Kampong Cham – Cambodja: Tips & bezienswaardigheden

Kampong Cham of Kampung Cham is geen plaats waar je veel over hoort of leest wanneer het over Cambodja gaat. Het wordt door weinig toeristen bezocht, maar toch is het de grootste stad in het noorden van het land. Doordat weinig toeristen de stad bezoeken werden wij nieuwsgierig. We besloten om vanuit Siem Reap de bus te pakken naar deze stad gelegen aan de beroemde Mekong. We boeken bij ons hostel in Siem Reap kaartjes voor de bus en betalen hier 9 dollar per persoon voor. Hieronder vind je tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Kampong Cham.

Waar ligt Kampong Cham?

Kampong Cham is een mooie tussenstop op de relatief lange reis van Siem Reap naar Phnom Penh. Buskaartjes voor deze afstanden kun je gemakkelijk online aanschaffen via 12Go.Asia. De busreis van Siem Reap naar Phnom Penh duurt ongeveer 6 tot 7 uur. Maak je een tussenstop in Kampong Cham dan moet je rekening houden met een reis van ongeveer 5 uur vanuit Siem Reap en een reis van ongeveer 2 uur vanuit of naar Phnom Penh.

Kampong Cham

Hier lees je meer over reizen met het openbaar vervoer in Cambodja.

Doordat Kampong Cham weinig wordt bezocht door toeristen kent de stad ook weinig toeristische attracties. Desondanks hebben we ons prima vermaakt en was het best lekker na de drukte van Siem Reap. Hieronder vind je informatie over de leukste dingen om te doen in Kampong Cham.

#1. Bezoek Wat Nokor

Wat Nokor is een moderne boeddhistische tempel die verschuilt ligt in een oude tempel. Deze tempel schijnt zelfs nog ouder te zijn dan de tempels van Angkor. De entree voor Wat Nokor bedraagt twee dollar. De tempel is niet ontzettend groot, dus na een kwartier heb je het wel gezien. Toch een leuk uitstapje. Net buiten Wat Nokor is nog een ander bouwwerk te bewonderen waarin een enorme boeddha staat.

Wat Nokor
Wat  Nokor
Wat Nokor

#2. Genieten van het uitzicht over de Mekong

De Mekong rivier is ruim 4000 kilometer lang en wordt beschouwd als één van de belangrijkste rivieren in Azië. De rivier loopt niet alleen door Cambodja, maar ook door China, Laos, Thailand en Vietnam. Wij zijn in Kampong Cham op het moment dat het regenseizoen is. Het water van de rivier staat ontzettend hoog en bij sommige delen zijn zandzakken opgestapeld om overstroming tegen te gaan. Dit natuurfenomeen, deze idioot lange rivier, is fantastisch om te hebben gezien. Het leven van de lokale bevolking speelt zich af langs deze rivier. Mensen wassen zich (al ziet het er niet zo schoon uit), langs het water staan eetstalletjes opgesteld, jongeren ontmoeten elkaar langs het water en bootjes varen af en aan.

Mekong in Kampong Cham

#3. Neem de pont naar riviereiland Koh Pbain

Langs de oever van de Mekong gaat regelmatig een pont naar het riviereiland Koh Pbain. Op dit eiland kom je even helemaal tot rust en zul je gegarandeerd geen andere toeristen tegen komen.

#4. Bezoek Wat Pra Tohm Nah Day Doh

Een andere mooie tempel die je kunt bezoeken vanuit Kampong Cham is Wat Pra Tohm Nah Day Doh. De tempel is gelegen tegenover de plek waar de pont naar Koh Pbain vertrekt. Wat Pra Tohm Nah Day Doh is nog geen honderd jaar uit, maar is prachtig om te zien. Met vele kleine stoepa’s en Boeddhabeelden.

#5. Eten & Drinken in Kampong Cham

Ondanks dat Kampong Cham de grootste stad is in het noorden van Cambodja is er qua eten & drinken weinig spannends te vinden. Uiteraard zijn er voldoende eetstalletjes waar je lokale gerechten kunt proberen, maar dit is ons door meerdere mensen afgeraden. Wij ontdekten twee leuke restaurantjes waar we met veel plezier heerlijk kwamen eten.

Smile restaurant

Dit restaurant bevindt zich aan de rivier en wordt gerund door de Buddhism and Society Development Association. In het restaurant werken voormalige straatkinderen en wezen. Er wordt heerlijk gekookt en je voelt je er meteen thuis. Meer informatie vind je hier.

Smile Restaurant

Destiny Coffee House

Dit restaurant wordt gerund door een jonge vrouw uit Australië die met haar man is meegekomen naar Kampong Cham. In het restaurant kun je genieten van heerlijke westerse lunch gerechten. Sandwiches, wraps, heerlijke smoothies en zelfgemaakte taarten en koekjes. Het restaurant is dagelijks geopend tot 16:00 uur en voor je avondmaal hoef je hier dus niet te zijn. Ook in dit restaurant werken wezen en straatkinderen. Alleen meiden trouwens. In het restaurant wordt erg goed rekening gehouden met de wensen van westerse klanten. Qua hygiëne hoef je je hier dus geen zorgen te maken.

Overnachten in Kampong Cham

Kampong Cham is niet één van de bekendste toeristische bestemmingen in Cambodja en het aanbod aan accommodaties is dus iets minder uitgebreid dan in andere steden. Toch zijn er een aantal prima accommodaties te vinden, maar verwacht geen luxe boutique hotels of gezellige party-hostels:

Heb jij weleens gehoord van Kampong Cham? Trekt het je? En/of ben je er al geweest?

Meer Cambodja:

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Kampong Cham