Auto kopen in Australië tips

De beste tips voor een auto kopen in Australië

Geüpdatet op

De meest avontuurlijke manier om Australië te ontdekken is door zelf een auto of camper te kopen. Uiteraard is huren ook een optie, maar Australië is zo groot waardoor je veel tijd nodig hebt om de mooiste plekken te ontdekken. Wie een auto huurt, zal al snel duizenden euro’s kwijt zijn aan het vervoer alleen. En dat terwijl Australië al niet echt een goedkoop land is. Een eigen auto kopen in Australië is daardoor vaak de meest goedkope manier én daarbij heb je ook nog eens alle vrijheid van de wereld. En dat is wat we willen tijdens het reizen toch?

Een auto kopen in Australië

Het klinkt voor sommige mensen een beetje eng. Een auto kopen in een land waar je niet woonachtig bent. Of überhaupt iets aanschaffen tijdens het reizen wat flink in de kosten kan lopen. Toch is een auto kopen in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan een auto huren. Daarnaast zit je nergens aan vast en kun je je eigen plan trekken. Een auto kopen in Australië doe je echter niet zomaar. Er komt wat voorbereiding bij kijken en een aantal dingen zijn handig om vooraf te weten. Dit zodat jij zeker weet dat jij een top tijd zult hebben met je eigen auto Down Under.

Auto kopen in Australië tips

Wanneer je een auto wilt kopen in Australië heb je een aantal opties. Zo kun je een auto kopen via een particulier, via een dealer of op de markt. Dit kan online of je kunt zelf rondrijden op zoek naar de perfecte auto.

Online een auto zoeken in Australië

Online ben je het beste af bij Gumtree, de Australische marktplaats. Ook wij vonden onze auto online, via Gumtree. Daarnaast zijn er verschillende backpackers groepen op Facebook waar regelmatig auto’s worden aangeboden. De handigste Facebook groepen voor backpackers die in Australië een auto willen kopen zijn:

Ook per stad of regio in Australië zijn er verschillende Facebook groepen waar regelmatig auto’s worden aangeboden. Een aantal van deze groepen zijn:

Je auto kopen bij een dealer

Een auto kopen bij een dealer is waarschijnlijk de meest betrouwbare optie. De auto wordt vooraf gecheckt en natuurlijk wil de dealer geen foute naam oplopen. Echter is dit ook meteen één van de duurdere opties. Onderhandelen is mogelijk, maar vaak is er meer ruimte om te onderhandelen wanneer je een auto van bijvoorbeeld een andere backpacker koopt. Bij een dealer heb je wel vaak de optie om garanties op te spreken.

Je auto kopen op de markt

Wijzelf hebben onze auto gekocht in Perth, in West-Australië waar we niemand hebben gehoord over een markt waar je je auto kunt kopen. Wel hoorden we van andere backpackers dat er bijvoorbeeld in Sydney wel een markt is. De Travellers Car Market in Kings Cross.

Je auto kopen via een particulier

Koop jij je auto via een particulier dan is het altijd verstandig om te checken of de auto niet bijvoorbeeld gestolen is of dat er geen bekeuringen open staan. Dit kun je checken bij het Personal Properties Securities Register van de Australische overheid. Wij kochten zelf onze auto in Perth via een particulier. De auto hadden we online gevonden via Gumtree.

Je auto kopen van een andere backpacker

Ieder jaar kopen duizenden backpackers een auto in Australië om deze later weer te verkopen aan het einde van de reis. Voor jou als nieuwkomer een uitstekende mogelijkheid om een auto aan te schaffen dus. Houd er bij het kopen van een auto van een andere backpacker wel rekening mee dat backpackers niet altijd even zuinig omgaan met hun auto. Het is daarom verstandig om deze altijd eerst te laten checken. Wel laten veel backpackers hun auto of busje aanpassen zodat er in geslapen kan worden. Als je een auto koopt via een andere backpacker scheelt het je dus vaak veel werk om dit zelf allemaal nog aan te moeten passen.

 • Tip: Op zoek naar een goedkope auto? Zoek dan naar backpackers die het land bijna moeten verlaten en dus van hun auto af moeten. Lullig voor de ander, maar mooi meegenomen voor jou.
Auto kopen in Australië tips
Auto kopen in Australië tips

Waar moet je op letten bij het kopen van een auto in Australië?

Veel backpackers hebben – net als wij – weinig verstand van auto’s en een auto kopen in Australië kan daardoor best spannend zijn. Zelf hebben wij een aantal keren met mijn vader gebeld voor tips en met vrienden die eerder dan wij een auto kochten in Australië. Daarnaast kon Erick met een collega van hem bellen op het moment dat hij bij de meneer was die de auto verkocht. Deze collega vertelde hem precies waar hij op moest letten en wat hij moest testen. Het is dus altijd handig om iemand in je omgeving te hebben die je kan voorzien van tips.

 • Check altijd of de auto geregistreerd staat. In Australië wordt dit de REGO genoemd. Deze gegevens zijn te vinden op het registratiecertificaat van de auto. Wanneer de rego is betaald betekent het dat je bent verzekerd en dat de wegenbelasting is betaald. Ook is het belangrijk om te kijken in welke staat de auto geregistreerd staat. Een auto met een REGO van West Australië kun je bijvoorbeeld in iedere staat verkopen, maar voor een auto met een registratie in Victoria gelden bijvoorbeeld andere regels.
 • Check of belangrijke onderdelen aanwezig zijn zoals een krik, reserveband en lampen
 • Ga altijd een stuk rijden voordat je de auto koopt. Let op rare geluiden en of alles soepel werkt.
 • Check de banden van de auto. Is het profiel nog aanwezig? Hoe staat het met de bandenspanning?
 • Vraag de huidige eigenaar naar eventuele reparaties die onlangs hebben plaatsgevonden
 • In alle staten (behalve WA) moet je ervoor zorgen dat je een pink slip bij de auto krijgt. Dit is de APK-keuring en betekent dat de auto in orde is. Als de slip wit is, dus een white slip, betekent het dat er gebreken zijn.
 • Hoeveel kilometer heeft de auto al gereden? Australië is groot. Heel groot. En dus zul je lange afstanden af moeten leggen. Auto’s die honderd duizenden kilometers gereden hebben kom je dus vaak tegen. Zelf wilden wij persé een auto kopen met minder dan 200.000 kilometer op de teller. En dit was nog best even zoeken. Toch is het gelukt. Al zijn we nu net over de 200.000 kilometer heen gekomen. De meeste auto’s die wij tegen kwamen hadden minimaal 300.000 kilometer op de teller staan.
Gibb River Road

Een pre purchase mechanical check uitvoeren

Wanneer je twijfelt over de auto die je wilt aanschaffen of wanneer je zeker weet dat je onvoldoende kennis hebt, kun je bij een garage een zogenoemde Pre purchase mechanical check laten uitvoeren. Zo’n check kost over het algemeen tussen de $100 en $150. De garage geeft dan aan wat er aan de auto gedaan zou moeten worden. Met deze gegevens kun je bepalen of je de auto wilt aanschaffen en kun je eventueel nog onderhandelen met de verkoper.

In welke staat kun je het beste een auto kopen?

Hoewel Australië natuurlijk één land is, heeft iedere staat zijn eigen regels wat betreft het kopen en verkopen van auto’s. Bij een auto kopen in Australië is het dus verstandig om alvast na te denken over hoe jouw reis Down Under eruit gaat zien. Begint en eindigt jouw auto in dezelfde staat dan kun je uiteraard het beste een auto kopen in deze staat.

Waarom wij kozen voor een auto in West Australia

Zoals gezegd heeft iedere staat zijn eigen regels voor het kopen en verkopen van auto’s. Wanneer je voor langere tijd gaat reizen en de optie er is kun je het beste kiezen voor een auto met een WA REGO. Een registratie in Western Australia dus. West Australië is de enige staat waarbij je de registratie per post of online kunt regelen. Dit betekent dat auto’s met deze registratie het makkelijkst overal zijn te verkopen. Daarnaast is de REGO van West Australië ook nog eens de goedkoopste.

Auto kopen in Australië tips

Wat voor auto koop je?

Welke auto je koopt in Australië hangt van veel factoren af. Wat is je budget? Hoe lang wil je gaan reizen? Welke regio’s in Australië wil je gaan ontdekken? Wil je gaan slapen in de auto of in een tent? Veel vragen die je beter vooraf kunt beantwoorden voor jezelf. Wijzelf kochten een Ford Falcon Station in Perth. We hadden op dat moment niet veel budget en hadden veel backpackers en locals ontmoet die allemaal aangaven dat een Ford Falcon Station een perfecte backpackers auto is die bijna niet kapot kan. Nog steeds zijn wij heel blij met deze keuze, want er past een prima matras in en de auto rijdt super.

Is een 4×4 niet veel handiger?

We zijn aangekomen in The Kimberleys, in het noord-oosten van Western Australia waar veel nationale parken niet zonder 4×4 te bezoeken zijn. Wil je naar dit gedeelte van het land, dan is een 4×4 kopen bijvoorbeeld wel aan te raden. Wijzelf wisten vooraf niet dat we hier naartoe zouden gaan. Onze plannen wijzigden twee dagen voor vertrek uit Kalgoorlie.

Hoe registreer je de auto in Australië op jouw naam?

Wanneer je een auto koopt in Australië dien je samen met de verkoper een overdrachtsformulier in te vullen. Hierop dient onder andere een adres in Australië ingevuld te worden. Lastig omdat veel backpackers niet over een vaste verblijfplaats beschikken. Je kunt hier ieder gewenst adres invullen, dus bijvoorbeeld dat van vrienden, familie, of je accommodatie in Australië. Het overzetten van de auto op naam kost geld. Hoeveel precies ligt aan de prijs van de auto. Hoe duurder de auto, hoe hoger de kosten voor de op naamzetting. Als je een beetje mazzel hebt kun je hierin een beetje sjoemelen met de verkoper. Zeker wanneer je de auto cash betaalt.

Auto kopen in Australië tips

Verzekeringen

Wanneer je een auto koopt in Australië moet deze beschikken over een REGO. Dit is niet alleen een wegenbelasting, maar ook een WA-verzekering. Vind je dit niet genoeg dan kun je daarnaast nog een extra third party property damage insurance (schade aan een derde partij) afsluiten en/of road assistance, soort ANWB.

Tips voor onderweg

Je hebt je auto gekocht en kunt beginnen aan je roadtrip door Australië, gefeliciteerd! Ook zodra je onderweg bent zijn er een aantal dingen die je het beste iedere dag kunt checken en/of doen. Australië is een enorm land waardoor je vaak lange afstanden op één dag aflegt.

 • Controleer iedere dag de olie en zorg dat je voldoende olie bij je hebt
 • Check je koelvloeistof. Niet genoeg? Je auto kan oververhit raken en dat is al helemaal met de temperaturen in Australië niet zo handig.
 • Checken voor je volgende rit of de bandenspanning in orde is. Dat kan bij vrijwel iedere benzinepomp (servo) of bij garages.
 • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk in het donker rijdt. In Australië leven veel wilde dieren zoals emu’s en kangoeroes die allemaal tot leven komen zodra je zon onder begint te gaan. Deze dieren wil je echt niet tegen je auto aan hebben.
 • Leg je hele lange afstanden af, zoals de Nullabor in South Australia? Zorg ervoor dat je een jerrycan met benzine bij je hebt. Soms duurt het uren voordat je het volgende benzinestation tegen komt.
 • Zorg er altijd voor dat je voldoende eten en drinken (veel water!) bij je hebt onderweg.

Lees ook: Australië roadtrip tips met de handigste tips voor onderweg.

Tanken in Australië

Kamperen in je auto in Australië

Op veel plekken in Australië mag je in ieder geval 24 uur gratis kamperen in je auto. Wil je weten waar allemaal? Download dan de app Wikicamps op je telefoon. Alles over deze app lees je in het artikel over kamperen in Australië.

Wanneer je dit artikel hebt gelezen en alles hebt geregeld kun je je auto kopen. En genieten maar van je avonturen in Australië. Heb je vragen over een auto kopen in Australië, vraag ons dan gerust!

Disclaimer: Wij zijn geen auto-experts en delen in dit artikel enkel onze eigen mening en ervaringen. Welke auto jij uiteindelijk koopt is helemaal aan jou.

8 berichten over “De beste tips voor een auto kopen in Australië”

 1. Avatar van Daphne
  Daphne
  26 juli 2017

  Handig artikel voor als je een auto wilt kopen in Australië! Ik droom ervan om snel weer terug te gaan naar OZ en daar een jaar te gaan werken en reizen! Lijkt me echt zo gaaf Wellicht komt dit artikel dan nog eens van pas ;)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 augustus 2017

   Gave droom Daphne! Hopelijk gaat de leeftijd voor een WHV dan echt snel officieel omhoog naar 35 jaar.. Anders gaat het niet meer lukken helaas :( Ik duim voor je!

 2. Avatar van sanne
  sanne
  28 juli 2017

  Handig artikel, zeg ik zou er zelf niet op gekomen zijn om er een te kopen. En handig zo met het matras in jullie auto!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 augustus 2017

   Dankje Sanne. Het is echt een aanrader. En serieus, ik heb zo lekker geslapen in de auto! :)

 3. Avatar van Marcella
  Marcella
  29 juli 2017

  Goeie tips! Wij willen met een camper door Australië reizen, maar die huren we wel. Lijkt ons handiger voor 6 weken!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   16 augustus 2017

   Thanks Marcella. Als je "maar" 6 weken de tijd hebt kun je beter iets huren idd.. Al zal dat wel waarschijnlijk een stuk duurder zijn dan kopen. Ook als je 'm niet blijkt te kunnen verkopen. Maar het scheelt inderdaad wel een hoop gedoe!

 4. Avatar van Bjorn
  Bjorn
  8 oktober 2019

  Hey, ik zou graag een auto kopen met een rego van West Australië maar ik ben op het ogenblik in Darwin (NT). Ik heb wel gezien dat je een adres moet opgeven waar je verblijft binnen west-australie maar aangezien ik in darwin verblijf weet ik niet goed wat ik hiermee moet doen. Heb jij soms enkele tips hiervoor?

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   11 oktober 2019

   Hi Bjorn, Weet je al waar je in WA gaat overnachten? Adres van een hostel opgeven in overleg misschien?