Rottnest Island

Rottnest Island: Hoogtepunten & tips

Geüpdatet op

Denk aan hagelwitte stranden, prachtige baaien en een helderblauwe zee. Ontelbaar veel bestemmingen voldoen aan deze criteria. Denk er echter ook nog eens quokka’s bij en je hebt Rottnest Island. Rottnest, ook wel Rotto genoemd door de lokale bevolking, is een klein eiland vlakbij Perth in West Australië. Een ideale bestemming voor een dagtrip vanuit de grote stad. Wat te doen op Rottnest Island? Wij delen de hoogtepunten.

De ferry naar Rottnest Island

Ferries naar Rottnest Island vertrekken meerdere malen per dag vanuit Perth, Fremantle en Hillarys Boat Harbour. De snelste en goedkoopste optie is reizen vanuit Fremantle. Deze overtocht doet er ongeveer 25 minuten over. Vanaf Perth moet je er rekening mee houden dat je ongeveer anderhalf uur op de boot zit. Een retourticket voor de ferry naar Rottnest Island vanaf Fremantle kost $79. Vanuit Perth moet je uitgaan van $99 per persoon. Een goedkopere optie voor een trip naar Rottnest is de dinsdag.

 • Op de dinsdag betaal je slechts $39 voor een retourticket vanuit Fremantle en $59 vanuit Perth. Deze deal is enkel online te boeken.
De ferry naar Rottnest Island

Overnachten op Rottnest Island

Op het eiland zijn een aantal hotels te vinden waar overnacht kan worden. Ook is er de mogelijkheid om te kamperen op het eiland. Voor een kampeerplek betaal je rond de $40 per nacht. Dit is echter verreweg de goedkoopste optie. Andere opties zijn slapen bij één van de hotels op Rottnest waar je zeker 100 tot 300 dollar per nacht betaald. Heb je iets minder budget, maar wil je ook niet kamperen? Bekijk dan eens de opties voor het huren van een vakantiehuisje.

Wat is een quokka en waar leven ze?

Het eiland Rottnest heeft haar naam te danken aan de ruim 10.000 quokka’s die leven op het eiland. Een quokka is ongeveer even groot als een kat of volgroeid konijn, maar beweegt als een kangoeroe en is tevens een buideldier. De Nederlander Willem de Vlamingh die in de 17e eeuw aan land kwam op het eiland ontdekte deze schattige dieren. Hij was er echter van overtuigd dat het ratten waren en gaf het eiland de naam “Rattennest”. De Engelsen hebben deze naam later omgezet naar Rottnest eiland. Om de schattige quokka’s te kunnen spotten hoef je geen moeite te doen. Ze zitten vrijwel overal op het eiland en zijn totaal niet bang voor mensen. Quokka’s staan ook wel bekend als “de blijste dieren ter wereld”. Dit omdat ze vrijwel altijd een glimlach op hun gezicht hebben. De quokka is ook niet voor niets de mascotte van het eiland.

Quokka
Quokka
Quokka
Quokka's Rottnest Island

De geschiedenis van het eiland

Ver na de ontdekking van Rottnest Island door Willem de Vlamingh tussen 1838 en 1931 heeft het eiland te maken gehad met een duistere periode. Rottnest was op dat moment de plek waar bijna 4.000 aboriginals (de oorspronkelijke bewoners van Australië) werden gevangen gehouden. Naar aanleiding van de onwijs slechte omstandigheden overleed ruim 10% van deze gevangen door marteling, ziekte of voedseltekorten. Deze voormalige gevangenis op het eiland (The Quod) is op dit moment te bezoeken en dient als accommodatie.

Rottnest Island

Doen op Rottnest Island: Fietsen

Aangezien gemotoriseerd vervoer (met uitzondering van enkele bussen en werkvoertuigen) niet zijn toegestaan is de fiets het ideale vervoersmiddel op het eiland. Je kunt bij het boeken van je ticket voor de ferry online een fiets huren, maar ook bij aankomst op het eiland zijn er genoeg mogelijkheden. Op het eiland zijn diverse routes aangegeven. Het eiland telt ruim 60 prachtige, hagelwitte stranden en 20 rotsachtige baaien. Daarnaast tref je op het eiland niet alleen de schattige quokka’s aan, maar ook verschillende soorten vogels, (giftige) slangen. Rottnest is daarnaast de ideale plek voor surfers en er zijn een aantal schipwrakken rondom de kust wat het eiland een ideale bestemming maakt voor duikliefhebbers.

Fietsen op Rottnest Island

Tours op Rottnest Island

Uiteraard kun je ervoor kiezen om het eiland op eigen houtje met de fiets of lopend (wij kozen voor het laatste) te verkennen. Wil je iets meer ondernemen of houd je van iets meer actie? Dan zijn er genoeg tours die je kunt boeken. Denk aan skydiven, een boottour, snorkelen, Rottnest verkennen op de segway, de bus of zelfs met de trein.

Rottnest island

Ontdek de mooiste stranden en baaien

Het eiland beschikt over ruim 60 stranden en dus is er voor iedereen genoeg keuze. De mooiste stranden en baaien op Rottnest Island zijn The Basin, Little Parakeet Bay en Salmon Bay. De laatste vind je vlakbij de Wadjemup Lighthouse, één van dé bezienswaardigheden op Rottnest Island. Ben je gek op surfen? Ook dat kan op het eiland. Hiervoor ga je het beste naar Strickland Bay.

Stranden Rottnest Island
Baaien Rottnest island

Bewonder de zoutwatermeren & de Pink Lake

Hoewel de quokka’s en de stranden de belangrijkste bezienswaardigheden op Rottnest Island zijn, moet je ook de zoutwatermeren niet vergeten. Het eiland bestaat voor maar liefst 10% uit zoutwatermeren. Tijdens je wandeling of fietstocht over het eiland kun je niet om de meren heen, zoals het prachtige Pink Lake dat écht roze is. De Pink Lake op Rottnest Island is één van de pink lakes in Australië.

Zoutwatermeren Rottnest Island
Pink Lake Rottnest Island

Heb jij al eens het geluk gehad om oog in oog te mogen staan met een quokka?

2 berichten over “Rottnest Island: Hoogtepunten & tips”

 1. Avatar van Marcella Molenaar
  Marcella Molenaar
  3 maart 2017

  Wat een gave beestjes, die quokka’s. Ze zien er knuffelbaar uit!

 2. Avatar van Simone | Paper Travels
  Simone | Paper Travels
  4 maart 2017

  O wat een leuke beestjes! Ik had wel eens foto's van ze gezien maar geen idee dat het quokka's waren. Maffe naam wel.. :)