Hoe duur is Sri Lanka: Onze uitgaven & budget

Ook al ga je op een ultra budgetreis en al liftend en couchsurfend de wereld over gaat, altijd heb je geld nodig. Of je het nu leuk vindt of niet. Inschatten hoeveel je in totaal zult uitgeven op je vakantie of reis is altijd erg lastig. Wij hebben bijgehouden hoeveel we hebben uitgegeven tijdens onze vier weken Sri Lanka om antwoord te geven op de vraag: “Hoe duur is Sri Lanka?”

In Sri Lanka betaald men met de Sri Lankaanse rupee. In één euro passen ongeveer 200 rupees in februari 2020. Deze koers hebben we in de berekeningen aangehouden voor ons budget Sri Lanka.

Reisbudget Sri Lanka

Sri Lanka is de laatste jaren een onwijs populaire vakantiebestemming in Azië, maar gelukkig is het nog steeds erg betaalbaar. Vooral boodschappen en openbaar vervoer is erg goedkoop. Voor een goedkope overnachting moet je soms even doorzoeken, maar ook dit is vaak goed betaalbaar. Wij hebben een maand lang door het zuidwestelijke deel van Sri Lanka gereisd. Dit is dan ook het gebied dat door toeristen het meest bezocht wordt. Hoewel Sri Lanka behoorlijk populair is, zijn er sinds de aanslagen op tweede paasdag 2019 een stuk minder toeristen naar Sri Lanka gereisd. Zonde, want het is er nog steeds prachtig.

Bekijk hier de ideale reisroute voor Sri Lanka.

Budget Sri Lanka: Hoe duur is Sri Lanka?

Hoe duur is Sri Lanka nou echt? Hieronder zie je een duidelijk overzicht van de kosten die gemaakt zijn tijdens onze trip door het voormalige Ceylon. Voor de volledigheid: we kochten twee retourtickets vanaf Kuala Lumpur voor €226,09. De visa voor Sri Lanka waren samen $70. Tot 1 februari 2020 kon je je toeristenvisum voor Sri Lanka gratis aanvragen via de overheid. Helaas is deze nu niet meer gratis. Een visum kun je aanvragen via de officiële website van de Sri Lankaanse overheid. Een visum voor Sri Lanka met een geldigheid van 30 dagen kost $35 per persoon.

Uiteraard kun je het reizen door Sri Lanka zo duur maken als dat je zelf wilt. Dit artikel is enkel geschreven op basis van onze eigen ervaringen. Wil je weten hoe je nog goedkoper kunt reizen door Sri Lanka? Misschien heb je wat aan deze tips voor het verantwoord afdingen in Azië.

Hoe duur is Sri Lanka
Reizen met het openbaar vervoer in Sri Lanka

Onze uitgaven in Negombo

Onze reis door Sri Lanka begon en eindigde in Negombo. Het is een kustplaatsje een aantal kilometer van de hoofdstad Colombo. Negombo wordt ‘het Rome van Sri Lanka’ genoemd omdat het katholiek is. Het was daarom erg gezellig tijdens kerst en dus zijn we een paar keer duurder uiteten geweest dan normaal. Daarom komen we op €20,- per dag voor eten, wat voor Sri Lanka best veel is. Totaal: €331,86.

Uitgaven in Galle

Galle is een vestingstad onder Colombo met een Nederlandse geschiedenis. Hoewel het gemiddeld gezien goedkoper is buiten de vesting te slapen, hebben wij een mooi plekje gevonden met zeezicht voor relatief weinig geld. Rampart View Guesthouse. We zijn hier maar één nacht geweest, maar als ik eraan terugdenk het ik heb gevoel dat we er een week zijn geweest. Erg mooi! Met als toppunt de walvissen die je in de verte kunt zien zwemmen tijdens het ontbijt. Met een beetje geluk natuurlijk 😉 Omdat we in de vesting zaten, hebben we hier ook gegeten, wat natuurlijk ook duurder is. Als je ook in Galle geweest bent en prijzen hebt van buiten de vesting, laat het weten! Totaal: €73,02.

Rampart View Guesthouse is te boeken via Booking.

Vuurtoren Galle

Uitgaven in Talpe

Mijn vader maakte ons erop attent dat collega’s van hem tegelijk met ons in Sri Lanka waren. Zij zijn bevriend met een Sri Lankaans gezin. Een week tussen de locals dus. We mochten deze week bij Ties en Bianca in hun gehuurde huis slapen. Dat scheelde dus een hoop! De overige kosten bestaan uit het laten maken van drie broeken, cadeaus voor de familie en een donatie aan de Sea Turtle Hatchery, waar we schildpadjes mochten vrijlaten. 

Totaal: €111,22

Talpe Sri Lanka

Hoe duur is Mirissa

In Mirissa hebben het een paar dagen rustig aan gedaan na een aantal drukke dagen. Mirissa is een heerlijke bestemming in het zuiden van Sri Lanka om te relaxen. Het strand is prachtig, maar de stroming van de zee behoorlijk ruig. Mirissa is daarnaast de bestemming in Sri Lanka om walvissen te spotten, vlak voor de kust.  Totaal: €94,98.

We hebben geslapen bij Poppies Guesthouse

Een safari in Udawalawe

Udawalawe bezochten we vanwege het gelijknamige National Park. De kosten die we maakten voor de “safari” door het National Park vind je onder overige. Voor dit geld krijg je een auto plus chauffeur die je de hele ochtend rondstuurt en twee toegangsbewijzen voor het National Park. Totaal: €86,66

We sliepen in Udawalawe erg ver van het national park waardoor we aangewezen waren op de chauffeur van de accommodatie. Bij de ingang van het National Park zijn tientallen accommodaties te vinden waar je beter kan verblijven. Zo kun je rondshoppen voor de juiste prijs van je safari.

Udawalawe Nationaal Park

Hoe duur is Haputhale

Haputhale is een mooi hooggelegen plaatsje in de binnenlanden van Sri Lanka. Vanuit hier gaan de treinen naar Nuwara Eliya, Kandy en Ella. Er is verder weinig in dit plaatsje te beleven en dus zul je hier niet veel toeristen zien. Wel is het stadje zeker de moeite waard vanwege de prachtige natuur.  Met onder andere een aantal theeplantages en fabrieken.

Totaal: €45,74.

In Haputale sliepen we bij ABC Guest Inn, gerund door een familie. De familiehoofden spraken geen Engels, maar de 8-jarige zoon – die Engelse les via het internet kreeg – fungeerde als tolk.

Onze uitgaven in Ella

Als je van wandelen houdt dan is Ella zeker een plaats waar je heen moet gaan. De tocht naar Little Adam’s Peak staat is één van de trekpleisters van Ella. Deze toch hebben wij uiteraard ook gemaakt. De meeste mensen komen naar Ella voor Ella Rock, dé trekpleister. Die kon onze conditie echter niet aan, oeps. Omdat we hier onze honderdste dag van de reis vierden, hebben we hier best wel duur gegeten. Er is namelijk één hippe tent in Ella waar je goed kunt eten. Als je er bent kun je er niet omheen. Totaal: €151,01

In Ella sliepen we drie nachten bij Rock Side Inn en één nacht bij Ella Village Inn. Beide zijn aan te raden.

Adam's Peak
Vogels Sri Lanka

De culturele hoofdstad Kandy

Wij verbleven ten noorden van het meer dat domineert in Kandy. Hier zijn de meeste guesthouses te vinden met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. We zijn niet naar de “Tempel van de heilige tand”geweest omdat je ook gratis, zonder al te veel toeristen, andere tempels kan bezoeken.

Totaal: €160,47.

Onze thuisbasis in Kandy was Golden View Rest, een gezellig guesthouse in een knus wijkje aan de noordkant van het meer.

Lees hier ons uitgebreide artikel over de mooiste Kandy bezienswaardigheden.

Kandy Lake

Conclusie: Hoe duur is Sri Lanka?

Op de vraag: “Hoe duur is Sri Lanka?” Kunnen we best antwoorden dat het erg goedkoop is. Kijk even verder dan het eerste guesthouse om een betere prijs te krijgen, zodat je meer overhoudt voor de rest van de reis! Wat veel mensen naar Sri Lanka trekt zijn de vele Nationale Parken die het land rijk is. Hou er rekening mee dat wij maar één keer een dergelijke excursie gedaan hebben, wat de kosten laag heeft gehouden. Wanneer je meer excursies wilt doen in Sri Lanka moet je rekening houden met een iets ruimer budget voor Sri Lanka.

In totaal gaven wij tijdens onze reis door Sri Lanka van vier weken een bedrag uit van €1.012,98. Dit komt neer op een dagbudget van ongeveer 40 euro voor twee personen. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat wij vrijwel altijd op straat hebben gegeten of in kleine, lokale restaurants. Daarnaast hebben we nooit echt luxe geslapen, maar kozen we wel altijd voor een privékamer met eigen badkamer. Een zwembad hebben we nooit gehad in Sri Lanka.

Ons dagbudget in Sri Lanka: €40 voor twee personen. Ik raad je aan om op iets meer te rekenen, aangezien wij vrij budget hebben gereisd.

Totaal (28 dagen)Per dag (2 personen)
€ 1.012,98€ 40,00
Reizen per trein in Sri Lanka

Reizen per tuktuk door Sri Lanka

Wij reisden samen rond door Sri Lanka en maakten daarbij gebruik van het openbaar vervoer. Een enkele keer pakten we een tuktuk. Wist je dat je tegenwoordig zelfs je eigen tuktuk kunt huren in Sri Lanka? Check de mogelijkheden bij Tuktukrental.com. Wanneer je de kortingscode Travelaar gebruikt ontvang je korting op de huurprijs. Door Sri Lanka reizen per tuktuk is geheel op eigen risico. Het is een geweldig avontuur, maar onthou dat er ook risico’s aan zijn verbonden.

Liever met het openbaar vervoer reizen in Sri Lanka? Je bus- of treintickets kun je online aanschaffen via 12Go.Asia.

Kandy, Sri Lanka

Meer Sri Lanka?

Geschreven door Erick

Als je een relatie hebt met iemand die nergens anders over kan praten dan reizen, duurt het niet lang voordat jijzelf er ook mee aangestoken bent. Travelaar is mede hierdoor ontstaan en hiervan heb ik geen moment spijt gehad. Net zoals reizen een deel van mijn leven is geworden is Travelaar dat nu ook. Ik neem vooral de technische kant van de website op me, zoals web development, foto- en videobewerking maar ook schrijf ik af en toe een artikel.

Chille hotels in Sri Lanka