Hiken Nieuw Zeeland

Hiken in Nieuw-Zeeland: 3x de mooiste wandelroutes

Geüpdatet op

De natuur van Nieuw-Zeeland is bloedmooi en het land leent zich uitstekend voor het maken van de tofste hikes. In dit artikel deel ik mijn drie favoriete hikes en vind je praktische informatie en tips voor wandelen in Nieuw-Zeeland. Met uiteraard een prachtige wandeling door het beroemde Abel Tasman National Park en andere populaire bestemmingen die je zeker wilt bezoeken tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland. Met deze tips wordt ook voor jou het hiken in Nieuw Zeeland een feestje.

EXTRA TIP: Wil jij een mooie rondreis door Nieuw-Zeeland maken? Bij Van Verre Reizen boek je de mooiste rondreizen door Nieuw-Zeeland, compleet op maat gemaakt en volledig aan te passen naar jouw reiswensen.

Isthmus Peak Track

Eén van de mooiste regio’s om te wandelen in Nieuw-Zeeland is het gebied rond Wanaka op het Zuidereiland, rondom Roy’s Peak. Wij waren tijdens het lammerenseizoen in Wanaka, waardoor deze track gesloten was. We zijn op zoek gegaan naar een alternatief en dat is gelukt! Een klein half uurtje rijden van Wanaka vind je de Isthmus Peak. De hike leidt je eerst door het gras, later door de heide en op het eind liepen wij zelfs in de sneeuw. Het is een vrij pittige hike vol met constante uitdagingen. Heel vaak denk je dat je er bijna bent, maar dan ben je er nog lang niet. Het is daarom ook wel belangrijk om in redelijke conditie te zijn. Wij startten de hike met een jongen die de week ervoor ziek was geweest.

Na een uurtje zijn wij doorgelopen omdat hij veel wilde rusten en blaren kreeg. Op onze terugweg kwamen we hem weer tegen en later op de camping vertelde hij dat hij er acht uur over had gedaan. Hij liet ons de blaren zien en waarschijnlijk heeft hij een week op slippers moeten lopen. Wij deden deze hike wat sneller, drie uur heen en twee uur terug met wat pauzes tussendoor.

De heenweg ‘klim’ je 1385 meter en dat vergt wel wat conditie. De terugweg kan een aanslag op je knieën zijn omdat je best steil (en snel) naar beneden gaat.

Meenemen op reis naar Nieuw-Zeeland: Lonely Planet Nieuw Zeeland

Wandelen in Nieuw-Zeeland: Isthmus Peak
Isthmus Peak Nieuw Zeeland
Wandelen in Nieuw-Zeeland: Isthmus Peak

Uitzicht op Lake Wanaka en Lake Hawea

Ondanks dat de Ishtmus Peak Track best een pittige hike is, is het uitzicht werkelijk prachtig. Wij liepen deze wandeling op een heldere dag in oktober, met in de verte de besneeuwde bergtoppen en het kraakheldere water om ons heen. Op de top heb je uitzicht op Lake Wanaka en Lake Hawea en deze uitzichten zal je niet snel vergeten. Het was alle inspanningen waard en zonder twijfel een aanrader als je wilt gaan hiken in Nieuw-Zeeland.

Lake Hawea

Hiken in Nieuw-Zeeland door Abel Tasman National Park

Nog zo’n fantastische hike met constant veranderende uitzichten vind je bovenin het Abel Tasman National Park. Er zijn maar weinig mensen die hier komen, want het duurt even voordat je de campground met je campervan hebt bereikt. Wij hebben daarom ook wel even getwijfeld. Maar als je via deze weg komt aanrijden, is er geen twijfel dat je de juiste beslissing hebt gemaakt.

Hieronder zie je onze overnachtingsplek. De campground is enorm en je hebt heel veel van dit soort velden. Je loopt vanaf je camper zo het strand op om een frisse duik in de zee te nemen. Let wel op, er waren sandflies bij zonsondergang en de douches zijn ijskoud. Je start de hike vanaf de Totaranui Campground naar Anapai Bay, richting Mutton Cove en Separation Point, langs de Whariwharangi Hutten en je vervolgt de track verder over de steile Gibbs Hill. Je loopt in een constant wisselende omgeving en de uitzichten zijn fantastisch. En het allermooiste is dat je, in vergelijking met andere hikes in het Abel Tasmanpark, maar een handjevol mensen tegenkomt. Je hebt hele stranden voor jezelf!

Wandelen in Nieuw-Zeeland: Abel Tasman National Park
Wandelen in Nieuw-Zeeland: Abel Tasman National Park

Zeehonden bij Separation Point

Om bij Separation Point te komen, maak je een kleine omweg, maar het is hier leuk om naar beneden te klimmen en de chillende zeehonden van dichtbij te aanschouwen. Al met al is dit best een lange hike, wij waren inclusief stops zo’n 8 uur onderweg. Het is geen zware hike, behalve de klim van Gibbs Hill. Tijdens het prachtige uitzicht vanaf de top moet je waarschijnlijk wel even uitpuffen. Je kunt er ook voor kiezen een deel van deze hike te doen, en na bijvoorbeeld Separation Point terug te keren naar de Campground. Maar ik raad de volledige track aan. Daarna ook extra lekker om je welverdiende biertje op het goudgele verlaten strand op te drinken.

Wandelen in Nieuw-Zeeland: Separation Point
Wandelen in Nieuw-Zeeland: Separation Point
Separation Point

Hooker Valley Track – Mount Cook/Aoraki National Park: Eén van de mooiste hikes in Nieuw-Zeeland

De Hooker Valley Track is ook een enorm bekende hike in het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het was hier dan soms best wel druk en dat waren we tot nu toe eigenlijk niet echt gewend. Maar dat maakte de wandeling niet minder mooi. Want ondanks de vele mensen, wandel je hier ook weer in een schitterende omgeving! Ga de dag, voordat je de Hooker Valley Track loopt, een beetje op tijd op de gratis campground aan Lake Pukaki staan. Je mag hier een nacht in de maand gratis kamperen en die regel is er niet voor niets; het is een populaire plek!

Als je van de campground naar de Hooker Valley Track rijdt, rijd je langs Lake Pukaki. Lake Pukaki is een helderblauw meer met de besneeuwde bergen op de achtergrond. Heel tof om deze weg te rijden! De Hooker Valley Track in Mount Cook/Aoraki National Park is een eenvoudige wandeling van ongeveer 11 kilometer (heen en terug) die je in een paar uur kunt maken. Je moet een aantal hangbruggen trotseren. Dat is niet gevaarlijk of eng, deze hangbruggen zijn ontzettend stevig. Aan het eind van de track kom je bij Hooker Lake en hier vind je het Hooker Glacier uitzichtpunt. Hier liggen de ijsblokken in het water en met een beetje geluk zie je Mount Cook op een zonnige dag in de verte liggen!

Hooker Valley Trakc
Hooker Valley Trakc
Hooker Valley Trakc - Mount Cook
Hooker Glacier Nieuw Zeeland

Praktische informatie en tips voor hiken in Nieuw-Zeeland

Voor elke hike nemen wij voldoende water mee, wat energierepen en een lunch. Tijdens de meeste hikes zijn er onderweg geen waterpunten omdat je alleen maar in de natuur loopt. Het laatste wat je wilt is zonder water komen te zitten als je nog een paar uur te gaan hebt. Wil je overal water kunnen drinken op reis, schaf dan een Lifestraw GO waterfles met filter aan.

Daarnaast kan er niets zo veranderlijk zijn als het weer in Nieuw-Zeeland. Wij waren van eind september t/m begin november in Nieuw-Zeeland, dit is het begin van de lente. Het kan in die periode koud en regenachtig zijn. Misschien hadden wij afgelopen jaar veel geluk, want het overgrote deel van onze reis hebben we zonnig weer gehad. Tijdens de hikes hadden we altijd laagjes aan, want het was over het algemeen best fris. Een thermoshirt was altijd een van de vaste kledingstukken. Onze wind- en waterdichte jackets hebben we veel aan gehad. En wandelschoenen en wandelsokken (vooraf inlopen!) zijn een must.

Wat zijn volgens jou de mooiste plekken om te wandelen in Nieuw-Zeeland?

*Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen.