Hoe duur is Australië? Australische dollars

Hoe duur is Australië: Kosten & lonen

Geüpdatet op

Veel Nederlandse en Belgische jongeren kiezen ervoor om na hun studie tijd uit te trekken om te reizen naar Australië. Een geweldige bestemming en vooral ideaal, omdat je hier een jaar mag verblijven op een Working Holiday visum waarmee je mag werken in het land. Australië staat namelijk bekend als één van de duurdere bestemmingen ter wereld. Een ideale manier om wat van het land te zien én om geld te sparen dus. Maar hoe duur is Australië? Er vanuit gaande dat je niet meteen een baantje vindt is het belangrijk om genoeg geld mee te nemen. In dit artikel geven we antwoord op de vraag hoe duur is Australië aan de hand van onze eigen ervaringen.

Working Holiday Visum voor Australië

Je uitgaven voor Australië lopen al aardig op voor vertrek. Wanneer je naar Australië wilt om te gaan reizen en werken moet je namelijk vooraf een Working Holiday visum (ook wel een 417-visum) aanvragen. Met dit visum mag je één jaar in Australië werken en reizen. Wil je langer blijven? Dan ben je genoodzaakt om minimaal 88 dagen farm work te gaan doen tijdens je eerste jaar. Dit betekent dat je werkt op een boerderij en bijvoorbeeld fruit plukt, helpt bij het melken van koeien of andere werkzaamheden verricht. Een Working Holiday visum voor Australië kun je hier aanvragen en kost $485.

Toeristenvisum (eVisitor) voor Australië

Niet iedere reiziger wil ook gaan werken in Australië. Uiteraard is het ook mogelijk een “gewoon”toeristenvisum (eVisitor visum) voor Australië aan te vragen. Dit visum voor Australië is twaalf maanden geldig. Tijdens dit jaar mag je zo vaak je wilt Australië in en uit reizen. Je mag echter tijdens één bezoek niet langer dan 90 aaneengesloten dagen in het land verblijven. Na drie maanden zul je het land dus moeten verlaten waarna je weer terug kunt komen voor de volgende negentig dagen. Ook het eVisitor visum voor Australië kan via de Australische overheid aangevraagd worden. Wil je het liever in het Nederlands regelen, dan kun je je visum voor Australië online aanvragen via een erkend visumbureau.

Vliegen naar Australië

Ook het boeken van vliegtickets naar Australië kan behoorlijk in de kosten lopen. Hiervoor ben je al gauw €800 kwijt. Wil je een wereldreis maken? Check dan eens de prijzen voor vliegtickets van Azië naar Australië. Wij vlogen bijvoorbeeld van Kuala Lumpur naar Perth voor €60 per persoon.

Roadtrip

Werken in Australië: Dit waren onze inkomsten

Het nationale minimum loon voor Australië is $17,29 per uur. Wat het exacte minimumloon is hangt echter af van de sector waarin je gaat werken. Hieronder vind je een lijst met daarin het uurloon dat wij verdienden in Australië bij al onze baantjes:

 • Wheat Belt (Erick): $27 per uur
 • Evenementen in Perth (Kirsten): $20 per uur
 • Goudmijn laboratorium Kalgoorlie (Beide): $19.50 per uur met 25% extra op zaterdag en 50% extra op zondag en voor de nachtdiensten
 • Bananenboerderij Kununurra (Erick): $21.50 per uur
 • Restaurant Kununurra (Kirsten): $24.77 per uur doordeweeks en $29.73 per uur op zaterdag en zondag + $1.02 remote allowance per uur.
Hoe duur is Australië? Erick en Kirsten op weg naar hun baantje in Kalgoorlie

Belasting in Australië voor backpackers

Sinds januari 2017 betalen alle backpackers die op een Working Holiday Visum in Australië werken standaard 15% belasting over het inkomen.

Superannuation

Naast dat je “gewoon” per uur betaald krijgt in Australië spaar j daarnaast nog Superannuation op. Dit is het pensioen. Tot vorig jaar kreeg je een groot gedeelte van dit bedrag uitbetaald op het moment dat je Australië verlaat. Sinds 1 juli 2017 is het echter zo dat je “nog maar” 65% van he gepaarde bedrag uitbetaald kunt krijgen als backpacker. over het algemeen is het zo dat je bovenop je uurloon 9,5% Superannuation ontvangt. Dit kun je laten storten op een Essential Super account die je zelf kunt aanvragen bij je bank. Zelf hebben wij dit bijvoorbeeld gedaan bij de Commonwealth Bank. of je kunt gebruik maken van het Superannuation fonds waar je werkgever gebruik van maakt. Pas wanneer je visum geannuleerd of verlopen is kun je het laten uitbetalen.

Remote allowance

Australië is een immens groot land en op verschillende plekken in het land is het voor werkgevers lastig om personeel te vinden. Dit worden de zogenaamde remote areas genoemd. Zelf werkten wij in Kalgoorlie en Kununurra in West-Australië. Twee bestemmingen die beide worden gezien als een remote area. In Kalgoorlie krijgen we daarom beide $85 extra per twee werken voor remote allowance. In Kununurra kreeg Erick hiervoor niets extra’s, maar ik verdiende ieder uur $1,02 extra.

Hoe duur is Australië: Remote Allowance Kununurra

Onze inkomsten in Australië in juli

De gehele maand juli werkten en woonden wij in Kununurra, in het uiterste noord-oosten van de staat West Australië. Gezamenlijk verdienden wij in juli net geen $5000 netto. Hiervoor werkte Erick 16 dagen van ongeveer negen uur per dag en Kirsten 20 dagen. In deze 20 werkdagen werkte ik in totaal 120 uur wat neerkomt op gemiddeld zes uur per dag. Daarnaast ontving ik ongeveer $100 dollar aan fooi voor het werk in het restaurant.

Hierbij moet ik zeggen dat er geen andere maand is geweest waarin we zoveel hebben verdiend. Ik werkte ongeveer het dubbele van wat ik normaal werk in verband met vakanties van collega’s.

Hoe duur is Australië

Hoe duur is Australië: Een huis of kamer huren

Wij wonen in Kununurra in een huis dat van mijn bazen is.  Het huis delen we met één van mijn collega’s. Voor de huur betalen wij iedere week $200. Dit gaat van mijn loon af en hoeven we dus niet apart over te maken. Bij het bedrag van onze inkomsten is de huur dus al afgetrokken. In Perth huurden we een kamer van een stelletje via Facebook. Hiervoor betaalden we in het eerste huis $240 per week met een eigen badkamer. In het tweede huis betaalden we $220 per week. In Kalgoorlie huurden we zelf een huisje via een makelaar waarvoor we $220 per week betaalden. Vaak is het echter zo dat makelaars huizen enkel willen verhuren voor een minimale periode van zes maanden. Je moet hier een beetje mazzel mee hebben dus.

Wanneer je kiest voor een reis naar het oosten van het land, moet je er vanuit gaan dat de huurprijzen over het algemeen een stukje hoger liggen.

Uitgaven in Australië in juli

Het bedrag dat wij hebben verdiend klinkt heel mooi, maar je moet niet vergeten dat Australië een duur land is. Een stuk duurder dan het leven in Nederland. Hieronder zie je onze uitgaven in Australië tijdens één maand.

 • Boodschappen: $742.61*
 • Drogist: $20.95 (muggenallergie)
 • Tanken: $113.92
 • Kleding: $12
 • Alcohol: $92.98
 • Telefoons opwaarderen: $110
 • Internet thuis: $70
 • Souvenir: $50
 • Rego (wegenbelasting) voor de auto voor drie maanden: 217.60
 • Uitjes: $278.65**
 • Gas, water en licht: $90 (Deze rekeningen ontvangen we per 2 maanden of per 3 maanden)
Coles Perth

*De avonden dat ik werk eet ik op mijn werk. Dit betekent dat dit me niets kost. Daarnaast kan ik regelmatig eten mee naar huis nemen wat Erick dan de volgende dag opwarmt. Wanneer je niet in de horeca werkt zul je snel meer geld kwijt zijn aan boodschappen dus.

*Dit gaven we uit aan een avond pizza eten met vrienden, een lunch bij een café in de buurt, hapjes en drankjes bij het restaurant waar ik werk en een lunch en proeverij bij de rum brouwerij.

In totaal komt dit neer op een bedrag van $1798.71 dat wij uitgaven aan ons levensonderhoud in Australië.

Hoe duur is Australië: Onze inkomsten en uitgaven

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, hebben wij de afgelopen maand behoorlijk wat geld kunnen sparen in Australië. Dit overzicht ziet er echter iets rooskleuriger uit dan je denkt. Wij hebben namelijk nog een aantal uitgaven gehad die we niet mee hebben genomen in dit overzicht, omdat deze voor anderen niet relevant zijn. Wij boekten bijvoorbeeld vliegtickets van Kununurra naar Darwin, van Dariwin naar Bali en van Bali naar Myanmar. Daarnaast kochten we deze maand een DJI Mavic Pro drone en een nieuwe telefoon voor mij. We hebben dus minder kunnen sparen dan je denkt.

Hoe duur is Australië: De boodschappen

Wanneer je voor langere tijd in Australië verblijft kun je het natuurlijk zo duur maken als dat je zelf wilt. Over het algemeen is echter te zeggen dat boodschappen doen in Australië vaak een stukje duurder is dan in Australië. Wij merken dit zelf voornamelijk bij groente en fruit. Wij wonen echter in een remote area en dat betekent dat de prijzen voor boodschappen hier over het algemeen een stukje hoger liggen dan in andere plekken in Australië. Hieronder geven we je een idee van de kosten voor boodschappen in Australië:

 • Brood van de supermarkt bakker: $4
 • Komkommer: $1.90
 • 60 gram baby spinazie of rucola: $2
 • een liter Griekse yoghurt: $4
 • Een kilo rode paprika: $7,90
 • Een kilo champignons: $11
 • Kilo feta kaas: $15
 • Een pak houdbare melk: $0,90
 • Liter limonade siroop: $3,70 (huismerk)
 • Lunch in een restaurant: Gemiddeld $20 voor een maaltijd
 • Biertje in een kroeg/restaurant: Vanaf $6
 • Pakje sigaretten: Vanaf $16.50 voor 20 sigaretten
 • Koffie in een restaurant: $4.50
 • Fles water (1,5 liter): $0,70 (Coles huismerk)
 • Olijfolie: $3,00 (500 gram, Coles huismerk)
 • Aardappelen: $1,50 per kilo
 • Een kilo penne of andere pasta: Vanaf $0,65 (huismerk)

Voor de mensen die naar Perth reizen: Doe je boodschappen voor groente en fruit bij de Spudshed. Dit is een stuk goedkoper!

*De prijzen voor boodschappen variëren per bestemming in Australië. In dit artikel delen wij de prijzen die wij betalen in Kununurra, Western Australia.

Coles Kununurra

Wanneer je niet gaat werken in Australië

Wanneer je naar Australië reist met een Working Holiday visum zul je niet meteen beschikken over een baan. En ook wanneer je wat meer van het land wilt zien zul je niet een jaar lang op dezelfde plek blijven. Je zult dus ook gaan reizen. Ook wij hebben een aantal weken gereisd en niet altijd werk gehad. Tijdens onze roadtrip van Kalgoorlie naar Kununurra van ongeveer drie weken gaven wij rond de $2000 uit met z’n tweeën. Hiervoor kampeerden we in de auto en kookten we iedere dag zelf. Voornamelijk de uitgaven voor benzine zullen flink oplopen doordat je tijdens een roadtrip uren per dag in de auto zit en de afstanden lang zijn. Vergis je hier niet in.

Hoe duur is Australië

Kan het uit om naar Australië te gaan om te sparen?

Een antwoord geven op deze vraag is lastig. Voor ons zal het antwoord ja zijn, want wij hebben genoeg kunnen sparen om ons weer een paar maanden te kunnen redden in bijvoorbeeld Azië. Veel backpackers denken hier echter te makkelijk over. Wij hebben veel mazzel gehad. Overal waar wij kwamen kon in ieder geval één van ons binnen een week aan het werk waardoor we zo min mogelijk gebruik hoefden te maken van onze buffer. We zijn onderweg echter genoeg backpackers tegengekomen die na weken nog geen baantje hadden gevonden. Daarnaast hebben wij altijd in ons hoofd gehouden dat we in Australië waren om geld te verdienen en niet om geld uit te geven. We hebben daardoor naast werken weinig bijzonders gedaan.

Wat vind jij van dit overzicht? Is Australië duurder of goedkoper dan je had verwacht?

23 berichten over “Hoe duur is Australië: Kosten & lonen”

 1. Avatar van Emma - Travelhotspots
  Emma - Travelhotspots
  8 augustus 2017

  Echt een heel handig artikel! Genoeg antwoorden op mijn vragen dankzij je uitgebreide verslag. Leuk om te lezen ook!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 augustus 2017

   Thanks Emma. Fijn dat ik antwoord heb kunnen geven op veel van je vragen!

 2. Avatar van Martijn
  Martijn
  10 augustus 2017

  Leuk stuk en zo herkenbaar! Ik was 1 jaar in Australië in 1992/1993 en toen was het ook niet goedkoop. Wat een vreselijk mooi land en top mensen!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 augustus 2017

   Dankje Martijn. Wow, zoveel jaren geleden was het ook al zo duur dus?! Dat is wel een minpuntje toch hea.. Maar we hebben het overleefd! ;)

 3. Avatar van Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld
  11 augustus 2017

  Heel handig artikel! Australië trekt mij niet zo, maar als wij lang weg gaan sluit ik ook niet uit dat wij hierheen gaan om geld te sparen. Ik had al verwacht dat het geen vetpot is

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 augustus 2017

   Hier naartoe gaan om te werken en ondertussen wat te zien is tijdens een lange reis sowieso een goed idee.. Niets overhouden is wel lastig, maar goed om te weten dat je niet hier naartoe moet gaan met het idee dat je hier alles wel kunt sparen voor de rest van je reis idd..

 4. Avatar van Sigrid
  Sigrid
  13 augustus 2017

  Handig zeg! Ik wist wel dat Australie duur was, maar het valt me toch een beetje tegen ;-)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 augustus 2017

   Thanks Sigrid! Haha I know, mij ook! Maar wij zitten nu dus wel in één van de duurdere regio's hea.. Al zijn de grote steden vast niet echt goedkoper.. Goed sparen voordat je hier naartoe gaat ;)

 5. Avatar van anto
  anto
  13 augustus 2017

  Ik vind het jammer dat Australië zo enorm duur is, evenals Nieuw-Zeeland. Ik schrok vorig jaar in Tasmanië echt enorm van de prijzen, vooral voor verse dingen zoals groente, fruit en brood. Wij kampeerden maar als je een gezonde maaltijd wilde koken, kon je bijna net zo goed uit eten gaan. Hopelijk volgend jaar die kant weer op, dus kan kom ik zeker nog eens terug voor een goed overzicht van de kosten!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 augustus 2017

   Helemaal mee eens. Wij koken vrijwel altijd zelf, maar loopt soms flink in de kosten als je inderdaad lekker en gezond wilt eten. Zou gaaf zijn als je volgend jaar weer deze kant op gaat. Alleen WA ben je nog niet geweest toch?

 6. Avatar van Wanda
  Wanda
  15 augustus 2017

  Wat een handig artikel. Goede insteek ook om naar Australië te gaan om te sparen ipv het geld uit te geven. Zo zijn uitjes echt bijzonder en kun je toch veel van het land zien.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 augustus 2017

   Dankje Wanda!

 7. Avatar van Marcel
  Marcel
  16 augustus 2017

  Goed dat je inzicht geeft in de kosten. Ik denk dat veel mensen zich verkijken op wat het kost, opgeteld is het toch een aardig bedrag. Ik schrik er wel een beetje van hoe duur Australië. Wordt nog even doorsparen voor we Down Under gaan.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   22 augustus 2017

   Het is geen koopje inderdaad, reizen naar Australië.

 8. Avatar van Carolien
  Carolien
  18 augustus 2017

  Heel handig artikel voor als je wilt werken in Australië. En i know Australië is duur, maar wel heel mooi vind ik. We zijn de laatste tijd in veel dure landen geweest. Ik denk als we weer eens naar Azië gaan dat we heel blij worden van die prijzen.

 9. Avatar van Marcella
  Marcella
  18 augustus 2017

  Leuk overzicht, interessant! Het minimum loon ligt in Australië een stuk hoger dan hier, jullie hebben dan ook mooi verdiend. Fijn dat de huur hier al af was. Boodschappen en uit eten zijn dan weer best duur. Al was IJsland nog een stuk duurder, pffft.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   22 augustus 2017

   Dankje Marcella. Echt goed uit eten hebben we nooit gedaan hoor. Een avondje pizza en lunch, maar verder niet. Uit eten doen we in Azië weer ;) Was IJsland echt zoveel duurder joh?

 10. Avatar van Aniek
  Aniek
  18 augustus 2017

  Handig artikel! Ik wil graag naar Australië, maar dan moet ik echt even goed sparen. Jullie hebben nog flink wat kunnen bijverdienen, maar dan moet je inderdaad ook maar geluk hebben dat je snel iets kan vinden.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   22 augustus 2017

   Klopt. Wij hebben ook best wel mazzel gehad. Maar raad sowieso iedereen om vooraf al goed te sparen. Je weet maar nooit.

 11. Avatar van Diana
  Diana
  19 augustus 2017

  Dit artikel heeft mij wel meer inzicht gegeven wat het precies kost maar dat het duur was wist ik al. Mijn zusje is voor 6 maanden in Australië geweest en was best veel geld kwijt. Er is altijd gezegd dat je ongeveer tussen de 1500 en 2000 euro nodig heb (als je ook nog dingen wilt ondernemen). Denk wel dat het elke cent waard is om daar naar toe te gaan.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   22 augustus 2017

   Fijn dat het je een beetje een beeld heeft gegeven Diana. Gaaf dat je zusje hier ook 6 maanden is geweest.

 12. Avatar van Niels
  Niels
  19 augustus 2017

  Dat het een duur land is om rond te trekken blijkt maar weer. Het lijkt me trouwens ook een prachtig land om te zijn. Dat stukje is dan weer onbetaalbaar. Maar goed om eens te zien wat het nu daadwerkelijk kost en daar kan je dan rekening mee houden als je erheen gaat. Zelf denk ik dat we nog even sparen voordat we die kan op gaan. Altijd handig om een grote buffer te hebben als je op reis bent. Handig artikel

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   22 augustus 2017

   Sowieso heel handig om een buffer te hebben inderdaad. Zeker in een land als Australië.