Handige reisapps

Kamperen in Australië? Download Wikicamps!

Geüpdatet op

Ga jij binnenkort reizen naar Australië en wil je geld besparen door te gaan kamperen? In dit artikel vertellen we niet alleen over onze ervaringen met betrekking tot kamperen in Australië, maar vertellen we je ook alles over de super handige reisapp WikiCamps voor op je smartphone. En we delen onze favoriete gratis kampeerplekken in Australië.

Kamperen in Australië

Hoewel kamperen de laatste jaren minder populair lijkt te worden, is het nog steeds razend populair onder reizigers in Australië. Of je er nou voor kiest om een hippie busje te huren, een grote camper, of je eigen auto koopt en hiermee gaat rondreizen, (wild)kamperen is de ideale optie. En laat het nou zijn dat er onwijs veel kampeermogelijkheden zijn in Australië. Betaald, maar ook gratis. Helaas mag je niet zomaar overal je tentje opzetten, maar slapen in je auto is wel vrijwel overal mogelijk. Doordat de afstanden in Australië enorm is, word je aangeraden om niet in het donker te rijden en niet te lang door te rijden. Hierdoor is het vrijwel overal toegestaan om te slapen in je auto. Houd er wel rekening mee dat je op veel plekken – op met name rest-stops – maximaal 24 uur mag staan.

Wat is WikiCamps en waarom moet je het downloaden?
Kamperen in Australië. WikiCamps. Superhandige app voor als je op pad bent met de auto in Australië

WikiCamps is een handige app voor je smartphone welke vol staat met gratis en betaalde kampeerplekken overal in Australië. De app is twee weken gratis te gebruiken en daarna dien je de app te kopen. Dit kost je slechts €6 en is zeker de moeite waard. De app is ook nog eens offline te gebruiken, dus ook wanneer je geen internetverbinding hebt- en dat gebeurt nogal eens in Australië – kun je op zoek naar geschikte kampeerplekken.

Extra opties in WikiCamps

Niet alleen wanneer je gaat kamperen in Australië is WikiCamps een handige app. Ook voor het vinden van openbare toiletten, bezienswaardigheden, hostels en toerist informatie centers kun je WikiCamps gebruiken.

Meer handige reisapps installeren op je smartphone? Check dit artikel voor tips en adviezen!

WikiCamps in Nieuw Zeeland, Canada, de VS en Groot-Brittannië

Reis je niet naar Australië, maar naar Nieuw Zeeland, Canada, de Verenigde Staten of Groot-Brittannië? Ook dan heb je mazzel. Ook voor deze landen is er namelijk een uitgebreide WikiCamps app te downloaden!

Hoe vind je geschikte kampeerplekken met WikiCamps?

Wanneer je WikiCamps opent en klikt op “view map” krijg je een volledige kaart van Australië in beeld. De app zoemt automatisch in naar de plek waar jij op dat moment bent – als je je GPS aan hebt staan en vanaf daar kun je op zoek naar kampeerplekken bij jou in de buurt. Over het algemeen zijn echte campings en trailerparken aangeduid met een fel-roze icoon en kleinere campings en gratis kampeerplekken met een groen icoontje in de vorm van een tentje.

Wanneer je denkt een geschikte kampeerplek te hebben gevonden klik je op het icoontje en dan op “more details” voor meer informatie. Zo kun je hier bijvoorbeeld reacties lezen van eerdere kampeerders en kun je zien hoeveel je moet betalen. Daarnaast staan er in het startscherm een aantal icoontjes die aangeven of er bijvoorbeeld stromend water aanwezig is, of je kunt douchen, of er toiletten zijn en of er barbecues zijn. Daarnaast zijn een aantal kamperplekken in Australië enkel te bereiken met een 4×4. Ook dit staat tussen deze icoontjes aangegeven. Mocht je een langere trip gaan maken en een kampeerplekken willen onthouden dan kun je rechts bovenin op het hartje klikken. Zo sla je de kampeerplek op als favoriet.

Gratis kamperen in Australië

Wanneer je gratis wilt kamperen in Australië zul je enkel hoeven kijken naar de groene icoontjes in de vorm van een tent. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het altijd gratis is. Wanneer dit zo is, staat er in het startscherm van de kampeerplek een rode streep door het dollar icoontje. Ook dit betekent echter niet altijd dat het gratis is. Wil je dit zeker weten?  Klik dan op “more details” en check de informatie onder “prices”. Soms is het zo dat je ergens kunt slapen door een donatie te doen in één van de boxen die op het terrein aanwezig zijn. Bij het slapen op een gratis kampeerplek is het wel aan te raden om op tijd te arriveren. Het liefst niet na drie uur. Gratis kamperen in Australië is razend populair en veel plekken zijn dus ook vol aan het einde van de dag.

kamperen in australië wikicamps

Filteren in WikiCamps

Weet je helemaal precies waar je naar op zoek bent? Dan heeft WikiCamps ook een optie om te filteren. Hiervoor ga je niet naar “view map”, maar naar “site filters”. Wanneer je op “Site types & Features” klikt kun je zelf aangeven op welke icoontjes je wilt filteren. Zo kun je bijvoorbeeld betaalde kampeerplekken niet laten zien en kun je kiezen voor kampeerplekken die beschikken over toiletten en/of douches.

Kamperen in West Australië

Zelf hebben wij onlangs een korte roadtrip gemaakt door West Australië waarbij wie sliepen in onze auto die we kochten in Perth. Ook wij hebben uiteraard gebruik gemaakt van WikiCamps. Hieronder vind je een lijstje met kampeerplekken waar wij zijn verbleven en die we jou ook aanraden.

Onze favoriete plekken voor gratis kamperen in Australië

Natuurlijk delen wij ook onze favoriete plekken om (gratis) te kamperen in Australië met je.

Moore River Bridge Rest Stop

Wanneer je een bezoek wilt brengen aan de indrukwekkende Pinnacles Desert is deze stop een uitstekende optie om gratis te overnachten. Er zijn een aantal barbecues aanwezig en twee longdrop toiletten, plus stromend water, dit water kun je echter niet drinken. De kampeerplek is wel dichtbij de autoweg, maar gelukkig is het ’s nachts niet heel druk.

kamperen in australië wikicamps

Sid’s Campground in Northcliff

Precies tussen een aantal nationale parken, zoals Gardner State Forest en Greater Dordagup National Park vind je in Northcliff Sid’s Campground. Oprecht één van onze favoriete kampeerplekken in Australië tot nu toe. Gratis is het niet, maar voor slechts vijf dollar per persoon kun je gebruik maken van de douches, kun je koken in de gezamenlijke buitenkeuken en kun je slapen. Ook zijn er een aantal plekken met stroom. Wil je hiervan gebruik maken? Dan betaal je 10 dollar extra.

kamperen in australië wikicamps

Cosy Corner East (strand)

Gratis kamperen in Australië en binnen een aantal stappen op het strand staan? Dat kan bij Cosy Corner East in het zuiden van Australië, net voor Albany. Er zijn onwijs veel plekken en vier toiletten. Stromend water is er niet. Daarnaast is de camp host super vriendelijk en mag je hier maximaal zeven dagen gratis overnachten.

kamperen in australië wikicamps

Lucky Bay Campground

Wie kent het niet? De chillende kangoeroe-foto’s op het strand? Juist. Daarvoor moet je naar Lucky Bay middenin Cape Le Grand National Park! Slapen doe je hier voor 10 dollar per persoon per nacht. Hiervoor kun je gebruik maken van een aantal douches, verschillende kookmogelijkheden en toiletten. Daarnaast heb je – als je een goede plek uitkiest – vanuit je auto of camper uitzicht op de helderblauwe zee en komen de kangoeroes gezellig buurten terwijl je aan het koken bent. Kamperen op de Lucky Bay Campground is dus niet helemaal gratis, maar is wel een kampeerplek die je echt niet over mag slaan.

Lucky Bay

Ben jij al eens wezen kamperen in Australië en gebruikte je toen ook de app Wikicamps?