Angkor Wat

Cambodja bezienswaardigheden: 10x de hoogtepunten

Geüpdatet op

Hoewel Cambodja zonder twijfel één van de meest veelzijdige reisbestemmingen in Zuidoost-Azië is, wordt het land toch vaak ondergesneeuwd door populaire bestemmingen als Thailand en Vietnam. Wie wel kiest voor reizen naar Cambodja, combineert het land vaak met één of meerdere buurlanden. Maar om alle bijzondere Cambodja bezienswaardigheden te ontdekken heb je echt meer tijd nodig dan slechts één week. In dit artikel delen we tien van de hoogtepunten van Cambodja.

Alle bezienswaardigheden in Cambodja die in dit artikel worden genoemd kun je terugvinden op het kaartje hieronder.

Angkor Wat

Van alle mooie bestemmingen in Cambodja kan er maar één de allermooiste zijn en dat is natuurlijk Angkor Wat of eigenlijk beter gezegd Angkor. Angkor is een enorm tempelcomplex in Cambodja (ongeveer 400 vierkante kilometer), net buiten de stad Siem Reap. Veel mensen kennen het complex beter onder de naam Angkor Wat. Dit is de naam van de populairste tempel op het complex én het grootste religieuze monument ter wereld. Hoewel Angkor Wat de beroemdste tempel is op het terrein zijn er nog veel meer tempels te bezoeken, zoals Ta Phrom en Bayan. Angkor is zonder twijfel één van de mooiste Cambodja bezienswaardigheden en alleen al dit complex is een reis naar Cambodja zeker waard.

Angkor Wat: Cambodja bezienswaardigheden

The Killing Fields en het Tuol Sleng Genocide Museum

De hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh en hoewel deze stad zeker niet onze lievelingsstad is in Cambodja moet je hier toch zeker naartoe. Al is het alleen al om een bezoek te brengen aan de indrukwekkende Killing Fields en het minstens zo indrukwekkende Tuol Sleng Museum net buiten de stad. Van 1975 tot en met 1979 is Cambodja in handen geweest van de Khmer Rouge onder leiding van dictator Pol Pot. Tijdens dit verschrikkelijke regime zijn ruim twee miljoen Cambodjanen op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Een behoorlijke bittere pil, maar onwijs indrukwekkend. Tijdens je bezoek aan The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum leer je alles over deze pikzwarte periode uit de Cambodjaanse geschiedenis.

Het zoutwatermeer Tonlé Sap

Het grootste religieuze bouwwerk bevindt zich in Cambodja, maar ook het grootste zoutwatermeer van Zuidoost-Azië is te vinden in dit bijzondere land. Tonlé Sap is zonder twijfel één van de mooiste Cambodja bezienswaardigheden. Tijdens het droge seizoen lijkt het meer nog niet heel indrukwekkend, maar tijdens de maanden juni tot en met oktober wordt het meer zeker tien keer groter. Een mooie manier om het Tonlé Sap zoutmeer te ontdekken is door een boottocht over het meer te doen. Rondom – en op – het meer liggen drijvende dorpen die je vrijwel nergens anders ter wereld zult zien. Een schijnende plek vanwege de vele armoede, maar tegelijkertijd één van de hoogtepunten van een reis door Cambodja.

Ook leuk en handig om te lezen: Antwoorden op al je vragen over reizen naar Cambodja.

Koh Rong, Monkey Beach

Voor de mooiste paradijselijke eilanden in Zuidoost-Azië reizen veel mensen naar buurland Thailand. Maar het eiland Koh Rong in Cambodja kan zeker opboksen tegen de Thaise eilanden. Koh Rong bestaat uit parelwitte stranden, wuivende palmbomen en turquoise water waar je mond van open valt. Koh Rong – waar Monkey Beach het populairste strand is – is de plek om ultiem te relaxten, snorkelen en genieten tijdens je reis door Cambodja.

Met de bamboetrein naar Battambang

Na de hoofdstad Phnom Penh is Battambang de grootste stad van Cambodja. De sfeer is hier echter compleet anders en een stuk relaxter. De tofste manier om de omgeving van Battambang te ontdekken is door een ritje in de populaire bamboetrein te maken. Op een soort bamboe plateau kun je over een verlaten treinspoor van het ene naar het andere dorp in de regio reizen.

Otres Beach, Sihanoukville

Sihanoukville is één van de populairste badplaatsen van Cambodja is Sihanoukville. De havenstad wordt vooral drukbezocht door jonge backpackers die komen voor een feestje op en rond Serendipity Beach, maar gelukkig zijn er ook nog steeds rustigere en paradijselijkere bestemmingen in de stad. Otres Beach is het strand in Sihanoukville waar je tot rust komt en kunt ontspannen met een kokosnoot en je voeten in het parelwitte zand.

Cambodja bezienswaardigheden: Siem Reap

Een andere populaire stad in Cambodja is Siem Reap. Siem Reap wordt vooral veel bezocht vanwege het feit dat dit de perfecte uitvalsbasis is voor en bezoek aan de tempels van Angkor. Maar ook de stad zelf is een bezoek waard. Ga los in Pub Street, eet de meeste verrukkelijke gerechten op de night market en verken per scooter of fiets het platteland rondom de stad.

Dolfijnen spotten in Kratie

Kratie is een stad in het noorden van Cambodja en wordt vooral bezocht door reizigers die vanuit Cambodja doorreizen naar buurland Laos. De stad is prachtig en goed bewaard gebleven tijdens het Khmer Rouge regime, maar het hoogtepunt van een bezoek aan Kratie is het spotten van de bijzondere Irrawady dolfijnen in de Mekong rivier. Deze zeldzame dolfijnen worden steeds zeldzamer, maar rondom Kratie heb je nog een behoorlijke kans om ze te kunnen zien.

Het Cambodjaanse platteland

Cambodja is qua welvaart totaal niet te vergelijken met buurland Thailand en dat is vooral te merken wanneer je buiten de steden reist. Plan dus ook zeker tijd in voor een ontdekkingstocht langs de dorpen en steden op het Cambodjaanse platteland. Wanneer je per bus door Cambodja reist zul je langs de meest authentieke dorpen reizen. Een stad die wij vooral erg bijzonder vonden vanwege de ligging is Kampong Cham. Deze stad is perfect te bezoeken tijdens je reis van Siem Reap naar Phnom Penh of Kratie.

Kampong Cham, Cambodja bezienswaardigheden

Bokor National Park

Eén van de meest bijzondere natuurgebieden in Cambodja is Bokor National Park. Dit nationale park kun je het gemakkelijkst bezoeken vanuit Kampot per scooter of tuktuk. Bokor National Park is vooral bekend vanwege de prachtige uitzichten en de spookstad Bokor. Een stad die totaal overwoekerd is door de natuur, maar prachtig is.

Bokor National Park, Cambodja bezienswaardigheden

Heb jij nog aanvullingen voor Cambodja bezienswaardigheden die je echt niet mag overslaan tijdens een reis door Cambodja?

Meer Cambodja: