Negombo: Bezienswaardigheden & tips

Negombo is voor veel reizigers het startpunt van een rondreis door Sri Lanka. De stad is gunstig gelegen ten aanzien van de ligging van het vliegveld en ligt ook nog eens aan de kust. Hoewel Negombo zeker niet de geweldigste bestemming is in Sri Lanka, is het wel een fijne stad voor een eerste kennismaking met het land. Maar wat te doen in Negombo? In dit artikel lees je over de mooiste bezienswaardigheden en fijnste plekken.

Negombo wordt ook wel het Rome van Sri Lanka genoemd vanwege de vele Katholieke kerken. Het is dan ook niet gek dat het merendeel van de bevolking Katholiek is. Een groot contrast met de rest van het land dat overwegend Hindoestaans of boeddhistisch is.

Hoewel Colombo de hoofdstad van Sri Lanka is, ligt Negombo net iets dichter bij het vliegveld. Daarnaast is Colombo een grote stad met alles wat daarbij hoort. Drukte, chaos en veel viezigheid. En hoewel ook deze stad uiteraard veel te bieden heeft is Negombo voor veel mensen een beter startpunt voor een reis door Sri Lanka. Want wat is er fijner dan bijkomen op het strand na een lange vliegreis?

Het stadje is niet heel groot en daarom uitstekend op de fiets te verkennen. Een andere optie is het aanhouden van een tuktuk die je langs de verschillende bezienswaardigheden rijdt. De eerste optie is echter uiteraard goedkoper.

Ook interessant: Een antwoord op de vraag ‘hoe duur is Sri Lanka‘.

#1. Doen in Negembo: Bezoek de dagelijkse lokale vismarkt

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Negombo is de dagelijkse vismarkt op het strand. Een enorme drukte en behoorlijk onaardige geuren, maar een feest om te zien. Je kunt hier prima zelf rondlopen, maar er zijn ook genoeg mannen die zich zullen aanbieden als gids. Vaste prijzen worden er niet gevraagd, maar een kleine fooi wordt zeer gewaardeerd. Een bezoek aan de vismarkt van Negombo was voor ons, vanwege het contact met de lokale bevolking, zelfs één van de hoogtepunten van Sri Lanka.

Doen in Negombo Sri Lanka - vismarkt
Vismarkt Sri Lanka
Vismarkt Sri Lanka

#2. Ontdek het chaotische centrum

Hoewel het aan het begin misschien even schrikken zal zijn is ook het centrum van Negombo zeker een bezoek waard. Het is er druk, erg druk. En even zal het voelen alsof je in een Indiase stad bent beland, maar al snel zul je het kunnen waarderen. Veel hoef je niet te doen om de mooiste indrukken op te doen.

#3. Het Rome van Azië

Een bijnaam voor Negombo is het “Rome van Azië”. Dit vanwege het feit dat een groot gedeelte van de bevolking katholiek is. Je zult hier dus verschillende kerken tegenkomen. Naast kerken vind je er ook verschillende kleurrijke tempels.

Tempel Sri Lanka

#4. De grachten van Negombo

Wil je in Azië even het gevoel hebben dat je in Amsterdam bent? Dan zit je goed in Negombo. Het stadje beschikt net als Amsterdam over een aantal grachten. Deze grachten werden gegraven tijdens de VOC-periode om specerijen en handelswaar te vervoeren. Je kunt er heerlijk slenteren langs de waterkant, maar het is ook mogelijk om een bootje te huren.

Grachten van Negombo

#5. Chillen op het strand

Negombo ligt aan de westkust van Sri Lanka en beschikt over een aantal prachtige, goudgele stranden. De mooiste accommodaties in Negombo vind je ook langs deze stranden en je kunt er heerlijk eten. Het strand van Negombo ligt een eindje buiten het centrum, maar is wel de fijnste plek om te verblijven.

Strand Negombo

#6. Bezoek het Dutch Fort

Niet alleen de grachten in Negombo doen je denken aan vervlogen Nederlandse tijden, er is nog een belangrijke bezienswaardigheid in Negombo die je zeker moet bezoeken. Het Dutch Fort helpt je er aan herinneren dat Negombo ongeveer anderhalve eeuw in handen is geweest van Nederland. Het fort is gebouwd door de Portugezen en later overgenomen door de Nederlanders. Hoewel het fort vandaag de dag niet veel meer is dan een ruïnes is het toch één van de populairste bezienswaardigheden in Negombo.

Praktische informatie voor een verblijf in Negombo

Negombo ligt zo’n 40 kilometer ten noorden van de hoofdstad Colombo is is gemakkelijk per bus of tuktuk te bereiken vanaf het vliegveld. Vanaf Nederland vlieg je helaas nog niet rechtstreeks naar Sri Lanka. Vanaf de stad kun je met het openbaar vervoer gemakkelijk doorreizen naar bestemmingen als Galle, Hikkaduwa, Kandy of Colombo. Je kunt er ook voor kiezen om een tuktuk te huren en hiermee door Sri Lanka te reizen. Huur je tuktuk bij Tuktukrental.com en ontvang een mooie korting met de kortingscode ‘TRAVELAAR’.

Lees ook ons artikel over reizen met het openbaar vervoer in Sri Lanka.

Heb jij nog toevoegingen voor mooie bezienswaardigheden in Negombo?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in Negombo