Dit zijn de mooie staten van Australië

Roadtrip door de Kimberley: van Kununurra naar Broome

Geüpdatet op

The Kimberley is een regio in het uiterste noordoosten van West Australië en ligt op zo’n 3.214 kilometer afstand van de hoofdstad Perth. Deze ruige regio is perfect voor iedereen die op zoek is naar avontuur, prachtige, ruige natuur en het écht Australië. Dit zijn de tofste plekken om te stoppen tijdens een roadtrip door de Kimberley van Kununurra naar Broome – of andersom.

De regio is erg dunbevolkt en bestaat in totaal uit een gebied dat maar liefst drie zo groot is als Engeland. Er wonen echter zo weinig mensen dat je soms urenlang niemand tegen zult komen. Het grootste gedeelte van de lokale bevolking bestaat uit Aboriginals. Veel wegen in de Kimberley zijn niet geasfalteerd. Stel je dus voor dat je door de echte Australische outback rijdt. Met rode, stoffige wegen en af en toe een roadhouse waar je water kunt inslaan en de tank vol kunt gooien. Dit betekent dat een groot gedeelte van de Kimberley alleen toegankelijk is met een 4×4. Maar ook als je alleen over een gewone auto beschikt zijn er nog genoeg plekken die je kunt bewonderen.

De Kimberley regio in West-Autralië

Een roadtrip door de Kimberley maken betekent avontuur. Van urenlang niemand tegenkomen tot een griezelig roadhouse dat opeens opdoemt. Met aan de kant van de weg de mooiste Boab bomen en krokodillen op de meest uiteenlopende plekken. Een regio waar je je nooit hoeft te vervelen en waar het altijd een klein beetje oppassen is geblazen. Bij het maken van een roadtrip door de Kimberley zul je starten in de kustplaats Broome – wat één van onze favoriete bestemmingen is in West-Australië – of in het slaperige stadje Kununurra. De route door de Kimberley beslaat ongeveer 1000 kilometer waarbij je kunt kiezen uit twee verschillende routes.

De eerste route loopt van Broome naar Kununurra waarbij je rijdt over de beroemde Gibb River Road. Deze weg is enkel met een 4×4 te berijden. Een andere optie is rijden via de Northern Highway waar je ook zonder 4×4 te gekke plekken kunt ontdekken.

Hieronder lees je alles over de mooiste plekken in de Kimberley. Tijdens je roadtrip door de Kimberley kun je op de mooiste plekken – gratis – overnachten. Het beste gebruik je hiervoor de app WikiCamps. In ons artikel over kamperen in Australië vind je allerlei handige tips.

Roadtrip door de Kimberley Australië
Roadtrip door de Kimberley Australië
Roadtrip door de Kimberley Australië

Je roadtrip door de Kimberley kun je in Kununurra of Broome starten. In dit artikel beginnen wij in Kununurra en sluiten wij de roadtrip af in Broome. Uiteraard is het ook mogelijk om de roadtrip in omgekeerde volgorde te rijden. Er is geen goed of fout.

Kununurra

Kununurra is een slaperig stadje in de regio de Kimberley in het uiterste noordoosten van de Australische staat West-Australië. Geen plek om weken te verblijven – tenzij je er werk vindt net als wij -, maar wel een plaats die perfect is als uitvalsbasis voor de geweldige regio de Kimberley én de eerste kennismaking met deze ruige regio. In Kununurra is weinig te doen, al kun je er wel de eerste krokodillen spotten. De Kimberley wordt namelijk ook wel ‘Crocodile country’ genoemd vanwege de vele krokodillen die er leven. Zowel zoetwater (ongevaarlijk) als zoutwaterkrokodillen kun je op ieder moment tegenkomen. Altijd even nadenken voordat je ergens het water inspringt dus.

Wanneer je je roadtrip door de Kimberley start in Kununurra en graag nog even een wilt genieten van een heerlijke maaltijd kan ik je restaurant The Pumphouse aanraden. Bij dit restaurant werkte ik ruim vier maanden en het is verreweg het beste restaurant in de regio. Niet alleen het eten is heerlijk, maar vooral de locatie is geweldig. Het restaurant is gevestigd in een oud pomphuis en veel oude elementen zijn bewaard gebleven. Het restaurant is gebouwd boven het water van Lake Kununurra waar uiteraard krokodillen voorkomen. Al zijn dat over het algemeen alleen de ongevaarlijke krokodillen, maar eens in de zoveel tijd wordt er een ‘salty’ (zoutwaterkrokodil) gespot.

Kununurra beschikt over een eigen vliegveld en meerdere keren per weken vertrekken er vluchten naar Perth en komen er vliegtuigen aan. Ook kun je vanaf hier gemakkelijk naar de stad Darwin vliegen. Het vliegveld van Kununurra heet ‘East Kimberley Regional Airport’.

Kununurra Australië
Kununurra Australië
Kununurra Australië
Kununurra Australië
The Pumphouse Restaurant Kununurra Australië

Lake Argyle

Voordat je aan je roadtrip door de Kimberley begint is het tof om een dagtrip te doen naar het enorme Lake Argyle. Lake Argyle ligt zo’n tachtig kilomter ten zuiden van Kununurra. Het gigantische meer is 40 jaar oud en door de bouw van een dam is het grootste zoetwaterreservoir van noord Australië ontstaan.

Lake Argyle
Lake Argyle
Lake Argyle

Molly Springs

Wanneer je start met je roadtrip door de Kimberley van Kununurra naar Broome kun je vlakbij Kunnunara je eerste stop maken. Molly Springs is een kleine waterval waar je een frisse duik kunt nemen zo’n 55 kilometer ten westen van Kununurra.

Molly Springs WA

Emma Gorge en El Questro

Ook wanneer je niet beschikt over een 4×4 kun je met goed weer toch een klein stukje van de Gibb River Road meepakken. Het gebied rondom het natuurgebied El Questro is over het algemeen namelijk wel goed toegaanbaar. Zelf bezochten wij zonder 4×4 de prachtige Emma Gorge. Na een korte wandeling kom je aan bij een prachtige waterval waar je een lekkere duik kunt nemen. Zonder bang te hoeven zijn voor krokodillen. Maar wees wel goed voorbereid, want net als op andere plekken in Australië komen hier wel andere enge dieren voor, zoals (giftige) spinnen en slangen.

Heb je nog meer mazzel dan kun je vanaf hier ook doorrijden naar El Questro Wilderness Park waar je nog meer te gekke watervallen vindt en toffe hikes kunt doen. Ook kun je in het park luxe overnachten.

Emma Gorge El Questro Kimberley
Emma Gorge El Questro Kimberley
Emma Gorge El Questro Kimberley
Roadtrip door de Kimberley
El Questro West Australië
Emma Gorge
Emma Gorge

Route over de Gibb River Road

Na je snelle frisse duik bij Molly Springs zul je een keuze moeten maken qua welke route je gaat afleggen. Wanneer je niet beschikt over een 4×4 heb je helaas weinig keuze en zul je moeten rijden over de Northern Highway. Maar ook als je wel beschikt over een 4×4 heb je niet altijd een keuze. De beroemde Gibb River Road is namelijk niet het hele jaar begaanbaar. Tijdens de wintermaanden – december tot en met maart/april is de route vaak niet of nauwelijks begaanbaar. Het beste kun je navraag doen bij de lokale bevolking. De begaanbaarheid heeft namelijk alles te maken met de weerstomstandigheden.

Helaas beschikten wij niet over een 4×4 waardoor we dus genoodzaakt via de Northern Highway moesten reizen. Wat ook geen straf trouwens. Kies jij er wel voor om via de Gibb River Road te reizen dan kun je onder andere een wandeling maken door Windjana Gorge National Park, de Mitchell watervallen bezoeken en een stop maken bij de Lennard River Gorge.

Wanneer je gaat reizen via de Gibb River Road is het belangrijk om te weten dat het een erg verlaten gebied is waar je vaak urenlang niets of niemand tegenkomt. Zorg er dus voor dat je genoeg eten en drinken meeneemt voor onderweg en neem ook zeker extra brandstof mee.

Gibb River Road
Gibb River Road

Stops langs de Northern Highway

Wanneer je rijdt via de Northern Highway moet je er rekening mee houden dat je soms urenlang geen plaats tegenkomt. Neem dus voldoende water mee en snacks voor onderweg. Hieronder lees je over de leukste stops langs de Northern Highway.

Fitzroy Crossing

Fitzroy Crossing is na Halls Creek één van de eerste plaatsen waar je langskomt langs de Northern Highway. De plaats zelf is niet bijzonder. Er wonen veel aboriginals, er is veel aggressie en zelfs alcohol is er daardoor niet toegestaan. Toch is het gebied mooi om te ontdekken vanwege de vele Boab bomen die je er tegen zult komen. Boab bomen komen niet alleen voor in Afrika, maar ook in Australië. Vanuit hier kun je daarnaast een bezoek brengen aan Tunnel Creek.

Geikie Gorge

Voor je volgende stop raad ik je aan om zeker een mooie wandeling te maken door Geikie Gorge. Dit nationale park is het best toegankelijk van alle plekken in de Kimberley. De kloof is gevormd door de rivier Fitzroy.

Roadtrip door de Kimberley
Geikie Gorge
Geikie Gorge
Geikie Gorge

Bungle Bungles

De Bungle Bungles in Purnululu National Park is één van de beroemdste hoogtepunten van de Kimberley. Ook dit park is helaas enkel te bezoeken met een 4×4, maar je kunt wel een tour boeken vanuit bijvoorbeeld Fitzroy Crossing of het plaatsje Halls Creek. De Bungle Bungles schijnen vooral heel mooi te zijn vanuit de lucht.

Broome

Het eindpunt van je roadtrip door de Kimberley is de heerlijke kustplaats Broome. Broome is onze favoriete bestemming in West-Australië vanwege de heerlijke vibe en prachtige stranden. Geniet hier van een heerlijke zonsondergang en geniet van de mogelijkheid om weer alles te kunnen eten en drinken wat je wil na je roadtrip door het uitgestrekte West-Australië.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Broome West Australië
Broome West Australië

Eén bericht over “Roadtrip door de Kimberley: van Kununurra naar Broome”

  1. Avatar van Robin
    Robin
    17 september 2019

    Hoe dichtbij die croc stonden jullie wel niet toen je de foto maakte van boven? Verder top artikel, wellicht bezoeken wij dit gebied ook later dit jaar! Staat genoteerd!