backpack

Voorbereidingen voor een wereldreis

Geüpdatet op

Heb jij voor jezelf de knoop doorgehakt? Gaat het maken van een wereldreis of een lange backpack trip er echt van komen? De komende tijd zal er genoeg op je af komen. En zul je onwijs veel vragen hebben. Want wat moet je van te voren regelen? Wat is handig om mee te nemen? En waar moet je rekening mee houden bij het maken van een wereldreis? Wij helpen je op weg met een uitgebreid artikel over de voorbereidingen voor een wereldreis.

Budget voor een wereldreis

Op het moment dat je de knoop hebt doorgehakt heb je vast nagedacht over een budget. Want hoeveel geld heb je nodig voor die droomreis? Hoewel het antwoord hierop natuurlijk ontzettend verschilt per werelddeel of zelfs per land is het verstandig om altijd ruim te rekenen. Het zou zonde zijn als je die ene gave activiteit toch niet kunt ondernemen. Je bent op elke bestemming immers waarschijnlijk maar één keer. Hoewel je van te voren aardig kunt inzien hoeveel reizen door een bepaald land precies kost, is dit heel persoonlijk. Wil je bijvoorbeeld compleet low-budget gaan reizen? Of wil je gaan flashpacken (het iets luxere backpacken)?

Hulp nodig bij het sparen voor een wereldreis? Wij helpen je met onze tips!

Budget per werelddeel

In het algemeen kun je er vanuit gaan dat reizen door Azië, Oost-Europa en een aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika het goedkoopst is. Australië, Nieuw Zeeland, Noord Amerika en West-Europa zijn over het algemeen de duurdere werelddelen. Dit verschilt allemaal echter per land. Zo is India een stuk goedkoper dan Maleisië en is Hong Kong een stuk duurder dan Vietnam. In Albanië bijvoorbeeld kun je met vrijwel hetzelfde budget leven als in Thailand. Wanneer je uitgaat van gemiddeld 40 euro per persoon per dag, zit je vrijwel altijd goed.

Hier lees je alles over de kosten voor het backpacken in Azië.

Meer weten over de kosten voor een wereldreis? In dit artikel geven we een antwoord op de vraag wat kost een wereldreis?

voorbereidingen voor een wereldreis

Waar wil je naartoe tijdens je wereldreis?

De fijnste manier van reizen – vooral tijdens een wereldreis – is zo weinig mogelijk plannen. Gaan waar je gaat wilt. En vooral luisteren naar de meningen en belevenissen van mede-reizigers die je onderweg tegen kom. Wanneer je langer weg wilt gaan kun je er echter niet onderuit. Er zullen van te voren wat dingen beslist moeten worden. Waar wil je bijvoorbeeld naartoe? Welke delen van de wereld spreken je aan? En hoe wil je gaan reizen? Ga je alles met het vliegtuig doen? Ga je een motor of een auto huren of kopen? Dit is wat mij betreft meteen één van de leukste dingen. De reisvoorbereiding. Gelukkig zijn er tientallen blogs die je op weg kunnen helpen en is het tijd om Lonely Planets aan te schaffen 😉 De reisbijbel.

Lees hier onze tips voor het bepalen van de route voor je wereldreis.

voorbereidingen voor een wereldreis

Vliegtickets

Bovenstaande punten om rekening mee te houden zijn bij het voorbereiden van je wereldreis hebben alles te maken met het boeken van vliegtickets. Want kies je voor een Round-the-world (RTW) ticket? Of boek je constant losse vluchten? Wanneer je meer dan drie werelddelen wilt bezoeken is een RTW vaak goedkoper. Je zit dan echter wel aan plannen vast en vaak ook aan data. Wij kozen – omdat we graag vrij willen zijn in alles – voor het boeken van losse tickets. Bespaar een hoop geld en vergelijk vliegtickets.

Accommodaties boeken

Nog iets waar je over na kunt denken. Wil je veel accommodaties van te voren boeken? Of laat je dit lekker los en loop je ter plekke langs goed uitziende hotels of hostels? Ook deze keuze verschilt per land dat je wilt gaan bezoeken. En voornamelijk per tijdstip. Wanneer je ergens bent tijdens feestdagen is het verstandig om vooraf te boeken. Ben je ergens in het laagseizoen en zijn er weinig toeristen? Boek dan vooral niets en loop langs accommodaties zodat je kamers kunt bekijken én kunt afdingen op de prijs.

Bagage voor je wereldreis

Een vraag voor veel reizigers is: “Wat neem ik mee op reis?” Hoewel ook dit heel persoonlijk is, is het antwoord: “Zo weinig mogelijk”. Serieus. Je wilt echt niet met 20 kilo op je rug lopen en daarbij komt dat je echt wel voldoende hebt aan wat minder kleding. Je kunt namelijk over kleding (laten) wassen. Daarnaast kun je vrijwel alles overal kopen. Wat je dan wel mee moet nemen? Je vindt hier een handige lijst met items voor backpackers. 

voorbereidingen voon een wereldreis - Bagage

Een goede backpack

Dat het aanschaffen van een goede, fijn zittende backpack erg belangrijk is weten wij uit ervaring. Onze reis begonnen we – in januari 2016 – met de (bijna) goedkoopste backpacks die we konden vinden. In 2013/2014 reisden we hier ook al 5 maanden mee en dat ging prima. We merkten echter al snel dat we wellicht niet de juiste keuze hadden genomen. Daarom wisselden we in november onze backpacks in voor goede backpacks. En wat zijn we daar blij mee! Het kiezen van een goede backpack is zeker een belangrijk puntje bij de voorbereiding voor een wereldreis. Hier vind je een review over Erick zijn backpack. Een beetje meer investeren kan dus zeker geen kwaad. Je backpack is tijdens je wereldreis immers je huis. Zorg er daarnaast voor dat je ook een goede flightbag en raincover aanschaft. Altijd handig!

Waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een backpack? Lees hier onze tips.

voorbereidingen voor een wereldreis - backpack

Medicijnen en vaccinaties op reis

Wanneer je naar de andere kant van de wereld vertrekt zul je te maken krijgen met andere normen en waarden dan in Nederland. Zo is het in veel landen een stuk minder goed gesteld met de hygiëne. Maar denk ook vooral aan wilde dieren die je onderweg tegen kunt komen. Of spannende activiteiten die je wilt ondernemen zoals duiken en bungeejumping. Belangrijk is om van te voren de juiste reisvaccinaties te halen. Op de website van de GGD kun je bijvoorbeeld zien welke vaccinaties voor welke bestemmingen worden aanbevolen of welke zelfs verplicht zijn.

Daarnaast is het verstandig om een EHBO-kit aan te schaffen. Je kunt deze kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze ook gemakkelijk – en vaak zelfs goedkoper – zelf samenstellen.

Hier vind je een uitgebreid artikel over “gezond op reis”. Wat neem je mee qua EHBO en meer informatie over vaccinaties.

Een reisverzekering afsluiten

Helaas zijn de voorbereidingen voor een wereldreis niet alleen maar leuk. Er komen ook een hoop praktische zaken bij kijken. Uiteraard is het belangrijk om voor je wereldreis een goede reisverzekering af te sluiten. Wanneer je voor minder dan acht maanden gaat reizen en niet gaat werken in het buitenland heb je vaak genoeg aan een doorlopende reisverzekering met werelddekking die je afsluit naast je Nederlandse zorgverzekering. Let op: Niet alle reisverzekeringen staan toe dat je langer dan 180 dagen aaneengesloten op reis bent. Wanneer je langer weg gaat en/of wilt gaan werken is het verstandig om een uitgebreide reisverzekering af te sluiten. Wij zijn zelf op dit moment ruim een jaar weg en sloten onlangs een uitgebreide verzekering af, de Special ISIS.

voorbereidingen voor een wereldreis

Wanneer je deze tips afhandelt zul je zonder zorgen kunnen beginnen aan je wereldreis.

Meer wereldreis tips: