Reizen met de trein door Sri Lanka

Reizen met de trein door Sri Lanka: De mooiste routes

Geüpdatet op

Voor iedereen die houdt van het reizen per trein is Sri Lanka de ultieme bestemming in Sri Lanka. Het reizen met de trein door Sri Lanka is een attractie op zich en een erg bijzondere ervaring die niemand die dit land bezoekt zou mogen overslaan. In Sri Lanka vind je namelijk onder andere één van de mooiste treinreizen ter wereld!

De trein is absoluut het meest relaxte vervoersmiddel in Sri Lanka. Naast dat er uiteraard voldoende mogelijkheden zijn om met de bus het land te ontdekken, is het reizen met de trein door Sri Lanka toch een betere optie. Bussen zijn vaak ontzettend volgeladen, chauffeurs rijden als gekken, er wordt door alles en iedereen ingehaald met veel te hoge snelheden, de bus in- en uitkomen met je backpack kan een heel karwei zijn en een zitplaats vinden is vaak ontzettend lastig. Helaas is niet het hele land bereikbaar met de trein, maar de meeste hoogtepunten van Sri Lanka kun je prima per trein bereiken. De prachtige treinreizen in Sri Lanka betekenen dat je je geen moment hoeft te vervelen.

Reizen met de trein door Sri Lanka

Treinreizen Sri Lanka

Vanuit Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, kun je kiezen voor vier verbindingen; Naar het zuiden, naar de binnenlanden, het oosten en naar het noorden. Het kan lastig zijn om op het drukke station de juiste trein te vinden. Vraag hiervoor hulp aan de lokale bevolking. Zij zullen je met alle liefde naar het juiste perron willen wijzen en zorgen ervoor dat het reizen met de trein door Sri Lanka een unieke ervaring wordt die je niet zult vergeten!

Treinstation Colombo

Het grootste treinstation van Sri Lanka vind je uiteraard in de hoofdstad van het land, Colombo. Het avontuur begint al meteen zodra je op het station aankomt. Eén grote mensenmassa, weinig aanwijzingen en mensen die in en uit treinen springen. Op het moment dat alle treinen zijn vertrokken keert de rust weer terug en kun je plaatsnemen op één van de bankjes.

Treinspoor Kandy

Kaartjes kopen voor het reizen met de trein door Sri Lanka

Bij de ingang van het station kun je op de dag zelf je kaartje kopen. Mocht je echter perse eerste klas willen reizen, dan raden we je aan om je kaartjes eerder te bemachtigen.Het reizen met de trein door Sri Lanka is niet alleen favoriet onder reizigers, maar ook onder de lokale bevolking. Vind je het geen probleem om tweede of zelfs derde klas te reizen? Dan kun je prima een kaartje aanschaffen op het station. Treinen vertrekken regelmatig, dus erg lang zul je niet hoeven wachten. Zodra je je kaartje hebt gekocht mag je het station op. Geen kaartje betekent geen toegang tot het perron.

Wil je liever vooraf zeker weten dat je over treintickets beschikt? Koop dan je tickets voor treinreizen in Sri Lanka online via 12Go.Asia. Hier vind je ook handige informatie over vertrektijden en treinroutes.

Reizen met de trein door Sri Lanka

Colombo naar Matara

Eén van de lijnen in Sri Lanka brengt je van de hoofdstad Colombo naar het zuiden van het land, Matara. De trein stopt onderweg langs fijne kustplaatsen, zoals Hikkaduwa en Galle. Een groot gedeelte van de route rijdt de trein pal langs de kust en zo kun je terwijl je naar buiten staart de lokale bevolking in de zee zien zwemmen. De trein rijdt verder door het gebied dat in 2004 zwaar is getroffen door de tsunami. Dit zal dan ook niet aan je voorbij gaan. Op veel plekken zie je gebouwen die eerder fungeerden als huizen, die nog steeds ingestort zijn en nooit weer opgebouwd. Families leven met z’n allen in kleine hutjes langs het spoort en kinderen voetballen langs de trein. Een totaal andere wereld dan dat we in Nederland gewend zijn.

Zijn alle stoelen in de trein bezet? Geen paniek. Sri Lanka kent qua treinreizen weinig regels. De deuren blijven de gehele reis geopend en dus kun je prima uitwaaien in de gedeeltes tussen de coupé’s.

Colombo naar het oosten

Via een aantal vertakkingen is er ook een mogelijkheid om vanuit Colombo aan de westkust naar de oostkust te reizen. De twee eindstations van deze trein zijn Tricomalee en Batticaloa. Voor deze verbinding geldt dat het mogelijk is om een slaapplaats te reserveren. In tegenstelling tot de tweede en derde klas zitplaatsen die je op het station nog kunt bemachtigen wordt voor de slaapplaatsen wel aangeraden om je kaartje van te voren te boeken. Dit kun je doen door een bezoek te brengen aan het station.

Reizen met de trein door Sri Lanka

De mooiste treinreis door Sri Lanka

Wanneer je door de binnenlanden van Sri Lanka reist kun je één van de mooiste treinreizen ter wereld maken. Deze trein stopt onder andere in de bekende plaatsen Kandy en Ella en brengt je langs fantastische landschappen, uitzichten, prachtige watervallen, authentieke dorpjes, rijstvelden en rijdt regelrecht door de bergen. De trein vervoert je door de groene binnenlanden van Sri Lanka, de Hill Country.

De trein van Kandy naar Ella

De Lonely Planet durft niet voor niets uit te spreken dat je hier één van de mooiste treinreizen van de wereld kunt maken. En gelogen hebben ze zeker niet. Naast dat je in deze trein derde of tweede klas kunt reizen heb je ook de optie om een eerste klas kaartje te boeken. De eerste klas houdt een aantal keren per dag in dat je in een observatie wagon zit. De laatste wagon van de trein die volledig bestaat uit ramen en vanuit waar je een fantastisch zicht hebt over de omgeving die aan je voorbij trekt. Je betaalt hier natuurlijk wat meer voor, maar je hebt gegarandeerd een plek en de mogelijkheid om de mooiste plaatjes te maken.

Een nadeel hiervan is dat weinig lokale mensen gebruiken maken van deze observation class. Veel gelegenheid om in contact te komen met de lokale bevolking is er dus niet. De treinreis van Kandy naar Ella is zonder twijfel één van de hoogtepunten van Sri Lanka.

Ella naar kandy
Reizen met de trein door Sri Lanka - Trein Ella naar Kandy
Reizen met de trein door Sri Lanka - Trein Kandy Ella

Colombo naar Jaffna

De derde verbinding brengt je vanuit Colombo naar het noorden van het land, Jaffna. Nog geen jaar geleden is deze verbinding weer beschikbaar na jaren van oorlog in het noorden van het land. Deze trein brengt je onder andere via de koningshoofdstad Anuradhapura naar het uiterste noorden van het land. Wil je vanuit Colombo in één keer helemaal naar het noorden, houd dan rekening met een lange treinreis van bijna tien uur. Naast de normale zitplaatsen is het hier ook mogelijk om een “sleeper” te boeken. Een slaapplek in de trein. Een perfecte manier om veel kilometers te overbruggen en tegelijkertijd te besparen op slaapruimte.

 • Treintickets kun je online boeken via 12Go.Asia.

Waar je rekening mee moet houden bij het reizen met de trein door Sri Lanka:

 • De reistijden waar wij over praten zijn de tijden die je aan kunt houden wanneer er niets tegenzit. Houd er echter rekening mee dat vertraging in een land als Sri Lanka totaal niet vreemd is. Houd er rekening mee dat je vaak een aantal uren later aankomt dan je van te voren had gedacht.
 • Er zijn verschillende kaartjes te boeken voor de treinreizen door Sri Lanka. De derde klas wordt het meest gebruikt door de lokale bevolking en zit daardoor meestal meer dan vol. Wil je iets relaxter reizen maar je wel tussen de lokale bevolking bevinden? Boek dan een tweede klas kaartje.
 • Neem van te voren voldoende eten en drinken mee. Vooral doordat je van te voren nooit weet hoelang je onderweg bent. Onderweg zullen daarnaast bij verschillende stations mensen instappen die zelfgemaakt lokaal eten verkopen.Kandy naar Ella

Treinreizen Sri Lanka: De prijzen

Om je een beeld te geven van de prijzen voor het reizen met de trein door Sri Lanka vind je hieronder een overzicht van onze uitgaven voor de trein:

 • Colombo – Galle (tweede klas) 180 rupees per persoon
 • Galle – Talpe (tweede klas) 40 rupees per persoon
 • Haputhale – Ella (tweede klas) 25 rupees per persoon
 • Ella – Kandy (observatie wagon) 1000 rupees per persoon
 • Kandy – Gampaha (tweede klas) 160 rupees per persoon

Al onze uitgaven in Sri Lanka en de wisselkoers vind je hier

Voor meer informatie over treinreizen in Sri Lanka kun je een kijkje nemen op de website Seat61 of 12Go.Asia. Bij de laatste kun je ook meteen je tickets voor treinreizen in Sri Lanka boeken. Het met de trein reizen door Sri Lanka is één van de mooiste herinneringen die wij hebben aan onze reis door Sri Lanka. Het is een unieke ervaring.

Staat een treinreis door het prachtige Sri Lanka al op jouw bucketlist? Wat is de mooiste treinreis die jij ooit hebt gemaakt?

17 berichten over “Reizen met de trein door Sri Lanka: De mooiste routes”

 1. Avatar van Kimber
  Kimber
  31 januari 2015

  Wat een fijn artikel! Heel prettig om te lezen dat het allemaal redelijk makkelijk te regelen valt :D. Ik heb op de dagen dat wij met de trein gaan reizen expres de hele dag 'vrij' gepland zodat we geen problemen met ons schema krijgen bij vertraging (lees: globale route, niets ligt vast). Leuk, leuk, leuk!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   31 januari 2015

   Dankjewel! Heel verstandig inderdaad.. Je weet maar nooit inderdaad en alle extra tijd die je "overhoudt" is mooi meegenomen. Ik ben ontzettend benieuwd naar wat jullie allemaal gaan zien en meemaken!

 2. Avatar van Simone | Paper Travels
  Simone | Paper Travels
  31 januari 2015

  Ons leek het toendertijd handig om een prive chauffeur met auto te regelen in Sri lanka. Wat we niet wisten is dat die een vast programma hebben dat ze moeten afwerken, dus op het moment dat wij aangaven dat we ergens anders heen wilden wilt het al snel een probleem. Gelukkig hadden we wel een hele aardige en goede chauffeur want inderdaad het verkeer kan nogal idioot zijn! Ik wil ooit nog een keer terug naar Sri lanka en het dan echt zien, dus ik denk dat die trein dan een goed idee is!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   1 februari 2015

   Dat heb ik vaker gehoord inderdaad van die privé chauffeurs.. Klinkt heel fijn, maar jammer is dat! Sri Lanka is echt prima te doen met het openbaar vervoer. Goed idee voor de volgende keer dus inderdaad!

 3. Avatar van Ester
  Ester
  31 januari 2015

  Wat een uitgebreid artikel! Maar oei, die foto waarbij iedereen half uit de trein hangt... is dat vrijwillig of waren alle plekken al bezet?

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   1 februari 2015

   Haha jaa, beide eigenlijk. Vrijwillig en heel vol in de treinen. Is gewoon doodnormaal daar ;) Een idioot gezicht inderdaad! Ik bleef lekker veilig in de trein!

 4. Avatar van Linda | Meisje van de Wereld
  Linda | Meisje van de Wereld
  1 februari 2015

  Het lijkt me wel heel bijzonder om zo met de trein rond te reizen! Het uitzicht onderweg is volgens mij ook geen straf. Nog een land erbij op de bucketlist :-)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   2 februari 2015

   Zeker geen straf inderdaad! Zo blijft je bucketlist iedere dag groeien hea! ;) Deze bestemming is echt de moeite waard!

 5. Avatar van Anita
  Anita
  11 februari 2016

  Super leuk om te lezen en handige tips! Hoe lang duurt de reis van Colombo naar Matare? Wij zijn 1 dag (dag waarop we landen) in Negombo, dag erna in Colombo en reizen daarna met de train naar Mirissa. Hoe lang doen we daarover ongeveer? Vast bedankt voor je reactie :)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   13 februari 2016

   Hi Anita, dankjewel! Wij zijn zelf niet in Matare geweest, dus dat durf ik je helaas niet te vertellen.. Colombo naar Mirissa is prima te doen in één dag, maar vergis je niet in de snelheid van de treinen ;) Je doet er al gauw een paar uur over.. Wij gingen een stukje korter, van Colombo naar Galle en dat duurde al een paar uur. Trek er dus in ieder geval een dag vooruit. Geen straf trouwens! Hele mooie route, vlak langs het strand.. Veel plezier!

 6. Avatar van karlien
  karlien
  17 februari 2017

  Eigenlijk een klein avontuur dus, aangezien je niet weet hoe lang je reis duurt. Vooral heel veel genieten van het leven in de trein en de uitzichten lijkt me. Sinds Wie is de Mol in Sri Lanka was wil ik er heel graag heen en dan stap ik zeker een keer in de trein.

 7. Avatar van Herma | 2 Feel Free
  Herma | 2 Feel Free
  24 februari 2017

  Oh wauw, die uitzichten! Sri Lank kruipt steeds hoger en hoger op m'n bucketlist en ik hoop dat het er dit jaar van gaat komen! Gaaf, hoor :)

 8. Avatar van Agnes
  Agnes
  6 april 2017

  Hallo, Volgende week (5 aug) gaan we met drie vriendinnen op eigen gelegenheid rondreizen door Sri Lanka. We willen graag de treinreis van Kandy naar Ella maken op maandag 17 augusutus. Is het verstandig om vooraf een kaartje on-line te reserveren i.v.m. het hoogseizoen? Kan dat uberhaupt? Zo ja, waar kunnen we dit betrouwbaar regelen on line? Of kan dit gewoon ter plaatse op het treinstation. We zijn vanaf 14 augustus in Kandy. is drie dagen voor vertrek een treinkaartje kopen vroeg genoeg? of zelfs niet nodig en kan dit altijd op de dag van vertrek? Maakt het nog uit in welke klasse je wilt boeken? Wij twijfelen nog over het panoramarijtuig i.v.m. uitzicht, 2e of 3e klasse i.v.m. beeld lokale bevolking. Alvast bedankt voor de info.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   6 april 2017

   Hi Agnes, Wat onwijs leuk dat je over een aantal dagen naar Sri Lanka gaat! Jullie zullen het vast fantastisch vinden! Online een treinkaartje reserveren hebben wij nooit gedaan en ik durf je daarom ook niet te vertellen of dit mogelijk is. Ik raad je aan om één of twee dagen van te voren naar het treinstation te gaan om daar je kaartjes te reserveren. Wij reisden van Ella naar Kandy en boekten op de dag zelf (ongeveer 30 minuten voor vertrek) nog kaartjes voor de observation class. Ik raad je aan om te reizen in de tweede klas. Wij zelf hadden een kaartje voor de observation class, maar dit hebben we enkel gedaan omdat de rest was uitverkocht. Het zorgt voor een onwijs mooi uitzicht, maar de interactie met locals ie er vrijwel niet. Ook betaal je voor de tweede klas heeel veel minder en is het alsnog prima zitten. Meer informatie over het reizen met de trein lees je hier: https://travelaar.nl/nl/treinreizen-in-sri-lanka/ Alvast heel veel plezier!

   1. Avatar van Agnes
    Agnes
    6 april 2017

    Ha Kirsten, Super bedankt voor je info! Hier kunnen we wat mee!

 9. Avatar van Cinthia
  Cinthia
  10 april 2018

  Hee, Ik lees in je blog over de trein van Colombo naar Galle, ik zie op de site waar je treinkaartjes kan kopen enkel 1 trein om 9 uur sochtends. Klopt het dat deze maar 1 keer per dag rijd?

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   10 april 2018

   Hi Cinthia, wat leuk dat je naar Sri Lanka gaat! Toen wij er waren ging de trein veel vaker. Wij hebben echter nooit kaartjes online geboekt, dus ik kan daarover niets zeggen. Het beste kun je naar het treinstation gaan voor de tijden. Houd wel rekening met vertraging trouwens ;)