Drone op reis

Een drone meenemen op vakantie: Dit moet je weten

Geüpdatet op

Een drone meenemen op reis is tegenwoordig helemaal hip. Maar is het wel zo verstandig om een drone op reis mee te nemen? Er zijn behoorlijk wat zaken die belangrijk zijn om te weten. Hier lees je over de belangrijkste regelgeving en de voor-en nadelen van een drone meenemen op vakantie.

Lees ook onze review over de DJI Mavic Pro Drone.

Drones worden steeds betaalbaarder en je ziet en hoort ze dus steeds vaker vliegen. De beelden zijn spectaculair, maar drones worden ook vaak als irritant ervaren. Als een inbreuk op de privacy zelfs. Want wie vindt het fijn als er een drone boven je cirkelt terwijl je ligt te genieten op het strand? Niemand waarschijnlijk. Het is daarom belangrijk om je voordat je een drone aanschaft goed in te lezen over de regelgeving én om voldoende rekening te houden met je omgeving en mede-reizigers.

Ieder land kent verschillende regels voor het meenemen van een drone op reis

Hoewel je van vrijwel iedere bestemming te gekke drone beelden kunt vinden is het vliegen met een drone zeker niet in ieder land toegestaan. Hierover kun je online verschillende informatie vinden, maar niet alles is even duidelijk. Dit komt doordat vliegen met een drone een vrij nieuwe trend is en de regels niet overal even duidelijk zijn opgesteld. Wel zijn er bepaalde landen waar vliegen met een drone ten strengste verboden is. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Marokko, Zweden, Egypte en Brazilië.

Ook voor andere landen geldt dat een drone meenemen niet verstandig is. Zo besloten wij om onze drone niet mee te nemen naar Israël en was het ook in Iran behoorlijk spannend.

Maar gelukkig zijn er ook veel landen waar het wel is toegestaan om te vliegen met een drone. Al moet je je altijd aan de standaard regels houden, zoals niet vliegen in de buurt van een vliegveld.

Hier kun je de regels per land terugvinden.

Drone meenemen op vakantie DJI Mavic Pro

Hoe neem je een drone mee op reis?

Reizen met een drone betekent dat je extra bagage mee moet nemen. Met alleen de drone ben je er namelijk nog niet. Ook moet je een controller meenemen en moet de drone regelmatig opgeladen worden. Wij nemen onze drone altijd mee in onze handbagage in een speciale case, zodat de drone is bestand tegen stoten en we deze veilig kunnen vervoeren. De controller stoppen we soms in onze backpack wanneer we niet genoeg ruimte hebben in onze rugzak.

Het is niet toegestaan om de batterijen van je drone te vervoeren in de ruimbagage. Vanwege de kou is er een kans op brand. In je handbagage mag je maximaal twee batterijen meenemen. Een extra batterij aanschaffen voor je drone raad ik zeker aan, aangezien de batterijen niet heel lang mee gaan (bij de Mavic Pro maximaal 27 minuten).

Drone mee op reis: Verzekering

Een gewone reisverzekering verzekert bagage tot een bepaald bedrag. De kosten voor een drone kunnen behoorlijk oplopen en het is daarom belangrijk om goed te checken of jouw verzekering al jouw spullen dekt.

Met welke regels moet ik rekening houden tijdens het vliegen?

Wanneer je op een bestemming bent waar het vliegen met een drone is toegestaan ben je er nog niet. Zo zijn er in ieder land bepaalde regels waar je je aan moet houden. Maar het belangrijkste om te noemen vind ik dat je altijd rekening moet houden met je omgeving. Ben je op een geweldig strand dat helemaal vol ligt met mensen die genieten van de rust, dan is het natuurlijk een tikkeltje asociaal om je drone de lucht in te sturen. Hetzelfde geldt voor laag vliegen over huizen, hotels of andere gebouwen waar mensen zijn. Dit is precies de reden dat wij minder vliegen met onze DJI Mavic Pro dan wij vooraf gedacht hadden. De propellers maken – vooral met opstijgen en landen – behoorlijk wat lawaai en dit willen we anderen niet aandoen.

Hieronder lees je een aantal regels die vrijwel overal gelden voor het vliegen met een drone:

 • Je mag niet vliegen binnen een straal van 5 kilometer van een vliegveld. Het maakt niet uit hoe groot of klein dit vliegveld is.
 • Hoger vliegen dan 50 meter is officieel niet toegestaan.
 • Bij veel populaire toeristische attracties is het niet toegestaan om te vliegen met je drone. Let goed op bordjes die bij de entree zijn aangegeven en hou je hieraan. Wij besloten om bij de ruïnes in Tulum (Mexico) te vliegen met onze drone, vanaf het strand, maar dit kostte ons heel wat geld. Mooie beelden, maar veel stress. Hier lees je alles over deze ervaring.
 • Vlieg niet in de buurt van gevangenissen, kerncentrales, politieke gebouwen, rechtbanken en andere belangrijke gebouwen.
 • In het donker vliegen is verboden.

Waarom wel een drone meenemen op vakantie

 • De beelden zijn fantastisch (zie de video’s hieronder)
 • Je kunt andere beelden maken dan anders, originaliteit dus.
 • De drone kan op plekken komen waar jij met je camera of telefoon niet kunt komen.

Waarom niet een drone meenemen op vakantie

 • Andere mensen kunnen zich er behoorlijk aan storen.
 • Je moet behoorlijk wat extra spullen meezeulen in je handbagage.
 • De regels zijn op sommige bestemmingen behoorlijk streng óf heel onduidelijk.

De beelden die niet zijn gefilmd met onze drone, zijn gemaakt met de GoPro Hero 7 Black.

Hoe denk jij over het meenemen van een drone op vakantie? Ben je fan of erger je je dood?

Op zoek naar meer handige reistips? Hier lees je al onze reistips artikelen.