Dieren in Australië. Kangoeroe bord

Opgepast: Deze (gevaarlijke) dieren in Australië kun jij tegenkomen

Geüpdatet op

Dat Australië een prachtig land is, dat zal iedereen beamen. En dat er onwijs veel gekke, schattige, enge en gevaarlijke dieren in Australië leven is ook een feit waar vrijwel iedereen van op de hoogte is. Tijdens onze reis door Australië zijn we meerdere keren gewaarschuwd door de lokale bevolking voor gevaarlijke dieren. Want ja, veel van de dieren in Australië zijn gevaarlijk en in veel gevallen zelfs dodelijk. Ja, in Australië leven de meest dodelijke gevaarlijke dieren ter wereld. Say what!? Maar moet je dan echt zo erg op je hoede zijn? In dit artikel vertellen we je over veelvoorkomende dieren in Australië en lees je welke Australische dieren wij zijn tegengekomen tijdens onze reis.

Gevaarlijke dieren in Australië

Dit artikel is niet geschreven om je bang te maken. Maar feit is dat in Australië veel dodelijke en gevaarlijke dieren leven. Die jij met gemak tegen kunt komen. Al hoeft dit natuurlijk niet zo te zijn. Vooral Australiërs lijken behoorlijk angstig te zijn voor alle dieren die leven in het land en tijdens onze reis zijn we dan ook meerdere keren gewaarschuwd. Om je een beetje voor te bereiden en om aan te geven waar je op moet letten, dit artikel.

Krokodillen in Australië

Het noorden van Australië wordt ook wel “Crocodile Country” genoemd vanwege de vele krokodillen die hier leven. De krokodil is één van de meest gevreesde dieren in Australië, maar wanneer je enkel in het zuiden reist hoef je hier niet voor te vrezen. In Australië leven twee soorten krokodillen; de zoetwaterkrokodil (freshies) en zoutwaterkrokodillen (salties). Voor de eerstgenoemde hoef je niet te vrezen (schijnt), want deze is niet gevaarlijk voor mensen. Zelf hebben we tientallen freshies gespot in en rondom Kununurra in het uiterste noordoosten van West-Australië. En ik heb zelfs in een meer gezwommen waar ik deze dieren al vaker had gespot. Wat achteraf toch niet heel fijn aanvoelde moet ik eerlijk zeggen 😉 Het zijn echter voornamelijk de zoutwaterkrokodillen waar je voor op moet passen. Deze leven niet alleen in de zee, maar ook in rivieren en meren. Krokodillen vallen niet zomaar aan, maar wees gewaarschuwd. Houd afstand!

Dieren in Australië. Freshy

Haaien

Waar je in het noorden van Australië te maken hebt met krokodillen in het water, moet je in het zuiden van het land oppassen voor haaien. Hoewel haaien zwemmen in de alle wateren rondom Australië is het vooral het zuiden waar je extra op moet passen. Hier zwemt namelijk de de gevaarlijke witte haai. De kans dat je oog in oog komt te staan met een witte haai is vrij klein, maar er zijn meer gevaarlijke haaien zoals de Bull Shark en de Tiger Shark. Alle wateren rondom Australië worden goed in de gaten gehouden en de populairdere stranden beschikken allemaal over een haaialarm en strandwachten. De haai heeft mij toch wel een beetje uit het water weten te houden in Australië en gelukkig hebben wij dan ook niets meegemaakt. Toch overlijden er ieder jaar weer een paar mensen (voornamelijk surfers) aan een aanval van een haai.

Spinnen in Australië

Voor onze reis naar Australië was ik voornamelijk erg bang voor alle spinnen. Want iedereen vertelde me altijd: “Hoe klein ook, vrijwel iedere spin in Australië is giftig”. En regelmatig lees je over enorme spinnen die gevonden zijn in Australië. Denk bijvoorbeeld aan deze krantenkop in de Telegraaf: ‘Australiërs redden enorme spin.’ Nu valt het gelukkig heel erg mee hoeveel spinnen in Australië wij hebben gezien, maar beter vooraf goed geïnformeerd.

Dieren in Australië.

De redback spider

Meerdere spinnen zijn wij tegengekomen, waaronder de gevreesde redback spider (roodrugspin). Deze spin van slechts een paar centimeter vind je voornamelijk op slecht verlichte plekken en je kunt ‘m overal aantreffen. Gek genoeg zijn wij ze tijdens het kamperen in Australië niet tegengekomen, maar zagen we er wel een paar in hartje Perth. Een beet van de redback spider, een zusje van de Black Widow Spider is voor volwassenen gelukkig niet meteen dodelijk, maar je kunt je er wel goed beroerd van voelen.

Red back spider

De huntsman spider

De spin die vooral Erick heel vaak is tegengekomen in Australië is de huntsman spider. Deze spin is niet dodelijk, maar kan wel bijten en je behoorlijk pijn doen. Gelukkig is het vaak zo dat de spin banger is voor jou dan jij voor hem (al kan ik me dat in mijn geval niet voorstellen). De huntsman spider is gigantisch en kan wel zo groot worden als de hand van een volwassen man.

Huntsman spider

Sydney Funnel-web spin

Reis je naar Sydney? Kijk dan vooral uit voor de Sydney Funnel-web spin (Atrax robustus). Deze spin is één van de dodelijkste spinnen er wereld, maar gelukkig is er een antigif. Voordat je je schoenen aantrekt, altijd even checken of er niets in zit dus 😉

Slangen in Australië

Waar wij tijdens het kamperen vooral voor gewaarschuwd werden zijn slangen. Dit is ook niet heel gek als je je bedenkt dat van alle giftige en dodelijke slangen ter wereld maar liefst ruim de helft voorkomt in Australië. Eén van de gevaarlijkste slangen is de eastern brown snake, de bruine slang die voorkomt aan de oostkust. Maar ook bijvoorbeeld de doodsadder en de tijgerslang kom je liever niet tegen. Erick zag tijdens zijn farm work een aantal slangen en ik zag slechts één slang in Australië, een drie meter lange olijf-python. Een wurgslang.

Dieren in Australië. Gele slang

Dingo’s

De dingo lijkt op een hond, maar maakt meer het geluid van een wolf. Het wordt dan ook vaak een wilde hond genoemd. De dingo hoeft niet meteen gevaarlijk te zijn voor mensen, want het dier jaagt voornamelijk op schapen. Toch zijn dingo’s niet bepaald vriendelijk voor mensen. Zo zijn er verhalen over dingo’s die baby’s hebben doodgemaakt in het oosten van Australië. Liever niet al te dichtbij komen dus.

Kangoeroes

Ze lijken zo schattig. Kangoeroes. Maar vergis je niet. Niet alleen vinden er veel verkeersongelukken plaats door kangoeroes die zomaar de straat overspringen. Ook kunnen kangoeroes behoorlijk agressief zijn. Voornamelijk wanneer ze jonkies hebben die ze willen beschermen. De rode reuze kangoeroe kan bijvoorbeeld net zo groot en zwaar worden als een volwassen man en daar wil je echt geen ruzie mee krijgen. Kangoeroes worden dan ook niet voor niets door velen gezien als de gevaarlijkste dieren in Australië.

Kangoeroe op Lucky Bay
Lucky Bay Australië

De Box Jellyfish

Maak je je niet druk om haaien en/of krokodillen in de zee? Dan heb je nog iets om je wél druk over te maken: De Bos Jellyfish. Deze kwal heeft maar liefst 15 tentakels die boordevol gif zitten. Bij veel stranden in Australië zie je waarschuwingsborden staan en wanneer er veel gespot zijn, worden stranden soms zelfs afgesloten. De Box Jellyfish is zelfs één van de meest dodelijke dieren ter wereld. Als je niet op tijd wordt geholpen kun je overlijden.

De leukste dieren in Australië

Hoewel je voor veel dieren in Australië op moet passen, zijn het juist de dieren die onze reis door Australië voor mij zo bijzonder hebben gemaakt. Zo zagen wij er de mooiste vogels, konden we uren kijken naar de rondhuppelende kangoeroes en wallaby’s en hebben we urenlang een possum staan fotograferen. Na alle waarschuwingen hierboven voor gevaarlijke dieren in Australië, bij deze wat dieren die super tof zijn om te spotten. En het leukste is dat veel van deze dieren alleen in Australië leven.

Koala’s

De koala kun je wel een beetje vergelijken met de Australische bevolking. Lekker relaxed en laidback. De koala komt vooral voor in het zuidoosten van het land en is één van de dieren die alleen in Australië leven, maar in veel nationale parken kun je ze ook spotten. Zo zagen wij een aantal koala’s in Yanchep National Park, een leuke dagtrip vanuit Perth.

Koala

Pinguïns

Wanneer je aan dieren in Australië denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan pinguïns, maar ook deze schattige dieren kun je spotten in Australië. Zo leeft hier bijvoorbeeld de kleinste pinguïn ter wereld, de dwergpinguïn. Pinguïns kun je vooral spotten rondom Tasmanië, en in het zuiden van Australië. Zo zagen wij er twee op Pinguïn island, vlakbij Perth.

Quokka’s

De quokka is een klein buideldier dat enkel voorkomt in het zuiden van Australië. Wij hebben tientallen van deze schattige dieren, die altijd een glimlach op hun gezicht lijken te hebben, op Rottnest Island in West-Australië.

Quokka Rottnest Island

Kikkers

In Australië leven verschillende soorten kikkers die je met regelmaat zult tegenkomen. Zo zagen wij in de Kimberley regio regelmatig cane toes, ook wel de reuzenpad. Deze pad is giftig en doodt zelfs kangoeroes. Voor mensen is de cane toe echter niet dodelijk. Daarnaast zagen we regelmatig felgroene boomkikkers.

Dieren in Australië.
Dieren in Australië. Groene Boomkikker

Emoe’s

De grootste loopvogel ter wereld. Uiteraard komt ook deze voor in Australië. Zelf hebben we ze niet gespot, maar we hebben gehoord dat ze met name in het westen van West-Australië bij Exmouth heel gemakkelijk te spotten zijn. Niet voor niets wordt de emoe ook wel de Australische struisvogel genoemd.

Insecten

Hierboven las je al over gevaarlijke en enge spinnen in Australië. Maar dat zijn niet de enige insecten die je tegen kunt komen. Wij zagen bijvoorbeeld meerdere keren een praying mantis (bidsprinkhaan), enorme sprinkhanen, wandelende takken en enorme spinnen die niet giftig schijnen te zijn.

Dieren in Australië. Sprinkhaan
Dieren in Australië. Praying Mantis

Possums

Possums, ook wel buidelratten, zijn vooral in Nieuw-Zeeland een enorme plaag. In Australië is dit nog niet zo erg, maar de lokale bevolking is alles behalve blij met de dieren. Ze komen op de geur van eten af en zijn wat dat betreft net muizen. De enige plek waar wij possums hebben gezien is op de camping in Broome.

Possum

Bijzondere vogels in Australië

Wat voor mij het meest bijzondere is geweest aan onze reis door Australië zijn de vele bijzondere vogels die we hebben gespot. Kaketoes in verschillende kleuren en maten, felgekleurde papegaaien, de kookaburra die ook wel de lachvogel wordt genoemd en enorme pelikanen.

Dieren in Australië.
Dieren in Australië.

Welke dieren in Australië zou jij graag eens van dichtbij willen bewonderen?

5 berichten over “Opgepast: Deze (gevaarlijke) dieren in Australië kun jij tegenkomen”

 1. Avatar van Rianne
  Rianne
  30 augustus 2017

  Dat lijkt mij het aller leukste om die ten tegen te komen. Sommigen uiteraard meer op afstand dan ánderen

 2. Avatar van Evelyn
  Evelyn
  31 augustus 2017

  Ahh ja witte haaien, alleen daarom wil ik daar niet surfen haha. Die krokodillen vind ik ook doodeng. Heb ze ook in het Noordoosten gezien, brrr. Op hetzelfde strand mag je lopen terwijl ik ze in de rivier zag die doorliep naar de zee. Nee liever niet :p Heb je ook een Casuarius gespot?

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   18 september 2017

   Haha doodeng is Australië ;) Die hebben we helaas niet gezien. Jij wel?

 3. Avatar van Marcella
  Marcella
  17 september 2017

  Brr, best enge dieren. Vooral die spinnen en slangen... Kangoeroes en Koala's lijken me heel tof!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   18 september 2017

   Haha ik zeg voor de grap wel eens dat Australië levensgevaarlijk is idd ;) Maar sowieso heel vet allemaal op te spotten!