Kandy bezienswaardigheden. Het eiland in het meer van Kandy, Sri Lanka.

Kandy bezienswaardigheden: 6x niet te missen

Gepubliceerd op: 28-04-2015

Kandy is gelegen in de binnenlanden van Sri Lanka, The Hill County. Colombo is de politieke hoofdstad van het land, maar Kandy is de culturele hoofdstad. Daarnaast is Kandy  naast Pollanaruwa en Anuradhapura één van de drie koningssteden van het land. De stad heeft een perfecte ligging tussen de bergen op zo’n 500 meter hoogte en is voornamelijk bekend vanwege de belangrijkste tempel van het land en is gelegen aan het kunstmatige Kandy meer. Wat te doen in Kandy? Wij zetten zes hoogtepunten in de culturele hoofdstad van Sri Lanka op een rij.

Kandy bezienswaardigheden

Kandy is een stad in Sri Lanka waar je je met gemak een aantal dagen kunt vermaken. Zelfs wanneer je geen groot fan bent van steden, heeft de omgeving genoeg te bieden. In dit artikel komen enkel de bezienswaardigheden in Kandy aan bod. Wil je meer van de omgeving zien, zorg dan zeker dat je een plekje bemachtigd in de trein van Kandy naar Ella. Eén van de mooiste treinreizen ter wereld!

Hier vind je informatie over onze gehele afgelegde route door Sri Lanka.De tempel van de tand

De tempel van de tand is met stip de belangrijkste tempel van het land en één van de belangrijkste tempels voor het boeddhisme wereldwijd. In deze tempel ligt één van de overgebleven tanden van Boeddha. Naast de tand die in Kandy ligt ligt er nog een tand in India en één in Thailand.

Geschiedenis van de tempel van de tand

De tand schijnt in 483 voor Christus te zijn meegesmokkeld vanaf de Boeddha’s Funeral Pyre in het haar van een prinses. In 1283 werd de tand door India in beslag genomen, maar uiteindelijk keerde het weer terug naar Sri Lanka. De tand van Boeddha werd zo belangrijk dat de persoon die de tand in zijn/haar bezit had de baas werd van Sri Lanka. De tand schijnt nu dus in de Sacred tooth Relic, de tempel van de tand, in Kandy te liggen, maar of dit echt dé tand is, is totaal niet zeker. Er gaan verhalen rond dat de Portugezen de tand in de 16e eeuw hebben verbrand, maar Sri Lankanen zijn er van overtuigd dat dat een replica was. Dus, een echte tand van Boeddha of een neppe? We zullen het waarschijnlijk nooit weten..

Entree voor de tempel van de tand van de Boeddha

De entree voor de tempel van de tand bedraagt 1000 rupees per persoon. De tand krijg je echter niet te zien. Deze ligt veilig opgeborgen in een gouden kist welke weer opgeborgen ligt in een uitstekend beveiligde kamer. Het complex van de tempel van de tand is prachtig gelegen aan het meer van Kandy. Drie keer per dag worden er bij de tempel rituelen uitgevoerd door de monniken en op woensdag wordt de tand gebaden. Het water waarin de tand wordt gebaden wordt uitgedeeld onder de aanwezigen. Er wordt namelijk geloofd dat het water een helende kracht heeft.

Wijzelf zijn niet de tempel in geweest. We hebben het complex enkel van de buitenkant gezien, aangezien de entreeprijs aan de hoge kant is.

Kandy Bezienswaardigheden. Stupa

Esala Perashere festival

Helaas waren wij niet op het juiste moment in Sri Lanka om het Esala Perashere festival (het feest van de heilige tand) mee te maken. Dit festival duurt ieder jaar 10 dagen en vindt plaats in juli of augustus. Tijdens het festival wordt de tand van boeddha door een olifant door Kandy gedragen. Bij de olifant loopt verder een stoet mee met tientallen dansers, muzikanten en versierde olifanten. Het festival is een grote trekpleister in Sri Lanka, dus is het belangrijk om op tijd een kaartje te kopen als je hierbij aanwezig wilt zijn. De beste zitplaatsen kosten je ongeveer 6000 rupees, maar als je wat minder veeleisend bent kan het natuurlijk ook voor een stuk minder. In 2015 vindt het festival plaats van 20 tot en met 30 augustus.

Het meer van Kandy

Kandy is prachtig gelegen aan het kunstmatige Kandy meer. In 1807 werd het meer aangelegd door de laatste koning van Sri lanka, Sri Wikcrama Rajasinha. Exact in het midden van het meer ligt een eiland (zie uitgelichte afbeelding). Dit eiland zou vroeger gebruikt zijn door de koning om zijn harem te laten verblijven. Het meer is een prima locatie om een heerlijke wandeling te maken of om lekker te relaxen met uitzicht over het water. Om het meer kun je verder verschillende dieren spotten zoals koeien, monitor lizards en apen.

Kandy Bezienswaardigheden. Het meer van Kandy. Kandy Lake.

Kandy Bezienswaardigheden. Apen langs het meer van Kandy.

Kandy Bezienswaardigheden. Monitors (grote hagedissen) langs het meer van Kandy.

Bahiravokanda Vihara Buddha Statue

Al vanaf het meer van Kandy zie je dit boeddha beeld. Het is een enorm beeld en een belangrijk religieus monument in Sri Lanka. Vanaf het centrum van Kandy is het ongeveer 30 minuten lopen naar het beeld. Het beeld staat op een berg, dus het is even klimmen, maar vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over de stad. De entree voor het complex bedraagt 200 rupees per persoon.

Kandy Bezienswaardigheden. Bahiravokanda Vihara Buddha Statue

Kandy Bezienswaardigheden. Uitzicht over Kandy.

Kandy Bezienswaardigheden. Bahiravokanda Vihara Buddha Statue.

De lokale markt in Kandy, Sri Lanka

Wij houden van het bezoeken van lokale markten. Op vrijwel iedere bestemming proberen wij minimaal één markt mee te pikken. Zo ook in Kandy. Iedere dag kun je in Kandy naar de lokale markt. Hier wordt gehandeld in groente, fruit en andere etenswaren. De markt is een enorme chaos, maar dat maakt het juist bijzonder. Probeer de meest tropische stukken fruit uit en kom in contact met de lokale bevolking. De markt is gelegen aan de hoofdweg in Kandy.

Kandy bezienswaardigheden. Groente op de markt.

Kandy bezienswaardigheden. Vlees op de markt.

Het Nationaal museum

Dit museum behoort tot het paleizencomplex van Kandy en is net als de tempel van de tand gelegen aan het Kandy meer. Het museum stelt niet al te veel voor, maar is wel leuk om mee te pikken. De belangrijkste en meest interessante trekpleister is het document waarin staat dat Sri Lanka onder het Britse regime kwam te vallen (Ceylon).

Kandy Bezienswaardigheden. Tempel van de Tand.

Klik hier voor het vergelijken van prijzen voor vliegtickets naar Sri Lanka

Wat zijn volgens jou de mooiste Kandy bezienswaardigheden?

Meer Sri Lanka?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

5 reacties op “Kandy bezienswaardigheden: 6x niet te missen”

  1. alexa schreef:

    ik ben er nog nooit geweest maar goede tips!

  2. Leuk! Ik heb nog een toevoeging: Het Boeddha Museum. We hebben daar een heel leuke, gratis rondleiding gehad. Heel leerzaam en er zijn leuke dingen te bezichtigen.

  3. Sandra schreef:

    Hmmm… Ik wil nu toch wel graag weten of die tand er nu wel echt ligt of niet ;-)! Bijzondere cultuur. Dit lijkt mij oprecht een leuke plek om nog eens heen te gaan als ik alle staten in Amerika heb bezocht haha!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.