Tempel van de tand, Kandy

Kandy bezienswaardigheden: 7x doen in Kandy, Sri Lanka

Geüpdatet op

Kandy is gelegen in de binnenlanden van Sri Lanka, The Hill County. Colombo is de politieke hoofdstad van het land, maar Kandy is de culturele hoofdstad. Daarnaast is Kandy  naast Pollanaruwa en Anuradhapura één van de drie koningssteden van het land. De stad heeft een perfecte ligging tussen de bergen op zo’n 500 meter hoogte en is voornamelijk bekend vanwege de belangrijkste tempel van het land en is gelegen aan het kunstmatige Kandy meer. Wat te doen in Kandy? Wij zetten zes van de mooiste Kandy bezienswaardigheden op een rij.

Kandy is een stad in Sri Lanka waar je je met gemak een aantal dagen kunt vermaken. Zelfs wanneer je geen groot fan bent van steden, heeft de omgeving genoeg te bieden. In dit artikel komen enkel de bezienswaardigheden in Kandy aan bod. Wil je meer van de omgeving zien, zorg dan zeker dat je een plekje bemachtigd in de trein van Kandy naar Ella. Eén van de mooiste treinreizen ter wereld!

Kandy, Sri Lanka
Kandy

Hier vind je informatie over onze gehele afgelegde route door Sri Lanka

Kandy bezienswaardigheden: Tempel van de tand – Temple of the Tooth

De tempel van de tand is met stip de belangrijkste tempel van het land en één van de belangrijkste tempels voor het boeddhisme wereldwijd. In deze tempel ligt één van de overgebleven tanden van Boeddha. Naast de tand die in Kandy ligt ligt er nog een tand in India en één in Thailand.

Geschiedenis van de tempel van de tand

De tand schijnt in 483 voor Christus te zijn meegesmokkeld vanaf de Boeddha’s Funeral Pyre in het haar van een prinses. In 1283 werd de tand door India in beslag genomen, maar uiteindelijk keerde het weer terug naar Sri Lanka. De tand van Boeddha werd zo belangrijk dat de persoon die de tand in zijn/haar bezit had de baas werd van Sri Lanka. De tand schijnt nu dus in de Sacred tooth Relic, de tempel van de tand, in Kandy te liggen, maar of dit echt dé tand is, is totaal niet zeker. Er gaan verhalen rond dat de Portugezen de tand in de 16e eeuw hebben verbrand, maar Sri Lankanen zijn er van overtuigd dat dat een replica was. Dus, een echte tand van Boeddha of een neppe? We zullen het waarschijnlijk nooit weten..

Tempel van de tand

Entree voor de tempel van de tand van de Boeddha

De entree voor de tempel van de tand bedraagt 1000 rupees per persoon. De tand krijg je echter niet te zien. Deze ligt veilig opgeborgen in een gouden kist welke weer opgeborgen ligt in een uitstekend beveiligde kamer. Het complex van de tempel van de tand is prachtig gelegen aan het meer van Kandy. Drie keer per dag worden er bij de tempel rituelen uitgevoerd door de monniken en op woensdag wordt de tand gebaden. Het water waarin de tand wordt gebaden wordt uitgedeeld onder de aanwezigen. Er wordt namelijk geloofd dat het water een helende kracht heeft.

Wijzelf zijn niet de tempel in geweest. We hebben het complex enkel van de buitenkant gezien, aangezien de entreeprijs aan de hoge kant is.

Temple of the Tooth
Tempel van de tand, Kandy

Esala Perashere festival

Helaas waren wij niet op het juiste moment in Sri Lanka om het Esala Perashere festival (het feest van de heilige tand) mee te maken. Dit festival duurt ieder jaar 10 dagen en vindt plaats in juli of augustus. Tijdens het festival wordt de tand van boeddha door een olifant door Kandy gedragen. Bij de olifant loopt verder een stoet mee met tientallen dansers, muzikanten en versierde olifanten. Het festival is een grote trekpleister in Sri Lanka, dus is het belangrijk om op tijd een kaartje te kopen als je hierbij aanwezig wilt zijn. De beste zitplaatsen kosten je ongeveer 6000 rupees, maar als je wat minder veeleisend bent kan het natuurlijk ook voor een stuk minder.

In 2020 vind het Esala Perashere Festival plaats van vrijdag 26 juni tot maandag 6 juli.

Het meer van Kandy

Kandy is prachtig gelegen aan het kunstmatige Kandy meer. In 1807 werd het meer aangelegd door de laatste koning van Sri lanka, Sri Wikcrama Rajasinha. Exact in het midden van het meer ligt een eiland (zie uitgelichte afbeelding). Dit eiland zou vroeger gebruikt zijn door de koning om zijn harem te laten verblijven. Het meer is een prima locatie om een heerlijke wandeling te maken of om lekker te relaxen met uitzicht over het water. Om het meer kun je verder verschillende dieren spotten zoals koeien, monitor lizards en apen.

Kandy lake
Het meer van kandy
Kandy, Sri Lanka

Bahirawakanda Vihara Buddha Statue

Al vanaf het meer van Kandy zie je dit boeddha beeld. Het is een enorm beeld en een belangrijk religieus monument in Sri Lanka. Vanaf het centrum van Kandy is het ongeveer 30 minuten lopen naar het beeld. Het beeld staat op een berg, dus het is even klimmen, maar vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over de stad. De entree voor het complex bedraagt 200 rupees per persoon.

Bahirawakanda Vihara Buddha Statue

Bezoek de Botanical Gardens

Het centrum van Kandy kan behoorlijk chaotisch zijn en daarom is het heerlijk om er even uit te gaan. In de Botanical Gardens voelt het even alsof je in een andere wereld bent beland. Met rust, prachtige bomen, planten en bloemen en geweldige natuur. De entreeprijs voor de botanische tuinen in Kandy bedraagt ongeveer acht euro per persoon.

Doen in Kandy: Bezoek de Kandy Municipal Central Market

Wij houden van het bezoeken van lokale markten. Op vrijwel iedere bestemming proberen wij minimaal één markt mee te pikken. Zo ook in Kandy. Iedere dag kun je in de stad naar de lokale markt. Hier wordt gehandeld in groente, fruit en andere etenswaren. De markt is een enorme chaos, maar dat maakt het juist bijzonder. Probeer de meest tropische stukken fruit uit en kom in contact met de lokale bevolking. De markt is gelegen aan de hoofdweg in Kandy.

Kandy Municipal Central Market

Het Nationaal museum

Dit museum behoort tot het paleizencomplex van Kandy en is net als de tempel van de tand gelegen aan het Kandy meer. Het museum stelt niet al te veel voor, maar is wel leuk om mee te pikken. De belangrijkste en meest interessante trekpleister is het document waarin staat dat Sri Lanka onder het Britse regime kwam te vallen (Ceylon).

Kandy Bezienswaardigheden. Tempel van de Tand.

Overnachten in Kandy, Sri Lanka

De laatste jaren zijn de guesthouses, hotels en hostels in Sri Lanka als paddenstoelen uit de grond gekomen. De keuze is enorm. Hieronder vind je een aantal van de fijnste accommodaties in Kandy:

TIP! Verder reizen? Reis dan per trein verder naar Ella en geniet van één van de mooiste treinreizen ter wereld. Online je treintickets aanschaffen? Dan kan via 12Go.Asia.

Reizen met de trein door sri Lanka

Wat zijn volgens jou de mooiste bezienswaardigheden in Kandy?

Meer Sri Lanka?

5 berichten over “Kandy bezienswaardigheden: 7x doen in Kandy, Sri Lanka”

 1. Avatar van alexa
  alexa
  28 april 2015

  ik ben er nog nooit geweest maar goede tips!

 2. Avatar van Kimber - Reisgenie
  Kimber - Reisgenie
  28 april 2015

  Leuk! Ik heb nog een toevoeging: Het Boeddha Museum. We hebben daar een heel leuke, gratis rondleiding gehad. Heel leerzaam en er zijn leuke dingen te bezichtigen.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   29 april 2015

   Shit! Gemist :( Maar fijn dat je de toevoeging vermeld! Klinkt erg leuk en interessant inderdaad..

 3. Avatar van Sandra
  Sandra
  29 april 2015

  Hmmm... Ik wil nu toch wel graag weten of die tand er nu wel echt ligt of niet ;-)! Bijzondere cultuur. Dit lijkt mij oprecht een leuke plek om nog eens heen te gaan als ik alle staten in Amerika heb bezocht haha!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   29 april 2015

   Haha over een paar jaar dus! Als je tegen die tijd nog op zoek bent naar tips!? ;)