Oplichting in Cambodja: De meest voorkomende scams

Cambodja is een geweldige reisbestemming in Zuidoost-Azië en is razend populair, maar toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Cambodja is een land met een zeer gruwelijke geschiedenis door het regime van de Rode Khmer in de jaren 70 en dat is nog terug te zien in het land. Hoewel het toerisme veel geld oplevert, levert het ook veel botsing op door de vele cultuurverschillen. Hieronder lees je over de meest voorkomende vormen van oplichting in Cambodja. Met scams die je zeker tegen gaat komen.

Oplichting aan de grens: Je visum voor Cambodja

Een visum voor Cambodja hoef je niet vooraf aan te vragen. Dit kan gemakkelijk aan de grens met buurlanden Laos, Vietnam en Thailand. Vooral rondom deze grensovergangen komen veel scams voor. Mensen maken misbruik van toeristen die voor het eerst naar een nieuwe bestemming reizen. Zo zullen diverse mensen bijvoorbeeld proberen om je visum voor je aan te vragen. Reageer hier niet op en geloof niet wat ze zeggen. Een visum voor Cambodja kun je zelf gemakkelijk regelen en je hebt hier geen hulp bij nodig. De kosten voor een visum voor Cambodja bedraagt $20. Een kleine fee van één á twee dollar is iets waar je vrijwel niet onderuit komt.

Lees hier over onze ervaring bij de grensovergang Poipet tussen Thailand en Cambodja.

Geld pinnen op de grens

Op de grens met Thailand en Cambodja wordt door gidsen vaak verteld dat het beter is om nog snel even geld te wisselen. Onder het mom van beter heb je geen Thaise Bath meer. Trap hier echter niet in. De wisselkoers bij de grens is 10x slechter dan de wisselkoers in de steden als Siem Reap en Phnom Penh.

Tips om zonder opgelicht te worden de grens over te komen

  • Zorg zelf voor je visum. Ook al komt je gids iedereen zijn paspoorten halen en ben je de enige die hem niet geeft.. Niet geven! Dicht bij de grens kun je het zelf, en een stuk goedkoper, regelen.
  • Wissel niet bij kleine wisselkantoortjes, maar pin gewoon. Als je toch van je overtollige buitenlandse geld af moet, check dan in ieder geval de wisselkoers.

Diefstal en berovingen

Met name in de grotere steden in Cambodja is de sfeer niet altijd optimaal. Zo heb ik me bijvoorbeeld nergens ter wereld echt onveilig gevoeld, maar gebeurde dit in Phnom Penh wel meerdere keren. Vooral in grotere steden is het belangrijk om niet de straat op te gaan met te dure spullen. Doe je dure sieraden af en sleep ook niet al je camera spullen mee als dit niet nodig is.

Lees ook: Cambodja bezienswaardigheden, tien hoogtepunten tijdens een rondreis.

Scams waar kinderen bij betrokken zijn

In Cambodja zijn er een aantal scams met kinderen die erg bekend zijn. Eén daarvan zijn de kinderen bij de tempels van Angkor die armbandjes verkopen. Het geld dat jij ze geeft en waarmee jij denkt de kinderen te helpen zullen zij moeten inleveren bij de persoon die hun ‘in dienst heeft’. Kinderen worden ingezet voor allerlei soorten oplichting in Cambodja en worden er zelf geen haar beter van.

Een andere veel voorkomende scam in Cambodja met kinderen zijn kinderen die vragen of je boeken voor ze wilt kopen. Deze kinderen zijn allemaal onderdeel van een organisatie en zullen zelf niet beter worden van deze scams. Zij doen dit in opdracht van en zullen de spullen die jij voor ze koopt later weer moeten inleveren, zodat de bende er geld voor terug krijgt uit de winkel.

Een andere veelvoorkomende scam in Cambodja is de scam met moeders die geen melkpoeder voor babymelk kunnen kopen. Ook hierbij is het vaak zo dat zodra de melkpoeder gekocht is en de toerist is vertrokken het product weer terug wordt gebracht naar de winkel. Baby’s die betrokken zijn bij scams als deze worden vaak gedrogeerd, zodat het allemaal niet zieliger lijkt.

Bovenstaande scams hebben niet zozeer te maken met geld. Die paar euro kun jij als toerist heus wel missen, maar hebben vooral te maken met het morele aspect. Kinderen horen naar school te gaan en horen niet ingezet te worden voor praktijken als deze. Zorg er dus voor dat je als toerist zijnde niet meewerkt aan deze oplichting in Cambodja.

Dure stapavonden met locals

Toen we in de hoofdstad van Cambodja een drankje deden in één van de voetbalcafe’s kwamen we op het idee om wat danspasjes te maken. We waren deze reis nog niet op stap geweest en daar hadden we wel zin in, dus vroegen we aan één van de Cambodjaanse serveersters of er ergens een leuke plek was om te stappen. Ze vertelde dat ze met haar nichtje op stap ging die avond en dat we wel mee mochten. Een goed begin van een leuke avond zul je denken, maar dat liep even anders.

Tijdens de stapavond hadden wij een paar rondjes gegeven – niet gek, want wij hebben nou eenmaal meer geld te besteden dan locals -, maar op het moment dat we wilden vertrekken werd de rekening gepresenteerd. Een rekening die wij volledig moesten betalen. Ook de drankjes die zij hadden gegeven aan bekenden in de bar. Er wordt ons verteld dat we moesten betalen en anders niet weg mochten. Dit alles met een ‘uitsmijter’ van de discotheek erbij.

Nou is alcohol in Cambodja gelukkig niet door en konden we de rekening betalen, maar dit drukt toch wel een stempel op je reis door Cambodja. Oppassen dus!

scams in cambodja
scams in cambodja

Hoe ga je om met oplichting in het buitenland?

  • Het is echt erg jammer om te zeggen, maar je moet gewoon oppassen wie je vertrouwt. Ga niet zomaar in op uitnodigingen, ook al lijkt het allemaal erg gezellig.
  • Als je toch met locals op stap gaat, betaal dan gewoon om de beurt een rondje, zodat je niet voor onverwachte rekeningen komt te staan.
  • Zorg dat je in ieder geval niet zoveel drinkt waardoor je niet meer door hebt wat er om je heen gebeurt. Houd je ogen open en blijf goed nadenken.

Meer bekende vormen van oplichting in Cambodja? Bekijk de afleveringen van het programma ‘Oplichters in het buitenland‘.

Er zijn natuurlijk talloze scams waar je van alles over kan vinden. Waar wij mee te maken hebben gehad in Cambodja is nog maar een klein deel van alle scams die er zijn. Omdat we deze situaties zelf hebben meegemaakt hopen we dat je bij een bezoek aan Cambodja niet dezelfde fout begaat als wij.

Meer handige informatie lees je in ons artikel met antwoorden op veelgestelde vragen over reizen naar Cambodja.

Heb jij te maken gehad met oplichting in Cambodja? Zijn er bepaalde scams die wij een deze rij toe moeten voegen?

Geschreven door Erick

Als je een relatie hebt met iemand die nergens anders over kan praten dan reizen, duurt het niet lang voordat jijzelf er ook mee aangestoken bent. Travelaar is mede hierdoor ontstaan en hiervan heb ik geen moment spijt gehad. Net zoals reizen een deel van mijn leven is geworden is Travelaar dat nu ook. Ik neem vooral de technische kant van de website op me, zoals web development, foto- en videobewerking maar ook schrijf ik af en toe een artikel.