Een olifant op de weg in Udawalawe National Park. De beste nationale parken in Sri Lanka.

Dit zijn de mooiste nationale parken in Sri Lanka

Geüpdatet op

Wij hebben het al eens vaker gezegd: Volgens ons is Sri Lanka in haar geheel één groot National Park. Van de groener dan groene theeplantages in de binnenlanden tot de prachtige zandstranden met rotsformaties, prachtige baaitjes en wilde dieren die je overal in het land tegenkomt. Wil jij op safari in Sri Lanka? De bekendste en meest populaire nationale parken in Sri Lanka zetten wij voor je op een rij, zodat jij zelf je keuze kunt maken.

Alle nationale parken in Sri Lanka die in dit artikel worden behandeld kun je terugvinden op het kaartje hieronder.

Udawalawe National Park

Dit National Park ligt in het zuiden van Sri Lanka en is vanaf meerdere populaire bestemmingen goed te bereiken. De meeste mensen bezoeken het park voor het zien van de prachtige Aziatische olifant. Naast de olifant vind je in Udawalwe National Park vind je onder andere waterbuffels, apen, krokodillen en meerdere vogel soorten! Het park is een stuk rustiger als het hoger gelegen park Minneriya en daardoor ook een stuk bijzondere om te bezoeken. In Minneriya stonden wij met zeker 20 andere jeeps naar een olifant groep te kijken, terwijl we in Udawalawe als enigste jeep konden genieten van een olifant!

Een hele leuke en bijzondere ervaring. Zorg er wel voor dat je ook hier weer vroeg in de ochtend vertrekt, zodat je het meeste kans hebt om het spotten van mooie dieren. Als je heel veel geluk hebt kun je er zelfs een luipaard spotten! De entree van het Udawalawe National Park bedraagt omgerekend ongeveer €17,-. Naast de kosten van de entree moet je ook nog een jeep huren. In de jeep kunnen in totaal zes personen. Budget technisch is het dus verstandig om vooraf in je accommodatie al wat rond te vragen of er andere reizigers interesse hebben om een jeep te delen.

Udawalawe National Park
Udawalawe National Park
De beste Nationale Parken van Sri Lanka

Een van de bekendste nationale parken in Sri Lanka: Yala National Park

Yala National Park is één van de populairste nationale parken in Sri Lanka en is het beste te bezoeken in de maanden juli tot en met november. Het is het grootste national park van het land. De uitvalsbasis voor een bezoek aan Yala NP is het dorpje Tissamaharama vanaf waar vele safari’s worden georganiseerd. Wij hebben niet voor die park gekozen, aangezien het er tijdens het seizoen echt behoorlijk druk schijnt te zijn. Wel heb je in Yala NP nog meer kans om een luipaard te spotten en ook hier kun je niet om de olifanten heen. Voor een halve dag in Yala National Park betaal je ongeveer 40 euro per persoon.

De beste Nationale Parken van Sri Lanka

Bundala National Park

Bundala National Park in het zuiden van het land is één van de kleinste nationale parken in Sri Lanka. In het park leven ruim 150 soorten vogels waaronder de grote flamingo die in de winter hier verblijft. Ook voor het spotten van olifanten en luipaarden is een bezoek aan Bundala een prima keuze al leven er minder van deze dieren in het park dan in de eerder genoemde nationale parken. De kans dat je ze daadwerkelijk spot is dus wel iets kleiner. Net als bij een bezoek aan Yala verblijven de meeste mensen die naar Bundala gaan in het dorpje Tissamaharama. Wanneer je een national park wilt bezoeken waarbij de jeeps niet achter elkaar aanrijden dan is Bundala zeker een aanrader. Bundala ligt naast Yala National Park waardoor deze twee parken prima met elkaar te combineren zijn.

De beste Nationale Parken van Sri Lanka

Minneriya National Park

Het Minneriya National Park staat bekend om de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld! Je vindt het park dichtbij de toeristische plaats Sigiriya en is onder andere daarom een druk bezocht National Park. Naast olifanten vindt je in dit park ook dieren als apen, krokodillen en heel veel verschillende soorten vogels. Je mag het park helaas niet zelf bezoeken en je zal dus altijd een jeepsafari moeten boeken. Het boeken van een jeepsafari regel je heel eenvoudig bij het bezoekerscentrum van het National Park. Je rijdt vervolgens eerst een dik halfuur door de bossen, waarna je uiteindelijk uitkomt bij een grote open vlakte met in het midden de Minneriya Tank. De Minneriya Tank is een eeuwenoude waterreservoir waar olifanten in de droge periode graag naar toe komen.

Wil jij de kans op het spotten van olifanten vergroten? Boek dan een jeepsafari vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag. De olifanten laten zich niet graag zien op het heetste van de dag en op deze uren heb je het meeste kans om de olifanten te bewonderen.

Minneriya National Park
Minneriya National Park

Op safari in Sri Lanka: Kaudulla National Park

Naast het Minneriya National park vind je Kaudulla National park. Eigenlijk zou je deze twee als één groot national park kunnen zien. De olifanten die in deze gebieden leven verplaatsen zich in verschillende seizoenen. In februari zijn de olifanten in het Kaudulla National Park en kun je ze dus niet zien in Minneriya National park. Sterker nog, ze doen geen eens moeite je het park mee in te nemen. Ook het Kaudulla National park bestaat uit open vlaktes en bossen. In het regenseizoen zijn er meren te vinden waar de olifanten badderen. Het park is het gemakkelijkst te bereiken vanaf Pollonaruwa. Het is ongeveer 45 minuten rijden vanaf hier. Een tour in dit park doe je al vanaf 25 dollar.

Extra tip: Daisy en haar vriend Patrick logeerden onlangs bij The Kingdom Eco Lodge waar ze olifanten spotten in een ecolodge in de wildernis van Sri Lanka.

Vogels spotten in Wilpattu National Park

Voor een bezoek aan Wilpattu National Park is de historische stad vol tempels Anuradhapura de perfecte uitvalsbasis. Wilpattu National Park is één van de grootste Nationale parken in Sri Lanka en staat voornamelijk bekend vanwege de vele vogelsoorten die hier leven. Het park is daarnaast nog niet zo bekend als de hierboven genoemde parken waardoor je het sneller voor jezelf hebt.

De beste Nationale Parken van Sri Lanka

Walvissen spotten in Mirissa

Officieel natuurlijk geen national park, maar toch een plek die zeker niet vergeten mag worden door natuurliefhebbers. Voor de kust van Sri Lanka leven meerdere walvissen, zoals de blauwe vinvis, de bultrug en verschillende soorten dolfijnen. Vanaf met name de kustplaats Mirissa kun je gemakkelijk een walvissen-tour boeken waarbij je vroeg de ochtend vertrekt. Een tour als deze kost rond de €60 per persoon. Een behoorlijk bedrag voor backpackers, maar het schijnt dan ook een geweldige ervaring te zijn. Wij zelf zagen voor de kust van Galle plots – tijdens ons ontbijt op het balkon – en walvis zwemmen. Te gek!

Naast deze parken zijn er natuurlijk nog veel meer. Zoals ik al zei; Sri Lanka lijkt wel één groot national park. Welke Nationale parken in Sri Lanka heb jij al eens bezocht? 

* Dit artikel is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Kirsten, Suzan en Laura. Suzan en Laura zijn vaste gastbloggers voor Travelaar.

5 berichten over “Dit zijn de mooiste nationale parken in Sri Lanka”

 1. Avatar van Kim
  Kim
  25 september 2015

  Handig artikel! Zelf ben ik in Kumana National Park geweest (Yala East), vond ik zeker een aanrader! Die walvissen spotten in Mirissa was ook echt geweldig, alleen was de zee echt heel erg ruig, dus veel zeezieke mensen en veel zeewater over je heen. Wij betaalden voor Mirissa trouwens maar 3000 pp (19 euro pp). Dit was wel een speciale prijs, de meeste tours die wij zagen, waren het dubbele, maar niet 60 euro pp! We hadden er ook nog drinken en lunch bij (niet dat iemand dat kon eten, maar het gaat om het idee ;))

 2. Avatar van Yvonne
  Yvonne
  25 september 2015

  Mooi! Wij zouden volgend jaar wat dichter bij huis blijven... maar was stiekem al even naar tickets voor Sri Lanka aan het kijken. Dit soort artikelen en foto's gaan er zeker niet voor zorgen dat ik besluit om toch maar dichter bij huis te blijven! :)

 3. Avatar van Sigrid | My Travel Secret
  Sigrid | My Travel Secret
  27 september 2015

  Ik was een jaar of 6 geleden in Srilanka en bezocht Yala NP. Echt geweldig! We zagen luipaarden en hoorden vlakbij een paarritueel tussen luipaarden. Zo bijzonder! Meer nationale parken hebben we destijds niet bezocht, waarom weet ik eigenlijk ook niet :-( Goede reden om nog es terug te gaan.

 4. Avatar van Jenny - ikreis.net
  Jenny - ikreis.net
  27 september 2015

  Gaaaaf! Om de een of andere reden heb ik nooit serieus overwogen om naar Sri Lanka te gaan, maar misschien moet ik deze overweging tot maar een keer herzien ;)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   6 oktober 2015

   Haha, zeker maar eens herzien ;)