Angkor Wat

Angkor Wat tempels bezoeken: Tips & bezienswaardigheden

Geüpdatet op

Naast een bezoek brengen aan The Killing Fields is er nog een belangrijke reden voor veel reizigers om Cambodja te bezoeken, namelijk; De Angkor Wat tempels. Het grootste tempelcomplex ter wereld. Het complex ligt zo’n tien kilometer ten noorden van de stad Siem Reap in het westen van het land en is één van de grootste trekpleisters van het land. Naast dat het complex beroemd is geworden vanwege de bekendste en grootste tempel Angkor Wat, vind je er nog honderden andere tempels. Tijdens je rondreis door Cambodja mag je Angkor Wat zeker niet overslaan. Het complex is vanuit de stad Siem Reap gemakkelijk te bezoeken. Hier vind je tips voor een bezoek aan de tempels van Angkor.

De Angkor Wat tempels

Angkor betekent “Heilige Stad” in het Khmer en magisch is het zeker. Tot de vijftiende eeuw werd het gebied bewoond door koningen die de tempels lieten bouwen en op het hoogtepunt woonden er zelfs ongeveer een miljoen mensen in deze stad. Totdat iedereen het gebied verliet en de tempels overwoekerd werden door de natuur. In de twintigste eeuw werd het gebied herontdekt door de Fransen waarna het op de UNESCO werelderfgoedlijst terecht kwam. Tegenwoordig wordt er hard gewerkt aan de restauratie van deze prachtige bouwwerken.

De bekendste tempel van het gehele complex is Angkor Wat. Naast dat Angkor Wat misschien wel dè trekpleister van het land is, is het ook het symbool van het land. De tempel zie je terug op onder andere de vlag en ook bij de grensovergang met Thailand kun je niet om het symbool heen. Angkor wordt vaak geassocieerd met Angkor Wat. Hoewel dit natuurlijk de bekendste en grootste tempel is van het gehele complex bestaat Angkor uit veel meer tempels en ruïnes dan alleen Angkor.

Wat zijn de mooiste tempels van Angkor?

Hoewel Angkor de grootste en bekendste tempel is van het complex zijn er nog veel meer mooie tempels. Hieronder vind je een aantal van de mooiste tempels van Angkor.

Goed om te weten: Het woord ‘Wat’ betekent tempel.

Angkor Wat

Als je het hebt over de Tempels van Angkor heb je het natuurlijk in eerste instantie over de indrukwekkende Angkor Wat. Angkor Wat is de bekendste en grootste tempel van allemaal en het zal je dan ook niet verbazen dat het hier verreweg het drukst is.

Angkor Wat
Angkor Wat
Angkor Wat

Bayon

Als je mij vraagt naar de mooiste tempels van Angkor dan zal ik zeker beginnen met de tempel Bayon. De boeddhistische tempel Bayon werd in 1181 gebouwd op bevel van koning Jayavarman VII en is magisch door de vele torens met stenen gezichten. Maar liefst 216 in totaal!

Bayon
Bayon

Ta Prohm

Ken je de film Tomb Raider? Dan ken je deze plek. Ta Prohm is namelijk de plek waar deze film deels is opgenomen. Ta Prohm is één van de mooist tempels van Angkor. Vooral door het feit dat de tempel volledig is overgenomen door de jungle en bomen letterlijk samenkomen met de prachtige bouwwerken.

Ta Prohm
Ta Prohm

De beste reistijd voor Angkor

De beste maanden voor een reis naar Angkor Wat, en de rest van dit deel van Cambodja, zijn de maanden november tot en met februari. De temperaturen zijn dan over het algemeen het aangenaamst en de kans op veel regen is het kleinst. De warmste maanden zijn de maanden april en mei. Bezoek je Angkor tijdens deze maanden dan kun je het beste kiezen voor een bezoek vroeg in de ochtend.

Tips voor een bezoek aan de tempels van Angkor

Voor een bezoek aan de tempels van Angkor is het handig om rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Hieronder vind je onze belangrijkste Angkor Wat tips:

Entreetickets en tours boeken

Overal in Cambodja en in de buurlanden worden tours aangeboden naar de tempels van Angkor. Het is echter ook goed te doen om Angkor op eigen houtje te ontdekken door een fiets te huren in het centrum van Siem Reap of door een tuktuk aan te houden en hiermee goede afspraken te maken. Een entreeticket voor Angkor Wat kun je bij de ingang van het complex aanschaffen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit online te doen.

Fiets huren Angkor

Bezoek de Angkor Wat tempels tijdens de zonsondergang

Eén van de meest magische momenten voor een bezoek aan de tempels van Angkor is tijdens de zonsondergang. Hiervoor moet je een apart entreeticket aanschaffen, maar de plaatjes zijn adembenemend mooi. Tickets voor de Angkor Wat Full-Day Sunrise Tour kun je online aanschaffen.

Houd rekening met de kledingvoorschriften

Zorg ervoor dat je gepast gekleed bent voor een bezoek aan Angkor Wat. De tempels zijn een heilige plek en dat betekent dat je je knieën en schouder ten alle tijde moet bedekken. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

Meer handige tips voor reizen naar Cambodja lees je in ons uitgebreide artikel over reizen naar Cambodja.

Kledingvoorschriften Cambodja

Respect

Ga respectvol om met de vele tempels. Het is niet de bedoeling dat er op de tempels wordt geklommen – met uitzondering van aangegeven plekken – en houd rekening met de vele andere bezoekers.

Bereid je voor op de warmte

Het tempelcomplex Angkor is enorm groot en het is vaak behoorlijk warm in Cambodja. Zorg er daarom voor dat je voldoend water bij je hebt en je goed insmeert. Wanneer je in de middag een bezoek brengt is en hoofddeksel ook geen overbodige luxe. Op het complex zijn een aantal kleinere winkels gevestigd, maar de prijzen liggen hier een stuk hoger dan in de stad.

Koop niets van de vele kinderen

Overal op en rondom het complex lopen kleine kinderen rond die onder andere armbandjes verkopen. Hoe zielig en tegelijkertijd schattig dit er ook uitziet, ik raad je aan om niets van deze kinderen te kopen. Deze kinderen worden ingezet om geld te verdienen en gaan mede hierdoor niet naar school. Door spullen van deze kinderen te kopen hou je deze werkwijze in stand en zal er niets veranderen aan de toekomst van deze kinderen.

Kinderen in Cambodja

De drukte in Angkor vermijden

Angkor Wat is één van de hoogtepunten van Zuidoost-Azië en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Houd er rekening mee dat je plekken niet voor jezelf zult hebben en pas je aan. De kans dat het behoorlijk druk is is groot. Wil je de drukte enigszins proberen te vermijden tijdens je bezoek aan de tempels van Angkor? Overleg met je tuktukchauffeur over een andere route dan de standaard routes, zodat je kunt zorgen dat je net voor de drukte aan bent.

Op de website van het officiële toerismebureau van Cambodja vind je meer praktische informatie.

Overnachten in Siem Reap

De stad Siem Reap is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels van Angkor. De stad draait vooral om toerisme en dat is te zien aan de night markets, de vele barretjes en restaurants en de sfeer die de stad ademt. Siem Reap is niet de meest authentieke bestemming, maar gezellig is het er zeker. Een dagtour naar Angkor Wat kan vermoeiend zijn en het is behoorlijk warm in Siem Reap. Een accommodatie met zwembad is geen overbodige luxe. Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties in Siem Reap.

Heb jij al eens een bezoek gebracht aan de Angkor Wat tempels? Welke tempel is jouw favoriet?

8 berichten over “Angkor Wat tempels bezoeken: Tips & bezienswaardigheden”

 1. Avatar van Linda
  Linda
  27 januari 2015

  Wauw, lijkt me zo bijzonder om daar rond te lopen!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   29 januari 2015

   Bijzonder is het zeker! :)

 2. Avatar van Stephanie | Expeditie Aardbol
  Stephanie | Expeditie Aardbol
  27 januari 2015

  Mooi! Dit wil ik ooit nog eens bekijken!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   29 januari 2015

   Zeker doen Stéphanie! Is echt een magische ervaring!

 3. Avatar van Sieds | siedsmytravels.nl
  Sieds | siedsmytravels.nl
  28 januari 2015

  Supergaaf! Ik was er in 2007 en ben er ca. 1,5 dag geweest. Ik vond zelf Bayon ook het mooist, prachtig en indrukwekkend die lachende gezichten!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   29 januari 2015

   Wauw, dat is alweer een aardige tijd geleden! Geweldig hea.. Dat mensen dat zo hebben kunnen maken! Onwerkelijk!

 4. Avatar van Robert | Traveljunks.
  Robert | Traveljunks.
  1 februari 2015

  Angkor is mijn absolute favorite archeologische site van alle die ik gezien heb. Ik ben er een aantal keer geweest en het lijkt wel elke keer mooier te worden.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   2 februari 2015

   Zo gaaf dat jij er al vaker bent geweest! Ik zou ook erg graag nog een keertje teruggaan.. Kan me voorstellen dat je telkens weer iets anders ziet, want er is zoveel te zien!