route wereldreis bepalen

Route wereldreis: Hulp bij het bepalen van je wereldreis route

Geüpdatet op

Wanneer je plannen hebt om een (wereld)reis te maken komt er een hoop voorbereiding bij kijken. Voorpret noem ik het altijd, maar niet alles is even leuk. Een wereldreis kan voor iedereen iets anders betekenen. Alle landen (of veel) van één continent bezoeken, in ieder continent een paar landen meepakken óf letterlijk een reis om de wereld. Eén van de leuke dingen is het bepalen van je wereldreis route. Best een lastige opgave, maar want voor veel reisgekken zijn er veel te veel bestemmingen die op de bucketlist staan. Hoe hak je dan toch de knoop door en hoe kun je dan het beste de wereldreis route bepalen?

Hoeveel budget heb je?

Helaas, ook bij het het bepalen van je wereldreis route moet er rekening gehouden worden met een budget. Het is belangrijk om je budget inzichtelijk te hebben en je keuzes hierop te baseren. Een perfecte bestemming voor de reizigers met een kleiner budget is bijvoorbeeld Azië. Zo gaven wij in Sri Lanka en Nepal gemiddeld nog geen €20 per persoon per dag uit en ook in landen als Maleisië en Thailand gaven we niet veel meer uit. Wil je echter liever naar de andere kant van de wereld en kies je voor Zuid-Amerika dan moet je toch echt rekenen op een hoger dagbudget per persoon. Waarschijnlijk onnodig om te vermelden, maar voor een reis naar landen als de Verenigde Staten of Australië zul je nog langer moet sparen óf je kunt er voor kiezen om tijdens je reis te gaan werken. Het is niets aan om in een land te zijn waar je van alles moet laten omdat je budget het niet toelaat.

Lees ook: Een duidelijker antwoord op de vraag wat kost een wereldreis? In dit artikel gaan we dieper in op de kosten voor een wereldreis.

route wereldreis bepalen - Hoe duur is India?

Vliegtickets boeken voor je wereldreis

Een vliegticket is vaak al een grote aanslag op je budget en zal dus het startpunt van je reis een belangrijke keuze gaan worden. Daarna kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk via land te reizen of vaker te vliegen. Ook waarschijnlijk overbodig om te zeggen; Ook al vind je tegenwoordig vliegtickets voor een paar tientjes (check bijvoorbeeld AirAsia voor je Azië reis), reizen over land is vaak toch een stuk goedkoper én wat mij betreft veel leuker! Het enige nadeel aan (enkel) reizen over land is dat je er meer tijd voor moet berekenen en tsjah, voor sommige bestemmingen moet je toch echt vliegen om er te komen..

Welke plekken wil je écht zien?

Uiteraard start je bij het plannen van je wereldreis route bij het bepalen van welke bestemmingen je wilt bezoeken. Maak voor jezelf een bucketlist en kijk hoe al deze bestemmingen in één reis te combineren zijn. Zo vlogen wij tijdens onze eerste backpackreis naar Bangkok en bepaalden we vanuit daar wat we wilden gaan ontdekken. Van andere reizigers die we onderweg tegen kwamen kregen we onwijs veel tips en zo werd de route voor ons reis steeds iets duidelijker. Uiteindelijk zijn we op plekken gekomen waar we van te voren nog niet eens aan hadden gedacht.

route wereldreis bepalen - Ayutthaya Thailand

Het is handig om voor jezelf een lijst te maken met daarop de plekken (bestemmingen, highlights) die je graag wilt bezoeken. Denk hierbij aan snorkelen met walvishaaien, de Chinese Muur bewandelen, Machu Picchu bezoeken of orang-oetans spotten in de wildernis. Allemaal dingen je zullen helpen bij het bepalen van de route voor je reis.

route wereldreis bepalen - Maleisisch Borneo

Zo willen wij bijvoorbeeld onwijs graag weer Pad Thai eten op straat, zwemmen met walvishaaien op de Filipijnen en daar het Expeditie Robinson gevoel krijgen, de prachtige tempels in Indonesië bewonderen én naar Midden Amerika 😉

Wanneer wil je waar zijn?

Sommige highlights zijn op bepaalde momenten in het jaar leuker om te bezoeken dan op andere momenten. Wacht dacht je bijvoorbeeld van een trip naar Hong Kong tijdens het Chinese Nieuwjaar? Een tikkeltje duurder dan de rest van het jaar, maar wel onwijs gaaf om mee te maken! Of het carnaval in Rio? Kijk voor jezelf naar wat je écht graag eens mee wilt maken en neem dit mee bij het bepalen van de wereldreis route.

Hoeveel tijd heb je?

Voor de één duurt een lange reis drie maanden. Voor de ander een jaar. Het is belangrijk om van te voren goed in te schatten hoe lang je (ongeveer) weg kunt blijven en hoeveel bestemmingen je tijdens die periode kunt bezoeken.

Sommige landen kun je in een week of drie al super goed leren kennen. Voor andere landen heb je toch echt wat meer tijd nodig. Tijdens onze vorige reis hebben wij behoorlijk wat gezien in ieder land, maar hebben we ook voldoende te tijd genomen om chill-dagen in te lassen. Dagen waarop niets moet en alles mag. Een boekje lezen in de hangmat, een dagje strand hangen of gewoon lekker series kijken op bed. Vergeet niet dat het maken van een verre en lange reis anders is dan op vakantie gaan. Je zult niet maandenlang iedere dag dingen kunnen gaan ondernemen. Net als thuis is het belangrijk om af en toe een rustmoment in te plannen. Wij boeken daarom zo min mogelijk vluchten van te voren.

Slow travel

Wanneer je langer de tijd hebt kan het fijn zijn om wat langer op één plek te blijven. Zo leer je een bestemming en haar bevolking iets beter kennen en voelt het even alsof je “thuis” bent. Ook dit kan best eens lekker zijn tijdens het reizen en kun je daarna weer opgeladen door naar de volgende bestemmingen. De route die wij aflegden door Sri Lanka had bijvoorbeeld ook prima in drie weken gekund, maar wij kozen ervoor om vier weken te reizen en regelmatig chill-dagen in te lassen.

route wereldreis bepalen - Koh Samui Thailand

Houd rekening met het weer/klimaat

Tijdens het plannen van je wereldreis route kan het belangrijk zijn om rekening te houden met het hoog- en laagseizoen. Niet alleen qua budget kan dit een heleboel schelen, maar ook kan het af en toe best lekker zijn om verlaten strand helemaal voor jezelf te hebben. Accommodaties gooien vaak hun prijzen een stuk omhoog zodra het hoogseizoen begint. Niet zo gek, maar wel minder leuk voor je bankrekening. Hou echter ook rekening met de verschillende weer-seizoenen. Het regenseizoen bijvoorbeeld is niet de meest ideale periode om door een bepaald land te reizen. Hier 100% rekening mee houden is vrijwel niet te doen, maar hoe lekker is het om een groot gedeelte van je reis lekker in je zomeroutfit rond te kunnen sjokken?

route wereldreis bepalen - Muang Ngoi Laos

Skip echter geen landen vanwege het regenseizoen. Onze vorige reis begon in Thailand waar het op dat moment regenseizoen was (september). Vrijwel iedere dag hebben we de meest enorme regenbuien meegemaakt die we ooit hebben meegemaakt, maar 90% van de dag was het prima weer om de omgeving te verkennen en om lekker in de zon te chillen. De stranden waren echter wel een tikkeltje minder mooi door alle regen.

Zoveel mogelijk vastleggen of leven van dag tot dag?

De belangrijkste tips die het meeste betrekking op ons heeft is; Plan zo weinig mogelijk. Tijdens onze vorige reis hebben we geleerd dat je route iedere dag wel tien keer kan veranderen. Niet alleen doe hoe je zelf op dat moment in je vel zit, maar vooral ook door aanstekende of minder enthousiaste verhalen van medereizigers over bepaalde bestemmingen. Als je iets niet vast hoeft te leggen, doe dit dan niet. Je bent tenslotte op reis. Vrijheid, blijheid!

Zijn er nog andere aspecten waar jij rekening mee houdt bij het bepalen van de wereldreis route?

Meer wereldreis tips:

4 berichten over “Route wereldreis: Hulp bij het bepalen van je wereldreis route”

 1. Avatar van Yvonne
  Yvonne
  18 december 2015

  Goh, alweer zo'n lijst met handige tips voor een wereldreis. Je zou haast denken dat jullie bepaalde plannen hebben. ;) Heerlijk he, die voorbereidingen met de hele reis nog in het vooruitzicht! Ben heel benieuwd welke route jullie uiteindelijk gaan nemen.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   23 december 2015

   Haha ja hea!? We houden je op de hoogte ;)

 2. Avatar van Evelyn
  Evelyn
  26 december 2015

  Ik kan me vinden in Plan zo weinig mogelijk! Spannend hoe dichtbij het nu voor jullie komt he!

 3. Avatar van Wendel
  Wendel
  18 februari 2017

  Hoi, Wij vertrekken deze zomer met onze kindjes (3 en 4) naar Sri Lanka om samen rond te reizen. Hier begon ook in 2003 onze reis. Huis verkocht en baan opgezegd, dit voor de volledige vrijheid. Met een enkele reis naar Sri Lanka gevlogen met al wel een visum voor India op zak. Verder geen tickets geboekt. De vrijheid is heerlijk. Over land (daar waar mogelijk ) geweldig. Daarbij veranderen je wensen ook gedurende de reis. Wie had ooit gedacht dat wij na circa 10 maanden Azië en 3 maanden Australië en nieuw Zeeland onze rugzakken naar huis vlogen om zelf vanaf Istanbul naar huis te fietsten om daar na bijna 17 maanden weer aan te komen? Ons leek niets zo vervelend om elke keer naar je ticket te moeten kijken wat je thuis ook alweer bedacht had dat een goede reisroute was en ook qua tijd. En nu lekker plannen voor komende zomer. Veel reisplezier: wie reist kan veel verhalen! Groet, Wendel