kosten backpacken in de filipijnen palawan

Hoe duur is de Filipijnen

Het voorbereiden van een rondreis door de Filipijnen kan een behoorlijk lastige klus zijn vanwege de ontelbaar vele tropische eilanden die je kunt bezoeken. Wanneer jij ook wilt gaan backpacken in de Filipijnen kun je hier onze route door de Filipijnen terug vinden. Hopelijk maken we op deze manier het plannen van jouw reis door de Filipijnen iets makkelijker. Maar om het nog gemakkelijker te maken hebben wij tijdens onze reis van één maand door de Filipijnen onze uitgaven bijgehouden. Zo proberen wij in dit artikel een antwoord te geven op de vraag ‘hoe duur is de Filipijnen en geven wij jou een inzicht in wat backpacken in de Filipijnen kost.

Kosten Backpacken in de Filipijnen

De Filipijnen is een fantastische backpack-bestemming in Zuidoost-Azië, maar helaas is het land niet zo goedkoop als andere landen in Zuidoost-Azië. Wel kun je je ook hier gemakkelijk een maand vermaken met 1000 euro per persoon. In totaal reisden wij één maand door de Filipijnen. Ons budget voor de Filipijnen lees je hier. Zoals altijd hebben wij onze uitgaven verdeeld in vijf categorieën; Eten en drinken, slapen, vervoer, excursies en overige uitgaven. Onderaan het artikel vind je een handig overzicht van onze kosten en uitgaven in de Filipijnen en geven wij als conclusie een antwoord op de vraag ‘hoe duur is de Filipijnen.’

Visum voor de Filipijnen

Gelukkig is het qua visa voor Nederlanders in de Filipijnen onwijs goed geregeld. Geen gedoe met ambassades vooraf en zelfs geen kosten. Wanneer je voor maximaal 30 dagen door de Filipijnen wilt gaan reizen krijg je namelijk bij aankomst gratis een visum-vrije entree. Wil je langer dan 30 dagen in de Filipijnen blijven dan kun je deze 30 dagen op verschillende plekken in de Filipijnen verlengen.

kosten backpacken in de filipijnen - cebu city

Valuta in de Filipijnen

In de Filipijnen betaald men met de Peso. Op het moment van onze reis door de Filipijnen kregen wij voor één euro 52 pesos.

Kosten eten en drinken in de Filipijnen

Ik ben er al een aantal keren heel eerlijk over geweest; het eten in de Filipijnen is verreweg onze minst favoriete keuken in Azië. Hoewel je ook in de Filipijnen gemakkelijk een maaltijd kunt scoren voor ongeveer één euro, hebben wij hier niet vaak voor gekozen. Wanneer je toch enigszins lekker wilt in de Filipijnen zul je toch een paar euro neer moeten leggen. Wel kan het op sommige plekken lastig zijn om een fijne – en gezonde – maaltijd te vinden. Met name in de grotere steden zoals Cebu City vindt je veel fastfood restaurants. In El Nido (Palawan) en Panglao hebben wij bijvoorbeeld wel super lekker gegeten. Italiaans, bagels, Grieks etc. Het kost wat meer, maar dan heb je ook wat.

In totaal gaven wij aan eten en drinken een bedrag uit van €673,74 voor twee personen. Een behoorlijk bedrag als je kijkt naar de uitgaven onder de andere categorieën. Hierbij moet ik ook zeggen dat ik een aantal dagen heb geleefd op koekjes en fruit doordat ik ziek was. Hierdoor zijn de totale uitgaven lager uitgevallen. Dit komt neer op een bedrag van €22,46 per dag voor twee personen.

Markt Cebu City

Kosten Filipijnen: Accommodaties

Ook voor het slapen in de Filipijnen gaven wij meer uit dan in andere landen in Azië. Wij sliepen altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer en wanneer mogelijk een eigen balkon/terras. Wanneer je er voor kiest om bijvoorbeeld te slapen op een slaapzaal of een gedeelde badkamer te nemen kun je hier een aantal euro’s per nacht op besparen.

In totaal sliepen wij 29 nachten in de Filipijnen. Wij gaven in totaal een bedrag uit van €579,21 voor twee personen. Dit betekent dat wij gemiddeld een kleine 20 euro per nacht uitgaven aan het slapen in de Filipijnen.

Je accommodaties in de Filipijnen kun je het beste online boeken via Booking.com. Wij raden Booking aan omdat je hier vaak tot 24 uur voor aankomst kosteloos kunt annuleren. Wel zo fijn als je aan het backpacken bent.

kosten backpacken de filipijnen cebu

Hoe duur is de Filipijnen: Kosten voor vervoer

In de Filipijnen kun je heel gemakkelijk rondreizen met lokale bussen en de bekende jeepney’s. Wanneer je verschillende eilanden wilt bezoeken zul je echter iets meer geld moeten besteden, aangezien je per boot zult moeten reizen of misschien zelfs een vliegtickets aan zult moeten schaffen. Wij reisden tussen Cebu en Bohol met de boot – en weer terug – en vanaf Cebu pakten we het vliegtuig naar het eiland Palawan. Wil je met het openbaar vervoer reizen in de Filipijnen dan raad ik je aan om informatie te zoeken en tickets te boeken op 12Go.Asia. Dit kan gemakkelijk online.

In totaal gaven wij aan het vervoer in de Filipijnen een bedrag uit van €308,84. Dit komt neer op een dagbudget van €10.29 voor twee personen.

Openbaar vervoer Filipijnen

Excursies in de Filipijnen

Wij zijn geen groot voorstanders van het boeken van excursies en proberen er daardoor zoveel mogelijk zelf op uit te trekken. Dit deden we in de Filipijnen en door een scooter te huren. Zo huurden we een paar dagen een scooter op Bohol, een paar dagen op Panglao en een dag in El Nido. Daarnaast deden we een te gekke boottour door de Bacuit Archipel bij het eiland Palawan, bezochten we een aantal grotten en watervallen waar we entree voor moesten betalen en zagen we de enige echte spookdiertjes op het eiland Bohol.

In totaal gaven wij aan excursies – en dus ook het huren van de scooters + benzine – een bedrag uit van €110,88. Dit komt neer op een bedrag van €3,70 per dag voor twee personen.

kosten backpacken in de filipijnen el nido palawan
Boottour C El Nido

Overige kosten in de Filipijnen

Onder overige uitgaven vallen alle andere uitgaven zoals souvenirs, kleding, sigaretten, shampoo, zeep etc. In de Filipijnen gaven we hieraan een bedrag van €77,64 uit. Dit komt neer op een bedrag van €2,60 per dag voor twee personen.

Kerk Panglao

Hoe duur is de Filipijnen: Totale kosten backpacken in de Filipijnen

Indonesië - 29 dagen
Eten & Drinken
Slapen
Vervoer
Excursies
Overige
Totaal
₱ 35.460,05₱ 30.484,84₱ 16.254,76₱ 5.836,-₱ 4.086,28₱ 92.121,93
€ 673,74€ 579,21€ 308,84€ 110,88€ 77,64€ 1.750,32

Als antwoord op de vraag ‘hoe duur is de Filipijnen’ kunnen wij aangevend at wij in totaal een bedrag uitgaven van €1.750,32 voor twee personen. Dit is een stuk meer dan dat wij uitgaven in andere landen in Azië, maar er zijn natuurlijk ook genoeg landen die een stukje duurder zijn. Tijdens het backpacken in de Filipijnen gaven wij voor twee personen een bedrag van €58,34 uit. In deze uitgaven zijn onze tickets naar de Filipijnen en weer terug naar Kulua Lumpur niet meegerekend. Wel de binnenlandse vlucht van Cebu naar Palawan en terug is meegerekend.

Had jij verwacht dat het backpacken in de Filipijnen duurder of goedkoper zou zijn?

 • Hieronder zie je al onze uitgaven in de Filipijnen terug.
budget-filipijnen

Meer Filipijnen?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

9 reacties op “Hoe duur is de Filipijnen”

 1. Heel handig artikel! Ik had wel verwacht dat de Filipijnen duurder waren dan andere Aziatische landen omdat je vervoerskost hoger is (al die eilanden dus je ontsnapt niet aan boten/vluchten) maar dat de rest er gemiddeld ook wat hoger was, wist ik niet.
  Psst: kleine typo bij de wisselkoers. Ik denk dat het 1 euro=52 peso’s is en niet 0.52 pesos. 🙂

  • Thanks Lotte! Het is aangepast 🙂 Dat is ook een reden dat het duurder is inderdaad.. Als je meer van het land wilt zien moet je al snel een binnenlandse vlucht boeken of een paar uur op een boot zitten. Ach, het was het waard in ieder geval!

 2. Kim schreef:

  Poeh das aardig wat inderdaad! Als je het vergelijkt met andere vakanties waarbij je een hotel boekt, dan valt het echter weer prima mee.

 3. Sanne schreef:

  Handig! Op zich wel opvallend dat het eten en drinken veruit de grootste kostenpost is. Had ik bij voorbaat niet verwacht!

  • Snap ik! Heeft er ook voornamelijk mee te maken dat wij het lokale eten écht niet lekker vonden hoor, dus kozen vaak voor een duurdere maaltijd. Ook in de Filipijnen kun je voor een euro eten, maar dan moet je het wel lekker vinden! 😉

 4. Elize schreef:

  Hier ook de ervaring dat de Filipijnen niet zo goedkoop waren als mensen verwachtte inderdaad. Het lokale (goedkope) eten was soms niet eens te ‘herkennen’ waardoor je eigenlijk niet wist wat je zou eten.. dus ook wij hebben daar meer gegeten in restaurantjes.. ik verbaasde me vorig jaar tijdens Masterchef Australia dat een (Filipijnse) jongen gerechten maakte uit de Filipijnse keuken.. die ook echt smakelijk leken! Ik vond het vooral zwaar, niet echt fris of gezond.

  Hoe dan ook maakt de schoonheid van het land het meer dan goed 🙂

 5. Ik vind het niet overdreven duur, maar het is inderdaad ook niet zo goedkoop als bijvoorbeeld Thailand. Het zoet er wel prachtig uit en ik zou het zeker een keer willen bezoeken! Jammer van het eten trouwens, ben normaal dol op de aziatische keuken.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.