Doen in Battambang: Bezienswaardigheden & tips

Doen in Battambang: Bezienswaardigheden & tips

Geüpdatet op

Battambang is een stad in Cambodja waar eigenlijk niets te beleven valt, maar in de omgeving zijn de meest leuke dingen te doen, waaronder de bamboe trein. Het makkelijkste is om een scooter te huren voor zo’n 5 dollar per dag of een deal te maken met een lokale tuk tuk chauffeur. De stad is vrij rustig dus zelf zou ik kiezen voor een scooter. Lekker op je gemak overal heen rijden en zo kun je ook de leukste routes kiezen! Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de route over het platteland. Onverharde wegen en piep kleine dorpjes waar je doorheen rijd. Je doet er wat langer over maar dat is het helemaal waard. Hieronder lees je alles over de leukste dingen om te doen in Battambang en omgeving.

Met de Bambootrein naar Battambang

De nummer één van leukste dingen om te doen in Battambang is de bamboetrein. Deze hilarische attractie bevindt zich op het platteland net buiten Battambang. Een oude treinrails is omgebouwd tot toeristische attractie. Je kunt op een soort bamboe plateau van het ene dorpje naar het andere dorpje racen. Er is slechts één rails dus wanneer je tegenliggers tegenkomt moeten de gene met de minste passagiers afstappen. Je haalt je treintje van de rails en laat de anderen passeren. Daarna kun je weer door. Het gaat met vrij hoge snelheden, dus of het helemaal veilig is weet ik niet. Wel weet ik dat dit echt hilarisch is en je een fantastische tijd zult hebben. De ritjes in de bambootrein duren ongeveer 15 minuten. In totaal dus ongeveer een half uurtje. In het tweede dorpje kun je even bij komen. Een verse kokosnoot kopen en eventueel wat souvenirs.

Bamboetrein Battambang
Battambang uitzicht

Ontdek Battambang op de fiets

Battambang wordt niet zo druk bezocht dat het er levensgevaarlijk is en dus is het een perfecte bestemming om te ontdekken op de fiets. Lekker Nederlands. Een fiets kun je huren voor ongeveer één euro per dag. Fiets langs de mooiste bezienswaardigheden van Battambang en heb een fantastische dag.

Preah Bat Dambang Kranhoung

Het standbeeld van Preah Bat Dambang Kranhoung, de koning van de verloren Kranhoung stok, kun je vinden midden op een rotonde in de stad zelf. Het beeld staat symbool voor de legende waarnaar de stad en de provincie vernoemd is. Het beeld staat beter bekend als de Black Buddah of de Zwarte Joop.

Preah Bat Dambang Kranhoung, Battambang

Phnom Sampeau (Killing Caves)

Alleen van het woord Killing Caves krijg je al kippenvel. Wanneer je in Cambodja bent kun je niet onder de hartverscheurende geschiedenis uit. Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat ruim twee miljoen mensen er de dood vonden.  Overal in het land kun je Killing Fields en verschillende museums bezoeken. In Battambang vind je de Killing Caves. Op deze plek werden tijdens het bewind van de Rode Khmer mensen levend de grotten in gegooid. Als je deze val al overleefde, overleed je daarna gegarandeerd aan een gruwelijke hongerdood. Tegenwoordig is er een trap gebouwd zodat je de grot (gratis) kunt betreden. In de grot zijn de schedels en botten verzameld en opgestapeld in een monument.

Killing Caves, Battambang
Killing Caves

The Well of Shadows

In Battambang kom je veel herinneringen tegen aan de tijd van de Khmer Rouge. The Well of Shadows, oftewel de Wat Somrong Knong, werd in 1976 door het bewind van Pol Pot in beslag genomen en gebruikt als gevangenis. De grond om de tempel is één van de vele Killing Fields in Cambodja geworden waar ruim 10.000 mensen gruwelijk om het leven zijn gebracht door de Rode Khmer. Een verschrikkelijk verhaal.

Doen in Battambang: Bezoek de Bat cave

Iedere avond vlak voor zonsondergang vliegen er miljoenen vleermuizen tegelijkertijd de grot uit. Iedereen wacht gezamenlijk tot dat de miljoenen vleermuizen op jacht gaan. Een gezellig en fantastisch moment.

Battambang, Cambodja

Circus van Battambang

Het circus van Battambang – Phare Ponleu Selpak – staat vooral bekend om haar talentvolle jeugd. Het circus staat in het teken van plezier; jij een leuke avond zij een beter leven. De lokale jeugd doet hun best om om een verhaal te vertellen en hun skills te tonen. De opbrengst gaat helemaal naar het circus. Op deze manier hebben de kansloze jongeren een kans om iets van hun leven te maken. Er zijn twee voorstellingen per week. Je wordt vanzelf op straat aangesproken hiervoor.

Reizen naar Battambang

Battambang is het gemakkelijkst te bereiken door vanuit Siem Reap te reizen met een minibus. De reis duurt ongeveer drie uur en is redelijk comfortabel. Kaartjes kun je in Siem Reap aanschaffen of online via 12Go.Asia. Hier lees je alles over reizen met het openbaar vervoer in Cambodja.

Battambang beschikt niet over een vliegveld. Mocht je naar Battambang willen reizen dan kun je het beste vliegen naar Siem Reap vanaf bijvoorbeeld Bangkok en vanaf hier verder reizen. Er gaan helaas geen rechtstreekse vluchten van Nederland naar Siem Reap. De voordeligste optie is van Nederland naar Bangkok vliegen. De prijzen voor vliegtickets vergelijk je het beste via Tix.nl.

Overnachten in Battambang

Het aanbod aan accommodaties in Battambang is niet te vergelijken met de steden Siem Reap en Phnom Penh. Toch zijn er een aantal fijne accommodaties waar je goed een nacht of twee kunt verblijven. Hieronder vind je een aantal aanraders:

Zoals al eerder benoemd is er in de stad zelf niet heel veel te beleven, maar je kunt je er zeker een dag of twee goed vermaken met alle bijzondere tempels en andere activiteiten. Voor diner zijn er niet echt leuke restaurants te vinden. De avondmarkt biedt hier de uitkomst. Je kunt je maag goed vullen met al het lekkere streetfood.

Ben je ook in Battambang geweest? Laat weten wat jij het leukst vond!