Polonnaruwa Sri Lanka

Polonnaruwa: Eén van de oudste koningssteden van Sri Lanka

Geüpdatet op

Wat een fijn, klein dorp is Polonnaruwa. Heerlijk door de oude stad heen crossen op een fiets. Om vervolgens in het Kaudulla National park honderden wilde olifanten te spotten. Dit alles met heel veel prachtige rijstvelden om je heen. Veel mensen slaan het noorden van Sri Lanka over en dat is zonde! Polonnaruwa is één van de oudste koningssteden van Sri Lanka en is zeker een bezoek waard. Hier lees je over de mooiste ruïnes en tempels in de oude stad en een prachtige plek in de omgeving. 

Hoe bereik je Polonnaruwa?

Reizen met de trein door Sri Lanka is één van de hoogtepunten van een reis door het land. Vanuit Colombo gaat er elke dag één trein naar Polonnaruwa. Deze vertrekt op 07.00 in de ochtend en komt rond 15.00 uur aan. Het kan zijn dat de trein wordt gecanceld. In dit geval kun je een bus pakken die meerdere keren per dag vertrekken vanaf het bus station. Het fijne is dat deze een stuk sneller zijn dan de trein. Wanneer je vertrekt om 07.00 uur ben je rond 11.00 uur in Polonnaruwa. Ook vanuit Kandy kun je meerdere keren per dag een bus pakken.

Sowieso is het reizen met het openbaar vervoer in Sri Lanka goed te doen.

Lees ook: Reisroute Sri Lanka voor 3 tot 4 weken

Fietsen door de oude stad van Polonnaruwa

Polonnaruwa werd de tweede hoofdstad van Sri Lanka na de vernietiging van Anuradhapura rond 1070 na Christus. In de stad zijn brahmaanse monumenten en ruïnes te vinden. Eigenlijk is de stad nu een soort van park binnen Polonnaruwa. Je start je trip bij het Archaeological museum. Hier kun je een entree ticket voor 25 dollar kopen. Dit ticket geeft je toegang tot het museum en de oude stad. Het duurt ongeveer  3,5 uur om alle tempels en het museum zien. Dit is als je met de fiets gaat. Een fiets huren kost 2 dollar. Lopend heb je zeker de hele dag nodig. Er is zoveel te zien, maar ik heb de mooiste en meest indrukwekkende op een rijtje gezet.

Oude stad Polonnaruwa Sri Lanka
Polonnaruwa Sri Lanka
Oude stad Polonnaruwa Sri Lanka
Oude stad Polonnaruwa Sri Lanka

Vatadage

Deze stoepa moet je met blote voeten betreden wat gelijk al een heel rustgevend gevoel geeft. Iedereen is ook heel rustig, waardoor er een fijne sfeer hangt. Door de ronde vorm van de stoepa heb je uitzichten vanaf verschillende kanten. Let bij de trappen ook op de ronde moonstones op de vloer.

Koninklijk paleis

Al is er niet veel meer over van dit ooit zeven hoog verdieping gebouw, de restanten zijn mooi om te zien. Het paleis heeft allemaal gedetailleerde tekeningen op de muren.

Gal Vihara

Gal Vihaha is voor de meeste mensen het ultieme hoogtepunt van een bezoek aan Polonnaruwa. De beelden zijn namelijk rechtstreeks uit een rots gehakt. Ga hier vlak voor sluitingstijd heen en dan heb je de plek vrijwel voor jezelf. Wat een plaatje!

Rankot Vihara

Deze stoepa vond ik zelf te gek om te zien. Een gigantische diep bruine stoepa waar je omheen kunt lopen. Met in de omgeving fel groene bomen, maar ook veel wilde apen.

Olifanten spotten in Kaudulla National park

Iedereen hoopt in Sri Lanka op zijn minst één olifant te spotten. Tijdens je verblijf in Polonnaruwa kun je er zeker 100 spotten en je hoeft niet eens veel moeite te doen. Er wonen twee grote olifanten families in Kaudulla National park waardoor het gegarandeerd is dat je er veel gaat zien. De opzichters van het park geven aan de gidsen door waar de olifanten zich bevinden, dus je hoeft geen uren naar ze te zoeken. De tocht start om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur. Kosten voor dit geweldige avontuur; 30 dollar. Dit is inclusief gids, pick-up en entree tot het park.

Kaudulla national Park is één van de mooiste nationale parken van Sri Lanka.

Kaudulla National park

De leukste accommodatie in Polonnaruwa

Soms tref je zomaar een heel fijn guesthouse aan. Manel guesthouse is er zo een. Pal aan de rand van de rijstvelden en op loopafstand van alles wat je wilt zien. Vijf minuten lopen naar het meer en het museum. Tien minuten lopen naar het begin van de oude stad. Zorg dat je in het nieuwe gebouw zit en geniet op je balkon of in een van de hangmatten in de tuin van de rijstvelden. Er zijn in Polonnaruwa geen restaurants te vinden. Gelukkig kun je bij dit guesthouse super lekker eten! Ook kun je hier je safari boeken. Ze zijn het goedkoopste van allemaal. Kosten voor een privé kamer met balkon; vanaf 22 dollar per nacht.

Manuel Guesthouse