backpacken in de filipijnen

Route Filipijnen: Reisroute voor drie weken

Geüpdatet op

De Filipijnen is één van onze favoriete bestemmingen in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit  ruim 7000 eilanden met allen hun eigen karakter. Te veel eilanden om te bezoeken in drie weken en dus is het aan jou om keuzes te maken. In dit artikelen vertellen we over onze route door de Filipijnen, zodat we jou kunnen helpen bij het bepalen van jouw route. 

In dit artikel lees je informatie over een ideale reisroute voor 3 weken Filipijnen. Onderaan het artikel zijn toevoegingen geplaatst om je reisroute aan te passen of aan te vullen.

Start je route door de Filipijnen in Cebu City

Veel reizigers starten hun reis door de Filipijnen in de hoofdstad van het land, Manilla. Wij kozen er echter voor om vanaf Kuala Lumpur rechtstreeks naar Cebu City te vliegen. Manilla trok ons niet en zo waren we dichter bij de andere eilanden die we graag wilden bezoeken. Cebu City is net als Manilla een grote stad in het land en je zult er veel chaos, armoede en viezigheid tegen komen. Toch vonden wij het leuk om een dag door de stad te slenteren. Overdag hoef je je totaal niet onveilig te voelen.

route FIlipijnen Cebu City
route FIlipijnen Cebu City

Bohol

Eén van onze favoriete plekken van onze route door de Filipijnen is het eiland Bohol. Vanaf Ceby City pakten we de boot naar Tagbilaran op het eiland Bohol. In Tagbilaran slapen we drie nachten. Twee dagen huren we een scooter om de hoogtepunten van Bohol te bezoeken. De eerste dag rijden we naar de beroemde Chocolate Hills vlakbij de stad Carmen. Een mooie tocht langs prachtige landschappen, door de “man-made forest” en pittoreske dorpjes met prachtige kerken. Op de terugweg naar Tagbilaran stoppen we langs de Loboc rivier om te genieten van de uitzichten.

De volgende dag gaan we wederom op pad op de scooter. Deze dag starten we met een bezoek aan de Tarsier sanctuary waar we vier tarsiers zien. Tarsiers (spookdiertjes) zijn de kleinste primaten in de wereld en je kunt ze enkel zien in de Filipijnen, Borneo en Sumatra. Na deze leuke stop rijden we door over onverharde wegen door gezellige dorpjes en bezoeken we de Kawasan watervallen en komen we onderweg een prachtige bamboe brug tegen waar we stoppen voor wat foto’s. Lees al onze tips voor Bohol.

route FIlipijnen Chocolate Hills Bohol
route FIlipijnen Loboc Bohol

Panglao

Aangezien er in Tagbilaran weinig te beleven is en ook het eten behoorlijk tegenvalt vertrekken we de volgende dag met een tricycle naar het buureiland Panglao. Panglao en Bohol zijn met elkaar verbonden door twee bruggen en na een uur rijden komen we aan bij Alona Beach. Op Panglao slapen we vijf nachten. De eerste dag rijden we het hele eiland over op de scooter en bezoeken we de  Hinagdanan Cave.

Ook de volgende dag huren we een scooter, maar we komen er al snel achter dat we op Panglao alles wel hebben gezien. We kiezen er daarom voor om naar Bohol te rijden om daar nog een waterval te bezoeken. De Mag-Oso waterval. Wat een plaatje!

De overige tijd in Panglao besteden we met relaxen, over het strand slenteren en lekker eten. Want hoewel het eten in de Filipijnen zeker niet onze favoriet is kun je op Panglao heerlijk eten.

Overnachten op Panglao

De keuze aan accommodaties is groter en fijner op Panglao dan op Bohol. Je kunt er daarom ook voor kiezen om hier al je nachten door te brengen en per scooter Bohol te verkennen. Hieronder vind je een aantal fijne accommodaties op Panglao:

route FIlipijnen Panglo

Mactan

Na een heerlijke tijd op Bohol en Panglao pakken we de boot naar Cebu City. Wederom verloopt de trip perfect en na een paar uur komen we aan bij ons hotel op het eiland Mactan. Hier slapen we één nacht aangezien we de volgende dag vliegen naar het eiland Palawan.

Puerto Princesa

Aan het begin van de middag vliegen we vanaf het vliegveld Cebu dat ligt op het eiland Mactan naar Puerto Princesa, de hoofdstad van het eiland Palawan. De vlucht duurt ongeveer twee uur. Puerto Princesa is geen plek om dagen te blijven hangen. De sfeer is een beetje grimmig en er zijn weinig echte bezienswaardigheden. Vanuit Puerto Princesa kun je gemakkelijk doorreizen naar de mooiste bestemmingen op Palawan, El Nido en Port Baton.

Reizen met het openbaar vervoer in de Filipijnen is heel gemakkelijk. Tickets voor de bus kun je online aanschaffen via 12Go.Asia.

Puerto Princesa

Puerto Princesa naar El Nido

De volgende ochtend worden we door een minivan opgehaald om door te reizen naar het mooiste stukje van de Filipijnen; El Nido. De rit hier naartoe duurt ongeveer acht uur, maar dit is totaal geen straf. Onderweg wordt er een aantal keren gestopt en we genieten van de geweldige uitzichten. El Nido is gelegen in het noorden van het eiland en is voornamelijk bekend vanwege de Bacuit Archipel. Denk aan Expeditie Robinson en dan weet je meteen waar ik het over heb. Na een lange zoektocht naar een hotel vinden we een kamer waar we liever niet slapen, maar wat prima is voor één nacht. Eten doen we op het strand. Verse vis van de barbecue.

De volgende dag verhuizen we naar een heerlijke bungalow op het strand met een geweldig zicht op de Bacuit Archipel.

Op dag drie huren we een scooter om meer van de omgeving te verkennen. El Nido beschikt zelf over een zandstrand, maar dit is geen perfecte plek om te gaan zonnen. Het strand is vies, de zee ligt vol met boten en op het moment dat wij er zijn zwemmen overal kwallen. We rijden daarom naar één van de mooiste stranden van Palawan; Nacpan Beach.

De volgende twee dagen hebben we erg veel pech wat betreft het weer. Regen, regen en meer regen. We brengen deze dagen daarom genoodzaakt door op onze veranda met het spelen van spelletjes.

Overnachten in El Nido

In El Nido vind je een aantal hele fijne accommodaties. El Nido is een super populaire bestemming in de Filipijnen en ik raad je dan ook aan om vooraf je accommodatie te boeken, zodat je niet uren hoeft te zoeken. Hieronder vind je een aantal aanraders qua accommodaties:

Nacpan Beach
Nacpan Beach

Eilandhoppen rond El Nido, Palawan

Op onze laatste dag in El Nido kunnen we eindelijk doen waarvoor we gekomen zijn. Een boottocht samen met vier anderen door de Bacuit Archipel. We vertrekken vroeg in de ochtend en bezoeken een aantal lagoons, gaan snorkelen en relaxen op het strand.

Bacuit Archipel El Nido
Bacuit Archipel El Nido

Puerto Princesa – terugweg

Na een kleine week moeten we met veel pijn in ons hart afscheid nemen van El Nido. Deze dag reizen we – wederom in een minivan – terug naar Puerto Princesa voor één overnachting.

Vanuit Puerto Princesa vliegen we terug naar Mactan airport. De laatste stop van onze route door de Filipijnen. Hier verblijven we twee nachten en doen we niet veel meer dan op ons gemak de omgeving verkennen.

Route rondreis Filipijnen op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de route door de Filipijnen die wij hebben afgelegd terug.

Andere plekken die ik graag had willen bezoeken

Bij binnenkomst in de Filipijnen kregen wij een visum voor 30 dagen waar wij gebruik van hebben gemaakt. In totaal zijn wij 30 dagen in de Filipijnen geweest, maar doordat ik ziek werd in Cebu hebben we helaas maar drie weken kunnen reizen. Vandaar onze route door de Filipijnen voor drie weken. Wanneer ik niet ziek zou zijn geworden had ik graag naar de eilanden Siquijor en Negros gewild.

route FIlipijnen palawan

Wat ik anders zou hebben gedaan: Tips voor jouw route door de Filipijnen

Op de vraag of we onze route door de Filipijnen achteraf anders gepland zouden hebben kan ik antwoorden met ja. Ik raad aan om te kiezen voor één eiland, Bohol of Panglao en om vanaf daar beide eilanden te verkennen. Op deze manier win je een aantal dagen die je kunt besteden op bijvoorbeeld Negros of Sicuijor.

Visum voor de Filipijnen

Nederlandse reizigers die maximaal 30 dagen in de Filipijnen willen verblijven hebben geluk. Je hoeft hiervoor namelijk niet van te voren een visum aan te vragen voor de Filipijnen. Bij binnenkomst ontvang je een stempel waarmee je 30 dagen gratis in de Filipijnen mag verblijven. Wil je langer blijven dan is er een optie om in de Filipijnen te verlengen. Een andere optie is van te voren een visum aanvragen bij de ambassade in Nederland of in het buitenland.

Bekijk onze video met beelden van de Filipijnen