Wat te doen in Bejing? Chinese Muur

6x Wat te doen in Beijing (Peking)

Geüpdatet op

Beijing, oftwel Peking is één van de snelst veranderende steden die we de afgelopen jaren bezocht hebben. Deels vonden we dat Beijing een beetje zijn charme verloren had toen we er de tweede keer kwamen. Grote, moderne shopping malls hadden de kleine, sfeervolle hutongs waar de gewone man zijn leventje leeft grotendeels verdrongen. Toch heeft Beijing zeker nog haar charme en ook is er genoeg te doen in en om de stad. De eerste keer waren we een week in Beijing en we hebben ons geen seconde verveeld.  Hier een kleine greep uit de vele mogelijkheden, in zes keer wat te doen in Beijing.

#1 De Chinese muur bezoeken

Je kan niet naar Beijing zijn geweest zonder een bezoek aan de Chinese muur. Doe dat bij voorkeur niet, zoals de meesten wel doen, bij Badaling! Tenzij je ervan houdt om met een selfiestick van een rochelende Chinees in je schouderblad te worden geprikt, terwijl één van de andere duizenden Chinese of buitenlandse toeristen op je tenen trapt. Simatai en Mutianyu zijn minstens zo makkelijk bereikbaar, maar zoek je echte rust, kies dan voor Jiankou. Kost je wel iets meer moeite, maar dan heb je de muur wellicht helemaal voor jezelf.

Wat te doen in Bejing? Op de Chinese Muur
Wat te doen in Bejing? Chinese Muur

#2 Fietsend van tempel naar tempel

Beijing is vlak en, als de smog niet te erg is, ideaal om op de fiets te verkennen. Op die manier fiets je makkelijk een zijstraatje in van één van de weinige gezellige, oude wijkjes die nog over zijn, om het straatleven daar maximaal in je op te nemen. Bovendien is fietsen erg goed voor de portemonnee en zijn er brede fietspaden op de drukke wegen. Zo fiets je fluitend tussen de locals, alsof je nooit anders gedaan hebt. Als je jezelf er een beetje in verdiept kan je een leuke route samenstellen waarbij je van tempel naar tempel hopt, onderweg de sfeer van de stad proevend. Zo liggen de bekende Lamatempel en de Confusiustempel erg dicht bij elkaar. Ook het klooster van de witte wolk is een bezoekje waard. Dit klooster is nog volop in gebruik door monniken met witte klederdracht en een bijzondere haarstijl. Daar weer vlakbij is de tempel van de witte pagode de moeite waard.

Voor een reis naar China dien je als Nederlander of Belg vooraf een visum voor China aan te vragen. Een China visum online aanvragen kan bijvoorbeeld gemakkelijk via een visumbureau. De aanvraag zal dan in het Nederlands behandeld worden.

Wat te doen in Bejing? Fietsende vrouw

#3 Het zomerpaleis en het oude zomerpaleis zien

Het zomerpaleis is een bezienswaardigheid die zo typisch Chinees voelt. De grote hoeveelheid Chinese toeristen, die willen cultuur snuiven in eigen land, draagt daar zeker extra aan bij. 😉 Bekijk de winkeltjes waar het hofpersoneel vroeger haar vermaak zocht, bewonder het schitterende paleis zelf en zie daar: je eerste blik op de Chinese muur. Daarvoor hoef je dus niet eens echt de stad uit. Van boven bij het paleis heb je ook een mooi uitzicht op het Kunming Lake, waar een marmeren boot en de brug met de 17 bogen beiden must sees zijn.

Heb je genoeg van de massa’s andere toeristen? Niet heel veel verderop vindt je de indrukwekkende ruïnes van het oude zomerpaleis. Slechts een fractie van de toeristen neemt de moeite ook deze plek te bezoeken, maar ik vond het zelf echt de moeite van de oversteek waard. Zowel het zomerpaleis als het oude zomerpaleis zijn het snelst te bereiken met metrolijn 4, die zo’n beetje tussen de 2 paleizen in stopt.

Wat te doen in Bejing? Oude Zomerpaleis

#4 Door de Verboden Stad en ‘t Beihai Park dwalen

Twee andere trekpleisters waar je zeker niet de enige zal zijn, maar die je echt niet kan overslaan als je in Beijing bent zijn de Verboden Stad en het Beihai Park. Begin zo vroeg mogelijk en ga in de Verboden Stad als eerste naar de paleistuinen, die iedereen wil zien. Zoek daarna de stillere zijstraatjes en achteraf pleintjes op, om te ervaren hoe mooi het hier is en om de sfeer van vroeger op te snuiven. In het Beihai Park is het leuk om enkele van de tempels te bezoeken. Vanaf de hogere plekjes in het Jingshan Park, waar  je eerst nog doorheen moet lopen om in het Beihai Park te komen, heb je een mooi overzicht over de Verboden Stad.

Wat te doen in Bejing? Verboden Stad

#5 Je verbazen in het Tiantan Park en op het plein van de Hemelse vrede

Kom je vroeg genoeg naar het Tiantan Park, dan zie je daar zeker de Chinezen bezig met activiteiten die niet meteen op mijn eigen bucketlist staan: dansen op harde valse muziek, met 20 of meer allemaal tegelijk een vals melodietje jengelen op een strijkinstrument en kalligraferen met water op de grond. Verbazingwekkend. Mocht je last krijgen van plaatsvervangende schaamte, dan zijn de Tempel van de Hemel en de Echomuur niet ver weg. De schitterende tempel is één van de meest gefotografeerde gebouwen van Beijing.

Ook op het plein van de Hemelse vrede zal je jezelf zeker verbazen. De afmetingen van het plein zijn gigantisch. Hier kunnen minstens een miljoen mensen samen komen!

Wat te doen in Bejing? Tiantan, Tempel van de Hemel

#6 Een acrobatiek voorstelling bezoeken

’s Avonds zou je kunnen gaan stappen, er is in Beijing genoeg te doen. Je zou ook een avond naar een acrobatiek voorstelling kunnen gaan, daar zijn ze hier echt heel goed in! Het is lekker cliché, want zo wordt er van alles gedaan met van die draaiende bordjes, met gestapelde stoelen en meer van dat soort dingen, maar vermakelijk en soms spectaculair, is het zeker.

Belangrijk: Voor je reis naar China is het belangrijk om een officieel visum voor China aan te vragen. Dit kun je regelen via de Chinese ambassade, maar is ook mogelijk om te regelen via een (online) visumbureau.

Welke bezienswaardigheden in Beijing mag je volgens jou echt niet missen?

3 berichten over “6x Wat te doen in Beijing (Peking)”

 1. Avatar van Marcella
  Marcella
  29 juli 2017

  Beijing lijkt me echt heel bijzonder. Ik wil natuurlijk sowieso de Chinese Muur niet missen!

 2. Avatar van Laura| Billenblootkokosnoot.nl
  Laura| Billenblootkokosnoot.nl
  29 juli 2017

  Leuk artikel! Vooral het plekje op de Chinese muur waar je bijna geen toeristen tegen komt ga ik zeker onthouden! Daarnaast lijkt het me een geweldige stad en staat het hoog op mijn bucketlist om hier ooit eens met de trans siberië express te mogen eindigen.

 3. Avatar van Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld
  2 augustus 2017

  Wij zijn net in Beijing geweest en komen aan het einde van onze reis nog eens terug. Het zomerpaleis moeten wij nog bezoeken. De muur bij Mutianyu en jinshaling kun je nu niet bezoeken, die is namelijk dicht, er wordt daar gerenoveerd. Wij zijn daarom van Gubeikou naar Jinshaling West gegaan, wat een prachtig stuk. Ik denk dat ik vijf toeristen gezien heb in een paar uur tijd. Heerlijk :) Ik wil zeker nog eens terug