Bay of Islands

Bay of Islands: Niet voor niets het paradijs van Nieuw Zeeland

Geüpdatet op

Relatief veel mensen slaan de Bay of Islands over tijdens hun roadtrip door Nieuw Zeeland en trekken vanuit Auckland direct naar het zuiden. Wat mij betreft hartstikke zonde, want het is hier goed vertoeven! In dit artikel lees je zes goede redenen, inclusief jaloersmakende foto’s, om de Bay of Islands niet over te slaan. Niet voor niets wordt deze heerlijke plek ook wel het paradijs van Nieuw Zeeland genoemd.

Bay of Islands is een gebied in het noorden van Nieuw Zeeland op ongeveer 3 uur rijden afstand van Auckland. In de Bay of Islands liggen meer dan 140 paradijselijke eilanden waarvan veel te bezoeken zijn. Het gebied is een populaire vakantiebestemming voor de lokale bevolking, maar ook jij als reiziger moet zeker een paar dagen uittrekken voor de prachtige Bay of Islands.

Op het kaartje hieronder kun is de ligging van Bay of Islands te zien.

Bay of Islands Nieuw Zeeland

Het is er vrijwel altijd warm en zonnig

Het weer is er altijd beter dan in de rest van Nieuw-Zeeland. In ons geval betekende dat dat we van het redelijk regenachtige en koude Auckland in het zonnige 20+ graden in de Bay of Islands aankwamen. Wat een heerlijk begin van onze roadtrip! De temperatuur ligt hier hoger omdat de Bay of Islands dicht tegen de evenaar aan ligt.

Paihia Nieuw Zeeland

De mooiste boottochten

De mooiste boottochten van het Noordereiland maak je bij de Bay of Islands. Wij boekten deze ’Discover the Bay – Hole in the Rock Cruise’. Je vaart met deze cruise langs verlaten stranden en je ziet zeeleeuwen op de rosten liggen chillen. Je vaart door ‘Hole in the Rock’ wat een heel bijzonder natuurverschijnsel is. We lunchten op een verborgen plek waar je alleen maar kunt komen per boot. Hier maakten we een heel mooie wandeling. Een plek waar ik nog veel langer had willen blijven.

De kans is ook nog eens groot dat je tijdens je boottocht door de Bay of Islands dolfijnen spot. Spot je ze niet tijdens je boottocht, dan kun je ook een speciale tour boeken waarmee je op zoek gaat naar dolfijnen.

Hole in the Rock boottour
Hole in the Rock

Je kunt er slapen op een onbewoond eiland

Voor de avonturiers onder ons kun je op een onbewoond eiland slapen. Je wordt met de boot gedropt op zo’n prachtige plek als de foto hieronder. Wat hadden wij dat graag gedaan. Maar de dagen dat wij er waren, was dat niet mogelijk. De crew van onze cruise vertelde hier zo ontzettend enthousiast over dat ik dit alleen maar over kan brengen via dit medium om dit wel te doen als je de kans hebt. Wat een fantastisch toffe ervaring lijkt me dat. Je staat dan met je tentje op het gras aan het verlaten strand met in de verte hier en daar een zeilboot. Hoe gaaf!

Bay of Islands

De pont naar Russell

Vanaf Paihia neem je een (betaald) pontje naar Russel. Russel is een gemoedelijk plaatsje en leuk om doorheen te wandelen en op het terras te hangen. De ferry naar Russell kost 12.50 nzd per persoon. Heel, heel, heel vroeger is Russell de hoofdstad van Nieuw Zeeland geweest, maar dat is nu echt niet meer voor te stellen.

Russell Nieuw Zeeland
Russell Nieuw Zeeland

Chillen op de vele stranden

Je kunt goed chillen op de heerlijke brede stranden die de Bay of Islands rijk is. Wij waren hier eind september en dus nog niet warm genoeg om met de zwembroek op het strand te liggen. Toch was er al veel vertier op de vele stranden die we hebben gezien. Vissers, kinderen, families en roadtrippers zoals wij die met hun boekje aan de picknicktafels zaten of de eerste zonnestralen in het gras meepikten. Je kunt wel nagaan hoe de zomermaanden hier eruit zien!

Strand bay of Islands

Terras hangen

Je vindt in Paihia (en Russel) relaxte beach cafés met uitzicht op de zee. Je zit hier tussen de lokale bevolking die ook overduidelijk aan het genieten is van hun mooie stadje. De dag kun je niet beter eindigen dan met een gekoeld drankje in de hand en de ondergaande zon! Iedereen is in hier in de vakantiestemming!

De omgeving van Bay of Islands

Wil je meer mooie plekken in de omgeving van Bay of Islands ontdekken? Plan dan ook zeker tijd in voor een bezoek aan de Haruru Falls, Rainbow Falls en Waitangi Treaty Grounds.

Overnachten in Bay of Islands

Zoals je hebt kunnen lezen is Bay of Islands een heerlijke bestemming in Nieuw Zeeland om een paar dagen te verblijven. Maak je niet net als wij een roadtrip en beschik je dus niet over een camper waarin je kunt slapen, dan zijn er genoeg accommodaties te vinden in Paihia. Van luxe hotels tot uitstekende slaapzalen in een gezellig hostel. Hieronder hebben we een aantal fijne accommodaties in Bay of Islands op een rij gezet:

Heb jij nog aanvullende tips voor een trip naar Bay of Islands in Nieuw Zeeland?