14 Budgettips voor goedkoop reizen in Australië: Yes, you can!
Bij het zien van deze titel zul je wel denken “die is gek, want reizen in Australië is hart-stik-ke duur!”. You’re right. Australië is één van de duurdere bestemmingen ter wereld en over het algemeen liggen de prijzen zelfs een behoorlijk stukje hoger dan in Nederland. Een écht budgetreis maken door Australië is dus vrijwel onmogelijk, maar gelukkig zijn er genoeg budgettips voor goedkoop reizen in Australië. Hierdoor worden jij en je bankrekening net iets blijer.
Dat Australië zo’n dure bestemming is, is voor velen geen probleem, want er zijn maar weinig mensen bij wie een reis maken door Australië niet op de bucketlist staat. Nu kun je natuurlijk een beetje ‘vals spelen’ door – wanneer je jonger bent dan 31 jaar – te gaan werken in Australië. Een Working Holiday Visum (WHV) voor Australië is zo aangevraagd en de lonen liggen in Australië een stuk hoger dan in Nederland. Kat in het bakkie dus zou je zeggen. Maar niet iedereen heeft zin én tijd om maandenlang te gaan werken om daarna eindelijk Australië te kunnen ontdekken. Met onderstaande budgettips voor goedkoop reizen in Australië kunnen je uitgaven ook zonder een zakcentje te verdienen enigszins binnen de perken blijven.
Vergelijk prijzen van vliegtickets voor de reis naar Australië
Je reis naar Australië begint met het boeken van vliegtickets van Nederland naar Australië. Australië ligt letterlijk aan de andere kant van de wereld en prijzen van rond de €1000,- voor een retourtje naar Australië zijn niet gek. Met een beetje research en flexibiliteit kun je gelukkig als snel een paar honderd euro besparen op je vliegtickets. Zo zijn vluchten met een langere overstaptijd of meerdere overstappen vaak goedkoper (kun je mooi die toffe Aziatische stad zoals Hong Kong of Singapore nog even meepikken 😉 ) en veranderen de prijzen voor tickets dagelijks. Ik raad je daarom aan om een prijs-alert in te stellen op websites als Tix.nl. Verwijder je cookies, open een incognito venster en zoeken maar.
Een tip is om vanuit Nederland eerst losse vliegtickets naar Azië te boeken. Ideale bestemmingen zijn bijvoorbeeld Bali, Kuala Lumpur of Singapore. Vanaf hier kun je met een beetje mazzel voor slechts een paar tientjes naar Australië vliegen. Zelf vlogen wij met AirAsia voor €60 per persoon – inclusief bagage – van Kuala Lumpur naar Perth.
Een camper of auto kopen en verkopen
Reis je naar Australië dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk van het land gezien hebben. Dit kun je doen door dagenlang meerdere uren per dag in de bus te zitten – treinen zijn schaars in Australië – maar het beste is een toffe roadtrip maken door Australië. Heb je langer de tijd in Australië – laten we zeggen een paar maanden – dan is het kopen van een auto of camper de goedkoopste optie. Er zijn meerdere websites, zoals Gumtree, waar je auto’s kunt kopen. Met een beetje mazzel kun je je auto aan het einde van je reis zelfs weer met winst verkopen. En ook als je geen winst maakt, hoeft het je al met al niet veel te kosten.
Lijkt jou dit wel wat? Lees dan ons artikel over een auto kopen in Australië.
Re-location (auto of camper)
Wil je wel graag een toffe roadtrip door Australië maken, maar heb je geen tijd om een auto te kopen en verkopen, dan is re-location de perfecte manier om toch goedkoop vervoer te hebben in Australië. Re-location betekent dat je een auto of camper binnen een bepaalde tijd van bestemming A naar B brengt. Er worden zoveel auto’s en campers verhuurd in Australië die op een andere bestemming worden ingeleverd dan waar ze zijn verhuurd. Hiervoor wordt een hoge one-way fee betaald, omdat de voertuigen natuurlijk weer terug moeten naar het startpunt, de plek waar het voertuig is gehuurd. Mocht je het niet erg vinden om aan een bepaalde periode vast te zitten, dan kun je voor een heel klein bedrag een camper van A naar B rijden. Houd er wel rekening mee dat je vaak geen weken de tijd hebt om deze afstand af te leggen. Het is echter wel de goedkoopste manier om door Australië te roadtrippen.
Een auto huren in Australië
Wanneer je wilt gaan roadtrippen in Australië zul je vooraf moeten bepalen of je wilt reizen in een auto of een camper. Een auto is vaak de goedkoopste optie, maar een camper kan in andere opzichten weer goedkoper zijn, omdat je hiermee (gratis) kunt kamperen. Het is belangrijk om vooraf verschillende aanbieders te vergelijken voordat je je keuze maakt. Goede aanbieders zijn bijvoorbeeld JUCY, Sunny Cars en Wickedcampers.
Schaf een OV-kaart aan in de grotere steden
Verblijf je voor langere tijd in één van de grotere steden als Melbourne, Sydney of Perth en ben je van plan om regelmatig met het openbaar vervoer te reizen? Zorg er dan voor dat je een OV-kaart aanschaft op het station of bij een kiosk in de stad. Hiermee bespaar je ontzettend veel op je bus, trein- en metrokaartjes. Een OV-kaart heeft in iedere Australische stad een andere naam, dus vraag rond in de stad waar je verblijft.
Doe onderzoek naar benzineprijzen
In Australië kunnen de benzineprijzen per bestemming heel veel schelen. Of eigenlijk niet eens per bestemming, maar zelfs per dorp. Ook het moment waarop je tankt kan veel geld schelen. Zo was het tanken in Perth op maandagochtend aanzienlijk duurder dan op andere dagen. Hoe verder je de outback inrijdt, hoe duurder de benzine wordt. Verblijf je langer rondom één plek dan is het handig om goed rond te kijken voordat je gaat tanken. De prijzen kunnen maar zo $0,10 tot $0,20 per liter verschillen.
Met alleen een auto of een camper red je het natuurlijk niet in Australië. Overnachten is vaak – op iedere bestemming – de grootste kostenpost en dat zal in Australië niet anders zijn. Maar gelukkig hebben wij ook voor het overnachten weer een aantal budgettips voor goedkoop reizen in Australië waarmee je ook weer wat dollars kunt besparen. Althans, dat hopen we dan maar.
Schrijf je in bij Housesitting of Couchsurfing
Ben je het zat om teveel te betalen voor goedkope hostels en wil je eens een lekker plekje voor jezelf? Housesitting is razend populair in Australië en er worden onwijs veel housesitters gezocht. Housesitten betekent dat je op iemand zijn/haar huis en/of huisdieren past wanneer hij/zij bijvoorbeeld op vakantie is. Je kunt je bij veel websites aanmelden en je aanbieden als housesitter. Vaak kost het inschrijven wat geld, maar met een housesit van een paar dagen heb je het er makkelijk uit. Zelf verbleven wij bijvoorbeeld ongeveer twee weken – helemaal gratis – in een huis mét zwembad in Kalgoorlie, West-Australië. Die bespaarde dollars kun je dus mooi weer ergens anders aan besteden.
Vind je het fijn om goedkoop te overnachten, maar hoef je niet per se een heel huis voor jezelf? Dan is couchsurfen een goede optie. Hier biedt men gratis slaapplaatsen aan bij ze thuis, bijvoorbeeld op de bank of een kamer die over is in het huis. Niet alleen goedkoop, maar ook nog eens een leuke manier om Australiërs te leren kennen.
Overnachtingen boeken via Airbnb
Wil je liever niet bij iemand op de bank slapen en heb je geen zin om inschrijfkosten te betalen voor een housesit adres? Bekijk dan eens Airbnb. Hier kun je voor vaak een lager bedrag dan voor een hotel een kamer of eigen appartement huren.
(Gratis) kamperen in Australië
Australië is hét kampeerland. Waar je ook komt, je vind (gratis) kampeerplekken. Reis je dus rond met camper, dan kun je voor een paar dollar, of helemaal gratis, overnachten op de mooiste plekken in Australië. Dé manier om een heleboel geld te besparen tijdens je reis door Australië. Natuurlijk kun je ook een grotere auto kopen waarin je een matras in de kofferbak legt. Net als wij. Super leuk!
Lees hier ons uitgebreide artikel over kamperen in Australië voor nog meer budgettips.
Vrijwel alles in Australië is duurder dan in Nederland. Dus ook het eten en drinken. En dan vooral alcohol. Men, wat wordt je daar verdrietig van. Maar wij zullen wij niet zijn als we ook daarvoor geen budgettips op een rij hadden gezet.
Budgettip Australië: Selectief boodschappen doen
Er zijn een aantal supermarkten in Australië die je overal tegen zult komen. Voorbeelden hiervan zijn de Woolworths (Woolies) en Cooles. Maar ook de Aldi vind je op sommige plekken in Australië. Mocht je iets langer in Australië zijn dan is het verstandig om selectief boodschappen te doen door folders te bekijken en vooral op de letten op artikelen die in de aanbieding zijn. Zelf hebben wij gemerkt dat je heel goed op zaterdag aan het einde van de middag boodschappen kan doen. Sommige supermarkten in Australië zijn nog steeds gesloten op zondag wat betekent dat er op zaterdagmiddag veel artikelen flink afgeprijsd zijn. Het moment om vooral verse producten in te slaan voor de komende dagen.
“Odd bunch” groente en fruit bij de Woolworths
Zoals ik al aangaf zijn er twee voornaamste supermarkten in Australië, de Woolworths en Coles. Wij deden over het algemeen onze boodschappen bij de Coles, omdat deze goedkoper leek. Voor groente en fruit kun je echter beter naar de Woolwordt. Hier verkopen zo “odd bunch” groente en fruit. Hiermee wordt bedoelt zoiets als ‘raar uitziend groente en fruit’. Het ziet er misschien iets raarder en krommer uit, maar is allemaal prima eetbaar.
Boodschappen doen bij de Spudshed in West-Australië: Goedkoper dan in Nederland
Reis je door West-Australië en ben je in Perth? Breng dan zeker een bezoek aan de Spudshed (als het goed is zijn er drie in Perth en in ieder geval één in Bunburry) en doe daar je boodschappen. Toen wij in Perth woonden gingen we iedere week naar de Spudshed en vaak deden we hier zelfs onze boodschappen voor minder geld dan in Nederland. Met name de prijzen voor groente en fruit liggen hier erg laag. Zo kun je toch nog een beetje gezond blijven in Australië.
Gratis barbecues zijn overal in Australië te vinden
Australië is hét barbecue land en een barbecue hoef je zeker niet aan te schaffen. In vrijwel ieder park in Australië vind je openbare barbecues die door iedereen gratis gebruikt mogen worden. Boodschappen doen, andere reizigers/vrienden uitnodigen en gaan met die banaan. Scheelt je ook nog eens afwas 😉
Wijn ‘on a budget’: Cleanskinned wijn bestellen
Ik had er nog nooit van gehoord voordat ik ging werken in een restaurant in Australië, maar wil je een lekker wijntje drinken zorg er dan voor dat je een zogenaamde cleanskinned wijn haalt of bestelt. Dit zijn prima wijnen die in grote producties gemaakt worden. De flessen zijn minder hip en elegant dan andere wijnen waardoor je er simpelweg minder voor betaald. Owja, en ze zijn prima te drinken!
Een inkoppertje: Niet uit eten gaan, maar je eigen eten koken
Dit heb je natuurlijk zelf allang bedacht. Alles is duur in Australië en dus ook het uit eten gaan. Hoe je hierop bespaard? Heel simpel. Door met bovenstaande tips boodschappen te doen en zelf je maaltje te bereiden.
Feestjes op de Australische manier: Bring your own (BYO)
Goedkoop reizen in Australië? Vier een feestje op de Australische manier. Heb je iets te vieren in Australië en wil je daarbij mensen uitnodigen? Maak je geen zorgen om je bankrekening, want in Australië gaat dat net allemaal wat anders dan wij gewend zijn. En het is een stuk goedkoper voor degene die het feestje organiseert. In Australië doen ze aan BYO. Bring your own. Oftewel, breng je eigen eten of alcohol. Zo worden er toch feestjes gevierd, maar ga je als organisator niet failliet. Het is dus helemaal niet raar als jij niet voor iedereen biertjes haalt. BYO kan ook met eten.
Bel met je Australische simkaart gratis naar Nederland
Vrijwel alles in Australië is duur, maar op de één of andere manier kun je super easy helemaal gratis naar Nederland bellen. Wanneer je maar wilt. Alhoewel, helemaal gratis is het natuurlijk niet. Wanneer je minimaal een maand in Australië bent raad ik je aan om een lokale simkaart te kopen. Telstra is de beste provider met de beste dekking. Je kunt hier kiezen voor een soort van sim-only waarbij je per maand minimaal $30 betaal. Je krijgt hiervoor wat data én je kunt onbeperkt bellen. Ook naar Europa dus. Zullen je vrienden familie blij mee zijn!
Heb jij nog aanvullende budgettips voor goedkoop reizen in Australië?
- Tips en tricks voor een auto kopen in Australië
- Wat te doen in Darwin
- Wat te doen in Broome