Australisch Working Holiday Visum. subclass 417

Working Holiday Visum Australië online aanvragen

Reizen is duur en daarom kiezen veel backpackers (waaronder wij) ervoor om naar Australië te gaan om het land te ontdekken, maar natuurlijk vooral om je bankrekening eens flink aan te vullen. Om je voor te bereiden op wat je kunt verwachten bij het online aanvragen van een Working Holiday Visum heb ik screenshots gemaakt van alle stappen zodat je je kunt voorbereiden op wat je tegen gaat komen bij het aanvragen van het Working Holiday Visum.

Overzicht van het Working Holiday Visum

Om Australië in te mogen kun je gemakkelijk een visum Australië aanvragen. Wil je echter niet alleen gaan reizen, maar ook gaan werken dan geleden er andere regels. Hiervoor zijn een aantal verschillende soorten visa aan te vragen. Veruit de populairste onder backpackers is het Working Holiday Visum die je de mogelijkheid geeft om te reizen en te werken zoveel als je wilt. Hoewel je erg vrij bent in wat je doet tijdens je verblijf moet je wel rekening houden met een aantal voorwaarden. De belangrijkste drie:

 • Je bent tenminste 18 jaar en nog geen 31 jaar oud.
 • Je mag niet langer dan zes maanden bij één werkgever werken, of dit nu onafgebroken is of niet
 • De uiterlijke datum van geldigheid van het visum is één jaar na de aanvraag. Je moet dus binnen een jaar naar Australië

Naast ‘beperkingen’ die het visum met zich meebrengt krijg je vooral veel vrijheid in het indelen van je tijd in Australië. De belangrijkste dingen die je moet weten:

 • In het jaar dat je visum geldig is mag je zelf weten hoeveel je gaat werken. Als je het hele jaar wilt werken dan mag dat, maar ook als je een jaar vakantie wil vieren dan is er niemand die zich daar druk om maakt
 • Tijdens visumjaar mag je zo vaak je wilt Australië in en uit vliegen

Het online aanvragen van het Working Holiday Visum (subclass 417)

Je bent waarschijnlijk op dit artikel gestuit omdat je het visum wil aanvragen en dus ben je waarschijnlijk al bekend met de regelgeving omtrent het Working Holiday Visum. Daarom gaan we verder niet in op de voorwaarden om het visum aan te vragen.

Het visum kun je aanvragen via de website van de Australische overheid. Als je op de link klikt kom je op een pagina waar je een ImmiAccount aan kunt maken. Van nu af aan is dit jouw verzamelpunt van alle visums die je zult aanvragen in Australië, inclusief je Second Year Working Holiday Visa. Wil je je aanvraag liever in het Nederlands doen, dan kan dit via het online visumbureau E-visums.nl. Je kunt je Working Holiday Visum Australië gemakkelijk aanvragen via een Nederlands online formulier. Zij regelen de rest.

Stap-voor-stap met screenshots

Wanneer je bent ingelogd krijg je meteen onderstaand scherm te zien. Vanaf dit punt moet je alle informatie nauwkeurig invullen. Onder elke afbeelding vind je informatie over het betreffende scherm. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Bij de eerste pagina hoef je niets te doen, tenzij je de voorwaarden nog eens wil lezen.

Working Holiday Visum Australië. Screenshot

Ook de tweede stap spreekt voor zich. Er wordt nog even duidelijk gemaakt dat je je aan moet passen aan de manier van leven in Australië. Aan het einde van het verhaal kun je ook nog eens een gratis boekje downloaden waarin ‘Life in Australia’ nog eens wordt uitgelegd. Het boekje vooral gericht op niet-westerse culturen dus het is jammer genoeg niet in het Nederlands te downloaden;)

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Vul je gegevens in en vul bij “Relationship status” niet “De facto” in, zoals wij gedaan hebben. De facto is blijkbaar alleen voor koppels die al in Australië wonen. We hebben en geen problemen mee gehad, maar het is toch beter de juiste te kiezen. Verdere gegevens invullen is vanzelfsprekend.

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Het tweede deel van het derde scherm waarin gevraagd wordt naar eventuele gezondheidsverklaringen en je aankomstdatum. Wij hadden geen gezondheidsverklaring nodig voor het visum. Er zijn landen waarvoor dit wel nodig is. Zoek dit dan ook goed uit!

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Even checken.

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Australië wil natuurlijk graag weten wat je kunt en waar je van plan bent te gaan werken. Mocht je na je Working Holiday Visum een permanent visum willen aanvragen dan kunnen deze gegevens je erg helpen. Er is een lijst waarop beroepen staan die aanspraak maken op een permanent visum. Wanneer je in de zorg werkt kan het trouwens zijn dat je aanvraag langer duurt dat bij andere beroepen.

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Hier vul je je Nederlandse adres en telefoonnummer in., aangezien je waarschijnlijk nog geen Australisch nummer hebt. Je vraagt het visum voor jezelf aan, dus vink “no” bij de onderste vraag.

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Vul hier je e-mailadres in en onderaan de plaats van het dichtstbijzijnde overheidskantoor bij aankomst.

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Deze vraag zorgde bij mij voor nogal wat verwarring omdat we op moment van aanvragen acht maanden op reis waren. Na wat zoekwerk blijkt dat het hier gaat om aaneengesloten verblijf van minimaal drie maanden in één land. strong>Wanneer je niet meer dan drie maanden achter elkaar in één land bent geweest kun je hier “no” invullen.

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

De verdere vragen die gesteld worden zijn niet ingewikkeld. Als je het antwoord niet weet vul je “no” in, aangezien het gaat om wat je op moment van aanvragen van plan bent.

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Dit scherm kom niet tegen als je op de eerste vraag van de vorige pagina “no” hebt ingevuld. Als je in de afgelopen vijf jaar wel drie maanden of langer in een ander land dan Nederland of Australië bent geweest, vul je deze hier in. Houd er rekening mee dat de kans groot is dat je een medische keuring moet ondergaan wanneer je langer dan drie maanden in bijvoorbeeld Azië of Afrika bent geweest. Deze keuring kan enkel gedaan worden door een arts in Amsterdam en kost rond de €250.

Working Holiday Visum Australië screenshots. Stap 10

Vragen die in de meeste gevallen met “no” beantwoord zullen worden.

Working Holiday Visum Australië screenshots. Stap 11

Bevestiging dat je van alle voorwaarden op de hoogte bent.

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Meer voorwaarden.

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Een overzicht van alle door jou ingevulde informatie. Check deze pagina goed!

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

Klaar!

Working Holiday Visum Australië. Screenshots.

In 2016 kost het visum 440 Australische dollars. Vanaf 2017 zal deze hoogstwaarschijnlijk 50 dollar goedkoper zijn geworden. Na je betaling krijg je een e-mail met daarin een bevestiging van de aanvraag.

Wat moet je doen na je aanvraag van het visum?

In veel gevallen zul je binnen een halfuur een goedkeuring krijgen van je visum, afhankelijk van de dag van de week en hoe laat je de aanvraag doet. Hoewel we er zelf geen ervaring mee hebben, schijnt het zo te zijn dat je aanvraag een paar dagen duurt wanneer je in de zorg werkzaam bent. Als je hier een andere ervaring mee hebt, laat het dan weten!

Na goedkeuring zal je visum elektronisch aan je paspoort gekoppeld worden. Je hoeft dus niets uit te printen voordat je naar Australië vliegt.

Note: Per 1 januari 2017 betalen backpackers in Australië standaard 15% belasting.

Toeristenvisum

Wanneer je niet aan het werk wilt in Australië dan kun je ook kiezen voor een toeristenvisum. Deze kun je ook via de website van de Australische overheid regelen. Als je geen zin hebt om dat allemaal zelf te regelen dan is er een makkelijkere oplossing:

Een toeristen visum Australië kun je ook aanvragen via E-visums.nl.

Deze screenshots in deze post zijn gemaakt in september 2016 en dus bestaat de kans dat er veranderingen zijn doorgebracht in het online aanvragen. Laat je in de comments weten of het veranderd is?

PIN DIT ARTIKEL

WHV Australië

Erick - Als je een relatie hebt met iemand die nergens anders over kan praten dan reizen, duurt het niet lang voordat jijzelf er ook mee aangestoken bent. Travelaar is mede hierdoor ontstaan en hiervan heb ik geen moment spijt gehad. Net zoals reizen een deel van mijn leven is geworden is Travelaar dat nu ook. Ik neem vooral de technische kant van de website op me, zoals web development, foto- en videobewerking maar ook schrijf ik af en toe een artikel.

Lees meer

8 reacties op “Working Holiday Visum Australië online aanvragen”

 1. Sander schreef:

  Hi Erick en Kirsten, misschien handig om te weten is dat de regels per 1-1-2017 veranderen. Belangrijkse verandering is de leeftijd. Deze wordt nu t/m 35. Whoopwhoop. De aanvraag wordt ook 50 dollar goedkoper. Bedankt voor deze handige post. Vanaf januari gaan wij hem aanvragen (ik mag nu ook;)! Gr Sander

 2. Kiki schreef:

  Beste Kirsten,

  Onze reis gaat bijna beginnen. 20 september vertrekken wij richting Thailand.
  nu ben ik de laatste dingen aan het regelen en ik wil misschien een werkvisum aanvragen voor Australië . nu vroeg ik mij af of ik dit ook kan aanvragen als ik in Vietnam of Thailand zit?
  of is het alleen mogelijk aan te vragen vanuit je “eigen” land.

  ik kan hier echt niets over vinden dus ik dacht wellicht weten jullie dit.
  want ik zag op jullie blog dat jullie dit al in Nederland hebben aangevraagd.

  • Hi Kiki,

   Wat super leuk! En spannend 🙂
   Wijzelf hebben geen visum voor Australië aangezien we toen we Nederland verlieten enkel wisten dat we naar Azië zouden gaan. Maar goed nieuws! 😉 Wij zijn nu aan het kijken naar opties voor Australië, dus ik kan wel antwoord geven. Een work/holiday visum voor Australie kun je overal aanvragen! Online.. Alleen niet in Australië! Daar kun je nog best even mee wachten dus.

 3. Esmeralda schreef:

  Duidelijk artikel! Jammer dat ik deze pas tegenkwam nadat ik alles net heb ingevuld 😉 nu wachten op goedkeuring! Ik ben in 2014 (nu dus 4 jaar geleden) 6 maanden in Azië geweest en heb net alles ingevuld. Ik lees nu dat jullie zeggen dat het niet had gehoeven als je niet 3 maanden in 1 land bent verbleven (mijn geval). Ik hoop dat ik geen medische keuring hoef, want het is al 4 jaar geleden 😛 Let’s hope soooo!

 4. Amy schreef:

  Had ik dit er maar bijgehad gisteravond.. heb t gister aangevraagd en heb een foutje gemaakt bij de declaration… weet u misschien dat ik moet doen? Ik zag het een uurtje geleden ? zit helemaal in de stress

 5. An. schreef:

  Hay, Ik heb een vraag. Ik ben 2 jaar geleden 5 maanden in Indonesie geweest. Op de helft ben ik een maand in Thailand geweest. Ik ben dus niet 3 maanden aaneengesloten daar geweest. Mag ik dan dus echt no invullen wat ik lees na aanleiding van deze tekst>

  Deze vraag zorgde bij mij voor nogal wat verwarring omdat we op moment van aanvragen acht maanden op reis waren. Na wat zoekwerk blijkt dat het hier gaat om aaneengesloten verblijf van minimaal drie maanden in één land. strong>Wanneer je niet meer dan drie maanden achter elkaar in één land bent geweest kun je hier “no” invullen.

  Kan ik op deze informatie vertrouwen? Hoe kan ik het anders checken? Ik wil niet dat de douane me toch ineens tegenhoud. Alvast bedankt.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.