backpacken in de filipijnen

Backpacken in de Filipijnen: Antwoord op al je vragen

Geüpdatet op

Hoewel de Filipijnen net als de populaire bestemmingen Thailand en Vietnam in Zuidoost-Azië ligt, wordt het land door veel reizigers overgeslagen. Redenen hiervoor kunnen de hogere kosten zijn of het imago dat het land heeft als onveilige reisbestemming. En dit is jammer. De Filipijnen is namelijk een geweldige reisbestemming. Met ruim 7100 eilanden is er voor ieder iets moois te vinden. En zeker doordat het land minder populair is, beschikt het over alle ingrediënten voor een avontuurlijke trip. Er zijn tal van outdoor mogelijkheden, zoals duiken, snorkelen en canyoning. Maar ook voor de niet-waaghalzen beschikt het land over hagelwitte stranden, groene bergen en rijstvelden, helderblauw water en wuivende palmbomen. De ideale vakantiebestemming dus! Wil jij gaan backpacken in de Filipijnen? Lees dan eerst deze informatie over de veiligheid, kosten voor backpacken in de Filipijnen, de beste reistijd, informatie over  je visum en meer.

Wat is de beste reistijd voor de Filipijnen?

Eén van de redenen waardoor de Filipijnen een minder populaire bestemming is heeft alles te maken met het regenseizoen in de Filipijnen. Met name de maanden juni tot en met september zijn niet de beste maanden voor een reis door de Filipijnen. Deze maanden kun je de Filipijnen zelfs beter mijden. Niet vanwege de regen, maar vanwege de vele orkanen en heftige stormen waardoor het land regelmatig wordt getroffen. De overige maanden is een reis naar de Filipijnen een prima idee. Wanneer je zeker wilt zijn – voor zover dat mogelijk is – van goed weer kies dan voor de maanden januari tot en met mei voor jouw reis door de Filipijnen.

Nacpan Beach Palawan
Nacpan Beach Palawan

Reizen naar de Filipijnen

De Filipijnen bestaat uit ruim 7100 eilanden en dus ook over meerdere vliegvelden. De meest gebruikte vliegvelden voor reizigers zijn de vliegvelden van Manila en het vliegveld op Cebu. Helaas is een directe vlucht van Amsterdam naar één van deze vliegvelden niet mogelijk. Je zult altijd een tussenstop hebben. Vliegen naar Manila doe je vanaf ongeveer €320. Wanneer je Manila liever skipt tijdens het backpacken in de Filipijnen is Cebu een goed alternatief. De beste manier om hier naartoe te reizen is met AirAsia vanuit Kuala Lumpur.

Visum voor de Filipijnen

Yay, voor je reis door de Filipijnen hoef je vooraf geen visum aan te vragen. Wanneer je aankomt op het vliegveld krijg je gratis een 30 dagen visum-on-arrival. Wanneer je al in de Filipijnen bent en besluit dat je langer wilt blijven kun je ter plekke je visum verlengen. Dit kan tot maximaal 68 dagen in totaal. Dit kun je doen in de grotere steden. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 2000 pesos. Wanneer je vooraf al weet langer te willen blijven dan 30 dagen kan het handig zijn om je visum in Nederland bij de ambassade te regelen. De kosten hiervoor liggen tussen de 30 en 40 euro.

backpacken in de filipijnen

Vaccinaties voor de Filipijnen

De Filipijnen is één van de armere landen ter wereld en dus is het hier minder goed gesteld met de hygiëne. Voordat je gaat backpacken in de Filipijnen is het raadzaam om contact op te nemen met de GGD om je te laten informeren over vaccinaties. Voor een reis naar de Filipijnen worden de vaccinaties tegen DFT (Difterie, Tetanus, Polio) en Hepatitis A in ieder geval aanbevolen.

Malaria in de Filipijnen

Een groot gedeelte van de Filipijnen is een malaria-gebied. Dit betekent dat hier de malariamug – Anopheles -voorkomt. De mug spuit parasieten in het bloed waardoor hoge koorts optreed. In sommige gevallen kan malaria zelfs dodelijk zijn. Tegen malaria is op dit moment helaas geen vaccinatie. Wel wordt in sommige gebieden in de Filipijnen het slikken van malariapillen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met de plaatselijke GGD of Vaccinaties op Reis.

Hoewel veel accommodaties beschikken over een klamboe kan het als je echt budget wilt gaan backpacken in de Filipijnen en naar minder bekende plaatsen reist verstandig zijn om een klamboe mee te nemen.

backpacken in de filipijnen

Reisadvies Filipijnen

Voor veel mensen staat de Filipijnen gelijk aan een onveilige bestemming. Voornamelijk vanwege de ontvoeringen van toeristen in het zuiden van het land. Maar ook vanwege de drugsoorlog die de nieuwe president Duterte sinds juni 2016 aan het voeren is. De ervaring leert echter dat toeristen hier over het algemeen totaal geen last van hebben. Wanneer je de zuidelijke eilanden – Mindanao en de Sulu-eilandengroep – skipt en niet te lang blijft hangen in Manila zul je nergens last van hebben. In Manila is met name de wijk Tondo geen veilige buurt die je beter kunt skippen. Wij hebben ons tijdens de 30 dagen dat wij reisden door de Filipijnen geen moment onveilig gevoeld. Wees dus vooral niet bang.

Hoe duur is de Filipijnen?

Een andere reden waardoor veel backpackers de Filipijnen skippen is vanwege de hoge kosten. Nog steeds is de Filipijnen totaal geen dure reisbestemming, maar wel in vergelijking met andere bestemming in Zuidoost-Azië. De kosten voor backpacken in de Filipijnen liggen voornamelijk hoger vanwege het feit dat het land bestaat uit duizenden eilanden. Een aantal zijn te bereiken per boot, maar voor sommige eilanden zul je een binnenlandse vlucht moeten boeken. Daarnaast is het slapen in een tweepersoonskamer over het algemeen wat duurder. Reken hiervoor zeker op €20 per nacht. Uiteraard kun je het reizen door de Filipijnen zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt. De kosten hoeven in ieder geval zeker geen reden te zijn om de Filipijnen te skippen. Het land is zo prachtig dat het de paar extra euro’s meer dan waard is!

Antwoord krijgen op de vraag hoe duur is de Filipijnen? Hier lees je ons uitgebreide artikel over de kosten en budget in de Filipijnen.

Chocolate Hills Bohol

Vervoer in de Filipijnen

Doordat veel eilanden ver uit elkaar liggen zul je tijdens je reis vast en zeker moeten gaan vliegen. Gelukkig zijn de prijzen voor vliegtickets voor binnenlandse vluchten niet heel hoog wanneer je ruim van te voren boekt. Vaak is het ook mogelijk om per boot te reizen. Van Bohol naar Cebu en andersom is dit bijvoorbeeld de beste – en goedkoopste optie. Varen naar andere eilanden kan echter veel geld kosten en vooral veel tijd waardoor vliegen de beste optie is. Wanneer je eenmaal op een eiland bent kun je gebruik maken van de super goedkope jeepneys of een trycicle aanhouden (een brommer met overdekte zijspan). Wanneer je langere afstanden wilt afleggen zijn er genoeg bureaus die je kunnen helpen bij het plannen van je reis. Zo rijden er bijvoorbeeld iedere dag meerdere minivans van Puerto Princesa naar El Nido op het eiland Palawan.

 • Reizen met het openbaar vervoer in de Filipijnen? Het is mogelijk om online je tickets voor de bus of trein aan te schaffen via 12Go.Asia. Ook vind je hier nuttige informatie over vertrektijden en routes.
Lagoon Palawan

Accommodaties in de Filipijnen

Net zoals in andere landen in Zuidoost-Azië is het in de Filipijnen niet noodzakelijk om vooraf alle accommodaties te boeken. Wel kan dit handig zijn wanneer je reist tijdens het hoogseizoen. Voor een tweepersoonskamer betaal je in de Filipijnen rond de 20 euro per nacht. Wil je graag van te voren iets vastleggen? Kijk dan eens op Booking.com voor de beste guesthouses en hotels.

Wat moet ik meenemen tijdens het backpacken in de Filipijnen?

Wanneer je gaat backpacken is het handig om te bedenken welke bagage je meeneemt. Je wilt natuurlijk je backpack niet helemaal volstouwen en daar wekenlang mee rondzeulen. Over het algemeen geldt dat je de meeste spullen in de Filipijnen aan kunt schaffen. Bekende kledingwinkels zijn bijvoorbeeld echter alleen te vinden in de grotere steden. Daarnaast zijn een aantal items zeker handig om mee te nemen tijdens het backpacken in de Filipijnen. Deze items hebben wij hieronder op een rij gezet.

Kun je uit de kraan drinken in de Filipijnen?

Kraanwater in de Filipijnen is niet drinkbaar. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken. Dit kan echter redelijk oplopen qua kosten en is natuurlijk totaal niet goed voor het milieu. Ik raad je daarom aan om een Lifestraw GO waterfles met filter aan te schaffen voor het backpacken in de Filipijnen en andere bestemmingen in Azië. Je Lifestraw GO kun je vullen met kraanwater en dankzij de filter is het hierna veilig drinkbaar.

Bekijk onze video met beelden uit De Filipijnen

Heb jij plan om te gaan reizen door de Filipijnen? Heb jij aanvullende vragen over reizen door de Filipijnen, stel ze hieronder!

4 berichten over “Backpacken in de Filipijnen: Antwoord op al je vragen”

 1. Avatar van Esther
  Esther
  14 maart 2017

  Hoihoi, Allereerst wil ik even melden dat jullie echt een topsite hebben en ik jullie al een tijdje volg! Ik las bovenstaand artikel en onderstaande zin heb ik een paar keer moeten lezen. Nu komt dit omdat er naar mijn idee een foutje in zit. Het gaat om de volgende zin: "Nog iets dat het backpacken in de Filipijnen gemakkelijker maakt is het feit dat je vooraf geen visum hoeft aan te vragen mits je langer dan 30 dagen wilt blijven." De "mits" moet een "tenzij" zijn denk ik. Anders moet je alleen een visum aanvragen als je korter dan 30 dagen in de Filipijnen verblijft ;). Spreekt overigens ook de zin erna tegen. Wil niet mierenneukerig zijn, maar ik zou het zelf ook fijn vinden als ik erop gewezen word, aangezien ik de zin nu ook meerdere keren moest lezen. Vandaar even dit berichtje ;). Verder een topartikel! Groetjes Esther

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   15 maart 2017

   Je hebt helemaal gelijk Esther!! Sorry voor de verwarring en thanks voor het doorgeven. Ik ga het gelijk aanpassen!!

 2. Avatar van Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld
  18 maart 2017

  De Filipijnen staan bij mij heel hoog op mijn lijstje! Wij vertrekken in 2018 voor langere tijd (waarschijnlijk september) en ik wil dan sowieso naar de Filipijnen!

 3. Avatar van TypischKim
  TypischKim
  24 juli 2017

  Ik ben er nog nooit geweest, maar het is een erg handig artikel!