Angkor Wat

Reizen naar Cambodja: antwoorden op veel gestelde vragen

Geüpdatet op

Cambodja is een veelzijdige en bloedmooie bestemming in Zuidoost-Azië met een pikzwarte geschiedenis. Het land werd hevig gebombardeerd tijdens de Vietnam oorlog en viel later in handen van het Khmer Rouge regime onder leiding van Pol Pot. Gelukkig is het land de laatste jaren steeds verder opgekrabbeld en is het nu één van de mooiste bestemming om te bezoeken tijdens je reis door Zuidoost-Azië. Reizen door Cambodja is een bijzonder ervaring! Wil jij gaan reizen naar Cambodja? In dit artikel delen we de antwoorden op dertien veelgestelde vragen over reizen naar en backpacken in Cambodja.

Reizen naar Cambodja: Hoe kom je er?

Het voorbereiden van het reizen naar Cambodja begint natuurlijk bij het boeken van vliegtickets. Helaas kun je op dit moment (nog) niet rechtstreeks van Nederland naar Cambodja vliegen. De goedkoopste optie is een vliegticket boeken met een overstap in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Ook kun je ervoor kiezen om een vliegticket naar Bangkok te boeken en vanuit hier met het openbaar vervoer naar Cambodja te reizen. Deze laatste optie is vaak de goedkoopste optie.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor een rondreis door Cambodja?

Cambodja is een relatief kleine bestemming in Zuidoost-Azië. Zeker in vergelijking met de buurlanden Thailand en Vietnam. Om toch de mooiste en meest bijzondere Cambodja bezienswaardigheden te kunnen bewonderen raad ik je zeker twee weken aan voor een reis door Cambodja. In deze periode kun je reizen langs de hoogtepunten van het land en heb je ook tijd om te chillen op één van de hagelwitte stranden.

Moet ik een visum voor Cambodja aanvragen?

Voor je reis naar Cambodja hoef je vooraf geen visum aan te vragen. Je visum voor Cambodja kun je aanvragen bij aankomst op het vliegveld of bij de grensovergang tussen buurlanden en Cambodja. Een visum on arrival voor Cambodja kost ongeveer $35 dollar en dient contant betaalt te worden. Met dit visum on arrival mag je tot maximaal 30 aaneengesloten dagen reizen door Cambodja.

Is Cambodja veilig?

Cambodja is één van de armste landen in Zuidoost-Azië, maar over het algemeen is de bevolking heel behulpzaam en vriendelijk. Net als in andere bestemmingen is het – vooral in de grotere steden – belangrijk om goed op je spullen te letten. Zakkenrollers komen redelijk vaak voor. Ook zijn er verschillende vormen van oplichting in Cambodja die vaak voorkomen. Wanneer je dit in gedachten houdt tijdens het reizen door Cambodja, is het land niet veiliger of onveiliger dan andere bestemmingen.

Royal Palace Phnom Penh

Wat is de beste reistijd + het klimaat in Cambodja?

Cambodja kent een tropisch klimaat en verschillende seizoenen. Het droge seizoen valt van november tot en met maart en het regenseizoen loopt van mei tot en met oktober. Dit betekent dat het hoogseizoen in Cambodja valt in onze wintermaanden. Tijdens onze zomer valt in Cambodja de meeste regen, maar dat betekent niet dat reizen naar Cambodja dan geen goed idee is. Het is overal een stuk rustiger, alles is goedkoper en de natuur is eigenlijk op haar mooist.

Kan ik pinnen in Cambodja?

In Cambodja betaalt men met de Cambodjaanse riel, maar de Amerikaanse dollar wordt ook vrijwel over geaccepteerd. Het komt zelfs vaak voor dat prijzen alleen zichtbaar zijn in dollars. Voor toeristen is het echter ongunstig om te betalen in dollars, omdat de prijzen dan altijd hoger liggen. In steden en grotere dorpen in Cambodja kun je vrijwel altijd pinnen. Houd er wel rekening mee dat geld pinnen in Cambodja geld kost en het het voordeligst is om een zo groot mogelijk bedrag te pinnen.

Hoe duur is Cambodja?

Cambodja is één van de goedkoopste landen in Azië. Een bed in een dorm heb je al voor ongeveer vijf euro per nacht, een privé kamer met eigen badkamer voor ongeveer 15 euro per nacht. Op straat eten is net als in andere landen in Azië de goedkoopste optie. Een maaltijd kost dan ongeveer één tot twee euro. Eet je liever in een westers restaurant dan moet je ongeveer rekenen op vijf euro voor een goede maaltijd. Zoals al eerder aangegeven kost het visum voor Cambodja $35 en is het het goedkoopst om een vliegticket naar Bangkok te boeken. Qua excursies lopen de kosten heel erg uiteen. Over het algemeen moet je rekenen op gemiddeld twintig euro voor een excursie. Reizen met het openbaar vervoer in Cambodja is heel goedkoop. Voor een busreis van zo’n zes uur betaal je ongeveer vijf tot zes euro.

Kampot, Cambodja. Buddhabeeld
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat zijn de hoogtepunten van Cambodja?

Hoewel Cambodja een stuk kleiner is dan buurlanden Thailand en Vietnam beschikt het land over een aantal wereldse hoogtepunten. Tijdens je reis door Cambodja moet je zeker een bezoek brengen aan de beroemde tempels van Angkor en The Killing Fields vlakbij Phnom Penh. Andere populaire bestemmingen zijn onder andere Kampot, Kep, Battambang, Sihanoukville. Koh Rong en Koh Kong.

Wat moet ik zeker eten en drinken in Cambodja?

Wie al eens door Thailand of Vietnam heeft gereisd zal merken dat de Cambodjaanse keuken veel lijkt op die van de buren. In Cambodja wordt over het algemeen echter iets minder gebruik gemaakt van kruiden. Populaire gerechten in Cambodja zijn onder andere Amok (curry met vis), Loc Lac (gemarineerd rundvlees) en Bai Sach Chrouk (rijst met varkensvlees). Uiteraard kun je op veel plekken ook fried rice of fried noodles bestellen.

Zijn er westerse toiletten in Cambodja?

Ja en nee. Hotels en westerse restaurants beschikken over het algemeen altijd over westerse toiletten. Wanneer je buiten de gebaande paden reist met het openbaar vervoer en eet in lokale restaurants zul je merken dat je vaker hurktoiletten tegenkomt. Vaak is hier ook geen toiletpapier aanwezig. Dit kun je wel bij vrijwel iedere supermarkt kopen.

Wat moet ik zeker meenemen tijdens mijn rondreis?

Wij zijn fan van reizen met zo weinig mogelijk bagage, maar een aantal dingen zijn wel handig om mee te nemen wanneer je gaat reizen naar Cambodja.

  • Zaklamp of hoofdlamp. Het gebeurt regelmatig dat de elektriciteit in Cambodja een paar uur uitvalt.
  • Lonely Planet Cambodja
  • Zonnebrand. Dit is op veel plaatsen niet te koop en als het wel te koop is zit er vaak whitener in.
  • Sarong of hamamdoek om je schouders en/of knieën te bedekken bij een bezoek aan tempels.
  • Wereldstekker.
  • Uiteraard is het ook belangrijk om belangrijke papier en pasjes bij je te hebben.

Wat is de beste manier om te reizen door Cambodja?

Helaas rijden er geen treinen in Cambodja en zul je dus met de bus door het land moeten reizen. Bussen zijn over het algemeen vrij comfortabel, maar houd wel rekening mee veel lawaai en karaoke tijdens langere ritten. Kortere ritten kun je gemakkelijk afleggen per tuktuk. Voor een ritje van zo’n tien minuten betaal je gemiddeld drie dollar.

Komt er veel oplichting in Cambodja voor?

Cambodja is een enorm arm land en is daardoor zelfs niet te vergelijken met buurlanden Thailand en Vietnam. Er zijn verschillende vormen van oplichting in Cambodja die helaas nog steeds veel voorkomen. Uiteraard is het belangrijk om – vooral in de grotere steden – goed op je spullen te passen. Daarnaast is het belangrijk om bij het overgaan van de gres met Cambodja te zorgen dat je goed voorbereid bent. Dit is een plek waar veel reizigers worden opgelicht.

Meer weten? Lees dan ook ons uitgebreide artikel over oplichting in Cambodja. In dit artikel gaan we zin op de meest voorkomende vormen van oplichting in Cambodja.

Kampot, Cambodja. Bungalow langs de rivier

Heb jij nog aanvullende vragen over reizen naar Cambodja? Stel ze gerust, zodat we ze kunnen toevoegen aan dit artikel.