karijini national park west australië

Karijini National Park: West-Australië

Geüpdatet op

Hoewel West-Australië beschikt over meerdere mooie nationale parken, zoals Yanchep National Park en Nambung National Park waar je de bijzondere Pinnacles desert kunt bewonderen is Karijini National Park toch wel één van de meest bijzondere plekken van de staat. Het park bestaat uit verschillende Gorges (diepe kloven), watervallen en natuurlijke poelen waar je een verfrissende duik kunt nemen. Karijini ligt in het noordwesten van de gigantische staat West-Australië en is vanaf Perth niet in één dag te bereiken. De beste uitvalsbasis voor een bezoek aan Karijini National Park is het mijnstadje Tom Price. Ook is het park te bereiken vanuit Exmouth.

Praktische informatie voor een bezoek aan Karijini National Park

 • De entree voor Karijini National Park bedraagt $12 per auto, dus niet per persoon. Er zijn twee ingangen – park entrance station east en west. De entree is niet bemand. Er liggen enveloppen waar je je geld in dient te stoppen, hierop vul je je gegevens in en de enveloppe stop je in een brievenbus. Vergeet niet een stukje van de enveloppe af te scheuren die je op het dashboard in je auto legt.
 • Karijini National Park is één van de vele nationale parken in West Australië. Wil je meerdere parken bezoeken dan kan het voordeliger zijn een Nationale Parken pas aan te schaffen. Deze kun je bij vrijwel ieder visitors centre kopen. Een pas die 4 weken geldig is kost $44. Voor acht weken betaal je $88.
 • In Karijini National park kun je heerlijk afkoelen in één van de natuurlijke poelen. Met name tussen april en september kan het water ijskoud zijn. Voorzichtig dus.
 • Veel van de gorges in het nationale park zijn te bereiken met een gewone auto en is er geen 4×4 nodig. Toch zijn veel wegen niet heel goed. Een 4×4 kan daarom best prettig zijn. Daarnaast zijn veel plekken met een 4×4 sneller te bereiken. Onderaan het artikel vind je een overzicht met de afstanden naar de verschillende gorges.

Karijini National Park is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden in West-Australië.

Het visitor centre van Karijini National Park

Je bezoek aan Karijini National Park start je het beste bij het visitor centre dat overal staat aangegeven. Hier vind je informatie over de geschiedenis van het park. Net als vele andere plekken in Australië is het Karijini National Park eigendom geweest van de Aboriginals (de oorspronkelijke bewoners van Australië). Met de komst van de blanken zijn de Aboriginals echter weggejaagd of zelfs vermoord. Zelfs na ruim een half jaar in Australië kan ik er nog steeds niet bij hoe er om is gegaan met de Aboriginals, of eigenlijk hoe er nog steeds met ze wordt omgegaan. In het visitor centre vind je veel informatie over deze verschrikkelijke taferelen. Maar uiteraard vind je er ook veel interessante feitjes over de natuur in het park.

Alle bijzondere plekken in het park die in dit artikel worden genoemd kun je terugvinden op het kaartje hieronder.

Gorges (kloven) in Karijini National Park

Karijini National Park bevindt zich middenin West Australië en is daarom niet heel gemakkelijk te bereiken. De wegen er naartoe zijn niet altijd in de beste staat en ook de wegen in het park zijn niet de fijnste wegen om te rijden. Dit maakt een bezoek aan het nationale park echter wel nog mooier. Het park is voornamelijk bekend vanwege de vele enorme kloven die je er vindt (gorges). Zo heb je er Dales Gorge, Hamersley Gorge, Joffre Gorge, Kalamina Gorge en Weano Gorge.

karijini national park west australië
karijini national park west australië
karijini national park west australië

Dales Gorge, Circular Pool en Fern Pool

Wij starten onze dag bij de Dales Gorge waar je een spectaculair uitzicht hebt over kloof. Wanneer je het pad blijft volgen kom je uiteindelijk uit bij de Fortescue Falls. Een prachtige waterval met daaronder een poel (circular pool) waar je heerlijk in kunt zwemmen (mits het niet te koud is). Wanneer je vanaf hier 300 meter doorloopt kom je uit bij de Fern Pool. Wederom een plek waar je heerlijk kunt zwemmen en waar je enorme vleermuizen in de bomen kunt zien hangen. Wanneer je je auto parkeert bij het uitzichtpunt over de Gorge doe je er ongeveer twee tot drie over om weer terug te zijn bij je auto. In deze tijd kun je ook gemakkelijk een frisse duik nemen.

karijini national park west australië
karijini national park west australië

Joffre Gorge en Joffre Falls

Aan de andere kant van het park, zo’n 80 kilometer rijden (zonder 4×4) vanaf Dales Gorge vind je wat ons betreft de mooiste plek van Karijini National Park, de Joffre Falls. Vanaf hier kun je in ongeveer twee uur een te gekke hike lopen rondom de waterval en dwars door de kloof. Ook is er een look-out vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over de waterval.

Joffre Falls
Joffre Gorge

Wildlife in Karijini National Park

Hoewel de enorme gorges in Karijini National Park uiteraard adembenemend mooi zijn, is dit niet de enige reden voor een bezoek aan het park. Je vindt hier onder andere enorme termietenbergen die een beetje doen denken aan de pinnacles in Nambung National Park. Daarnaast spot je met een beetje mazzel wildlife zoals wallabies, kangoeroes, dingo’s (wilde honden), vleermuizen en vele reptielen en insecten.

Vleermuizen Australië
Spin Australië
karijini national park west australië

Overnachten in Karijini National Park

Wanneer je meerdere gorges wilt bezoeken doe je er verstandig aan om te kamperen in Karijini National Park zodat je de volgende dag nog meer kunt ontdekken. Kamperen kan bij Dales Ground (voor 10 dollar per nacht, geen douches) of Savannah Grounds. Wil je iets meer luxe? Dan kun je er voor kiezen te overnachten bij het Karijini Eco Retreat. Hier slaap je vanaf 20 dollar per nacht per persoon in je eigen tent of auto.

Afstanden naar de Gorges vanaf het Visitor Centre

Karijini National Park is het op één na grootste nationale park van West Australië met haar ruim 627 hectare. De afstanden die je af dient te leggen kunnen daarom enorm zijn. Hieronder vind je een overzicht van de afstanden vanaf het Visitor Centre naar de verschillende gorges.

 • Dales Gorges: 12 km
 • Kalamina Gorge (4×4 nodig): 25 km
 • Joffre Gorge met 4×4: 29.5 km
 • Joffre Gorge zonder 4×4: 77.5 km
 • Weano Gorge met 4×4: 43.5 km
 • Weano Gorge zonder 4×4: 85 km
 • Mt Bruce: 50 km
 • Hamersley Gorge: 101 km
karijini national park west australië

Meer Australië:

2 berichten over “Karijini National Park: West-Australië”

 1. Avatar van Rianne
  Rianne
  16 mei 2017

  Mooooieeee foto's! !!!! De vleermuis? Zijn dat geen vliegende honden? Oh ja.....de spin vind ik geweldig? Iemand die van plan is Australië te bezoeken zou dit zeker niet mogen overslaan!! Kus??❤❤

 2. Avatar van Marcella
  Marcella
  28 mei 2017

  Wauww, enorm gaaf! Hier zou ik me prima een paar dagen kunnen vermaken! Prachtig!