roadtrip west australië

Roadtrip West Australië: Route en planning

Geüpdatet op

West Australië is de grootste staat van Australië en wanneer je een roadtrip wilt maken door deze staat zul je keuzes moeten maken. Tenzij je de maanden de tijd hebt zodat je de hele staat kunt bezoeken. Wij maakten onlangs een korte roadtrip door het zuiden van West Australië waarbij we begonnen in de hoofdstad Perth. In dit artikel geven we je tips voor een te gekke roadtrip door Australië met een reisroute voor West-Australië.

Perth, de grootste en tevens de hoofdstad van de staat Western Australia is een perfect startpunt voor een roadtrip door West Australië. Aangezien Western Australia de grootste staat van het land is kun je je hier met gemak maandenlang vermaken. Wij kozen echter voor een kortere roadtrip van een kleine twee weken waarbij we enkel door het zuiden van West Australië reisden. Wij hebben flink de tijd genomen voor deze route en relatief weinig kilometers afgelegd per dag.

Dag 1 en 2: The Pinnacles Desert en Yanchep National Park

Onze auto, een Ford Falcon, kochten we in Perth vanaf waar we dus ook vertrokken. Hoewel een roadtrip door het zuiden van West Australië op de planning stond maakten wij eerst een korte omweg om ook een stukje ten noorden van Perth te kunnen bekijken. Hier vind je namelijk The Pinnacles Desert en Yanchep National Park.

The Pinnacles Desert

Zo’n tweehonderd kilometer ten noorden van Perth vind je een apart stukje natuur. The Pinnacles Desert. Het gebied bevindt zich middenin Nambung National Park, vlakbij het kuststadje Cervantes. Het gebied bestaat uit honderden kalkstenen formaties die middenin een dor natuurlandschap zijn ontstaan. Je kunt er voor kiezen om het gebied lopend of met de auto te bewonderen (een 4×4 is niet nodig). De entree voor het park bedraagt 12 dollar per auto.

roadtrip west australië - The Pinnacles Desert

Yanchep National Park

Een stuk dichterbij Perth, zo’n 55 kilometer ten noorden van de stad, vind je een ander national park, Yanchep. Ook voor dit park bedraagt de entree 12 dollar per auto. Wanneer je er echter voor kiest om zowel The Pinnaccles als Yanchep National Park op dezelfde dag te bezoeken, hoef je slechts één keer de 12 dollar te betalen. Yanchep is voornamelijk een bezoek waard vanwege de tien koala’s die er leven en grote groepen kangoeroes. Daarnaast kun je hier heerlijk relaxen in het park, genieten van de vele wilde, kleurrijke vogels, picknicken en gebruik maken van een aantal barbecues.

Yanchep National Park
Yanchep National Park

Mandurah

Na onze bezoeken aan The Pinnacles Desert en Yanchep National Park rijden we door naar het zuiden. We stoppen zo’n zeventig kilometer ten zuiden van Perth in de kuststad Mandurah. De tweede stad van de staat West Australië met ruim 83.000 inwoners. Hier brengen we een bezoek aan het strand en maken we gebruik van de gratis buitendouches. Aangezien wij na ons bezoek aan Yanchep National Park in de ochtend nog wat stops maakten in Perth voor onder andere boodschappen, rijden we vandaag niet veel verder dan Mandurah. Een mooi einde van de eerste dagen van onze Australië roadtrip.

Dag 3 en 4: Bunburry en Green Bushes

Vroeg in de ochtend vertrekken we vanaf onze gratis kampeerplaats om allereerst te rijden naar het kuststadje Bunburry, 175 kilometer ten zuiden van Perth. De stad ademt één en al gezelligheid en beschikt over vele knusse barretjes en lunchrooms. We maken een stop bij het strand en rijden in de middag door naar Green Bushes, in het binnenland op 242 kilometer afstand van Perth. Green Bushes is een klein mijnstadje. Een supermarkt vind je hier bijvoorbeeld niet. Wanneer je toch wat wilt inslaan zul je naar de plaatselijke benzinepomp moeten welke ook meteen dienst doet als buurtsuper. We slapen deze nacht bij Green Bushes Pool. Een heerlijke plek (gratis) aan een klein meertje waarin we een frisse duik nemen.

De volgende ochtend trekken we onze schoenen aan om Green Bushes te ontdekken. Door het dorp en de omgeving is een speciale looproute aangelegd, de Green Bushes loop. Een route van vijftien kilometer die begint en eindigt bij het Green Bushes Discovery Centre. Onderweg kom je langs verschillende punten waar informatie wordt gegeven over de gebouwen in het dorp en de werkzaamheden, vroeger en nu. Het toppunt van Green Bushes is toch wel de mine look-out vanaf waar je een indrukwekkend uitzicht hebt op een immense mijn pit.

roadtrip west australië - Green Bushes

Dag 5: Manjimup & Northcliffe

Na twee nachten geslapen te hebben bij Green Bushes Pool rijden we in de ochtend door naar Majimup waar we een baantje willen scoren voor een paar dagen (niet gelukt). Wanneer je hier naartoe rijdt kom je dwars door de wijn- en fruitregio van West Australië met stadjes alles Donnysbrook waar alles lijkt te draaien om fruit. Manjimup is een middelgrote stad waar je de mogelijkheid hebt om weer even wat boodschappen in te slaan. Na Manjimup rijden we door naar Northcliffe. Tijdens deze rit rijden we dwars door Tone State Forest en Greater Dordagup National Park met immense bomen.

roadtrip West Australië

Dag 6: Warren National Park, Greater Beedelup National Park & Windy Harbour

Slapen doen we voor 5 dollar per persoon bij Sid’s Campground. De volgende ochtend rijden we een stukje terug om Warren National Park en Greater Beedlup National Park te bezoeken rondom het stadje Pemberton. Warren National Park bestaat uit enorme bomen waarvan je er drie kunt beklimmen, Diamond Tree, Dave Evans Bicentennial Tree en de Gloucester Tree. Ik blijf veilig met beide voeten aan de grond, maar Erick beklimt de grootste van de drie, de Dave Evans Bicentennial Tree van maar liefst 65 meter hoog. In het Greater Beedelup National Park bezoeken we de Beedelup Falls waar helaas niet heel veel water in staat op het moment. De brug die over het water loopt is echter wel erg fotogeniek.

Warren National Park
roadtrip west Australië - Beedelup Falls, Greater Beedelup National Park
roadtrip west Autsralië - Greater Beedelup National Park

Windy Harbour, D’Entrecasteaux National Park

In de middag rijden we voorbij Northcliff, verder naar de kust. Naar het kustplaatsje Windy Harbour. Het plaatsje is heel klein en behalve een mooi strand is hier vrijwel niets. Het is echter de omgeving waarvoor je hier naartoe moet. Windy Harbour ligt middenin het D’Entrecasteaux National Park met fantastische kliffen en utizichten op de zee. Met een beetje mazzel kun je hier zelfs dolfijnen en walvissen spotten. Een korte route van zo’n zes kilometer leidt je langs verschillende uitzichtpunten waarbij je uiteindelijk weer uitkomt in Windy Harbour. Het mooiste uitzicht? Wat ons betreft moet je daarvoor bij het Salmon Beach viewpoint zijn. In de avond slapen we wederom bij Sid’s Campground.

D'Entrecasteaux National Park

Dag 7: Walpole-Nornalup National Park & Elephant Rocks

Op dag 7 van onze roadtrip door West Australië rijden we als eerst naar Walpole National Park (ruim 400 kilometer ten zuiden van Perth), het gebied van de Tingle bomen. Gigantische bomen met enorme inkepingen. In het park vind je een soort van boomkroonpad , Walk in the Tree Tops, waarvoor de entree 21 dollar per persoon bedraagt. Hiernaast kun je – gratis – een looproute doen langs de meest enorme bomen die wij ooit zagen.

Na de bomen rijden we door naar de kust, naar Elephant Rocks State Park. De naam is te danken aan de enorme rotsen in de oceaan die werkelijk waar lijken op olifanten. Heel mooi!

Walpole-Nornalup National Park
roadtrip West Australië - Elephant Rocks State Park

Dag 8: Albany & Bremer Bay

Op de achtste dag van onze roadtrip door West Australië is het een bijzondere dag, Australia Day. We rijden daarom vroeg naar Albany, een middelgrote stad omdat we het idee hebben dat hier wel eens een feest kan zijn. Helaas is dit alles behalve waar. We brengen de dag door bij Emu Point, één van de vele stranden in Albany waar we samen met Australische gezinnen genieten van het mooie weer. Na het strand rijden we door naar Bremer Bay waar vaak walvissen gespot worden. Uiteraard willen wij dit ook zien, maar helaas is het niet onze geluksdag.

Dag 9 en 10: Cape Le Grand National Park, Lucky Bay

Op de negende dag komen we aan op het – voor ons – hoogtepunt van onze roadtrip, Lucky Bay in het Cape Le Grand Natinional Park. Een hagelwit strand, met chillende kangoeroes en een blauwer dan blauwe zee. Een echt paradijs!

Lucky Bay Kangoeroes

Dag 11: Esperance & Kalgoorlie

Aangezien de zon er mee op is gehouden en het constant regent verlaten we na twee nachten Lucky Bay en rijden we – na een korte stop in Esperance – door naar het noorden waarbij we de prachtige kust achter ons laten. Op weg naar het eindpunt van onze korte roadtrip door West Australië, Kalgoorlie. Kalgoorlie is een goudmijnstadje 600 kilometer ten oosten van Perth. De regio The Goldfields bestaat uit meerdere goudstadjes waar langs een route af te leggen is. Naast Kalgoorlie vind je hier onder andere verlaten mijnstadjes.

roadtrip west australië - the goldfields

Onze roadtrip door West Australië is een trip geworden van ongeveer 2200 kilometer. Uiteraard kun je er vanaf Esperance (Lucky Bay) ook voor kiezen om door te rijden richting de staat Southern Australia met steden als Adelaide. Wanneer je weinig tijd hebt is het ideaal om vanaf Kalgoorlie weer naar Perth te rijden om daar je roadtrip door West Australië af te sluiten.

Reisroute West Australië op de kaart

Op het kaartje hieronder kun je de locaties van alle bezochte plekken tijdens deze roadtrip door West Australië terug vinden.

Een auto kopen in West Australië

Wanneer je een roadtrip wilt maken door Australië zul je allereerst moeten beschikken over een auto, busje of camper. Uiteraard zijn er voldoende mogelijkheden om een vervoersmiddel te huren. Echter moet je hierbij rekening houden met minimaal 50 dollar per dag. Wel heb je hierbij vaak een optie om de auto in een andere stad weer in te leveren dan waar je de auto hebt gehuurd. Ook hieraan zijn vaak echter extra kosten verbonden.

Wij kozen er voor om een auto te kopen in Perth. Er is hier veel aanbod en voornamelijk Gumtree is een goede website om in de gaten te houden. Western Australië is de enige staat waarbij je de auto via de post op naam kan laten zetten en daarbij kan de rego (soort van wegenbelasting en WA-verzekering) online verlengd worden. Een auto met Western Australië kentekenplaten kan dus gemakkelijk in iedere staat weer verkocht worden. Dit is anders wanneer je een auto koopt met bijvoorbeeld kentekenplaten van Queensland. Een punt om goed rekening mee te houden.

Lees ook: Een auto kopen in Australië

Auto huren voor je Australië roadtrip

Ben je niet van plan om wekenlang in Australië te verblijven en kan het dus niet uit om een auto te kopen? Voor het huren van een auto in Australië raden wij Sunny Cars aan. Met Sunny Cars ben je altijd volledig verzekerd en hoef je nooit bang te zijn voor extra kosten. Reis je liever rond in een camper? Check dan het aanbod van World Wide Campers.

Bekijk hier de video over onze roadtrip door West Australië

Wat vind jij van de route door West Australië die wij aflegden? Welke bestemmingen spreken jou het meeste aan of ga jij liever voor een Australië roadtrip in een andere staat?

9 berichten over “Roadtrip West Australië: Route en planning”

 1. Avatar van Cathy
  Cathy
  14 februari 2017

  Heel mooi overzicht en zo leuk: mijn planning lijkt erg veel op jullie roadtrip. Alleen staan Margareth River en Denemark ook op mijn lijstje en dat hebben jullie dus overgeslagen? Daarom twijfel ik over Pinnacles Desert omdat je dan eerst naar het noorden moet en dan dezelfde weg weer terug. En is het de moeite waard? En idd denk ik vanaf Kalgoorlie naar Perth terug te rijden. We hebben 20 dagen, is dat genoeg om het op ons gemakkie te doen denken jullie?

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   17 februari 2017

   Leuk dat je waarschijnlijk veel dezelfde plekjes gaat zien! Margareth River hebben we overgeslagen omdat we dan heeel veel extra kilometers zouden moeten maken. We zijn daarnaast niet heel erge strandmensen en vonden het daarom leuker om "binnendoor" te gaan. En ook daar kwamen we allemaal wine yards etc tegen. Denmark zijn we wel doorheen gereden, maar vonden we niet heel boeiend. Hebben er ook niets bijzonders gedaan trouwens. 20 dagen lijkt me prima! Wij deden onze route in een kleine twee weken en hebben niet gehaast :) Heel veel plezier alvast! Als je in Kalgoorlie bent, en zin hebt in een kopje koffie. Let me know!

 2. Avatar van Ilona
  Ilona
  14 februari 2017

  Ik moest even opnieuw kijken toen ik kangaroe's op een sneeuwwit strand zag liggen voor de oceaan. Jullie trip is opnieuw een avontuur en erg jaloersmakend ;-) Heel gaaf. Geniet ervan!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   17 februari 2017

   Hahah prachtig hea!? :D ZO'n bijzondere plek! Dankjewel!

 3. Avatar van Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  14 februari 2017

  Wauw, hele mooie route! Die kangoereoes op het strand blijf ik geweldig vinden!! :D Hoop dat wij ooit Australie ook mogen ontdekken ;)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   17 februari 2017

   Ik hoop met jullie mee! :)

 4. Avatar van Marcella Molenaar
  Marcella Molenaar
  3 maart 2017

  Wat onwijs veel mooi! Ik vind die gele rotsen tof, de elephant rocks en de chillende kangoeroes op het strand. Maar ik zou zo de hele route willen rijden. Supertof!

 5. Avatar van Karlijn
  Karlijn
  30 juli 2018

  Gaaf! Wij twijfelen nog over een roadtrip richting noorden (o.a. Kalbarri NP en Monkey Mia) of naar het zuiden. Hebben jullie Hamelin Bay overgeslagen?

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   30 juli 2018

   Hi Karlijn, Dat hebben we inderdaad overgeslagen. We moesten zsm een baan vinden namelijk. Wel spijt van achteraf. Wat je ook doet, alles is heel mooi! Veel plezier alvast