nationale parken in sri lanka

Nationale parken in Sri Lanka

Gepubliceerd op: 25-09-2015

Wij hebben het al eens vaker gezegd: Volgens ons is Sri Lanka in haar geheel één groot National Park. Van de groener dan groene theeplantages in de binnenlanden tot de prachtige zandstranden met rotsformaties, prachtige baaitjes en wilde dieren die je overal in het land tegenkomt. De bekendste en meest populaire nationale parken in Sri Lanka zetten wij voor je op een rij, zodat jij zelf je keuze kunt maken.

Udawalawe National Park

We beginnen met het nationale park in Sri Lanka dat wij zelf bezochten, Udawalawe. Dit nationale park is het gehele jaar prima te bezoeken en staat bekend als het nationale park in Sri Lanka dat het meeste lijkt op een safari in Afrika. Voor het spotten van olifanten schijnt Udawalawe zelfs geschikter te zijn dan veel van de nationale parken in Afrika. Er leven ongeveer 500 olifanten in het park en wanneer je deze wilt spotten kun je het park het beste vroeg in de ochtend bezoeken, tussen half 7 en 10 uur, of aan het einde van de middag tussen 4 uur en half 7. Naast de vele olifanten die in het park leven zijn er verschillende andere diersoorten die je – met een beetje geluk – tegen kunt komen, zoals; waterbuffels, krokodillen, verschillende soorten apen, vossen, tientallen vogelsoorten en zelfs luipaarden. Wij betaalden voor een ochtend Udawalawe National Park 56 euro voor twee personen.

nationale parken in sri lankanationale parken in sri lanka

Yala National Park

Yala National Park is nog bekender dan Udawalawe en is het beste te bezoeken in de maanden juli tot en met november. Yala is het grootste national park van het land. De uitvalsbasis voor een bezoek aan Yala is het dorpje Tissamaharama vanaf waar vele safari’s worden georganiseerd. Wij hebben niet voor die park gekozen, aangezien het er tijdens het seizoen echt behoorlijk druk schijnt te zijn. Wel heb je in Yala nog meer kans om een luipaard te spotten en ook hier kun je niet om de olifanten heen. Voor een halve dag in Yala betaal je ongeveer 40 euro per persoon.

nationale parken in sri lankanationale parken in sri lanka

Bundala National Park

Bundala National Park in het zuiden van het land is één van de kleinste nationale parken in Sri Lanka. In het park leven ruim 150 soorten vogels waaronder de grote flamingo die in de winter hier verblijft. Ook voor het spotten van olifanten en luipaarden is een bezoek aan Bundala een prima keuze al leven er minder van deze dieren in het park dan in de eerder genoemde nationale parken. De kans dat je ze daadwerkelijk spot is dus wel iets kleiner. Net als bij een bezoek aan Yala verblijven de meeste mensen die naar Bundala gaan in het dorpje Tissamaharama. Wanneer je een national park wilt bezoeken waarbij de jeeps niet achter elkaar aanrijden dan is Bundala zeker een aanrader. Bundala ligt naast Yala National Park waardoor deze twee parken prima met elkaar te combineren zijn.

nationale parken in sri lanka

Minneriya National Park

Gelegen aan de andere kant van het land, vlakbij Pollonaruwa en de bekende Sigiriya Rock vind je Minneriya National Park. Minneriya National Park ligt in het noorden van het land op één van de meest droge plekken. Het park beslaat een gebied van 89 vierkante kilometers waar je veel struiken, open vlaktes en bossen vindt. Het park wordt ook wel The Gathering genoemd vanwege de honderden olifanten die hier samen komen. De beste periode voor een bezoek aan Minneriya National park is tussen mei en september, tijdens het droge seizoen. Het park is het makkelijkst te bereiken vanuit Habarana, dat op ongeveer 10 minuten rijden van het park ligt.

nationale parken in sri lanka

Wilpattu National Park

Voor een bezoek aan Wilpattu National Park is de historische stad vol tempels Anuradhapura de perfecte uitvalsbasis. Wilpattu National Park is één van de grootste Nationale parken in Sri Lanka en staat voornamelijk bekend vanwege de vele vogelsoorten die hier leven. Het park is daarnaast nog niet zo bekend als de hierboven genoemde parken waardoor je het sneller voor jezelf hebt.

nationale parken in sri lankanationale parken in sri lanka

Walvissen spotten in Mirisa

Officieel natuurlijk geen national park, maar toch een plek die zeker niet vergeten mag worden door natuurliefhebbers. Voor de kust van Sri Lanka leven meerdere walvissen, zoals de blauwe vinvis, de bultrug en verschillende soorten dolfijnen. Vanaf met name de kustplaats Mirisa kun je gemakkelijk een walvissen-tour boeken waarbij je vroeg de ochtend vertrekt. Een tour als deze kost rond de €60 per persoon. Een behoorlijk bedrag voor backpackers, maar het schijnt dan ook een geweldige ervaring te zijn. Wij zelf zagen voor de kust van Galle plots – tijdens ons ontbijt op het balkon – en walvis zwemmen. Te gek!

Naast deze parken zijn er natuurlijk nog veel meer. Zoals ik al zei; Sri Lanka lijkt wel één groot national park. Welke Nationale parken in Sri Lanka heb jij al eens bezocht? 

* Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt in Udawalawe National Park.

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

5 reacties op “Nationale parken in Sri Lanka”

  1. Kim schreef:

    Handig artikel! Zelf ben ik in Kumana National Park geweest (Yala East), vond ik zeker een aanrader! Die walvissen spotten in Mirissa was ook echt geweldig, alleen was de zee echt heel erg ruig, dus veel zeezieke mensen en veel zeewater over je heen. Wij betaalden voor Mirissa trouwens maar 3000 pp (19 euro pp). Dit was wel een speciale prijs, de meeste tours die wij zagen, waren het dubbele, maar niet 60 euro pp! We hadden er ook nog drinken en lunch bij (niet dat iemand dat kon eten, maar het gaat om het idee ;))

  2. Yvonne schreef:

    Mooi! Wij zouden volgend jaar wat dichter bij huis blijven… maar was stiekem al even naar tickets voor Sri Lanka aan het kijken. Dit soort artikelen en foto’s gaan er zeker niet voor zorgen dat ik besluit om toch maar dichter bij huis te blijven! 🙂

  3. Ik was een jaar of 6 geleden in Srilanka en bezocht Yala NP. Echt geweldig! We zagen luipaarden en hoorden vlakbij een paarritueel tussen luipaarden. Zo bijzonder! Meer nationale parken hebben we destijds niet bezocht, waarom weet ik eigenlijk ook niet 🙁 Goede reden om nog es terug te gaan.

  4. Gaaaaf! Om de een of andere reden heb ik nooit serieus overwogen om naar Sri Lanka te gaan, maar misschien moet ik deze overweging tot maar een keer herzien 😉

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.