Slapen in een hostel tips

Slapen in een hostel overleef je met deze tips

Geüpdatet op

Wie gaat backpacken en reist met een kleiner budget ontkomt haast niet aan slapen in hostels. Hostels zijn goedkoper dan hotels en het zijn de plekken om vrienden te maken tijdens het reizen. Maar slapen in een hostel is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn bepaalde ongeschreven regels waar je je het beste aan kunt houden en er is wel wat voorbereiding nodig om te zorgen voor een goede nachtrust. Ga je voor de eerste keer backpacken? Met deze tips voor het slapen in een hostel overleef je je nacht sowieso.

Je kunt niet zonder oordoppen en een slaapmasker

Zeker wanneer je een lichte slaper bent kun je tijdens het slapen in een hostel écht niet zonder oordoppen en een slaapmasker. In een gezamenlijke kamer slapen betekent dat iedereen in- en uitloopt wanneer hij/zij wil. Maar ook snurkende kamergenoten zijn natuurlijk alles behalve bevorderlijk voor je nachtrust. En waarom dan dat slaapmasker? Het gebeurt regelmatig dat iemand besluit om midden in de nacht het licht aan te doen, of dat de gordijnen toch niet zo fijn zijn als dat ze lijken. Het zekere voor het onzekere dus.

Ga vooraf online op zoek naar reviews van andere reizigers

Het is vooraf altijd lastig inschatten of slapen in een hostel echt iets voor jou is en vooral of het hostel dat jij hebt gevonden voldoet aan jouw wensen. Het is daarom belangrijk om vooraf altijd online op zoek te gaan naar reviews van andere reizigers. Natuurlijk kun je hier niet altijd 100% op vertrouwen, maar wanneer er veel negatieve reviews zijn geplaatst weet je dat je dit hostel beter kunt skippen. Let bijvoorbeeld op berichten over bedbugs en lawaai.

Hostel Mexico

Slapen in een hostel? Boek voor één nacht

Zeker wanneer je voor de eerste keer gaat backpacken raad ik je aan om je hostel eerst alleen voor één nacht te boeken. Op deze manier kun je bekijken of slapen in een hostel iets voor jou is. Word je de volgende ochtend helemaal geradbraakt wakker dan kun je meteen op zoek naar iets anders en zit je niet met annuleringskosten. Is de eerste nacht super goed bevallen, dan kun je vaak gemakkelijk ter plekke een nachtje bijboeken. Waar je je hostel het beste kunt boeken? Ik raad je Booking.com aan, omdat je hier vaak tot 24 uur voor aankomst kosteloos kunt annuleren. Ook kun je op Booking de reviews van andere reizigers lezen.

Sta open voor het aangaan van nieuwe vriendschappen

Een van de belangrijkste tips voor het slapen in een hostel is dat je open moet zijn naar andere reizigers in het hostel. Verblijven in een hostel betekent dat je dag in, dag uit allerlei soorten backpackers om je heen hebt en hier heb je natuurlijk niets aan als je helemaal op jezelf bent. Stel je open voor anderen, voer mooie gesprekken over reizen en sta open voor het aangaan voor vriendschappen voor het leven.

Hostel Darwin

Laat je spullen niet overal rondslingeren

Eén van de meest gehoorde vooroordelen over backpackers is dat ze vies, rommelig en onhygiënisch zijn. Een dorm room – oftewel slaapzaal -, deel je met een aantal andere personen. Dit betekent ook dat iedere persoon in deze kamer zijn/haar eigen bagage mee heeft en deze een plekje wil geven. Wil je vriendschappen sluiten met je kamergenoten, zorg er dan voor dat je rekening houdt met anderen. Laat je rommel niet overal slingeren, maar berg het op in jouw kluisje – indien aanwezig – of zorg dat je spullen netjes in je backpack of koffer zitten. Niemand zit te wachten op een slaapzaal die bezaait ligt met rommel.

Kom niet middenin de nacht dronken en met veel lawaai de dorm binnen

Tijdens het reizen heeft iedere reiziger zijn/haar eigen ritme. De één zal om elf uur naar bed willen, terwijl de andere gaat stappen tot de vroege uurtjes. Ook hier geldt weer dat het belangrijk is om rekening te houden met anderen. Besluit je om een avondje te gaan stappen – want natuurlijk geen probleem moet zijn -, zorg er dan wel voor dat je respectvol terug gaat naar je slaapzaal. Dus zonder al te veel lawaai te maken. En ben je niet degene die feest tot in de late uurtjes, dan komt de eerste tip weer van pas: Neem altijd oordoppen en een slaapmasker mee als je gaat slapen in een hostel.

  • Eén van de belangrijkste tips voor het slapen in een hostel is: Heb respect voor je kamergenoten!

Bespaar geld door zelf te koken

Geld besparen op reis doe je het beste door te overnachten in een hostel. Overnachten in een hostel is vaak een goedkopere optie dan overnachten in een guesthouse of hotel. Niet alleen is je kamer goedkoper omdat je deze deelt met andere reizigers, maar je kunt door te slapen in een hostel ook veel besparen op eten en drinken. Vooral in duurdere bestemmingen – denk aan Australië of de Verenigde Staten – kan het flink wat euro’s schelen als je besluit om zelf te koken.

Darwin Australië

Label alle producten die je in de koelkast zet

Iedere hostel beschikt over een gezamenlijke keuken waar je geld kunt besparen door zelf je maaltjes te bereiden. De gezamenlijke koelkast is erg handig, maar wil je zeker weten dat je aanschafte boodschappen niet de volgende dag al zijn opgegeten, zorg er dan voor dat je al je producten labelt. Zo weet iedereen – inclusief jijzelf – wat van jou is. Al is dit helaas nooit een garantie.

Hostel tips: Neem slippers mee en een hamamdoek

Slapen in een hostel betekent ook dat je de badkamer moet delen met andere reizigers. Voor een beetje extra hygiëne raad ik je aan om standaard slippers in je backpack te stoppen. Een ander handig item om mee te nemen op wereldreis is een hamamdoek. Deze kun je gebruiken om van jouw bed een eigen hutje te maken, door je een beetje af te schermen voor anderen. Zo heb je ook in een hostel toch nog een beetje privacy. En ook als dit niet nodig is, kan je hamadoek goed van pas komen. Het eens worden over de temperatuur in een slaapzaal kan nogal eens een dingetje zijn. Dus wanneer je kamergenoot besluit om de airco op standje vrieskist te zetten kun jij je hamamdoek erbij pakken als extra dekentje.

Hostel Singapore

Neem een hangslot mee

Wanneer je in een hostel verblijft zul je niet 24/7 in het hostel zijn, maar wil je er ook op uit trekken. Helaas is het toezicht in hostels niet altijd optimaal en daarom is het belangrijk om je waardevolle spullen veilig op te bergen. In de meeste hostels kun je voor een paar euro per dag een kluisje huren voor deze spullen. Een hangslot wordt echter niet altijd meegeleverd, dus ik raad je aan om een hangslot mee te nemen. Zo kun je met en gerust hart je waardevolle spullen in het hostel laten.

Heb jij nog aanvullende tips voor het overnachten in een hostel?