Kampong Cham | Cambodja

Kampong Cham is geen plaats waar je veel over hoort of leest wanneer het over Cambodja gaat. Het wordt door weinig toeristen bezocht, maar toch is het de grootste stad in het noorden van het land. Doordat weinig toeristen de stad bezoeken werden wij nieuwsgierig. We besloten om vanuit Siem Reap de bus te pakken naar deze stad gelegen aan de beroemde Mekong. We boeken bij ons hostel in Siem Reap kaartjes voor de bus en betalen hier 9 dollar per persoon voor. Vroeg in de ochtend worden we opgehaald bij Bunlinda en worden we naar het busstation gebracht. We nemen deze stad nog even in ons op en vertrekken richting Kampong Cham.

In Cambodja weet je van te voren nooit hoelang een busreis duurt. Onze rit duurt aardig wat langer dan we van te voren hadden gedacht, maar na een paar uur en twee stops komen we uiteindelijk aan in Kampong Cham. Naast ons zitten er nog twee reizigers in de bus. Zij reizen echter vanuit Kampong Cham meteen weer verder, dus stappen wij als enige toeristen uit. We regelen een tuktuk die ons voor een dollar naar de Mekong brengt. Een hotelkamer met uitzicht over deze indrukwekkende rivier zien we wel zitten. Voor 7 dollar per nacht vinden we een prima kamer met een balkon met uitzicht over de rivier. We verkennen de stad, komen twee dagen lang geen toeristen tegen, bezoeken een tempel en hebben het prima naar ons zin. Totdat Erick voor het eerst deze reis ziek wordt. Met koorts ligt hij op bed en veel wordt er dus niet meer gedaan. Onze laatste dag in Kampong Cham knapt hij wat op, maar dan blijkt het een feestdag te zijn. Een nationale feestdag waardoor vrijwel alle restaurants en winkels gesloten zijn. Lekkere voorbereiding. Pchum Ben is een religieus festival dat 15 dagen duurt en waarbij Cambodjanen hun respect tonen aan overleden familieleden. En ja, de dag dat wij weer wat willen ondernemen is de vijftiende dag van dit festival. Gelukkig is er nog wel iets open, dus eten we samen met een Frans meisje aan de rivier.

Doordat Kampong Cham weinig wordt bezocht door toeristen kent de stad ook weinig toeristische attracties. Desondanks hebben we ons prima vermaakt en was het best lekker na de drukte van Siem Reap.

kampong-cham-1Wat Nokor

Wat Nokor is een moderne boeddhistische pagode die verschuilt ligt in een oude tempel. Deze tempel schijnt zelfs nog ouder te zijn dan de tempels van Angkor. De entree voor Wat Nokor bedraagt twee dollar. De tempel is niet ontzettend groot, dus na een kwartier heb je het wel gezien. Toch een leuk uitstapje.

kampong-cham-2

kampong-cham-3

kampong-cham-4

kampong-cham-5

kampong-cham-6Genieten van het uitzicht over de Mekong

De Mekong rivier is ruim 4000 kilometer lang en wordt beschouwd als één van de belangrijkste rivieren in Azië. De rivier loopt niet alleen door Cambodja, maar ook door China, Laos, Thailand en Vietnam. Wij zijn in Kampong Cham op het moment dat het regenseizoen is. Het water van de rivier staat ontzettend hoog en bij sommige delen zijn zandzakken opgestapeld om overstroming tegen te gaan. Dit natuurfenomeen, deze idioot lange rivier, is fantastisch om te hebben gezien. Het leven van de lokale bevolking speelt zich af langs deze rivier. Mensen wassen zich (al ziet het er niet zo schoon uit), langs het water staan eetstalletjes opgesteld, jongeren ontmoeten elkaar langs het water en bootjes varen af en aan.

kampong-cham-7

kampong-cham-8

Eten & Drinken

Ondanks dat Kampong Cham de grootste stad is in het noorden van Cambodja is er qua eten & drinken weinig spannends te vinden. Uiteraard zijn er voldoende eetstalletjes waar je lokale gerechten kunt proberen, maar dit is ons door meerdere mensen afgeraden. Wij ontdekten twee leuke restaurantjes waar we met veel plezier heerlijk kwamen eten.

Smile restaurant

Dit restaurant bevindt zich aan de rivier en wordt gerund door de Buddhism and Society Development Association. In het restaurant werken voormalige straatkinderen en wezen. Er wordt heerlijk gekookt en je voelt je er meteen thuis. Meer informatie vind je hier.

kampong-cham-9Destiny Coffee House

Dit restaurant wordt gerund door een jonge vrouw uit Australië die met haar man is meegekomen naar Kampong Cham. In het restaurant kun je genieten van heerlijke westerse lunch gerechten. Sandwiches, wraps, heerlijke smoothies en zelfgemaakte taarten en koekjes. Het restaurant is dagelijks geopend tot 16:00 uur en voor je avondmaal hoef je hier dus niet te zijn. Ook in dit restaurant werken wezen en straatkinderen. Alleen meiden trouwens. In het restaurant wordt erg goed rekening gehouden met de wensen van westerse klanten. Qua hygiëne hoef je je hier dus geen zorgen te maken.

Heb jij weleens gehoord van Kampong Cham? Trekt het je? En/of ben je er al geweest?

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

 

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

4 reacties op “Kampong Cham | Cambodja”

  1. Tikva schreef:

    We zijn twee keer in Cambodja geweest maar kampong cham is eigenlijk nooit op onze radar geweest. Moest zelfs opzoeken waar het ligt. Altijd leuk om wat nieuw te leren!

    • Dat snap ik! Er zijn natuurlijk ook ontzettend veel mooie plekken! Wij raakten echter in gesprek met de meneer van ons hostel in Siem Reap en hij vertelde over Kampong Cham. Je moet het maar net horen inderdaad 🙂

  2. Kimber schreef:

    Wij genieten eigenlijk ook altijd van de minder toeristische plaatsen. De sfeer is heel anders en je krijgt een totaal nieuw beeld van een land. Die onderste foto lijkt in een veel modernere stad genomen te zijn dan de overige foto’s!

    • Inderdaad! Soms is het ook wel prettig om op een wat meer toeristische plek te zijn, omdat alles net wat makkelijker gaat. Maar een paar dagen er tussenuit naar een plek als deze is echt relaxt! Haha, de foto’s zijn toch echt allemaal van Kampong Cham 😀 Gewoon een wat hipper tentje 😉

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.