Roadtrip Australië

Handige tips voor tijdens je roadtrip door Australië

Geüpdatet op

Een roadtrip door Australië op de planning? Australië is een geweldig land om al roadtrippend te verkennen. Een auto kopen is daarom ideaal, want het is niet alleen goedkoper dan een auto of camper huren, maar je kunt ook helemaal zelf bepalen hoe je alles regelt, hoe lang je gaat reizen en waar je uiteindelijk je roadtrip eindigt. Met het kopen van een auto of camper ben je er echter nog niet. Een aantal zaken zijn handig om mee te nemen tijdens je roadtrip door Australië en een aantal zaken zijn belangrijk om te weten. Met deze tips kun jij veilig door Australië reizen en kamperen op de mooiste plekken.

Auto huren in Australië

Natuurlijk kun je – net als wij – een auto kopen in Australië om een avontuurlijke roadtrip mee te maken. Voor iedereen die voor een vakantie in Australië is, is een auto kopen natuurlijk geen optie. Gelukkig zijn er genoeg opties voor een auto huren in Australië. Een maatschappij waar wij de afgelopen jaren vaak een auto hebben gehuurd is Sunny Cars. Het grote voordeel aan Sunny Cars is dat je bij hen altijd volledig verzekerd bent. Daarnaast hebben we goede ervaringen met een auto huren via TUI Cars. Beide opties zijn zeker goed voor een auto huren in Australië.

Het links rijden in Australië is toch best wel een dingetje voor veel reizigers. Het is even wennen, maar naar ons idee prima te doen. Beide hebben we voor het eerst kunnen oefenen op een rustige weg met weinig verkeer wat al een stuk chiller is dan in de grote steden. Perth uitrijden was voor ons de eerste keer bijvoorbeeld best wel even spannend. Gelukkig went het snel en vooral wanneer je de steden uit bent is het goed te doen. Een trucje die mij vaak hielp bij het links rijden is dat de bestuurder altijd aan de binnenkant van de weg zit, dus niet langs de berm.

Niet alleen het aan de goede kant van de weg rijden is even lastig, het is ook handig om te weten dat het knipperlicht en de ruitenwissers aan de andere kant zitten. Vaak genoeg ging bij ons dus de ruitenwisser aan in plaats van het knipperlicht.

Gibb River Road

Zorg ervoor dat je een automaat koopt of huurt

Aan de andere kant van de weg rijden kan al lastig genoeg zijn en dus kun je het jezelf beter zo gemakkelijk mogelijk maken. Een automaat kopen of huren is daarom de beste optie. Je hoeft niet ook nog eens te schakelen met je verkeerde hand en kun je beter focussen op de weg. Een groot gedeelte van de auto’s in Australië zijn automaat, dus het moet niet heel lastig zijn om deze te vinden.

Ford Falcon Station

Zorg dat je de belangrijkste spullen bij je hebt tijdens je roadtrip door Australië

Een auto of camper huren of kopen in Australië betekent niet meteen dat je op pad kunt gaan. Australië is een enorm uitgestrekt land en soms zul je urenlang niemand anders tegenkomen onderweg. Het is daarom belangrijk om een aantal belangrijke spullen mee te nemen.

Slaapspullen

Wanneer je een camper huurt in Australië zal er hoogstwaarschijnlijk een ingebouwd bed inzitten. Een matras of tent hoef je dan dus niet meer aan te schaffen. Wanneer je – net als wij – zelf een auto koopt in Australië zul je zelf een matras kunnen aanschaffen en in de kofferbak kunnen slapen of een tent waarbij je lekker in de buitenlucht overnacht. Kamperen in Australië is heel goed te doen, veilig en je kunt gratis op de mooiste plekken kamperen. Veel mensen denken dat Australië een tropische bestemming is, maar dit is zeker niet het gehele jaar het geval. Met name in het zuiden van het land en in Tasmanië kan het tijdens de wintermaanden behoorlijk koud worden ’s nachts. Met temperaturen van onder het vriespunt. Bij CAMPZ kun je bijvoorbeeld goede slaapzakken kopen voor iedere temperatuur.

Een kookstel op gas

Bij kamperen hoort natuurlijk ook koken. Australië is geen goedkope bestemming en dat betekent dat de meeste reizigers niet iedere dag uit eten kunnen gaan. Gelukkig kun je bij veel winkels – denk aan de Kmart of Coles – voor een paar dollar een kookstel en gasflesjes kopen die je gemakkelijk meeneemt. Wij deden zelf met één gasfles een dag of twee á drie en zorgden dus altijd dat we genoeg bij ons hadden. Hierop kookten we in ieder geval in de ochtend en de avond.

Eten en drinken

In Australië is het niet vreemd om urenlang niets of niemand tegen te komen. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende eten en drinken bij je hebt voor onderweg. Wij haalden bij de supermarkt altijd een enorme jerrycan met water en hadden altijd zakjes noodles, pannenkoekenmix en repen en chips bij ons. Niets zo vervelend als chagrijnig worden van de honger terwijl je in de middle of nowhere zit.

Een converter om je laptop, telefoon en camera op te laden

Reis je net als wij met veel elektronische spullen en kun je echt niet zonder je telefoon of laptop? Schaf dan een converter aan waarmee je in de auto alles op kunt laden. Zelf kochten wij een converter bij de Supercheap Auto. Deze kon in de auto en hieraan deden wij ons eigen verlengsnoer. Tijdens het rijden konden we zo onze beide telefoons en laptops opladen.

Muziek, muziek, muziek

Vanwege de enorme afstanden in Australië kun je je wel eens gaan vervelen. Urenlang kom je soms niets anders tegen dan een uitgestrekte leegte met hier en daar een boompje of een wilde kangoeroe. Wil je het toch een beetje gezellig houden? Zorg dan voor een uitgebreide playlist met je favoriete muziek.

Afvalzakken

Wanneer je gaat kamperen in Australië zul je regelmatig in prachtige natuurgebieden verblijven. De natuur is prachtig en dat willen we natuurlijk zo houden. Neem daarom altijd zelf wat afvalzakken mee. Helaas zijn deze niet overal even gemakkelijk te vinden. Ten tweede wil je natuurlijk geen ongedierte krijgen in je auto door alle rommel. 😉

Zaklamp en oordoppen

Kamperen betekent gebruik maken van een gezamenlijk toilet – als die er al is – of de bosjes. En voor wie midden in de nacht moet plassen is een zaklamp best wel handig. Wij hebben op plekken gekampeerd in Australiër waar het ’s nachts écht pikkedonker was en dan is een beetje licht in de duisternis toch best fijn. Verder zul je vaak op plekken slapen waar je niet de enige bent, lopen er wilde dieren langs je auto of camper, of is de gratis overnachtingsplaats precies naast de snelweg. Voor wie een goede nachtrust wil zijn oordoppen de oplossing.

Tafel en stoelen

In de auto zit je al genoeg, maar niets is fijner dan aankomen op een camping, je stoeltjes en tafeltje uitklappen en een lekker biertje open trekken middenin de natuur. Kampeerspullen kun je heel gemakkelijk aanschaffen bij bijvoorbeeld de Kmart. Verwacht niet de allerbeste kwaliteit, maar je kunt er in ieder geval een paar maanden mee vooruit.

Roadtrip Australië
Roadtrip Australië
Kamperen in Australië in eigen auto

Wees alert op wilde dieren en rij niet te hard

Niet alleen kangoeroes zul je regelmatig tegenkomen tijdens je roadtrip door Australië. Ook wilde koeien, paarden, emoes en andere dieren in Australië kunnen zomaar voor je auto tevoorschijn komen. De wegen in Australië zijn vaak erg verlaten en van goede kwaliteit wat er voor zorgt dat je het gas best in wil trappen, maar wees voorzichtig. Je weet nooit wat je tegenkomt. Daarnaast is alles duur in Australië en dit geldt ook voor de bekeuringen. Rij je minder dan 13 kilometer per uur te hard dan moet je al gauw rekenen op een bekeuring van ruim 150 dollar. Dat geld kun je beter uitgeven aan leuke dingen doen.

Roadtrip Australië
Roadtrip Australië

Pas op voor roadtrains

Vind je vrachtwagen in Nederland al vervelend? Bereid je dan maar voor op een roadtrip door Australië. Hier rijden namelijk zogenoemde roadtrains. Een roadtrain is de naam voor enorme vrachtwagens met soms wel vier aanhangers. Dit gezamenlijk zorgt voor een lengte van wel 55 meter. Aan het begin is dit best wel even schrikken. Zo’n gevaarte op de weg. Houd er rekening mee dat chauffeurs van roadtrains vaak hele lange dagen maken en denken dat ze de baas van de weg zijn. Ze zullen niet snel voor iets of iemand stoppen.

Roadtrain

Een lege tank? Liever niet

Dit klinkt waarschijnlijk heel logisch en overbodig, maar je kunt je goed vergissen in de afstanden in Australië. Afstanden zoals deze zijn wij sowieso niet gewend in ons kleine landje. Wij zorgden er daarom altijd voor dat we bij iedere benzinepomp tankten. Beter safe than sorry. Ga je echt de outback in, dan kan het zelfs verstandig zijn om een extra jerrycan met benzine bij je te hebben. Voornamelijk in The Outback is het belangrijk om rekening te houden met je afstanden die je moet afleggen. Daphne schreef een uitgebreid artikel met tips voor roadtrip door de Outback van Australië.

Heb jij nog aanvullende tips voor een roadtrip door Australië?