Wat zijn de grootste verschillen tussen Australië en Nieuw Zeeland?
Australië en Nieuw Zeeland zijn twee bestemmingen die bij veel mensen op de bucketlist staan. De landen liggen beide letterlijk aan de andere kant van de wereld en worden vaak met elkaar vergeleken. Twijfel jij tussen een reis door Australië of een reis door Nieuw Zeeland, maar kun je de knoop maar niet doorhakken? De keuze zal uiteindelijk super persoonlijk zijn, maar in dit artikel helpen we je op weg door de verschillen tussen Australië en Nieuw Zeeland op een rij te zetten. En of je nou kiest voor Australië of Nieuw Zeeland, je reis zal sowieso een reis worden om nooit te vergeten.
Hoe lang duurt de reis naar Australië of Nieuw Zeeland?
Hoe lang de reis vanuit Nederland of België naar Australië of Nieuw Zeeland exact duurt hangt volkomen af van de eindbestemming in het land én de lengte van de tussenstop. Vanaf Nederland en België is het namelijk helaas niet mogelijk om een directe vlucht te boeken naar Australië of Nieuw Zeeland. Bij de meeste vluchten zul je een overstap moeten maken in bijvoorbeeld Qatar, Singapore of Hong Kong. Daarnaast zijn beide landen – en met name Australië – behoorlijk groot en maakt het qua tijd veel verschil of je vliegt naar de oostkust of westkust van Australië. Zo vlogen wij bijvoorbeeld van Perth in West-Australië naar Schiphol en duurde de vlucht – inclusief een tussenstop in Qatar – ongeveer 22 uur. Een vlucht van Nederland naar Auckland in Nieuw Zeeland duurt meestal tussen de 23 en 26 uur. Voor beide landen moet je er dus rekenen dat je ongeveer een volle dag aan het reizen bent voordat je rondreis kan beginnen. Als je zo lang onderweg bent is het aan te raden op zoek te gaan naar de beste tickets naar Nieuw Zeeland. Zo kom je zo comfortabel en uitgerust mogelijk aan.
Hoe duur is Australië en hoe duur is Nieuw Zeeland?
Voor zowel Australië als Nieuw Zeeland geldt dat beide bestemmingen niet bepaald goedkope bestemmingen zijn. Toch geldt voor dat meeste dingen dat Australië net iets goedkoper is dan Nieuw Zeeland. Denk dan bijvoorbeeld aan eten en drinken en het huren van een camper. De exacte kosten van een reis hangen natuurlijk ook af van de bestemmingen die je zult bezoeken. Laat je echter niet afschrikken door het kleine prijsverschil, want de verschillen zijn zo nihil dat je je keuze hier echt niet op hoeft te baseren.
Hoeveel tijd heb je nodig voor je reis?
Met een oppervlakte van 7.692.000 km² is Australië één van de grotere landen te wereld. Nederland past namelijk wel 185 keer in Australië. Vergeleken met Australië is Nieuw Zeeland een relatief klein land met vergelijk je de oppervlakte van Nieuw Zeeland met Nederland of België dan is het land met een oppervlakte van 268.021 km² gigantisch. Dit betekent dat je in een tijdbestek van zes weken een mooie roadtrip door Nieuw-Zeeland kunt maken over zowel het Noordereiland als het Zuidereiland. In hetzelfde tijdbestek kun je slechts een klein gedeelte van Australië ontdekken.
Australië is zo groot dat je zelfs in een jaar nog niet het gehele land ontdekt zult hebben. Je zult daardoor keuzes moeten maken. Wil je liever West-Australië bezoeken, ga je voor de indrukwekkende steden en stranden aan de oostkust of ga je de Outback in? Qua afstanden is Nieuw Zeeland daardoor zeker een gemakkelijker land om te bereizen. Ontdek Nieuw-Zeeland in een paar weken en je zult versteld staan van al haar schoonheden.
Maak kennis met de lokale bevolking: De aboriginals of de Maori
Eén van de mooiste dingen aan reizen is het kennis maken met lokale culturen. En hoewel zowel Australië als Nieuw-Zeeland relatief ‘jonge landen’ zijn die nog niet zo lang geleden door Westerlingen zijn ontdekt, worden beide landen al tijden bewoond door inheemse volkeren. In Australië kun je op verschillende plekken in het land – met name in het noorden en de Outback – kennis maken met de lokale gebruiken van de Aboriginals terwijl je in Nieuw-Zeeland kennis kunt maken met de Maori.
Gek op natuur? Dit is er in beide landen te zien
Dankzij de liggingen aan de andere kant van de wereld is de flora en fauna in beide landen compleet anders dan in Nederland. Natuurliefhebbers kunnen daarom in zowel Australië als Nieuw Zeeland aan hun trekken komen. Het grootste verschil tussen Australië en Nieuw Zeeland qua natuur zit ‘m vooral in de diversiteit. Zo vind je in Nieuw Zeeland fjorden, watervallen, meren, vulkanische gebieden en heel veel bergen. Wandelen in Nieuw Zeeland is dan ook één groot feest. En ook Australië is qua natuur fantastisch. Hoewel je in Australië ook bergen vindt, is het land over het algemeen net iets vlakker en net iets indrukwekkender.
Waar kies je voor als strandliefhebber?
Zowel Australië als Nieuw Zeeland ligt middenin de Grote Oceaan en dat betekent dat er aan mooie stranden in beide landen geen gebrek is. Met name aan de westkust van Nieuw Zeeland vind je prachtige stranden met rotsformaties en indrukwekkende kliffen. Maar qua de mooiste stranden wint Australië het toch van Nieuw Zeeland. Niet zo gek, want je vindt hier namelijk een aantal van de mooiste stranden ter wereld, zoals Whitsundays. Tijdens onze reis door Australië hebben we echt versteld gestaan van de prachtige, witte stranden in Australië met Lucky Bay als onze favoriet.
Wildlife spotten in Australië of Nieuw Zeeland
Naast wandelen in de natuur, nieuwe culturen leren kennen en relaxen op de mooiste stranden reis je natuurlijk ook naar Australië of Nieuw Zeeland voor het spotten van wildlife. In beide landen leven namelijk dieren die je in geen ander land ter wereld kunt ontdekken. Denk aan de Kea en Kiwi in Nieuw Zeeland en de kangoeroe en koala in Australië. De bijzondere – gevaarlijke en ongevaarlijke – dieren in Australië maken een reis door het land super bijzonder. Mocht het spotten van wildlife een belangrijke factor zijn voor jouw keuze tussen Australië en Nieuw Zeeland dan raad ik zeker de eerste aan.
Het weer en klimaat in Australië en Nieuw Zeeland
Belangrijk om rekening mee te houden is het feit dat Australië en Nieuw Zeeland letterlijk aan de andere kant van de wereld liggen en daardoor het weer en klimaat ook compleet anders is. Tijdens onze zomer is het daar winter en andersom. Vanwege de enorme oppervlakte van Australië zijn er verschillende klimaten. In het noorden is het bijvoorbeeld vrijwel altijd tropisch warm, terwijl in het zuiden sneeuw kan vallen. In Nieuw Zeeland ligt de temperatuur over het algemeen een tikkeltje lager dan in Australië en is het op het Noordereiland standaard warmer dan op het Zuidereiland. Het weer in Nieuw Zeeland is vrij lastig te voorspellen en ook hier is sneeuw geen vreemd fenomeen.
Ben je op zoek naar een bestemming waar je vrijwel zeker kunt genieten van de fijnste temperaturen dan heb je in Australië meer zekerheid. Maar houd er rekening mee dat het hier ook een tikkeltje té warm kan worden. Tijdens onze maanden in Kunnanura – het noorden van West-Australië – waren temperaturen van 40 graden eerder regel dan uitzondering. Wil je skiën en de sneeuw induiken? Dan reis je het beste tijdens onze zomermaanden naar Nieuw Zeeland.
Conclusie: De grootste verschillen tussen Australië en Nieuw Zeeland
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn beide bestemmingen geweldig om eens te bezoeken en zul je zeker niet teleurgesteld worden. Maar wanneer kies je nou voor Australië of Nieuw Zeeland? Wij zetten hieronder de grootste verschillen tussen Australië en Nieuw Zeeland nog eens op een rij.
Australië | Nieuw-Zeeland |
Een aantal van de mooiste stranden ter wereld | Veel diversiteit qua natuur en geweldige hikes |
In het noorden is het vrijwel altijd mooi weer | Je kunt er komen voor een strandvakantie of een skivakantie |
Dieren spotten is één groot feest | Gemakkelijk rond te reizen in een week of 5 á 6 |
Waar zou jij voor kiezen? Een reis door Australië of Nieuw Zeeland?