Reizen met het openbaar vervoer in Sri Lanka

Reizen met het openbaar vervoer door Sri Lanka

Geüpdatet op

Sri Lanka is qua oppervlakte slechts 1,5 zo groot als Nederland en is daarmee perfect om te ontdekken met het openbaar vervoer. Gebruik maken van het openbaar vervoer in Sri Lanka is ook meteen de meest avontuurlijke manier van reizen. Reizen met het openbaar vervoer is betaalbaar, je komt in contact met de lokale bevolking en de afstanden zijn over het algemeen nooit heel lang. Lees hier alles over reizen met het openbaar vervoer door Sri Lanka ter voorbereiding op je reis naar Sri Lanka.

Reizen door Sri Lanka met het openbaar vervoer

De meeste reizigers kiezen ervoor om tijdens een reis door Sri Lanka naar het zuiden of het oosten van het land te reizen. Een enkeling kiest voor de langere reis naar Jaffna in het noorden. Beperkt jij je tot de populairste bezienswaardigheden in Sri Lanka dan hoef je in principe nooit gebruik te maken van nachtvervoer en kun je uitstekend reizen met het openbaar vervoer in Sri Lanka. Je kunt hierbij kiezen tussen bussen en treinen, maar ook tuktuks zul je regelmatig aan je reisschema moeten toevoegen. Hieronder hebben we zoveel mogelijk informatie verzameld over reizen met het openbaar vervoer in Sri Lanka.

Hoewel vrijwel iedere bestemming in Sri Lanka bereikt kan worden met het openbaar vervoer is het wel belangrijk om te weten dat reizen met het OV zeker niet de snelste manier is. Heb je weinig tijd om Sri Lanka te ontdekken dan kun je beter kiezen voor een privé chauffeur met gids. Wanneer je reist met het openbaar vervoer is de kans groot dat je regelmatig over moet stappen en dat de tijden behoorlijk uitlopen.

Ov Sri Lanka

Reistijden in Sri Lanka

Hoewel je in Aziatische landen nooit helemaal zeker kunt weten hoe lang een reis precies gaat duren heb ik hieronder een lijstje gemaakt met gemiddelde reistijden op populaire routes. Het is wel handig om altijd rekening te houden met een beetje vertraging.

 • Ella naar Kandy (de mooiste treinreis in Sri Lanka): ongeveer 7 uur
 • Kandy naar Sigiriya: 2.5 uur
 • Ella naar Arugam Bay: 3.5 uur
 • Colombo naar Galle: 2.5 uur
 • Galle naar Mirissa: één uur
 • Negombo naar Anuradhapura: 3.5 uur
Reizen met de trein Sri Lanka

Reizen met de trein door Sri Lanka

Bij uitstek het tofste vervoersmiddel in Sri Lanka is de trein. Reizen met de trein door Sri Lanka is een avontuur op zich en voor ons één van de hoogtepunten van een reis door Sri Lanka. Je kunt hier zelfs één van de mooiste treinreizen ter wereld maken. De treinreis van Ella naar Kandy in het binnenland van Sri Lanka. Maar ook de treinreis die dwars langs de kust loopt van Colombo naar Galle is fantastisch. Ik raad je dan ook zeker aan om minimaal één keer in de trein te stappen tijdens je reis door Sri Lanka.

Reizen met de trein in Sri Lanka is ook nog eens spotgoedkoop en een fantastische manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Meer informatie over reizen met de trein door Sri Lanka kun je vinden op de website van de overheid of op Seat61.

Wanneer je reist met de trein door Sri Lanka kun je kiezen voor kaartjes voor verschillende klassen. De eerste klas is uiteraard het meest luxe (is niet in eerdere trein aanwezig) en daarna de tweede en de derde klas. Bij de tweede klas krijg je meestal een stoelnummer aangewezen, maar je kunt er nooit zeker van zijn dat je ook daadwerkelijk een stoel hebt. Bij de derde klas krijg je geen stoelnummer en en kun je er vrijwel zeker van zijn dat je moet staan. Ik raad je aan om te reizen in de tweede klas. Je bent hier in contact met de lokale bevolking, maar kunt over het algemeen op een normale manier zitten en genieten van je treinreis.

Om een voorbeeld te geven van de prijzen van reizen met de trein door Sri Lanka: De treinreis van Colombo naar Galle kost ongeveer 300 roepies per persoon.

Kaartje kopen voor de trein

Bij het boeken van je treinkaartjes kun je kiezen uit twee soorten:

 • Reserverd / gereserveerd waarbij je sowieso een zitplek hebt. Deze tickets zijn altijd snel uitverkocht. maar ook snel uitverkocht
 • Unreserved waarbij je geen gereserveerde zitplek hebt dus kans dat je moet staan. Zeker op de bekende trajecten is dit het geval. Het advies is hiervoor om buiten de spits te reizen.

Het is ook mogelijk om online je bus- en treintickets aan te schaffen. Dit kan via 12Go.Asia.

Download de SL Railway app

Wil jij gaan reizen met de trein door Sri Lanka? Download dan voor je aan je reis begint de SL Railway app op je telefoon. Hierin vind je alle informatie over treintijden in Sri Lanka.

Je kunt de SL Railway app hier downloaden via Google Play.

Reizen per trein in Sri Lanka
Treinreis van Kandy naar Ella

Reizen met de bus

De voornaamste manier van vervoer in Sri Lanka wanneer je wilt reizen met het openbaar vervoer zal de bus zijn. Er rijden grofweg gezegd in Sri Lanka twee soorten bussen, regeringsbussen (SLTB) en private bussen. De SLTB bussen zijn de rode bussen en private bussen rijden in allerlei kleuren. Voor jou als toerist zal het niet uitmaken voor welke bus je kiest, ook niet qua prijs.

Private bussen in Sri Lanka

Eén ding dat ons vooral is opgevallen tijdens het reizen met de bus door Sri Lanka is dat de private bussen vaak als gekken rijden. Van vrienden die in Sri Lanka wonen hebben we vernomen dat dit is om zoveel mogelijk geld te verdienen. De bus die als eerste bij de volgende halte is kan nieuwe passagiers meenemen en verdient dus weer wat extra. Al toeterend wordt iedereen die ze in de weg rijdt ingehaald en je moet soms je best doen om de bus in te komen, omdat ze vrij snel weer doorrijden. Behoorlijk avontuurlijk, maar soms ook wel even kippenvel momentjes.

Ook kan het zo zijn dat bussen backpackers niet mee willen nemen. Dit is ons gelukkig nooit gebeurt, maar we hebben wel een keer extra moeten betalen omdat we met al onze bagage extra ruimte innamen. Normaal gesproken kan hier natuurlijk een betalende passagier zitten. Óf je kunt met al je bagage niet snel genoeg in-en uitstappen, ook dat kost geld en tijd.

Verschillende bussen

Er rijden in Sri Lanka dus twee verschillende soorten bussen, de regeringsbussen en private bussen, maar ook deze bussen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:

 • Local bussen: Stoppen overal waar passagiers staan.
 • Express limited stop bussen: Zouden niet overal moeten stoppen, enkel bij aangewezen haltes, maar stoppen vrijwel altijd.
 • Semi-luxury en luxury bussen (blauwe sticker): De helft duurder dan eerder genoemde bussen en horen iets luxer te zijn, maar in de praktijk valt dit nogal eens tegen. Wel stoppen ze over het algemeen iets minder vaak dan de local bussen en Express Limited bussen.
 • AC Express bussen: Zijn een stuk duurder, maar bieden iets meer comfort met een airco en fijnere stoelen. Voor bagage die je mee wilt nemen – zoals je backpack of koffer – moet je vaak extra betalen.
 • Super Luxury (Express) Coach: De meest luxe bussen in Sri Lanka die doen aanvoelen alsof je in Europa bent. Met airco, genoeg ruimte voor het opbergen van bagage en fijne stoelen en gordijnen. De prijs voor de Super Luxury Express Coach ligt doorgaans 3x hoger dan de prijs voor andere bussen. Wel is de reistijd korter doordat deze bussen minder vaak stoppen.

Reizen met de bus in Sri Lanka is spotgoedkoop. Zo reis je bijvoorbeeld van Colombo naar Galle voor ongeveer 250 roepies. Kies je voor de snelwegbus dan kost het ongeveer 500 roepies.

Het is mogelijk om je bustickets online aan te schaffen via 12Go.Asia.

Reizen met het openbaar vervoer in Sri Lanka

Reizen per tuktuk en/of taxi

Voor kortere afstanden raad ik je aan om te reizen met een tuktuk of taxi. Bussen zijn hiervoor niet de beste optie omdat het vooral gewoon een heel stuk minder comfortabel is. Bovendien kun je tuktuks en taxi’s vrijwel overal gewoon aanhouden. Het is wel verstandig om voordat je instapt een prijs af te spreken voor de afstand die je wilt afleggen. Hieronder vind je een aantal prijzen die wij hebben betaald tijdens onze reis.

 • Guesthouse Negombo naar busstation: 200 Rupees
 • Treinstation Galle naar guesthouse: 250 Rupees (binnen het fort)
 • Kathaluwa naar Talpe: 500 Rupees
 • Habarabuwa naar Mirissa: 1000 Rupees. Hier gaat overdag een trein, maar doordat we in de avond vertrokken kozen we voor een tuktuk.
 • Guesthouse Kandy naar Treinstation: 200 Rupees

Zelf een tuktuk huren in Sri Lanka

Ben je nóg avontuurlijker ingesteld en wil je Sri Lanka helemaal op je eigen manier en tempo ontdekken? Kies er dan voor om een tuktuk te huren in Sri Lanka. Is dit wat je wilt dan raad ik je aan tuktuk huren via tuktukrental.com aan. Zij zorgen ervoor dat je veilig op pad gaat met een Sri Lankaans rijbewijs, geven je vooraf een korte rijles en zijn tijdens je reis altijd bereikbaar.

Korting op je tuktuk: Huur je je tuktuk bij tuktukrental? Voer dan de kortingscode TRAVELAAR in en ontvang een mooie korting op je tuktuk.

Kandy

Reizen met een privéchauffeur

De duurste optie wat betreft reizen door Sri Lanka is door een privé chauffeur in te huren. Deze chauffeur kan ook als gids fungeren en zorgt ervoor dat je overal waar jij maar wilt kan stoppen. Voor een privéchauffeur betaal je gemiddeld ongeveer 30 euro per dag. Dit bedrag is inclusief kosten voor tol en benzine. Reizen met een chauffeur is misschien iets minder avontuurlijk, maar het is verreweg de snelste manier om het land te ontdekken. Sowieso reis je met een auto een stuk sneller.

Het is ook mogelijk om tijdens je reis door Sri Lanka gebruik te maken van binnenlandse vluchten. Wij gaan hier echter niet verder op in. De afstanden in Sri Lanka zijn goed te doen met het openbaar vervoer. En het is een stuk beter voor het milieu.

Wat denk jij van het reizen met het openbaar vervoer in Sri Lanka?

Meer Sri Lanka: