te dure spullen. Doe je dure sieraden af en sleep ook niet al je camera spullen mee als dit niet nodig is.

Lees ook: Cambodja bezienswaardigheden, tien hoogtepunten tijdens een rondreis.

Scams waar kinderen bij betrokken zijn

In Cambodja zijn er een aantal scams met kinderen die erg bekend zijn. Eén daarvan zijn de kinderen bij de tempels van Angkor die armbandjes verkopen. Het geld dat jij ze geeft en waarmee jij denkt de kinderen te helpen zullen zij moeten inleveren bij de persoon die hun ‘in dienst heeft’. Kinderen worden ingezet voor allerlei soorten oplichting in Cambodja en worden er zelf geen haar beter van.

Een andere veel voorkomende scam in Cambodja met kinderen zijn kinderen die vragen of je boeken voor ze wilt kopen. Deze kinderen zijn allemaal onderdeel van een organisatie en zullen zelf niet beter worden van deze scams. Zij doen dit in opdracht van en zullen de spullen die jij voor ze koopt later weer moeten inleveren, zodat de bende er geld voor terug krijgt uit de winkel.

Een andere veelvoorkomende scam in Cambodja is de scam met moeders die geen melkpoeder voor babymelk kunnen kopen. Ook hierbij is het vaak zo dat zodra de melkpoeder gekocht is en de toerist is vertrokken het product weer terug wordt gebracht naar de winkel. Baby’s die betrokken zijn bij scams als deze worden vaak gedrogeerd, zodat het allemaal niet zieliger lijkt.

Bovenstaande scams hebben niet zozeer te maken met geld. Die paar euro kun jij als toerist heus wel missen, maar hebben vooral te maken met het morele aspect. Kinderen horen naar school te gaan en horen niet ingezet te worden voor praktijken als deze. Zorg er dus voor dat je als toerist zijnde niet meewerkt aan deze oplichting in Cambodja.

Dure stapavonden met locals

Toen we in de hoofdstad van Cambodja een drankje deden in één van de voetbalcafe’s kwamen we op het idee om wat danspasjes te maken. We waren deze reis nog niet op stap geweest en daar hadden we wel zin in, dus vroegen we aan één van de Cambodjaanse serveersters of er ergens een leuke plek was om te stappen. Ze vertelde dat ze met haar nichtje op stap ging die avond en dat we wel mee mochten. Een goed begin van een leuke avond zul je denken, maar dat liep even anders.

Tijdens de stapavond hadden wij een paar rondjes gegeven – niet gek, want wij hebben nou eenmaal meer geld te besteden dan locals -, maar op het moment dat we wilden vertrekken werd de rekening gepresenteerd. Een rekening die wij volledig moesten betalen. Ook de drankjes die zij hadden gegeven aan bekenden in de bar. Er wordt ons verteld dat we moesten betalen en anders niet weg mochten. Dit alles met een ‘uitsmijter’ van de discotheek erbij.

Nou is alcohol in Cambodja gelukkig niet door en konden we de rekening betalen, maar dit drukt toch wel een stempel op je reis door Cambodja. Oppassen dus!

scams in cambodja
scams in cambodja

Hoe ga je om met oplichting in het buitenland?

 • Het is echt erg jammer om te zeggen, maar je moet gewoon oppassen wie je vertrouwt. Ga niet zomaar in op uitnodigingen, ook al lijkt het allemaal erg gezellig.
 • Als je toch met locals op stap gaat, betaal dan gewoon om de beurt een rondje, zodat je niet voor onverwachte rekeningen komt te staan.
 • Zorg dat je in ieder geval niet zoveel drinkt waardoor je niet meer door hebt wat er om je heen gebeurt. Houd je ogen open en blijf goed nadenken.

Meer bekende vormen van oplichting in Cambodja? Bekijk de afleveringen van het programma ‘Oplichters in het buitenland‘.

Er zijn natuurlijk talloze scams waar je van alles over kan vinden. Waar wij mee te maken hebben gehad in Cambodja is nog maar een klein deel van alle scams die er zijn. Omdat we deze situaties zelf hebben meegemaakt hopen we dat je bij een bezoek aan Cambodja niet dezelfde fout begaat als wij.

Meer handige informatie lees je in ons artikel met antwoorden op veelgestelde vragen over reizen naar Cambodja.

Heb jij te maken gehad met oplichting in Cambodja? Zijn er bepaalde scams die wij een deze rij toe moeten voegen?

18 berichten over “Oplichting in Cambodja: De meest voorkomende scams”

 1. Avatar van Simone | Simone's Kitchen
  Simone | Simone's Kitchen
  4 juni 2015

  O dat is balen! Wij hebben gelukkig in Cambodja niet zulke ervaringen maar dat kan maar zo komen doordat we met een groepsreis waren via Djoser... Dan heb je qua dingen als grensovergang altijd een ervaringsreis deskundige bij de hand...:) Maar wel balen. Wij zijn tot nu toe in Istanbul opgelicht en bestolen in Maleisië.. Ook niet fijn. En ja je voelt je achteraf dan toch suf dat je er in bent getrapt, ondanks al die waarschuwingen....

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   4 juni 2015

   Gelukkig maar Simone! Klopt, we voel(d)en ons zooo dom haha.. Maar in ieder geval om over te praten achteraf ;) Helaas kunnen zulke dingen overal gebeuren inderdaad..

 2. Avatar van Stéphanie | Expeditie Aardbol
  Stéphanie | Expeditie Aardbol
  4 juni 2015

  Oooh die laatste truc is een bekende inderdaad. En het lijkt zo onschuldig omdat je zelf die meisjes aanspreekt. In China gebeurt dat ook heel vaak, maar dan bij theehuizen. De rekening is dan vaak een paar honderd euro. Gelukkig hebben jullie in ieder geval een leuke avond gehad ;)!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 juni 2015

   Klopt! En het domme is dat ik dat ook hartstikke goed wist, maar het leek allemaal zo gezellig en spontaan :) Gelukkig hebben we wel een gezellige avond gehad, totdat we weg wilden..

 3. Avatar van Liese
  Liese
  4 juni 2015

  Oh wauw, zal ik zeker onthouden! Dat laatste lijkt me wel zuur, maar gelukkig heb je toch kunnen dansen en was het maar dertig euro :)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 juni 2015

   Inderdaad! Het valt achteraf ook reuze mee, maar op het moment zelf was het echt flink balen en best een beetje eng. Maar 30 euro gelukkig idd, al is dat voor hen heel veel geld natuurlijk..

 4. Avatar van Jessica
  Jessica
  4 juni 2015

  Pff het geluk was niet aan jullie zijde toen jullie naar Cambodja gaan! Fijn dat jullie veel van deze scams benoemen, hopelijk helpen ze anderen een beetje. Ze worden volgens mij alsmaar creatiever met het bedenken van 'toeristenvallen'. Wel jammer van dat stappen; denk je een leuke en gezellige avond te hebben, maar zoiets geeft de avond dan toch wel een nare nasmaak.

 5. Avatar van Joost | TheWorldAround
  Joost | TheWorldAround
  4 juni 2015

  Hahaha, ziet er toch gezellig uit in die club!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 juni 2015

   :D Gelukkig was dat het ook totdat we weg wilden gaan inderdaad!

 6. Avatar van Bart
  Bart
  5 juni 2015

  Klinkt allemaal zoo beken in de oren. Veel van die verhalen meegemaakt in Thailand enkele jaren geleden.

 7. Avatar van Jacomijn
  Jacomijn
  5 juni 2015

  Ja...je betaald overal wel eens teveel en zo heb ik voor een rondje achterop de brommer in HCM city veel betaald terwijl het hotel om de hoek was. Volgens de chauffeur was het wel een echte lange rit. Toen ik later ging wandelen was ik binnen 5 min op de taxi plek. ... In Marrakesh ben ik ook ooit opgelicht...ook een beroemde scam manier..eerst rondleiden voor weinig maar dan toch erg veel geld willen hebben...en daarbij veel gebaren maken en schreeuwen... Als je dan kijkt naar alle reizen en situaties die goed verlopen is het echt weinig! Gelukkig :)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   7 juni 2015

   Helemaal mee eens! Helaas gebeurt het op veel plekken, maar achteraf valt het altijd wel weer mee..

 8. Avatar van Minke Maria
  Minke Maria
  6 juni 2015

  Ik smul van die programma's over scams op reis en kijk ook altijd even zo'n programma voor we naar een land gaan (als er een aflevering over is, natuurlijk, anders wordt dat moeilijk, haha.) En daardoor leer je wel op je hoede te zijn. Gelukkig was het bij jullie maar tientjes werk, maar ik kan me voorstellen dat mensen hun vakantie er flink door wordt verpest!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   7 juni 2015

   Jaa, het gekke is dat wij zulke programma's ook altijd kijken! Maar toch is het anders wanneer het je echt overkomt.. teveel vertrouwen hebben in de mens is niet altijd goed ;) Gelukkig viel het mee inderdaad..

 9. Avatar van Liselore | GRAB YOUR BAGS
  Liselore | GRAB YOUR BAGS
  9 juni 2015

  Jeetje! Wat klote zeg. Vind dat zo'n afknapper he, dat mensen zo met elkaar omgaan. Voor hetzelfde geld had je die meisjes na zo'n avond willen trakteren en nu blijf je toch zitten met een vervelende nasmaak. Ik ben gelukkig nog nooit de sjaak geweest, maar heb ook de ervaring dat het zuiden van Thailand beduidend scam-vriendelijker is dan in het noorden! Na twee weken rust ben ik in Bangkok (ondanks oplettendheid) wel bijna in de val getrapt, maar die scam zat serieus ook zo goed in elkaar dat die mensen er een Oscar voor verdienden :') Zo jammer! Ga jouw ervaringen wel onthouden, gun je niemand toe..

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   10 juni 2015

   Wat fijn dat jij "ongeschonden" bent gebleven Liselore! Klopt, een enorme afknapper. We hadden het er inderdaad al over gehad om een groot gedeelte van de rekening te betalen (of zelfs helemaal), maar dit ging allemaal zo raar.. En het was heel vervelend dat Erick helemaal van de kaart was haha.. Gelukkig kunnen we er achteraf om lachen, maar wel handig om te weten inderdaad!

 10. Avatar van Let's travel and see
  Let's travel and see
  22 juni 2015

  Jaaa die poipet border is echt hels.. Wat een gezeik daar. Dat tweede verhaal is ook bizar zeg (vooral ook dat iemand je dan dat 'nichtje' gewoon aanraad, kan me niet voorstellen dat die er dan niet vanaf weet).. Gelukkig dat het maar 30 euro was, want heb net zo iets een keer op tv gezien, dat was in BKK volgens mij en daarbij was de schade nog veeeeel hoger..

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   23 juni 2015

   Dat heb ik ook gezien inderdaad! Dan valt dat van ons gelukkig ontzettend mee. Het is vooral het gevoel dat we achteraf hadden. Je voelt je zo *genaaid*.