Chinees nieuwjaar Hong Kong

Chinees Nieuwjaar 2021: Het jaar van de os

Geüpdatet op

Chinees Nieuwjaar staat ook wel bekend als het lentefeest en is dé feestdag in heel China. Het feest wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het feest wordt daardoor ieder jaar op een andere datum gevierd, maar vindt nooit plaats voor 21 januari of na 20 februari. Houd voor Chinees Nieuwjaar 2021 de datum vrijdag 12 februari (en de dagen erna) vrij in je agenda en vlieg naar China, Taiwan of Hong Kong om een geweldig spektakel mee te maken.

Inhoudsopgave:Chinees Nieuwjaar 2021: Het jaar van de os
 1. Het jaar van de os
 2. Chinees nieuwjaar in Hong Kong
 3. Vraag op tijd je visum voor China aan

Laten we hopen dat Chinees nieuwjaar 2021 een groter succes gaat worden dan chinees nieuwjaar 2020!

Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel uitbundig gevierd met draken- en leeuwendansen en trekt ieder jaar miljoenen toeristen. Het feest wordt trouwens niet alleen gevierd in China, Taiwan en Hong Kong, maar je kunt hiervoor terecht in alle Chinatowns ter wereld. Een andere bestemming in Azië waar Chinees Nieuwjaar groots gevierd wordt is bijvoorbeeld Maleisië. Daarnaast wordt op dezelfde datum het maannieuwjaar gevierd in Mongolië en kun je in Vietnam terecht voor Tet (Tết Nguyên Đán). Het belangrijkste feest in Vietnam.

Het jaar van de os

Net als in 1997 en 2009 is 2021 volgens de Chinese kalender het jaar van de os. De Chinese kalender, een maan-zon kalender, is meer dan 4000 jaar oud en bepaalt alle data voor de feestdagen. Dit houdt in dat de lengte van de maanden door de maan bepaalt wordt en de lengte van de jaren door de zon. Om de drie jaar vindt er een schrikkelmaand plaats om zo het verschil tussen het 365 dagen tellende zonnejaar en het 354 dagen tellende maanjaar te compenseren.

Aan iedere twaalf jaren is een teken uit de dierenruim toegekend. Deze dierenriemtekens vertegenwoordigen allemaal karaktereigenschappen die betrekking hebben op personen die in dat jaar geboren zijn. Ieder jaar tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar wijzigt het dierenriemteken. Kinderen die in dat jaar geboren worden krijgen automatisch het teken van dat jaar als sterrenbeeld. Alle kinderen die in 2021 geboren worden krijgen dus als sterrenbeeld os.

Karaktereigenschappen van mensen die geboren zijn in het jaar van de rat

Mensen die zijn geboren in het jaar van de rat zijn vaak sterk, betrouwbaar en vrij koppig. Deze persoonlijkheden hebben vaak een goede conditie en lange levensduur. Verder zijn mensen die geboren zijn in het jaar van de os vaak serieus en efficient.

Chinese dierenriemtekens

In totaal zijn er twaalf dierenriemtekens, namelijk; Rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, schaap, aap, haan, hond en varken/zwijn. Wanneer je net als ik geboren bent in 1987 ben je geboren in het jaar van het konijn en is dat dus volgens de Chinese kalender je sterrenbeeld.

Chinees nieuwjaar in Hong Kong

Een aantal jaren geleden vierden wij Chinees Nieuwjaar in Hong Kong. Een geweldig feest dat we voor geen goud hadden willen missen. Het jaar 2014 was volgens de Chinese kalender het jaar van het paard wat je duidelijk terug ziet in alle versieringen.

Wanneer je wilt weten welke festiviteiten er in Hong Kong plaatsvinden tijdens Chinees Nieuwjaar 2019 kun je kijken op discoverhongkong.

Onze viering van het Chinees nieuwjaar 2014

Wanneer we in Nepal zijn (december 2013) besluiten we om na Taiwan door te vliegen naar Hong Kong. Een plek die je naar mijn idee eens gezien moet hebben. Op dat moment hebben we nog geen idee van wat ons te wachten staat. De datum dat wij aankomen in Hong Kong is namelijk één van de drukste data van het hele jaar.

In Taiwan, onze stop voor Hong Kong, besluiten we alvast op zoek te gaan naar een fijne slaapplek in hartje Hong Kong. Dit omdat Hong Kong toch bekend staat als één van de duurdere bestemmingen in Azië. Al snel blijkt dat vrijwel ieder hotel is volgeboekt voor de periode dat wij er zijn en we beginnen ons langzaam toch af te vragen hoe dit kan. Na wat speuren op het internet blijkt dat we in Hong Kong aankomen wanneer de eerste vieringen voor het Chinees Nieuwjaar beginnen. De drukste tijd van het jaar!

Uiteindelijk vinden we na lang zoeken toch nog een kleine kamer in de wijk Kowloon waarvoor we wel een klein beetje van ons budget af moeten wijken. Ach, in ieder geval maken we Chinees Nieuwjaar een keer mee. Dat kan niet iedereen zeggen toch!? Aan het einde van de middag komen we na een korte vlucht vanuit Taipei aan in Hong Kong waarna we de bus pakken naar de wijk Kowloon. Meteen valt op dat onderweg alles is versierd met de gekste lampjes en dat het ontzettend druk is op straat. Geen idee of dat normaal gesproken ook zo is, maar je kunt de straat haast niet meer zien.

chinees nieuw jaar hong kong

De Cathay Pacific International Chinese New Year Night Parade

We dumpen onze spullen in de kamer en gaan meteen op ontdekkingstocht in het gigantische Hong Kong. Waar we ook kijken horen we muziek, zien we gezellige lichtjes branden en nergens lopen we alleen. We komen aan in Hong Kong op 30 januari 2014 en meteen de volgende dag vallen we met onze neus in de boter. De jaarlijkse Chinese New Year Parade vindt om 20:00 uur plaats in Tsim Sha Tsui. Deze parade wordt ieder jaar georganiseerd door Cathay Pacafic International. De straten van Hong Kong zijn deze dag opgelicht door tientallen prachtig verlichte praalwagen die allen geïnspireerd zijn op het paard.

In 2019 vind de parade in Hong Kong plaats op 5 februari.

chinees nieuwjaar hong kong

Vuurwerkshow in Victoria Harbour

Op nieuwjaarsdag, 1 februari 2014 – in 2020 zal dit dus op 12 februari zijn – pakken we aan het begin van de dag de ferry naar Hong Kong Island. Hier gaan we naartoe voor één van de mooiste uitzichten over Hong Kong, The Peak. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de skyline van Hong Kong. Normaal gesproken kun je met een klein treintje naar boven, maar aangezien het nieuwjaarsdag is is het zo druk dat je ongeveer twee uur moet wachten totdat je naar boven kunt. Wij besluiten daarom om iets meer te betalen en pakken de taxi. Eenmaal boven hebben we een geweldig uitzicht en zien we wat we al die jaren enkel op foto’s zagen. We genieten van het uitzicht en aan het begin van de avond wordt het steeds drukker.

chinees nieuwjaar hong kong
The Peak Hong Kong

We besluiten daarom om hier te blijven en om 20:00 uur barst het los. Een geweldige vuurwerk- en lichtshow. Na een hoop “oehs” en “aahs” is het feest voorbij en lopen we terug naar beneden. Nog steeds onder de indruk van wat we zojuist hebben gezien.

Chinees Nieuwjaar is wat mij betreft dé perfecte tijd om Hong Kong te bezoeken. Vanwege de vele festiviteiten hebben we minder gezien van Hong Kong dan we hadden gehoopt. Maar Chinees nieuwjaar meemaken is iets dat we niet hadden willen missen.

Vuurwerk Hong Kong
chinees nieuwjaar hong kong

Vraag op tijd je visum voor China aan

Belangrijk om te weten is dat je voor een reis naar China vooraf een visum aan moet vragen. Een visum voor China kun je gemakkelijk en snel online aanvragen en kost €247,50 per persoon. Het is mogelijk om hierbij zelf een gewenst visum aan te vragen waarbij je één of twee keer of onbeperkt naar China mag reizen in een periode van drie, zes of twaalf maanden.

Heb jij al plannen voor Chinees Nieuwjaar 2021? Of heb je al eens Chinees Nieuwjaar gevierd?

11 berichten over “Chinees Nieuwjaar 2021: Het jaar van de os”

 1. Avatar van Jessica
  Jessica
  8 november 2015

  Haha wat leuk om te lezen, ik ben in 1992 geboren! Het schijnt dat sommige Chinezen wachten op het jaar van de aap om een baby te krijgen, omdat die babies veel geluk in het leven zouden hebben. ;)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   17 november 2015

   Hahaha en? Klopt dat?

 2. Avatar van Cigdem Depeli
  Cigdem Depeli
  11 november 2015

  Hi! Wat super leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven! Ik post van de week ook een artikel over het Chinese nieuw jaar! Ik heb heel lang in Azie gewoond en het was daar altijd zo een happening, ik mis dat ergens wel ! Heel bijzonder om te lezen hoe jij hebt hebt ervaren ! xoxo

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   17 november 2015

   Wat lief, dank je! Wat gaaf dat je in Azië hebt gewoond! Ik word nu erg nieuwsgierig naar al je belevenissen!

 3. Avatar van Elsemieke | Living on a Plane
  Elsemieke | Living on a Plane
  16 november 2015

  Wat leuk, ik ben ook geboren in het jaar van de aap. Leuke blogpost ook. Ik kan me voorstellen dat jullie iets van jullie budget moesten afwijken, maar Chinees nieuwjaar meemaken is wel echt een bucket list-dingetje.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   17 november 2015

   Klopt! Die hebben we maar mooi in de pocket :D En? Klopt de omschrijving een beetje?

 4. Avatar van Janne | PLSM
  Janne | PLSM
  16 november 2015

  Leuke post! Toch echt heel bijzonder om Chinees nieuwjaar op zo'n plek mee te maken. Heb het één keer met Chinezen in China gevierd, en toen kwam ik er meteen achter dat het kennelijk traditie is om de hele nacht op te blijven, tot de zon opkomt. Dan ga je meteen gebroken het nieuwe jaar in. :')

  1. Avatar van Erick | Travelaar.nl
   Erick | Travelaar.nl
   17 november 2015

   Dank je wel! Hahaha jaa, ik snap die Chinezen ook niet altijd even goed ;) Maar wel een ontzettend mooi feest! Gaaf dat jij het in China hebt gevierd..

 5. Avatar van rianne
  rianne
  8 februari 2016

  Halloooooo, Bofkonten, die het nieuwe jaar 2 x vieren. Kun je 2 x goede voornemens bedenken! Wat er ook van terecht komt!? Weer leuk verslag. En leuk Erick dat je ook eens een antwoord geeft op een reactie. Liefs paps en mams

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   10 februari 2016

   Helaas vieren we dit jaar niet twee keer nieuw jaar ;) In 2014 vierden we Chinees Nieuwjaar in Hong Kong.. In India wordt het Chinese nieuwe jaar helaas niet gevierd..

  2. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   10 februari 2016

   Owja, Erick reageert inderdaad bijna nooit ergens op op de site haha.. De taken zijn verdeeld ;)