aankopen voor je verre reis - backpack

Wereldreis maken? Dit zijn onze ervaringen en tips

Geüpdatet op

Wil jij net als wij een fantastische wereldreis maken? Wie ons al langer volgt weet dat wij in 2020 terugkwamen na een wereldreis van vier jaar. Een wereldreis waarbij we fantastische bestemmingen bezochten als reizigers, maar ook werkten en woonden in Australië, Italië en Frankrijk. Natuurlijk krijgen we regelmatig vragen over onze wereldreis. Tijd om de antwoorden hierop te bundelen in een uitgebreid artikel. Zodat jij kunt leren van onze ervaringen en tips en je wereldreis perfect kunt plannen.

#1. Hoelang heeft jullie wereldreis geduurd?

In januari 2016 vertrokken wij met onze backpacks voor onbepaalde tijd op avontuur. Een beetje met het idee om een maand of negen á tien weg te gaan. Of eigenlijk vooral tot het geld op zou zijn. We besloten echter na negen maanden backpacken in Azië dat we naar Australië zouden gaan op een Working Holiday Visum om verder te sparen om daarna nog verder te reizen. Reizen is verslavend en dat gold ook zeker voor ons. In totaal zijn we 11,5 maanden in Australië geweest en daar hebben we lekker kunnen sparen waardoor we lekker door konden reizen. Na Australië reisden we naar Bali, Myanmar, Chiang Mai (Thailand), Kuala Lumpur, Iran. Istanbul en Israël.

Kangoeroe op Lucky Bay
Lucky Bay, Australië
Iran bezienswaardigheden: Saffraanijs
Esfahan, Iran
Vietnam
Bacalar Mexico
Bacalar, Mexico

In december 2018 besloten we om terug naar Nederland te vliegen om onze familie en vrienden te verrassen. We waren toen al bijna twee jaar op pad – met een korte terugkomst in Nederland vanwege het overlijden van oma – en het werd tijd om iedereen weer even te zien.

We besloten op dat moment echter dat we er nog niet klaar mee waren en reisden daarna nog naar Mexico, Schotland, Kroatië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Spanje, Frankrijk, Denemarken, Griekenland en Cyprus. Om dit leven vol te kunnen houden werkten we vijf maanden op een camping in Italië en bijna zeven maanden in Italië.

Uiteindelijk besloten we eind 2019 om ons weer te gaan settelen in Nederland. In februari gingen we weer in Groningen wonen na vier jaar lang geen vaste plek te hebben gehad in Nederland.

#2. Hoeveel hebben jullie moeten sparen voor een wereldreis?

Hoeveel we hebben moeten sparen voor een wereldreis is één van de vaakst gestelde vragen. En het is lastig om hier een exact antwoord op te geven. Wat ik wel kan vertellen is dat we met ongeveer 20.000 euro spaargeld zijn vertrokken naar Azië. Hiermee hebben we negen maanden lang gemakkelijk kunnen reizen en toen we aankwamen in Australië hadden we hier nog een paar duizend euro van over. Zo hoefden we niet te stressen. In Australië vonden we beide ontzettend snel banen en dat betekende dat we ons spaargeld vrijwel niet aan hoefden te raken. In totaal zijn we bijna een jaar in Australië geweest waarvan we ongeveer negen maanden hebben gewerkt. Hierna konden we zonder zorgen weer een aantal maanden reizen en hebben we ook in Australië mooie dingen kunne zien en doen.

Lees ook: Ons antwoord op de vraag wat kost een wereldreis?

#3. Wat zijn de mooiste landen die jullie bezochten tijdens de wereldreis?

In totaal bezochten we tijdens onze wereldreis 27 landen. Waarvan 8 in Azië, 4 in het Midden-Oosten, 12 in Europa en Mexico en Australië. Onze favoriete landen zijn toch wel Iran, Laos, Thailand en Spanje.

muang ngoi neau laos
Muang Khua Laos
Leukste Spaanse steden: San Sebastian

#4. Is er een land tegengevallen?

Eigenlijk heeft ieder land fantastische plekken en is er geen land dat in zijn totaliteit is tegengevallen. Wel zijn er een aantal landen waar we niet snel nog eens naar terug zouden gaan. Dit zijn bijvoorbeeld Myanmar (vanwege veel geweld dat we zagen tijdens onze reis), de Filipijnen (vanwege het eten), Australië en Israël. In al deze landen hebben we echter ook fantastische dingen gezien en gedaan. We hebben dus zeker nergens spijt van.

Filipijnen

#5. Is jullie reisstijl veranderd gedurende de jaren?

Ja, toch wel. We starten onze wereldreis als echte backpackers. We wilden alles zo goedkoop mogelijk doen, aten vrijwel alleen maar op straat (al is dat eigenlijk wel nog steeds zo) en sliepen zo goedkoop mogelijk. Luxe interesseerde ons niet zo, maar ik denk dat het keerpunt kwam na onze tijd in Australië. Hier merkten we dat het toch wel heel fijn is om wat meer luxe te hebben. Na Australië gaven we dan ook snel wat meer uit aan hotels en guesthouses en reisden we vaker met een huurauto (vaak van Sunny Cars) dan met het openbaar vervoer. Wel reizen we nog steeds het liefst met onze backpacks en zie ik dat niet snel veranderen.

#6. Hoe zijn jullie omgegaan met de reacties van mensen in jullie omgeving tijdens het lange reizen?

Het omgaan met reacties uit de omgeving is toch wel één van de lastige dingen gebleken van een wereldreis maken. Natuurlijk heeft iedereen er een mening over en hoewel veel mensen ons volledig steunden, zijn er ook reacties geweest die ons hebben geraakt en pijn deden. Gelukkig hebben we met de meeste mensen nog steeds heel goed – en sommige gevallen zelfs nog beter – contact. Het is vooral lastig om om te gaan met mensen die een compleet ander leven leiden en van mening zijn dat dit dé manier moet zijn. Denk aan een huis kopen. een goede baan hebben en kinderen krijgen. Dat wij kozen voor een ander leven leek niet door iedereen te worden gewaardeerd. Uiteindelijk hebben we moeten accepteren dat niet iedereen accepteert wat we doen en dat deze mensen misschien toch niet zo goed in onze levens pasten. Accepteren komt van twee kanten.

Maar over het algemeen mogen we niet klagen, we hebben ook nu we weer in Nederland wonen nog steeds onwijs veel lieve mensen om ons heen! Wij hebben iets gedaan waar veel anderen alleen maar van durven dromen en hebben hier geen seconde spijt van.

#7 Willen jullie nog een keer een wereldreis maken?

Hoewel we natuurlijk nooit nooit zeggen denk ik op dit moment niet dat we nog snel een wereldreis zullen maken. Reizen is vermoeiender dan veel mensen denken en een vaste plek hebben hebben we toch wel echt gemist. Al sluit ik zeker niet uit dat we zeker nog eens een maand of twee á drie gaan reizen. Ik zie ons alleen niet nog eens jarenlang weggaan.

Wereldreis maken - fietsen op Isla Holbox
Isla Holbox, Mexico
Wereldreis maken - boot naar Gili Air
Boot naar Gili Air, Indonesië

#8. Zouden jullie nog eens in het buitenland willen wonen?

Dat is iets waar we zeker regelmatig over fantaseren. We hebben geleerd dat je door langere periode op een plek te zijn en er echt te wonen, een bestemming heel anders leert kennen. Ik sluit dus zeker niet uit dat we nog eens voor langere tijd in het buitenland willen gaan wonen. Maar ook in dit geval zal het eerder gaan om een aantal maanden dan om een paar jaar. Bestemming waar we wel zouden willen/kunnen wonen zijn bijvoorbeeld Chiang Mai in Thailand, Bali en Spanje.

Wereldreis maken . bungalow op Bali

#9. Zijn er dingen die jullie achteraf anders gedaan zouden hebben?

Ook dit vind ik weer een heel lastige vraag. Er is in ieder geval niets waar we spijt van hebben. Maar achteraf zijn er heus bestemmingen waar we liever wat langer waren gebleven en zijn er wel wat bestemmingen die we hebben overgeslagen. Door Vietnam reisden we bijvoorbeeld een maand op de motor van zuid naar noord, maar we verkeken ons toch wel op de reistijden. Hierdoor hadden we geen tijd voor het uiterste noorden wat achteraf best jammer is.

#10. Hoe hebben jullie de route van de wereldreis bepaalt?

Eigenlijk hebben we onze wereldreis route vooraf totaal niet bepaald. Voordat we weggingen hadden we enkel tickets naar Sofia (Bulgarije), Dubai, India (Kerala) En Kuala Lumpur geboekt. Vanaf daar hebben we telkens niet verder dan een week of twee á drie vooruit gepland. We wilden graag naar de Filipijnen en Indonesië omdat we daar tijdens onze eerste reis (6 maanden backpacken in Zuidoost-Azië) niet waren geweest, dus deze bestemmingen volgden na Maleisië. Hierna volgde Vietnam en vanuit hier was het heel logisch om via land door te reizen naar Laos en Thailand.

Wereldreis maken: Kerala, India
Kochi, India

Hulp nodig bij het bepalen van jouw route? Lees dan ons artikel boordevol tips voor het bepalen van je wereldreis route.

Heb jij nog andere vragen een wereldreis maken of onze wereldreis? Stel ze gerust en dan voegen we ze toe aan dit artikel.

Onze wereldreis tips: