Kangoeroe op Lucky Bay in Western Australia

Emigreren naar Australië? Hier moet je rekening mee houden

Geüpdatet op

Ben jij helemaal verliefd geworden op Australië en heb je grootste plannen om te emigreren naar Australië? Geweldig natuurlijk, een nieuw leven opbouwen in een compleet ander land. Maar uiteraard komen er bij het emigreren een aantal dingen kijken die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Want wat dacht je van de cultuurverschillen waar je tegenaan loopt? Of de visa die je moet regelen? En heb je al nagedacht over het verschepen van al je spullen? In dit artikel delen we een aantal handige tips om rekening mee te houden bij het plannen van jouw emigratie naar Australië.

Je visum voor Australië regelen

Eén van de eerste dingen waar je je in moet verdiepen wanneer je nadenkt over emigreren naar Australië is het regelen van het juiste visum. Wanneer je permanent wilt wonen en werken in Australië is het Skilled Migrant Visa (SMV) in de meeste gevallen de beste optie. Het SMV is een verblijfsvergunning waarmee je mag wonen en werken in Australië. Wel is het helaas zo dat niet iedereen zomaar in aanmerking komt voor dit visum. Dit visum is in het leven geroepen om mensen te werven die een bijdrage kunnen leveren aan de Australische economie.

Kom je niet in aanmerking voor dit visum voor Australië? Dan is een ‘employer sponsored visa’ wellicht een optie voor jou. Is dit ook geen optie en ben je maximaal 31 jaar? Dan is het Working Holiday Visum voor Australië aanvragen de beste optie. Met dit visum mag je één tot maximaal drie jaar wonen en werken in Australië. Wil je langer blijven dan kun je tijdens deze periode op zoek gaan naar mogelijkheden voor een ander visum. Zoals sponsoring via een bedrijf waarvoor je werkt.

Emigreren naar Australië

Welke eisen gelden er voor een Skilled Migrant Visa voor Australië?

Zoals we net al aangeven is een Skilled Migrant Visa de beste optie voor iedereen die permanent wil emigreren naar Australië. Of je in aanmerking komt voor dit visum hangt van een aantal dingen af die we hieronder hebben opgesomd:

  • Je bent tussen de 18 en 45 jaar oud.
  • Jouw beroep staat op de de beroepenlijst van Australië. Dit zijn beroepen waar veel werknemers voor worden gezocht.
  • Je beschikt over de juiste diploma’s en werkervaring.
  • Door middel van een Engelse test moet worden aangetoond dat jouw kennis van de Engelse taal voldoende is.
  • Je moet bij het aanvragen van je Skilled Migrant Visa kunnen aantonen dat je geen strafblad hebt in Nederland.
  • Daarnaast zijn er een aantal tests die je moet doen.

Zoeken naar huisvesting in Australië

Natuurlijk wil je niet na een lange reis aankomen in Australië zonder dat je een plek hebt om te verblijven. Over het algemeen geldt dat je huisvesting in Australië het gemakkelijkst kunt regelen wanneer je in het land bent. In iedere stad/regio zijn makelaars die de verhuur en verkoop van woningen en appartementen op zich nemen. Wil je toch alvast iets huren dan kun je eenvoudig een appartement huren via bijvoorbeeld Airbnb. Daarnaast raad ik je zeker aan om een kijkje te nemen op de Australische Markplaats, Gumtree. Op deze website worden regelmatig woningen in Australië aangeboden.

Net als in Nederland werkt huisvestiging in Australië vinden natuurlijk ook super goed via je netwerk. Sluit je daarom alvast aan op Facebook groepen van Nederlanders in Australië en vraag gerust eens rond. Ik weet zeker dat er voldoende mensen zijn die je zullen helpen.

Emigreren naar Australië

Huren in Australië

Wil je huren in Australië? Houd er rekening mee dat de huurprijzen in Australië vaak per week worden berekend in plaats van per maand. Zelf huurden wij een kleine woning met één slaapkamer in Kalgoorlie, West-Australië (2017) waarvoor we $220 per week aan huur betaalden. Ben je nieuwsgierig naar hoe duur het leven in Australië is? Lees dan ook eens ons artikel over hoe duur Australië is.

Je inboedel verhuizen naar Australië via Transpack

Naast dat je jouw visa moet regelen voor het verhuizen naar Australië wil je waarschijnlijk ook – een deel – van jouw inboedel mee verhuizen naar Australië. Transpack is een internationaal verhuisbedrijf dat gespecialiseerd is in verhuizingen naar het buitenland. Denk aan Amerika, Thailand, Canada, en dus ook Australië. Voor het transport naar Australië heb je de keuze uit het verschepen via een eigen zeecontainer, een gezamenlijke container (groupage) en luchtvracht. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende manieren van je inboedel verhuizen naar Australië via Transpack.

  • Luchtvracht: Je inboedel verhuizen via luchtvracht is de snelste, maar ook de duurste optie. Over het algemeen moet je er rekening mee houden dat je inboedel twee tot drie weken onderweg zal zijn. Aangezien er voor het inpakken van inboedel strenge eisen zijn gesteld voor luchtvracht zal Transpack niet alleen je inboedel verhuizen, maar regelen zij ook het inpakken. Zo hoef je je hier zelf geen zorgen over te maken.
  • Groupage: Een andere optie is je spullen verschepen in een gezamenlijke zeecontainer die je dus met anderen deelt. Deze optie is vooral aantrekking wanneer je slechts een select deel van je inboedel wilt meeverhuizen. Het verschepen via een groupage zeecontainer is namelijk al mogelijk vanaf 1 m3. Het grootste voordeel is dat je de kosten split met anderen. Een nadeel is dat het verschepen een stuk langer duurt. Het wachten is namelijk op het moment dat de zeecontainer volledig is gevuld.
  • Regulier zeevracht: Wil je niet te lang moeten wachten op je inboedel dan kun je kiezen voor regulier zeevracht. Hierbij worden je spullen verscheept in een eigen container. Je inboedel verschepen naar Australië is een stuk goedkoper dan bij luchtvracht. Kies je voor deze optie? Houd er dan rekening mee dat je gemiddeld twaalf weken op je spullen moet wachten.

Wanneer je kiest voor het verschepen van je inboedel kun je ervoor kiezen om je spullen te laten inpakken door Transpack of om dit zelf te doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een container bij je huis in Nederland te laten plaatsen zodat alle spullen meteen ingeladen kunnen worden. Of je kunt ervoor kiezen om de goederen naar Transpack te vervoeren. Zij zorgen er dan voor dat alle spullen in de container terecht komen.

Emigreren naar Australië

Houd rekening met de cultuurverschillen

Emigreren naar Australië klinkt helemaal geweldig en dat is het natuurlijk ook, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met cultuurverschillen. Hoewel Australië een Westers land is hebben wij toch gemerkt dat veel dingen anders geregeld zijn. En vooral dat er in het bedrijfsleven andere normen en waarden gelden dan in Nederland. Nu is dat natuurlijk voor iedereen heel persoonlijk, maar ik raad je zeker aan om je hierin te verdiepen. En niet te denken dat Australië hetzelfde is als Nederland.

Ben jij geëmigreerd? Of heb je plannen om te emigreren naar Australië? We horen graag je ervaringen!

*Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen.

Meer Australië: